iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
6 Haziran 2023 Salı - 11:06

'SAF' ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ

IATA, "SAF' üretiminin artırılması, yakıt çeşitliliği için politik desteğe ihtiyaç olduğunu açıkladı

 SAF  ÜRETİMİ DESTEKLENMELİ
" border="0" alt="Losev-1">

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), toplam yenilenebilir yakıt üretiminin 2028 yılına kadar en az 69 milyar litre (55 milyon ton) kapasiteye ulaşmasını beklediğini açıkladı. 

Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları (SAF), yenilenebilir yakıt rafinerileri ve mevcut tesislerin genişletilmesi yoluyla elde edilen artan üretimin bir bölümünü oluşturacak. Daha da önemlisi, beklenen üretim Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya Pasifik'i kapsayan geniş bir coğrafi ayak izine sahiptir olacak. 

IATA Genel Müdürü Willie Walsh, "2050 yılında ihtiyaç duyulan karbon azaltımının yaklaşık % 62'sinin sürdürülebilir havacılık yakıt kullanımı ile sağlanacak. Bizim için bu önemli" dedi. 

Walsh yenilenebilir yakıtlar ile iligili şunları söyledi: "Beklenen üretim artışı son derece cesaret verici. Bunu gören hükümetlerin sürdürülebilir havacılık yakıtların  üretimden adil pay almasını sağlamak için harekete geçmesi gerekiyor. Bu da ilk etapta havacılığın enerji dönüşümünü desteklemek için üretim teşvikleri anlamına geliyor. Ve SAF üretimi için mevcut yöntemlerin ve hammaddelerin daha fazla çeşitlendirilmesi için sürekli onaya ihtiyacımız var. Bu iki tedbirin başarıyla uygulanmasıyla, 2028'de beklenen üretim seviyelerinin yakın zamanda yayınladığımız 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna yönelik yol haritalarımızla gerçekçi bir şekilde uyumlu olacağından emin olabiliriz."

Bu iyimser beklentileri destekleyen eğilimler şimdiden görülüyor. SAF üretimi 2022 yılında üç kat artarak yaklaşık 300 milyon litreye (240.000 ton) ulaştı ve potansiyel SAF üretimine yönelik proje duyuruları hızla artıyor. IATA’ya gelen bilgiler arasında 30 ülkede 85'ten fazla üretici tarafından duyurulan 130'dan fazla yenilenebilir yakıt projesinin olduğu yönünde.  Bu projelerin her biri, daha geniş yenilenebilir yakıt ürün yelpazesi içinde SAF üretme niyetini ya da taahhüdünü açıkladı. Tipik olarak, bir projenin duyurulması ile ticarileşme tarihi arasında 3 ila 5 yıllık bir gecikme süresi var. Bu, 2030 yılına kadar daha fazla yenilenebilir yakıt kapasitesinin önümüzdeki yıllarda da duyurulabileceği anlamına gelmekte.

Yenilenebilir enerji üretimi 2028 yılına kadar 69 milyar litreye,  2030 yılına kadar 100 milyar litreye (80 milyon ton) ulaşması öngörülüyor.  Bunun sadece %30'u SAF olması durumunda, sektör 2030 yılına kadar 30 milyar litre (24 milyon ton) SAF üretimine ulaşabilir. 

Walsh SAF yakıtlarının payının artması beklentileri ile ilgili, "Bu yeni ve kapasitesini genişleten tesislerden gerekli SAF yüzdesi çıktısına ulaşılacağı kesin değil. Ancak dünya genelinde hükümetlerin ICAO'da 2050 yılına kadar net sıfıra ulaşmayı hedefleyen uzun vadeli bir hedef (LTAG) üzerinde mutabık kalmasıyla birlikte, artık havacılığın karbonsuzlaştırılması konusunda sorumluluğu paylaşıyorlar. Bu da havacılığın SAF'ta yenilenebilir enerji üretiminden gereken payı almasını sağlayacak bir politika çerçevesi oluşturmak anlamına geliyor" dedi.

Politika Desteği ve Devlet Yatırımı

Mevcut sürdürülebilirlik kriterleri çerçevesinde çeşitlendirmenin gerekliliğinin önemi artıyor. Şu anda, önümüzdeki beş yıl içinde gelecekteki SAF hacminin %85'inin, atık yağ, yağ ve gres hammaddeleri (FOG'ler, endüstri tarafından ikinci nesil hammadde olarak kabul edilmektedir) gibi hammaddelerin sınırlı bulunabilirliğine bağlı olan HEFA olmak üzere dokuz sertifikalı yoldan sadece birinden elde edilmesi bekleniyor.

IATA, SAF çeşitlendirmesine ulaşmak için üç ana yolun bulunduğunu ifade ediyor. Onlar da:

1. Alkolden Jete (AtJ) ve Fischer-Tropsch (FT) gibi halihazırda onaylanmış diğer SAF yollarını ölçeklendirmek

2. Halihazırda geliştirilmekte olan yeni SAF üretim yollarının hızlı bir şekilde izlenmesi ve ticarileştirilmesi 

3. Yeni hammadde dönüştürme teknolojisinin hızlı bir şekilde izlenmesi ve ticarileştirilmesi

Bu yollarla üretilen sürdürülebilir havacılık yakıtlarının  ticarileştirilmiş seviyelere ulaşmasını hızlandırmak için hükümetlerin bu alanda politika liderliği yapması gerekiyor.  Başlangıç olarak, üreticiler, hammadde sağlayıcıları, alıcılar dahil olmak üzere pazara yeni girenlerin önündeki idari, lojistik ve coğrafi engelleri azaltmanın bir yolu olarak temel SAF politikalarının uyumlaştırılmasına ihtiyaç duyuluyor.  

Bunun dışında, yatırımcılar yeni teknoloji ve üretim tesislerinin geliştirilmesini finanse etmek için gereken sermayeyi bulmakta zorluk çekiyor. Hükümetler bu yatırımlarla birlikte daha geniş bir sürdürülebilirlik resmine bakmalı. SAF, ihtiyaç fazlası ormancılık ve tarımsal artıklardan, belediye katı atıklarından, gıda atıklarından ve ıslak atıklardan (üçüncü nesil hammaddeler) üretilebilir. Bunlardan SAF üretmek, çevrenin temizlenmesini finanse etme, gelişmekte olan ekonomileri destekleme ve enerji geçişi ile enerji güvenliğinin geleceğe dönük bir kesişimini sağlama potansiyeli ile hükümetler için uzun vadeli yatırım getirisi fırsatları yaratabilir.  

Yolcu Desteği

Yakın zamanda yapılan bir IATA anketinde, SAF için önemli bir kamuoyu desteği olduğu ortaya çıktı. Yolcuların %85'i hükümetlerin havayollarının SAF kullanması için teşvik sağlaması gerektiği konusunda hemfikir olduğu yönünde fikir beyan etti. 

Walsh SAF konusunda yolcuların desteği hakkında şöyle konuştu: "İnsanlar elektrik için yeşil enerjiye geçişte hükümetlerin rolünü tecrübe etti. Şimdi de SAF için bunu bekliyorlar. G7 liderleri, SAF'ın sürdürülebilir havacılık için kritik öneme sahip olduğu konusundaki anlayışlarını yineleyen son liderler arasında yer alıyor. Şimdi bu beyanlarını etkili politikalarla desteklemeleri gerekiyor. SAF üretimini teşvik etmek için vergi indirimleri, kredi kolaylıkları, hibeler ve hatta gelişmekte olan teknolojilere ve çözümlere doğrudan yatırımlar da dahil olmak üzere denenmiş ve test edilmiş birçok araç bulunmaktadır. Pazar orada. Havayolları SAF satın almak istiyor. SAF üretimini anlamlı bir şekilde teşvik edecek her şey ileriye doğru atılmış bir adım olacaktır."  

 
IATA'DAN HİTİT'E ÖDÜL
 
İZMİR'DEN İKİ YENİ ROTA
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY VE ITA'DAN ORTAK UÇUŞ KARARI
Türk Hava Yolları ile ITA Airways ortak uçuşlara başlıyor
IATA'NIN 2023 BÜYÜME ÖNGÖRÜSÜ
IATA: Havayolu Sektörünün Kârlılık Görünümü Güçleniyor
IATA’DA BAYRAK DEĞİŞİMİ
Mehmet T. Nane, IATA Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı Yvonne Manzi Makolo’ya devretti
 
YOL HARİTASI AÇIKLANDI
IATA, 2050 yılına kadar Net Sıfır Karbon Emisyonu hedefi için stratejik yol haritasını açıkladı
THY-ICELANDAIR İŞBİRLİĞİ
Türk Hava Yolları, Icelandair ile ortak uçuş anlaşması imzaladı
BİR ATC GÖZÜNDEN PİLOTLAR
Deneyimli Hava Trafik Kontrolörü Matthew Starr, görev yaptığı yıllarda ...
 
EN PAHALI BİLET
Uçak bileti fiyatlarının 2023'ün ilk beş ayındaki karnesine göre en pahalı ...
İGA 'YILIN HAVALİMANI' SEÇİLDİ
49. Air Transport World (ATW) Hava Yolu Endüstrisi Başarı Ödüllerinde ...
ENGELLİ YOLCU İÇİN KOLAYLIK
Tekerlekli sandalye kullanan engelli yolcuların, sandalyelerinden inmeden ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İGA'YA 'YILIN HAVALİMANI' ÖDÜLÜ
BERKANT KOLCU'YA ÖDÜL
İSG'DEN KAHİRE UÇUŞLARI BAŞLADI
HELİKOPTERİN VURULDUĞU AN
KONGO'DA YOLCU UÇAĞI DÜŞTÜ
VOYAGER 1'DEN MESAJ ALINDI
TÜRBÜLANS MI KOKPİTTE HATA MI
İFTARDA BULUŞTULAR
JAPON ROKETİ HAVADA PATLADI
THY'DEN YOLCULARA UYARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
7 / 15 °C 8 / 10 °C 6 / 12 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •Delta Airlines
  •United Airlines
  •Sunexpress
  •salgın