iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
10 Eylül 2018 Pazartesi - 11:52

TEKNOLOJİSİ İLE DE HAYRAN BIRAKACAK

Açılışına 2 aydan az bir süre kalan İstanbul Yeni Havalimanı’nın her tarafı çok sayıda teknolojik yeniliklerle donatılacak.Yolcular hem keyifli vakit geçirecek hem de zamandan tasarruf edebilecek

 TEKNOLOJİSİ İLE DE HAYRAN BIRAKACAK
Losev-1

SOSYAL ALAN

İstanbul Yeni Havalimanı, dünyanın sıfırdan yapılan en büyük havalimanı olacak. Tüm fazları tamamlandıktan sonra yılda 200 milyon yolcuya hizmet verebilecek kapasiteyle diğer dünya havalimanlarından farklılaşacak. Havalimanı, tüm özellikleri ile ilkleri barındıran ve İstanbul’un dünyaya açılan kapısı olurken, yalnızca uçuşunuz olduğu gün değil, yolcuların 7/24 sosyalleşebileceği bir alan olacak.

APRONDA ARAÇ OLMAYACAK

İstanbul Yeni Havalimanı’nda tüm operasyonlar tek terminal çatısı altında yönetilecek, artık apronda araç olmayacak. Yer hizmetleri ve teknik araç-gereçler, havalimanı yer trafiğini etkilememesi için tünellerden hizmet verecek. 77 milyon metrekarelik dev alan belli kritik bölgelere yerleştirilecek gelişmiş dev kameralarla izlenecek. Bu görüntüler bir araya getirilip 300 metre karelik bir odanın içinde sanal kule operasyonu ile değerlendirilecek. Sanal kule ile havalimanı operasyon merkezi entegre edilecek ve uygulama ülkemizde ilk olacak.

BİR AVM’DEN FARKSIZ OLACAK

Bir alışveriş merkezinin sahip olduğu tüm perakende çeşitliliğini ve marka karmasını bünyesinde barındıracak İstanbul Yeni Havalimanı, pek çok alışveriş mekânı ve havalimanından farklı olarak, yolculara 7 gün 24 saat kesintisiz bir yolcu deneyimi yaşatacak. Farklı alışveriş, yeme-içme opsiyonları ve etkinlik alanları ile yolcuların uçuştan en az 4 saat önce gelip aileleri ile iyi vakit geçirebilecekleri bir yaşam alanı olma niteliğine sahip olacak.

ÜCRETSİZ İNTERNET VE KONUŞAN NESNELER

Dünyanın gıpta ile izlediği havalimanı, teknolojik olarak yolcuların rahatını üst seviyede tutacak. Yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, beacon, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve konuşan ‘nesneler’ ile donatılıyor. ‘İGA’ uygulamasıyla evden havalimanına olan ulaşım süreci rahatlıkla optimize edilebilecek. Şehir trafiğinden alınan verilerle, yolcuların evden çıktığı andan itibaren bilet ve bagaj işlemlerine ulaşana kadar tüm deneyimlerini planlayarak zaman yönetimi yapabilecekleri uygulamalar devreye girecek. Örneğin, uygulama beklenen kar yağışı ve köprülerde yapılan bakım çalışması sebebiyle yolculara farklı güzergah ve hatları kullanmayı önerebilecek. Ya da araçla havalimanına gelen misafirler için check-in kontuarına en yakın park yeri seçeneğini sunacak.  Bagaj teslim noktalarında robotlar, yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makineler kullanılacak. Sahadaki tüm hizmet araçları anlık takip edilerek, görev atamaları ve telsiz mesajlaşmaları kurgulanarak bir uçağın inişinden kalkışına kadar geçen süre önemli derecede kısaltılarak, gecikmeler önlenecek.

YOLCU EN KISA YOLA YÖNLENDİRİLECEK

Terminal içerisinde gerçekleştirilen yoğunluk analizi ve kalabalık yönetimi sistemleri sayesinde yolcu gitmek istediği noktaya en kısa sürede yönlendirilecek, yoğunluk analizi sayesinde bina içerisindeki yürüyen bantlar, merdivenler ve asansörler akıllı hale getirilerek yolcu kalabalığına çözüm getirilecek ve zaman doğru kullanılacak. Uygulamada yolcuların uçağın kapısına yürüme süresi ölçülecek, yeterli vakit varsa yolcunun ilgilenebileceği bir ürünün olduğu mağazaya ya da tercih edebileceği bir restorana yönlendirme yapabilecek. Cinsiyetine, yaşına, demografik bilgisine, ihtiyaçlarına ve zevklerine, gelir düzeyine, rahatlık veya zamanına hatta o anki moduna göre dahi fırsatlar sunabilecek. Kısacası her bir yolcuya özel bir deneyim sunulacak.

TRAFİĞİN DURUMUNA GÖRE HESAPLAMA YAPILACAK

Tek kelime ile teknolojik ve “akıllı bir havalimanı” olacak İstanbul Yeni Havalimanı, yolcuların evden havalimanına kadar olan seyahat sürecini optimize edecek. Şehir trafiğinden alınan veriler ile yolcuların evlerinin kapısından boarding kapılarına kadar tüm deneyimleri planlanarak zaman yönetimi yapabilmeleri sağlanacak. Self check-in ve self-boarding’te en son teknoloji ürünü cihazlar ve uygulamalarla yolculara mükemmel bir havalimanı deneyimi yaşatılması amaçlanıyor. Havalimanı, Nesnelerin İnterneti’nden akıllı dijital saatler veya Sanal Gerçeklik Gözlükleri gibi giyilebilir teknolojilere uzanan birçok teknoloji ile donatılacak. Bu teknolojiler hem yolculara servis verebilmek hem de çalışanların verimliliğini artırabilmek için kullanılacak. Yolcuların biletleme, bagaj teslimi ve bagajın uçtan uca takibi, güvenlik geçişleri, pasaport işlemleri, kapılara ulaşım ve uçağa biniş işlemlerini ekstra bir desteğe ihtiyaç duymadan yapabilmeleri için yeni nesil self-servis teknolojileri kullanılacak.

YÜZ TANIMA-DAMAR OKUMA SİSTEMLERİ

İstanbul Yeni Havalimanı’nda 9 bine yakın kamera bulunacak. İstanbul'daki mobese kamerası sayısının 20 bin civarında olduğu düşünülürse, havalimanında ciddi bir güvenlik olacak.  Kameralar, kartlı geçiş sistemleri, yüz tanıma, damar okuma, kamera ve radarlarla korunan 27 km’lik uzunluğa sahip akıllı çit, yolcunun 8 adet davranışının analizini ve sahipsiz bagajların takibini sağlayan analitik yazılımlar olacak. Çite yaklaşan herhangi bir objeyi 2.5 kilometre önceden fark edip uyaracak. Türkiye’nin jeopolitik konumu dolayısıyla yolcu güvenliği için yine çift güvenlikten geçilecek.

TÜRK MARKALARI TANITILACAK

Yeni havalimanında en önemli önceliklerden biri de, yolcu konforunu ve alışveriş deneyimini kusursuz hale getirmek. Havalimanı 50 bin metre kareden fazla perakende mağaza alanı, 30 bin metre kareden fazla yiyecek içecek alanıyla Türk malları ve markalarının tanıtılması için en önemli platformlardan biri haline gelecek. Heinemann Grubu’nun Türkiye’deki iştiraki Unifree tarafından işletilecek Duty Free alanı pek çok yeni markayı bünyesinde barındıracak.

451 ODALI OTEL

İstanbul Yeni Havalimanı, modern ve fütüristik bir terminal oteline ev sahipliği yapacak. Ana terminal binası içerisinde yer alacak ve “dünyanın en büyük havalimanı otellerinden biri olacak” otel, hem kara hem de pist tarafına bakan toplam 451 oda ile İngiliz otel işletmecisi YOTEL hizmet verecek. İş ve tatil amacıyla seyahat edenlerin tercih edebileceği otel, uçuş ekipleri ve havalimanının çevresindeki diğer işletmeler için de önemli bir konaklama merkezi olacak.   

Terminal içerisinde toplam 20 bin 316 koltuk yer alacak. Bunların 17 bin 592’si Pier’lerde, 2 bin 724’ü ise terminal içerisinde bulunacak. Tüm diğer havalimanlarında olduğu gibi İstanbul Yeni Havalimanı’nda da anons sistemi bulunacak ancak farklı olarak bölgesel ve düşük ses seviyesinde yapılacak. Örneğin; F5 kapısında bir anons yapılacaksa anonsu F6 ve ya F4 kapısındakiler duymayacak. Anonslar Türkçe ve İngilizce olarak yapılacak.

Türk ve Çinli mühendislerin ortak geliştirdikleri İGABOT ismi verilen robot yolcuları yönlendirecek. İGABOT çeviri hizmeti verecek, üzerindeki kameralarla birlikte öncelikli yolcuları tanıyacak ya da sakıncalı yolcuları merkeze haber verecek. Robotun üzerindeki kameralar vasıtası ile tek merkezden izleme yapılabilecek. Havalimanında ilk etapta 5 adet robot kullanılacak.

Süleyman ŞEN-Airkule.com-ÖZEL

 

 

 
EMIRATES’TEN SABİHA GÖKÇEN’E EYLÜL KAMPANYASI
 
CHP İSİM KONUSUNU MECLİSE TAŞIDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EMIRATES’TEN SABİHA GÖKÇEN’E EYLÜL KAMPANYASI
Emirates Havayolu; 10-16 Eylül 2018 tarihleri arasında İstanbul Sabiha ...
HAVA-SEN’DEN PİLOTLARA ZAM AÇIKLAMASI
Havayolu Çalışanları Sendikası HAVASEN Türk Hava Yolları pilotlarına yönetim ...
GÜVENLİK VE HİJYEN
İbrahim Köktener yazdı...
 
TÜRK HAVALİMANLARI AĞUSTOS’TA DA ZİRVEDE
DHMİ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Funda Ocak, Ağustos ayına ...
SABİHA GÖKÇEN BÜYÜMEYİ SÜRDÜRÜYOR
Türkiye’nin en büyük ikinci havalimanı olan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası ...
TEKNOFES'TE "HACKER" YARIŞI
TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalinde aralarında ...
 
KAZANIN SEBEBİ İKİ CEPHELİ HAVA MI
Otokar Yönetim Kurulu Başkanvekili Halil Ünver’in hayatını kaybettiği ...
SUNEXPRESS PİLOT ADAYLARI ARIYOR
Türk Hava Yolları ile Lufthansa’nın ortak kuruluşu SunExpress, yetiştirmek ...
AKÇAY'DA MUHTEŞEM ŞOV
Körfez Sportif Havacılık Kulübü tarafından düzenlenen Mysia Airfest, izleyenlere ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
ERCAN'DA YÜKSELEN TRAFİK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •turizm
  •Antalya
  •Çin
  •Singapur Havayolları