iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Kasım 2017 Salı - 14:22

'PARALAR PİLOTTAN YÖNETİM KAMYONCUDAN'

Habertürk yazarı Güntay Şimşek, 11-12 Kasım 2017 tarihlerinde yapılacak Hava-İş 28’nci Olağan Genel Kurul öncesi durumu değerlendirdi

 PARALAR PİLOTTAN YÖNETİM KAMYONCUDAN
Losev-1

Güntay ŞİMŞEK’in Habertürk’teki yazısı şöyle:

Havacıların sendikasında yönetimi kamyoncular belirleyecek

Havayolları arasında sendikal örgütlenmenin olduğu tek şirket, Türk Hava Yolları (THY). 1962 yılında kurulan Türkiye Sivil Havacılık Sendikası, yaklaşık 50 yıldır THY’de faaliyet gösteriyor. Bugüne kadar da 25 adet “Toplu İş Sözleşmesi (TİS)” imzaladı. 2013 yılında yaptıkları ve az sayıda çalışanın katıldığı başarısız grevden hemen sonra Hava-İş’te yönetim el değiştirdi. Bu seçimle ilgili akılda kalan en belirgin olay, 300 delegeli Hava-İş Genel Kurulu’na yaklaşık 90 pilot ve kabin memuru delegenin çeşitli sebeplerden katılamamasıydı. Böylece 211 delegeyle toplanan Hava-İş Genel Kurulu’nu, halen bu görevi yürüten Ali Kemal Tatlıbal 133 oyla kazanmış, Atilay Ayçin’in de 24 yıl süren sendika ağalığı son bulmuştu. Ancak birçok örnek gösteriyor ki, sendika yönetimlerine de bir sınır konması şart.

Aradan 4 yıl geçti ve Hava-İş Genel Kurulu 11-12 Kasım’da tekrar toplanacak. Yaklaşık 19 bin 500 THY çalışanı sendikalı personelin böyle bir sendikaya olan güvenlerinin dip yapması normal. Çünkü sistemin delegelik üzerine kurulmuş olması yüzünden THY çalışanlarının eğilimleri, sendika yönetimini belirlemeye yetmiyor. Hesap ortada: “Genel kurul” üyelerin seçtiği 300 delegeden oluşuyor. Amma velakin havacılıkla ve THY ile ilgisi olmayan, nakliyat firmalarında çalışan kamyoncular da havacıların sendikasına üye. Her nakliyat firmasından sadece bir çalışan üye yapılınca, onlara da otomatik olarak “genel kurul delegeliği” verilmiş oluyor. 2012’den kalan Hava-İş Tüzüğü buna uygun olunca, tek üyesi olan her işyerine temsili sağlamak için zorunlu olarak bir delegelik hakkı tanınıyor.

2012’de düzenlemeyle “Havacılık İş Kolu”nda gösterilen havayolu çalışanları, kanunun ekindeki iş kolları cetvelinde “Taşımacılık İş Kolu”nda gösterildiğinden, kabin memuru ve pilotlar da demir, deniz ve karayolu taşımacılığında çalışan işçilerle aynı kapsamda değerlendiriliyor. Her işçi, bu işkolunda faaliyet gösteren sendikalardan birine veya birkaçına üye olabiliyor. Teorik olarak iyi gibi görünen bu uygulamanın, pratikte bir faydası ve karşılığı yok. Zararı çok.

ESKİ SENDİKA BAŞKANINI ARATMIYOR

Faaliyetleri tamamen havacıların sorunları üzerine kurgulanmış Hava-İş’e üye olan bir kamyoncunun, bu sendikadan çalışma şartlarına çözüm beklemesi ve sendikal faaliyetten fayda sağlaması söz konusu olabilir mi? Bu hak kötüye kullanılınca da “Hava İş Genel Kurulu” hesapları karışıyor. THY çalışanları arasında desteği azalan Hava-İş Yönetimi, nakliyat firmalarından birer kamyoncuyu önce üye sonra da delege yaparak, 300 kişilik “genel kurul”a katılmalarını sağlıyor. Sayı da yaklaşık 130. Neredeyse “genel kurul”un yarısı kamyonculardan oluşacak şekilde dizayn edilmiş.

Halbuki çoğu sendika, bu tarz karışıklığa sebep olacak meseleyi “sadece toplu sözleşme” imzaladığı işyerlerindeki üyelerini delege yaparak çözmüş. 2013 Aralık ayında yapılan Hava-İş Genel Kurulu’na dönemin başkanı Atilay Ayçin de kamyoncuları yazmak istemiş, ancak gerek üyelerin, gerekse kamuoyunun baskısından çekinerek sayıyı 5 ile sınırlı tutmuştu. Ama mevcut Hava-İş Sendikası Başkanı Ali Kemal Tatlıbal’ın döneminde “Havacıların Sendikası”nda en büyük grubu şu anda kamyoncular oluşturuyor.

PARALAR PİLOTTAN YÖNETİM KAMYONCUDAN

Hasılı bu yanlıştan dönülmez ise dünya çapındaki tek markamız, bayrak taşıyıcı şirketimiz THY’deki sendikaya artık kamyoncular yön verecek. THY yönetimi de, kamyoncuların yönetim kademesinde ağırlıkta olduğu bir sendikayla masaya oturacak. Bu önemli, çünkü THY’de imzalanan “toplu iş sözleşmesi” diğer havayollarının özellikle uçuş ekipleriyle ilgili aldığı kararlardan doğrudan etkileniyor. Hava-İş’in yüksek ücret zamları alması, uçuş ve dinlenme saatleri açısından çalışan yararına kazanımlar sağlaması, diğer havayollarını da aynı seviyelere çıkmaya zorluyor. Özetlemek gerekirse, Hava-İş Genel Kurulu’na delege yapılan yaklaşık 130 kamyoncu, sadece THY’ye değil aslında tüm sivil havacılığımıza ve istihdam politikalarına yön verecek. Bu sebeple kamyoncu deyip geçmemek lazım.

Ayrıca THY’deki sendikalı 19 bin 500 çalışan üyenin 14 binini, pilot ve kabin memurları oluşturuyor. Bu gruba verilen ise 300 delegenin sadece 85’i... Hasılı üyelerin % 75’ini oluşturan uçuş personeli, sendika “genel kurulu”nda % 28 oranında temsil edilebiliyor. Sebebi yukarıda dikkat çektiğim çarpık düzenleme sebebiyle kamyonculardan, havacılara delegelik kalmaması. Daha da vahimi yıllık 15 milyon TL’yi bulan Hava-İş Sendikası’nın aidat gelirinin % 90’ı uçuş personelinden elde edilirken, kamyoncu üyelerden aidat bile alınmıyor. Mevcut Başkan Tatlıbal sağolsun, Atilay Ayçin’i hiç aratmıyor! Böyle sendikacılık olur mu? Oluyor işte. Hem de THY gibi dünya çapında bir markanın sendikası bu hallerde. Bu tablo Türkiye’ye de THY’ye de yakışmaz.

Güntay ŞİMŞEK-HABERTÜRK

 
ATLASGLOBAL’DEN “KIPKIRMIZI” BİR GECE
 
TARİFELİ TAŞIYICI OLARAK ATANDI
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yorumcu 8 Kasım 2017 Çarşamba 10:23

Her halde Attilay Ayçin suskunluğunu bozup, hakkında böylesine ağır ithamlarda bulunan Güntay Şimşek'e cevap verir. Şöyle veya böyle Hava-İş sendikasında üyelerine inanılmaz haklar alan bir adamın mevcut başkanla bir tutulması ona ve sendikal mücadeleye yapılmış en büyük hakarettir. Ayrıca, insanın aklına, bu işlere Zaman gazetesinde muhabir iken bulaşan Şimşek'in o zamanki sendika yönetimi ile arasında bir sürtüşme olup olmadığı sorusu geliyor.

Yorumu oyla      0      0  
işçizeus 8 Kasım 2017 Çarşamba 04:32

ARTIK ÜLKEMİZDE DE BİR HAVA İŞ KANUNU ÇIKMALI, ÖZEL HAVAYOLU ŞİRKETLERİNDE ÇALIŞANLARIN DA HAKLARI KANUNLAR VEYA SENDİKAL HAKLARLA KORUNMALI, SENDİKALI OLMAK İSTEYEN ÖZEL HAVAYOLU ÇALIŞANLARIİŞTEN ATILMAMALI. TABİİ Kİ SENDİKA DA HAVACILARIN OLUŞTURDUĞU DÜRÜST VE HAKKANİYETLİ AYNI ZMANDA GÜÇLÜ DURUŞU OLAN BİR SENDİKA OLMALI, SARI SENDİKA OLMAMALI MEVCUT GİBİ.

Yorumu oyla      2      0  
özet 7 Kasım 2017 Salı 23:02

Güzel özetlemiş yazar. aynen böyle durum. Yakışıyor mu bu sendika THY'ye ?

Yorumu oyla      2      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATLASGLOBAL’DEN “KIPKIRMIZI” BİR GECE
Büyümesini hız kesmeden sürdüren Atlasglobal’in ev sahipliğinde düzenlenen ...
FASLI 100 KABİN MEMURU GÖREVE BAŞLIYOR
Faslı 100 kabin memuru önümüzdeki günlerde THY'de eğitime başlayacak
SEDAT ŞEKERCİ ORMANI
Türk Hava Yolları Sedat Şekerci Kaptanı unutmadı
 
AYCI’DAN KARTALLARIN YUVASINA ZİYARET
Türk Hava Yolları İcra Komitesi ve Yönetim Kurulu Başkanı M. İlker Aycı, ...
ÇALIŞMALAR BİTTİ SEFERLER BAŞLADI
1 Ağustos-31 Ekim arasında onarım ve bakıma alınan Samsun Çarşamba Havalimanı’na seferler başladı
ONUR AİR PİLOT ARIYOR
Onur Air filosuna yeni katılacak Airbus 320/321 ve 330 uçakları için pilot istihdam edecek
 
ABD İLE VİZE KRİZİNDE YENİ GELİŞME
Türkiye'deki ABD Büyükelçiliğinin vize işlemlerine 'kısıtlı bir biçimde'devam edeceği duyuruldu
10 AYDA 165 MİLYON YOLCU
Yılın ilk 10 ayında Türkiye’deki havalimanlarında 165 milyon yolcuya hizmet verildi
YENİ HAVALİMANINA BİR ÖDÜL DAHA
İstanbul Yeni Havalimanı, Dünya Mimarlık Festivali'nde "Gelecek Projeler-Altyapı" ...
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •United Airlines
  •Kargo
  •turizm
  •maske