iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
25 Kasım 2009 Çarşamba - 07:46

"SUSHİ OLMADAN ASLA"

Başlık sizi şaşırtmasın! Çünkü Airkule.com’un ulaştığı THY pilotlarının e-posta grubundaki yazışmaları okuyunca, asıl şaşkınlığı yaşayacaksınız… İşte bir purser’ın isyanı ve aldığı yanıt! Yorumu size kalmış.

 SUSHİ OLMADAN ASLA
Losev-1

Airkule.com’un ulaştığı yazışmalar, THY’de görevli ve adı bizde saklı olan bir purser ile kaptan arasında geçiyor. Yorumu size bırakıyoruz:

“Sevgili ………. Kaptan,
08-11 Kasım tarihleri arasında 777 ile bir JFK seferi yaptım. 2 yabancı kaptan sayesinde ilk defa purser olduğumu hissettim. Bir kaptanın bir hanımefendiye yani bana nasıl saygı ve sevgi gösterdiğini bu uçuşta gördüm. Yerde benden kuruyemiş istemediler, 340 kaptanlarımız gibi önce bize kuruyemiş, sandviç soracaksın demediler, yer problemleri yüzünden gereksiz yere bana kızmayıp sorunları harekatçıyla çözdüler. Bir şey isterken hep eğer kaldı ise diye sordular. Çorbayı da porselen kasede değil, karton bardakta içtiler. Her defasında teşekkür etmekten yorulmadılar. Sunulan tepsileri hep kendileri dışarı geri getirdiler. 10 saatlik uçuşta sadece 2 kez istekte bulundular. Gelelim bizim 340 uçuşlarının geneline; Sushi yiyemeden uçamayan ve strese giren dolayısıyla ekibi strese sokan, yolcudan önce kendisine servis yapmadığım için çocuk gibi aksileşen 340’çılara ben nasıl davranmalıyım? Bu konuda tanıdığım ve güvendiğim …….. kişi olarak sizden akıl istiyorum. Neden yatıdan uçuşa aç gelinir, bizim görev ve sorumluluklarımız arasında uçuşa aç gelmeme gibi bir sorumluluğumuz da var ve bu direkt uçuş emniyetiyle bağlantılı bir sorumluluk. Şirketimiz yeme içme gibi ihtiyaçlarımız için harcırah da veriyor, tek yapacağımız para harcamak.
Ben de sushiyi çok seviyorum Japonya’da da marketten kutusunu 500 yen ödeyip alarak yiyorum. Bunun yanında browni, üzüm ve petit feurre’süz de uçamayanlar var, bu gibi ihtiyaçların tesbit edilip kişiye özel yükleme yapılmasını gerekli görüyorum bir purser olarak. Bu davranışlar CRM eksikliğidir. İvedilikle kaptanlara ve de kabin ekiplerine adabı muaşeret dersinin konulmasının gerekli olduğu kanaatindeyim. Size bundan sonra yazacağım maillerde örnek isimler vereceğim. İyi ve Kötü örnekler. Sevgi ve Saygılarımla.

***

……… Hanım,

Mailinizi aldığımdan beri şoktayım. Keşke beni tanımasaydınız, keşke bana güvenmeseydiniz ve benden akıl istemeseydiniz. Bildiğiniz gibi ben de yerde sizden kuruyemiş isteyen, sushi yiyemeden uçamayan, brownisiz, üzümsüz, petit feurre’siz yapamayan, yer problemi olduğunda size kızan, sorunu Harekat Memuru ile çözmeyen, CRM ve adabı muaşeret kurallarını bilmeyen saygısız ve sevgisiz A-340 kaptanlarından ……….. biriyim. Demek ki bugüne kadar ben dahil tüm 340 kaptanları size işkence yaptılar ve Purser olduğunuzu size Cpt Borges ve Cpt Farina hissettirdiler. Kendileri ile özellikle tanışıp teşekkür edip kendilerinden kurs alacağım ve gönderdiğiniz bu maili tüm 340 kaptanı arkadaşlarımla da paylaşacağım ki onlarda feyz alsınlar. Size de çok güzel bir önerim var bundan sonra Kabin Hizmetleri ve Ekip Planlamaya birer dilekçe verin ve sizi sadece Hayranı olduğunuz ve hanfendiliğinizi size hissettiren yabancı kaptanlar ile uçun çünkü bu mailden sonra belki utanır ve bizler ile uçmak istemezsiniz. Emniyetli uçuşlar dileklerimle.

Cpt …………

 

 ***

………… Kaptan,
Size olan saygı ve sevgimde herhangi bir azalma olmadığını bilmenizi isterim. Ama hoşunuza gitmese de ben size doğruları aktarmaya devam edeceğim. Siz doğruları söyleyenleri değil, bunları arkadan konuşmayı kurum kültürü haline getirmişleri düşünün. Size göndermiş olan mailimi de arzu ettiğiniz üzere istediğiniz 340 kaptanlarına gönderebilirsiniz.

Sevgi ve Saygılarımla …………”

 
BAYRAM ÖNCESİ SİS TELAŞI
 
ATLASJET İSYANI
YORUMLAR
Toplam 153 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
F/O 28 Haziran 2010 Pazartesi 02:01

Bir kısmı aynen böyle kişisel kaprisleri ile insanları çıldırtırlar. (Ne oldum delileri) Bir kısmıda beyefendilikleri ile kendilerine hayran hayran baktırır. Askeriyede bir söz vardır. Kimi anısı ile anılır, kimiside anası...

Yorumu oyla      0      0  
20 Şubat 2010 Cumartesi 05:24

Kokpite servis yüzünden yolcuya karşı servis aksar ise rapor edilmeli. Ama bir gerçekte kaptanların kan şekerinin düşmesi uçuş emniyetini zora sokması. Konuşulur. Durum bu denir. Servis aksayacak yolcu memnuniyetsizliği oluşacak. Şu zaman veriyim mi diye. Ama bir gerçek var. Özellikle 8-10 sene önce hat uçuşlarında (AG) kaptanlarımız ara meydanda yerde yemek yer idi.. Ne değişti acaba. Kurum kültürü mü? Elemanlar mı?Eskiler bilir.

Yorumu oyla      0      0  
Amir 25 Ocak 2010 Pazartesi 07:51

Cocpıt ve kabin ne kadar gereksiz yere birbirlerine negatif bakmaya başladılar oysa birbirlerine o kadar muhtaçlarki, ön yargılar gereksiz dedikodular hemen dolduruşa gelmeler, bakın son kar yağışında uçaklar yerde kalmasın diye boş günlerini yapanlar işe gelmesi rica edildi arayan işe gelmek isteyenlerden telefonlar kilitlendi insanlar sırf şirket yolcular mağdur olmasın diye mesaileri tutmasa bile gelelim dediler yoksa paşalar gibi evlerinde oturup aman ne işim var nasılsa bir mecburiyet yok evimde oturayımda diyebilirlerdi Gerçekten bu kadar fedakar, aldığı parayı bu kadar hakeden bir topluluk zor bulunur ama maalesef zaman zaman ne yönetim nede bizler birbirimizin kıymetini bilmiyoruz Hazır toplu sözleşme dönemi başlarken yönetimin uçuş personeline çoktan hakettiği kazanımları ve kaybettiği zamanı artık daha fazla uzatmadan bağlaması en akılcıl yoldur bir şirketin çalışanları mutluysa herkes el birliğiyle çalışıp didiniyorsa çalıştı yerinde onun kıymetini bilmesi gerekir

Yorumu oyla      0      0  
consultant 24 Ocak 2010 Pazar 16:40

kurum içi bir yazışmada yapılan bir tesbit ve bunu iş yapma süreci içinde iyileştirmek için önerilen crm tarzı bir eğitim talebine, yazışmanın muhatabı olan idari bir birimin başındaki bu kaptanın, olayı bu şekilde kişiselleştirmesi ve keşke bana bunu sormasaydınız dedikten sonra olayı tehdit boyutuna getirmesi hayret vericidir. bu kaptanın acil olarak crm, takımdaşlık, empati, vs. gibi eğitimlerden geçirilmesi gerekmektedir. kokpit ile kabin ekipleri arasındaki dayanışmanın, takımdaşlağın ve meslekdaşlığın kırılgan olduğu apaçık ortadadır. bu durum acaba yolcuların güvenliğini ve memnuniyetini nasıl etkileyecektir? thy yönetiminin buna ciddi bir şekilde el atması gerekir. birim müdürü olan bu kaptanın da derhal bulunduğu görevden alınması gerekir. bir yöneticinin bu şekilde sorumsuz davranmaya ve olayı kişiselleştirerek kabine saldırmasının hiçbir rasyonel açıklaması olamaz. kurumiçi bir yazışmanın kurum dışına taşınması ve tüm kaptanlarla paylaşılması da doğru ve adil değildir

Yorumu oyla      1      0  
BuBu 18 Ocak 2010 Pazartesi 21:59

bu bahsii geçen kaptan annelerinin ewindede suhi yiolardıı kendilerii bu duruma alışık oldukalrı için yadırgıyorlar bence lutfen herkes haddini bilssn !!!!!!!!!!!!! kaptan pilot bu maili yayımlayarak komplexini paylaşmak istemiş onada saygı duymak lazım ama boşşşş işler peşindesin kaptanm daha faydalı şeyler yayınlasaydn daha iyi olurdu meselaa suhi nasıl yapılır ? .))))

Yorumu oyla      2      0  
Problem çok.. 10 Ocak 2010 Pazar 03:26

A-340'da yaşanan bir olay bu sanırım.. Özellikle E/R tabir ettiğimiz uzun uçuşlarda bunun gibi çok olay yaşanıyor.. Bu uçak tipinde uçan yıldızlı kaptanlarımızın birçoğunda ben bunu gördüm.. Sorunlar daha uçuşun başında başlıyor.. Kaptanlar briefing'e gelip çok az şey söyleyip gidiyorlar, briefing'e katılmadıklarında ekip aracının içinde ekiplerle selamlaşmıyorlar bile.. Uçuş esnasında çorbalarının hemen gelmemesinden tutun o çorba için tabasco sos olmamasına dek veya BC yolcuya ikram edilen kanapelerin kalanlarının da kaptanlara sunulduğunda ben elimle yemem kürdan da getirin diyenlerine dek bir çok değişik davranışlar sergileyen kaptanlarla karşılaştım.. İçeriye servis yaparken şakayla karışık kıllı ellerinle getirdin yine çayımızı diyenleri de gördüm, briefing'de "ben kalkıştan sonra hemen istirahate geçeceğim sakın anonslarınız crew restte kulağıma gelmesin" dedikten sonra B/C için yapılan anons doğal olarak crew reste gidince kabin amirinden bendeniz memura kadar herkesi

Yorumu oyla      0      0  
INTIKAM BURUMUS 9 Ocak 2010 Cumartesi 17:01

A-340 kaptanlarinin gozunu intikam burumus. Bu Purser Hanim'in Ufacik ta olsa bir acigi araniyor namusuna dil uzatilarak cileden cikmasi bekleniyormus. Ozellikle eski 340 kaptanlari kesinlikle bu purser hanimin ekmegine goz koymus durumdalar. Ucusun taaa en sorumlu kisisinden en son kaptanina kadar intikam naralari atiliyor ucuslarda psikolojik tacizlere baslaniyor. Allah kimseyi bi bunlarin bi de KHBnin eline dusurmesin. Ahtapot harekati bunlarinki. Yazik hem de cok yazik... KHB de yem diye Purser Hanim'i kaptanlarin onune atmis kendisi de kaptanlarin tarafinda duruyormus gibi gozukup sirtini saglama almaya calisiyor. Ama nafile, herkes khbnin hercek yuzunu detaylica biliyor, is birligi hikayesi bu toplu sozlesmede yemeyecek.

Yorumu oyla      1      0  
Çok Sevgili Kaptanlarımız 9 Ocak 2010 Cumartesi 16:30

Kabin Ekipleri Bizlerin eşi ablası kardeşleri vs... Onların Hiçbirini aileleri size hizmetçilik yapsınlar yada siz kafanıza göre onları azarlayasınız diye yetiştirmiyor yada thy şirketi onları size hizmet etsinler diye işe almıyorlar. Sizin göreviniz o uçağı emniyetli şekilde uçurmak ise onlarında görevi sadece ve öncelikli olarak sizin tabirinizle hizmetçilik değil onların görevi ve uzmanlığı sizi asiste etmek ve yolcuların tehlike anında güvenliğini temin etmek. Evet gerçekten kaptanlık çok zor ve meşakatli bir meslek zor yetişir kaptanlar. Ama unutmayınki uçuş ekibindeki kardeşleriniz eşleriniz kızınızda vs... olabilir. Onlarda annalarımızın evletları onlarında yetişmesi kolay değil. Her zaman saygı ön planda tutulmalı. Tavsiyem bir iki kendini bilmezin konuşmaları ve davranışları bu güzide 2 meslek dalını bir birine düşürmemeli. Sizler et ve tırnak gibisiniz siz olmadan onlar onlar olmadan siz olmasınız. Tüm Sevgi ve Saygılarımla Yaşasın kaptanlarımız ve Kabin Ekiplerimiz...

Yorumu oyla      1      0  
emel hnm a 9 Ocak 2010 Cumartesi 02:33

siz kaç yılda amir oldunuz emel hanım, bu yorumu nasıl yaparsınız. tabi ki tecrübeniz malum ama 340 eskisi gibi değil. 9 kişi ile e/r lara gidiyoruz.kaç kere 9 kişi ile hong kong a gittiniz acaba? hemde crew rest olmadan? bugünkü purser larımızda en az 15 yılda purser oluyor. yani bahsettiğiniz tecrübe fazlası ile mevcut. bu purserımızla ilgili yorumu yapmakta size düşmez, çünkü kendisi sizin gibi sadece video sisteminin başında uçuşu bitiren birisi değil. uçuşlarda canını dişine takıp, hiç oturmadan, kendisine çay-kahve hizmeti yaptırmayan sizin anlayacağınız helal para kazan birisidir.

Yorumu oyla      0      0  
Emel hanıma 8 Ocak 2010 Cuma 19:52

Sevgili Emel hanım ben sizinle uçtum yaklaşık 21 senedir burdayım siz kendi zamanınız gibi düşününce çok haklısınız yalnız herşey değişti sizin zamanınızda purser diyince tirtir titrerdik ve yüksek yaptırım gücünüz vardı herkes o zamanlar işini bilirdi uçakda en fazla 1 yada 2 yeni olurdu onada işi eskiler öğretirdi ben çok iyi hatırlarım uçağın başından en arkaya kadar elinde bulduğu sadece bir bardakla gelip yolcuya bakmıyormusun diye bizi azarlayan amirleri neyse bence doğruyu yapmışsınız bizleri çok güzel yetiştirmişsiniz ama artık durumlar öyle değil devir herşey değişti. şimdi genç arkadaşları biraz fazla ikaz edince suratlar asılıyor moraller bozuluyor gözler doluyor yöntimde onlar genç onları anlamalısınız siz büyüksünüz amirsiniz diyor ee bizden bu kadar şey beklenirken doğal olarak cocpıttende daha fazla anlayış bekleniyor çünkü ruhen çok yalnızız hem genci idare et hemde halen askeri düzeni devam ettirmek isteyen cocpıtı !olmuyor olamazda size sevgilerimle

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İSTANBUL HAVALİMANLARI ÖZGÜR MÜ
Habertürk yazarı Güntay Şimşek, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’a sordu: ...
HAVA-İŞ'İN SİS DEĞERLENDİRMESİ
Hava-İş sendikası İstanbul’daki sis olayı sonrası ortaya çıkan krizle ...
YARIN BTS EYLEM YAPACAK
Türk Ulaşım Sen Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası yarın Atatürk ...
 
THY KARGODA BÜYÜYOR
Türk Hava Yolları Airbus 310’larla yaptığı kargo operasyonunu genişletiyor. ...
EASYJET'TEN 10 YENİ ROTA
EasyJet, 2010’da 10 yeni rotaya uçacak. İşte Avrupa’nın ucuzcu havayolu ...
SİS KABUSU GERİ DÖNDÜ
Geçtiğimiz hafta sonu hava ulaşımını alt üst eden sis kabusu geri döndü. ...
 
KLM BİTKİSEL YAKITLA UÇTU
Hollandalı havayolu şirketi KLM, bioyakıt kullanarak yapılan ilk ticari uçuşu gerçekleştirdi.
THY UÇAĞININ MOTORU YANDI
Flaş, Flaş... Kalkışa hazırlanan THY'nin Boeing 737-800 tipi 'Kastamonu' ...
PEGASUS'TAN BİR SÜRPRİZ DAHA
“100 bin koltuk 9.99TL’ye” kampanyasının biletlerini kısa sürede tüketen ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PEGASUS'UN YENİ UÇUŞ NOKTASI
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
A350 İLE UÇULACAK KENTLER
THY VOLEYBOLA SPONSOR
UÇAKTA YOLCU KAVGASI
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
ÖN LASTİĞİ PATLADI
İGA'DA HEDEF: ABD'YE AÇILMAK
MOURINHO THY REKLAMINDA
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
14 / 18 °C 13 / 14 °C 12 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •turist
  •kabin memuru
  •Turkish Airlines
  •İsrail