iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
19 Ekim 2021 Salı - 10:36

'NET SIFIR'A GEÇİŞTE ÖNEMLİ ADIM

Rolls-Royce, Airbus ve Shell, uzun mesafeli havacılığın net sıfıra geçişi için gerekli olan teknolojiye yatırım yapıyor

 NET SIFIR A GEÇİŞTE ÖNEMLİ ADIM

COP26 İklim Değişikliği Konferansı’na sadece haftalar kala Rolls-Royce, Airbus ve Shell, uzun mesafeli havacılığın net sıfıra geçişini sağlamak için, UN Race to Zero ile belirlenen hedeflerin de ötesine geçmek üzere havacılık sektörüne ve hükûmetlere iş birliği çağrısında bulunuyor. Teknolojik gelişmeler göz önünde bulundurulduğunda, kritik öneme sahip sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) üretimini artırmak ve kullanımını desteklemek için gerekli altyapı, yatırım ve politikalara odaklanılması gerekiyor.

UN Race to Zero hedefleri kapsamında, havacılığın karbondan arındırılması için 2030 yılına kadar minimum %10 SAF kullanımına ulaşmak gerekiyor. Fakat günümüz şartlarında bu oran ancak 2050'de %100'e ulaşabiliyor. Rolls-Royce, Airbus ve Shell ise bunun daha erken gerçekleşmesini sağlayabilecek bir teknolojiye yatırım yapıyor: 

Yapılan açıklamada Rolls-Royce, uzun mesafeli uçaklarda kullanılan “Trent” motorların, 2023 yılına kadar %100 SAF uyumlu olacağının kanıtlandığını duyurdu. Bu açıklama, Rolls-Royce’un hâlihazırda üretimde olan Trent modellerini test etme konusundaki önceden verdiği hedefine dayanıyor. Açıklamaya göre iki yıl içinde Rolls-Royce'un uçak motorlarının yaklaşık %40'ı ile net sıfır karbon elde edilmesinin mümkün olduğu kanıtlanacak.

Tüm Airbus uçakları halihazırda, kerosen ile karıştırılmış %50'ye varan oranda SAF karışımı ile çalışmak üzere onaylı durumda. Ancak Airbus, 2030 yılına kadar %100 Saf Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı onayı almayı hedefliyor.

Shell, 2025 yılına kadar yılda 2 milyon ton SAF üretmeyi hedefliyor. Bu sayı, bugün küresel olarak üretilen toplam SAF miktarının 10 katından fazla. Shell ayrıca 2030 yılına kadar küresel havacılık yakıtı satışlarının en az %10'unu SAF olacak şekilde planlıyor ve Avrupa'nın en büyük biyoyakıt tesislerinden birini Hollanda'da inşa ediyor. SAF üretimi ise 2024'te başlayacak.

Tamamen elektrikli, hibrit-elektrik ve hidrojen teknolojileri, havacılık endüstrisinin orta ve uzun vadede fosil yakıt kullanımını azaltmada rol oynayacak. Uzun mesafeli havacılık için, karbondan arındırma oldukça zorlu bir konuyken, SAF uzun mesafelerde net sıfır uçuşa giden yolu temsil ediyor. Havacılık endüstrisinin yılda yaklaşık 290 Mt¹ yakıta ihtiyacı var. Pandemi sonrasında sektör büyümeye devam ettikçe bunun da aynı oranda artması bekleniyor. Bu nedenle, küresel SAF üretiminin, geleneksel yakıtların yerini alabilmesi için önümüzdeki yıllarda önemli ölçüde artması gerekecek. Sonuç olarak, SAF üretimini ölçeklendirmek ve sektördeki karbondan arındırma hızını önemli ölçüde artırmak için havacılık endüstrisinin teknolojik hedefleriyle örtüşen iş birliği ve küresel anlamda buna imkân sağlayan bir ortam gerekiyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rolls-Royce CEO’su Warren East şunları söyledi: “Rolls-Royce olarak teknolojinin olumlu ve dönüştürücü potansiyeline inancımız tam. Uzun mesafeli havacılığı net sıfır karbonla uyumlu hâle getirecek teknolojik imkanlara sahip olduğumuzu düşünüyoruz. Küresel emisyonların %2 ila %3'ünü uçuşlar oluşturuyor, ancak karbon azaltımı daha kolay olan sektörler karbondan arındıkça bu oran artacak. Bu yüzden önümüzdeki on yılın ilk aşamasında harekete geçerek havacılığın net sıfır anlayışını benimsemesine yardımcı olmak tüm dünya için büyük bir kazanç olacak. Bunu başarmak için gereken odağı ve ivmeyi, 2030 yılına kadar %10 SAF kullanımına ulaşma hedefinin ötesine geçersek ancak yaratabileceğiz. Uzun mesafeli uçuşlarda emisyonları azaltma konusunda bir çözüm olarak SAF yakıtların kullanımına ilişkin vizyonumuzu paylaşan ve net sıfır karbonlu bir geleceğe başarılı bir şekilde geçiş yapmamıza yardımcı olacak iş ortaklarına ihtiyacımız var.”

Airbus CTO`su (Teknolojiden Sorumlu Başkanı) Dr. Sabine Klauke ise “Yeni teknoloji yolları geliştirmek ve olgunlaştırmak, operasyonlarda ve altyapıda iyileştirmeler için çabalamak ve tüm endüstride Sürdürülebilir Havacılık Yakıtlarının kullanımının artırılmasını taahhüt etmek, karbondan arındırılmış havacılığa geçişi hızlandırabilir. Bugün, tüm Airbus uçakları %50'ye varan oranlarda karışımlar kullanabiliyor, bunu 2030'a kadar %100'e çıkarmak için iş ortaklarımızla ile yakın çalışmalar içindeyiz. Bu süre içerisinde, SAF konusundaki ilerlememizi hızlandırmak için kolektif bir çalışma gerekecek. Bu konuda tüm sektör ve şirketlerin desteğini bekliyoruz.” dedi.

Shell Küresel Havacılık Başkanı Anna Mascolo, “Havacılık sektörü net sıfıra doğru ilerlerken bize de bunu hızlandırmak düşüyor. Shell olarak bu konudaki taahhüdümüz gayet açık. Dört yıl içinde, dünyadaki tüm üreticilerin şu anda ürettiğinin 10 katı kadar SAF üreteceğiz ve diğer sektör oyuncularının bu hedefin tamamlayıcısı olarak devreye girmesini bekliyoruz. Shell olarak Rolls-Royce ve Airbus gibi ortaklarla, emisyonlar azaltılırken uçuşlardan daha da faydalanabileceğimiz bir geleceği şekillendiriyoruz. Teknoloji ve altyapıya yaptığımız yatırımı destekleyen, aynı zamanda müşteri talebi oluşturmamıza yardımcı olan düzenleyici bir çerçeve ile sektörün hızını artırabiliriz.” diyerek konu ile ilgili görüşlerini aktardı.

 
F-35 İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
 
SAHTE GENERAL UÇAMADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AZAL FİLOSUNU YENİLEYECEK
Azerbaycan Havayolları, filosunu Boeing 787 ve A321neo tipi uçaklarla yenilemeye hazırlanıyor
'ULUSLARARASI' STATÜSÜ ALDI
Azerbaycan’ın, Ermenistan işgalinden kurtarılan Füzuli kentinde inşa edilen ...
PANDEMİNİN ETKİLERİNİ ANLATTI
SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Çalışkan: ‘SunExpress olarak Türkiye ...
 
NE KADAR ALÇAKTAN UÇMALI
Osman Gazi Baykal yazdı...
CORENDON'DA TİP EĞİTİMİ FIRSATI
Corendon Airlines, “İkinci Pilot Adayları” projesine yeniden başlıyor
JET YAKITI İKMALİNDE BİR İLK
TFS, İstanbul Havalimanı’nda gerçekleştirdiği uçak yakıt ikmali operasyonları ...
 
İSTANBUL UÇUŞUNU ARTIRIYOR
Air Astana, İstanbul'a olan uçuş sayısını artırıyor ayrıca Kazakistan'dan Phuket'e uçmaya başlıyor
PEARL 700 HEDEFİNE UÇUYOR
Rolls-Royce’un Pearl 700 motoru yeni hedeflere uçmaya devam ediyor
ALITALIA VEDA ETTİ
Alitalia, kurulduğu tarihten 74 yıl sonra veda etti ve bir dönem sonlandı
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
AIRBUS'TA İLK ÇEYREK SONUÇLARI
TÜRKSAT 6A İÇİN TARİH VERİLDİ
HEATHROW'DA RAKAMLAR OLUMLU
TAV YOLCU SAYISINI ARTIRDI
AYJET'TE MEZUNİYET TÖRENLERİ
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
13 / 19 °C 13 / 19 °C 14 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •pilot
  •kriz
  •kabin memuru
  •American Airlines