iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
10 Temmuz 2011 Pazar - 13:40

'BENİ NEDEN İŞTEN ATTINIZ'

Türk-İş Genel Kurulu öncesi oluşan muhalefetin değerlendirildiği toplantıya Hava-İş Sendikası’nda işten çıkarılan Ayşe Kaya’nın sözleri damga vurdu: Beni neden işten attınız Başkanım!

 BENİ NEDEN İŞTEN ATTINIZ
Losev-1

Hava-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, Tezkoop-İş, Deri-İş, Selüloz İş sendikalarına üye işçilerin düzenlediği toplantı TMMOB Makine Mühendisleri Odası’nda yapıldı. Türk-İş Genel Kurulu öncesi 10 sendika başkanının yayınladığı bildiri ve sendikal hareketin durumu tartışıldığı toplantıya Hava-İş ve Tek Gıda İş sendikalarında işten çıkarılan Nilgün Öğün, Ayşe Kaya ve Uğur Doğan da katıldı.

Gökkuşağı Hareketi sözcüsü Bahadır Altan’ın yaptığı basın açıklamasının ardından çalıştıkları sendikalarında işten çıkarılan işçiler de söz aldılar. Tek Gıda İş sendikasında 18 yıl çalıştıktan sonra işten çıkarılan Uğur Doğan, haklarının gasp edildiğini ve bunun için 15 gündür sendika önündeki direnişini sürdürdüğünü söyledi. Uğur Doğan yargı sürecinde başka sendika yetkililerinden de yardım istediğini ancak “Sen bir işyerinin önünde eylem yapmıyorsun, sendikanın önünde direniş yapıyorsun. Eylemin bir işyerinin önünde olsaydı seni desteklerdik” dediklerini belirtti.

 

“BENİ NEDEN İŞTEN ATTINIZ BAŞKANIM”

Hava-İş Sendikası’nda çalışırken gerekçesiz olarak işten çıkarılan Ayşe Kaya’nın, sendika Başkanı Atilay Ayçin’e hitaben söylediği “Beni neden işten attınız Başkanım” sorusu toplantıya damgasını vurdu. THY işvereninin işten çıkardığı insanlara gerekçe gösterdiğini söyleyen Ayşe Kaya, “Ben sendikanın hizmetlisiydim. Benim işten çıkarılmam için bir neden olması gerekmez mi? Bardak mı kırdım, işimi mi aksattım? Bunu bilmek hakkım değil mi? Başkan Atilay Ayçin’e sordum. ‘Beni neden işten attınız Başkanım’ dedim. Ama maalesef yanıt alamadım” dedi.

 

“TÜRK-İŞ’İ DE, 10 SENDİKA BAŞKANINI DA İYİ BİLİYORUZ”

Hava-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, Tezkoop-İş, Deri-İş, Selüloz İş üyesi işçi, delege ve temsilciler adına Gökkuşağı Hareketi sözcüsü Bahadır Altan’ın yaptığı basın açıklaması şöyle:

 

“Değerli Basın Emekçileri,

Türkiye ekonomisindeki büyümeyi yaratan işçi sınıfı, tarihinin en kötü döneminden geçiyor. Çalışma yaşamı, düşük ücret, uzun ve esnek çalışma ile patronların iki dudağı arasında belirleniyor. Sözleşmeli ve taşeron çalışma biçimi yaygınlaşıyor. Sendikasız, sigortasız, iş güvencesi ve iş güvenliği olmaksızın çalışan işçiler iş kazalarına kurban gidiyor. Haziran ayında iş cinayetlerinde kaybettiğimiz işçi sayısı elli iki

Hal böyleyken sendikalar ne yapıyor? En büyük işçi konfederasyonu olarak Türk-İş yönetimi hükümetin ve sermayenin koltuk değneği olmuş. Hak-İş iktidarın sözcüsü gibi faaliyet yürütüyor, DİSK yöneticileri sendikacılığı milletvekili olmanın bir alt basamağı yapmış durumda. Diğer sendikacıların da düzen partilerinden milletvekili olma çabaları, sendikacıların düzenin koltuk değneği olduğunu ispatlıyor.

Özetle sendikal örgütlülüğün düşürüldüğü durumdan, bugün şikâyet edenler olsa da, devlet ve sermaye kadar, sendikacılığı meslek edinen profesyonel sendikacılar da sorumlu.

 

Değerli Basın Emekçileri,

Türk İş Genel Kurulu öncesi 10 sendika başkanı bir bildirge yayınlayarak “yüzü işçiye dönük” bir Türk İş yaratma amacıyla “bir adım öne çıktıklarını” açıkladılar.

Bu 10 sendika başkanının bu günkü durumla ilgili tespitleri genel olarak doğru. Eksik olan şey bu genel başkanların Türk-İş’in bugünkü durumundan Türk İş yönetimi gibi sorumlular. Her geçen gün işçiye sırtını daha fazla dönenlerin, “Yüzü işçiye dönük Türk İş” yaratmaları mümkün mü? Bu konuda samimi bir özeleştiri ile sorumluluklarını kabul edip, bundan sonra farklı bir politika izleyeceklerini de söylemiyorlar. Tabanlarındaki işçilerin isteğine rağmen, kendi iktidarlarına tehdit görerek uygulamadıkları ilke ve talepleri genel kurul öncesi ileri sürmeleri samimi değil. Bu yüzden yayınlanan bildirge inandırıcılıktan ve umut yaratmaktan çok uzak.

Şeffaf olmayanın şeffaflık talebi, demokratik davranmayanın demokrasi talebi havada kalıyor. Sendika çalışanlarını işten atanların işçi kıyımına karşı mücadele etmesi mümkün değil. Bizzat bu 10 genel başkan, 20 yıl önce çözümün bir parçasıydı, artık “sorunun bir parçası” haline geldi.

Her Türk-İş kongresinin öncesinde sadece bir üst yönetime girebilmek için eleştiren, bazı doğruları ifade eden, yer yer soldan konuşanlar aynı kişiler. Kongre günü ise, bir biçimde pazarlık paylarını artırarak yönetime kapağı atmaya çalışıyorlar.

Şimdi genel kurul öncesi mücadeleci kesilen bu genel başkanlara bir bakalım:

Belediye-İş Genel Başkanı Nihat Yurdakul geçen kongrede, önce muhalefette yer almış ve ardından kapağı Kumlu yönetimine atmış, sefalet ücreti olan asgari ücrete imza atmış, yolsuzluk iddialarıyla basına konu olan, kendisine muhalefet eden şubeleri kapatan bir genel başkan.

4-C’ye zorla geçirilen işçilerle birlikte sonuna kadar mücadele edeceğine dair namusu ve şerefi üzerine yemin eden, sonra da işçileri yüzüstü bırakan dünkü Türk-İş Genel Sekreteri, halen Tek Gıda-İş Genel Başkanı ve 10 imzacıdan biri olan Mustafa Türkel değil mi? Bugün bile sendika çalışanı engelli işçisini işten attığı için sendikaya karşı direniş yapılan tek sendikanın başkanı.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ise, Bahar Eylemleriyle yönetime gelmiş ancak zaman içinde İkale Sözleşmesini TİS’e yazdıracak kadar iş güvencesinden vazgeçmiş, mali harcamalarıyla ilgili tek satır açıklama yapamayan, 22 yıldır delege sisteminin avantajıyla koltuğunu koruyan bir sendikacı. Özellikle kadın sendika çalışanlarını gerekçe göstermeden işten atacak kadar patronlaşmış. Son toplu sözleşmeyi 26 Mayıs, genel eylem gününde imzalayarak dışarıdaki “sol” söylemlerine rağmen iktidara mesaj gönderen pişkin bir genel başkan.

Sağlık İş Başkanı Mustafa Başoğlu gibi 46 yıl boyunca sendikaların başından ayrılmamak için her türlü oyunu yapar hale geldiler. Yılardır işçinin ödediği aidatlarla saltanat süren ve şimdi demokrasiden, katılımdan, şeffaflıktan söz eden bu genel başkanları burada bulunan işçiler sizlere örnekleriyle anlatacaklar…

 

Değerli Basın Emekçileri,

Sendikal Demokrasiden söz eden bu bildirge, tabanın görüşü alınmadan sadece genel başkanların bir araya gelerek oluşturdukları bir metindir. Demokrasi talep ederken bile işçilerin fikrini almıyorlar. Bildirgenin her cümlesinin ardından “Öyleyse bunu önce kendi sendikanızda neden uygulamıyorsunuz?” diye sorulduğunda yanıtları yok. Tepeden profesyonel sendika uzmanlarına yazdırılan ilke ve hedefler açıklamak marifet değil. “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz!”

Bütün bu gerçekleri bizler gibi sol siyasi partiler, günlük gazeteler, televizyonlar da biliyor. Ancak bunların bazıları salt Türk İş yönetimine muhalif göründükleri için, bilinen gerçekleri işçilere açıklamak yerine üstünü örterek, sendika bürokratlarının suçuna bir noktada ortak oluyorlar. Oysa sendikal hareket içinde “evheni şer” politikalarla, bazı “doğruları” söylemekle işçi sınıfı arasında umut yaratmak mümkün değil. “Ehven-i şer, şerlerin en kötüsüdür!”

Sonuç olarak, 10 genel başkan, 1989 bahar eylemleriyle kendilerine verilen desteği hovardaca harcayarak, zaman içinde karşıtlarına dönüştüler. Şimdi tabandan gelen ve kendilerini de hedef alan işçi hareketinin önünü kesip, sisteme ve sendikal bürokrasiye yönelen isyan oklarını sadece Türk İş yönetimine çevirerek aradan sıyrılmak istiyorlar.

Sendikal mücadele bu krizden ve durgunluktan kişilere bağlı kalmaksızın, işçileri sürece katan bir demokratik işleyişle; kendi dinamiklerini tabandan harekete geçirerek çıkacak ve yeni yapılanmalar gerçekleştirecek.

Çeşitli iş kollarından sendikalı ve sendikasız işçiler olarak bu amaçla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Temel Hedefimiz, İşçilerin Yönettiği Demokratik, Şeffaf, Temiz Sendikalar Oluşturmak ve Bağımsız İşçi Hareketini Yükseltmek.

İşçi sınıfının devletten ve sermayeden bağımsız siyasal hattını örgütlemek için Türk-İş ve diğer sendikalardaki işçiler, delegeler, şube yöneticilerini; sendikasız işyerlerinin emekçilerini birleşmeye, yan yana gelmeye, örgütlenmeye, çürüyene değil, yeşerene destek vermeye çağırıyoruz.

 

Hava-İş, Tek Gıda-İş, Belediye-İş, Tezkoop-İş, Deri-İş, Selüloz İş

Üyesi İşçi, Delege ve Temsilciler”

 
AYJET'TEN YENİ BİR ATILIM
 
TAV GÖZEN VE THY'YE DEKOLTE DAVASI
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
lima 13 Temmuz 2011 Çarşamba 01:07

THY'yi en acımasız bir şekilde eleştiren hava-iş, sebep göstermeden işten atılan kendi işçileri tis masasında hatırlatıldığında umarım işverene bir cevap verir.. tazminat verip işten atmak, işten atma fiiliyatını yani "patronculuk" oyununu meşrulaştırmaz. bu işlem bir sendikanın ayıbıdır, hava-iş istikrarlı bir şekilde "ayıp etme" çizgisini devam ettiriyor. Artan ayıp sayısı A.Ayçin'i türk-iş'in koltuklarına daha çok yaklaştırıyor.

Yorumu oyla      0      0  
Cevap Resimde 12 Temmuz 2011 Salı 21:02

Basın açıklamasında Ayşe Kaya soruyor; "Beni neden Attınız başkanım" Bu fotoğrafa, diğer fotoğraflara bakınca Ayşe Kayanın neden atıldığını herkes anlıyor bir tek Ayşe Kaya anlayamıyor. Neden Bahadır Altan'la, Munzur Pekgüleç ile, Ali Gülçiçekle berabersin? Keşke bardak kırsaydın da bu fotoğrafta yer almasaydın.. Bu fotoğraflara her bakan neden atıldığını anlamıştır sanırım. Hala neden atılmadığını anlayamadıysan masada oturan Munzur Hoca'ya sor, o sana anlatır belki, Çalışan birinin, sendika üyesi olmayan birinin, istifa etmeden muhalefet yapmasının ne menem bişey olduğunu.. Sahi Ayşe Kaya... Ne işin var senin Bahadır Altan'ın, Munzur Pekgüleç'in, Ali Gülçiçek'in yanında? Ne işin olduğunu cevaplarsan eğer... neden atıldığının cevabını da bulursun hemen..

Yorumu oyla      0      0  
MUHALİF 11 Temmuz 2011 Pazartesi 10:31

Doğrusu bu muhalif arkadaş 20 yıldır bu sendika yönetimine muhalefet etmekten bıkmadı. Atilay da bu kadar sabır olurmuydu bilmiyorum valla helal olsun Ali GÜLÇİÇEK çizgini hiç değiştirmeden 20 yıldır edebinle mücadele ediyorsun, ama diğerleri için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Benim anlamadığım Atilla başkan türk iş e başkan mı oluyor ne güzel bırakın olsun sizde kurtulmuş olursunuz.

Yorumu oyla      0      0  
SENDİKALAR 11 Temmuz 2011 Pazartesi 10:26

Bu sendikalardan bir şey olmaz, bunlar koltuklarını koruma derdindeler. THY de sözleşme hala başlıyamadı sendika bunun nedenini bize açıklamıyor. İşverenin umurunda değil insanların durumu. olmaz olsun böyle sendikacılar. İşten atılan arkadaş çok güzel sormuş ATİLAY AYÇİN E, beni neden işten attınız diye. THY yönetimi de bu sorulara yanıt vermiyor ama onlar en azından tazminat veriyorlar. İşten atılan arkadaş sendikadan tazminat alabilmiş mi acaba.

Yorumu oyla      0      0  
EMEKÇİ 11 Temmuz 2011 Pazartesi 00:35

Tekel İşçisi Metin Arslan bu sol görünümlü sendikacıları pirincin içindeki beyaz taşlara benzetti. Siyah taşları kolayca bulursunuz ama bunlar emektan yan görünen ve aynı pirince benzeyen taşlar olduğundan daha da tehlikelidir"

Yorumu oyla      0      0  
yorum 10 Temmuz 2011 Pazar 22:50

çok değerli bir açıklama olmuş benim anlamadığım Ali GÜLÇİÇEK'in resmini niye koydunuz oraya arkadaş konu mankenimidir. Benim bildiğim ali sözünü söylemeden durmaz ama herhalde airkule arkadaşa sansür uyguluyor ne hikmetse...

Yorumu oyla      0      0  
Eğitim Emekçisi 10 Temmuz 2011 Pazar 15:23

Türk-İş'teki çürüme karşısında 10 sendikanın ortaya attığı ilke ve hedefler kamuoyunda haklı olarak ilgi çekti. Bu ilke ve hedeflerdeki doğrular ile onu ileri sürenler (Hava-İş Genel Başkanı sözcüsüdür) arasındai uçuruma dikkat çeken bu toplantı, tarihe not düşmüştür. İşçi sınıfı ve sendika tarihi sözde muhaleftteki sendika genel başkanlarını bu basın toplantısıyla tanıma fırsatı bulmuştur. Kumlu ve Ayçin'in renkleri arasında belki on farkı bulunabilir ama özünde bir fark olmadığını ortaya koyanlar tarihe bu notu düşenlerdir.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AYJET'TEN YENİ BİR ATILIM
Dört yeni uçağı daha filosuna katan Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu AYJET, ...
KABİL SEFERLERİ BAŞLADI
Türk Hava Yolları’nın bugün başlayan Kabil (Afganistan) uçuşları haftada 3 gün icra yapılacak
ATATÜRK HAVALİMANI'NDA REKOR
Atatürk Havalimanında 1 günde 1003 uçak indi kalktı, rekora ulaşıldı
 
SKY HAVAYOLLARI MAĞDURU
Hürriyet Gazetesi’nden Yalçın Bayer, bugünkü yazısında Sky Havayolları’nın ...
AB'NİN 'HAVADA KAYBI' OLMADI
Avrupalı havayolu şirketleri ilk kez geçen yıl kazalarda hayatını kaybedenin olmadığını duyurdu
TEI SAVAŞ UÇAĞINA MOTOR YAPACAK
F-16 savaş uçaklarının motor montajını ve bazı parçalarının üretimini ...
 
SHA'DAN DDK RAPORUNA ÖVGÜ
Sivil Havacılık Akademisi bir açıklama yaparak, Cumhurbaşkanı Gül’ün talimatı ...
KONGO'DA UÇAK DÜŞTÜ
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 112 yolcu ve mürettebat taşıyan bir yolcu ...
LUFTHANSA'DAN 'SÜPER' SALON
Lufthansa’nın “Senator” yolcuları, bundan böyle Lufthansa’nın dünyadaki ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
11 / 18 °C 15 / 20 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •United Airlines
  •Emirates
  •uydu
  •Teknofest