iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
9 Mayıs 2017 Salı - 12:09

17 SENEDE 17 HAVALİMANI PROJESİNE İMZA ATTI

GMW MIMARLIK kuruluşundan bu yana 17 senede 17 havalimanı projesine imza attı

17 SENEDE 17 HAVALİMANI PROJESİNE İMZA ATTI
Losev-1

Kuruluşundan bu yana İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali başta olmak üzere, Kahire, Üsküp, Ohrid, Roma, Medine, Riyad ve Kuveyt’in de aralarında olduğu uluslararası ve yerel ölçekte toplam 17 havalimanı projesine imza atan GMW MIMARLIK, yolcu konforunu ön plana çıkartırken, işlevsellikten de ödün vermeyen; çağdaş, çevreci yaklaşımda ve akılda kalıcı tasarımlarıyla dünyanın en prestijli havalimanı ödüllerine layık görülüyor.

1997 yılında Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali proje tasarımını üstlendiği için Türkiye’ye gelen GMW Architects’in, projeyi yerli ve yabancı mimarlardan oluşan bir ekip ile 18 ay gibi rekor bir sürede ve başarıyla tamamlanmasının ardından, o dönem GMW Architects’in 3 büyük ortağından biri olan Mimar Ali Evrenay Özveren tarafından 2000 yılında İstanbul’da kurulan GMW MIMARLIK, geçen yıllar içinde yaptığı çok sayıda havalimanı projesiyle edindiği deneyimle mimari proje ve danışmanlık hizmeti veriyor. GMW MIMARLIK mimari proje üretimi dışında ayrıca pek çok uluslararası havalimanının idarelerine veya uluslararası proje gruplarına terminal planlaması konusunda uluslararası danışmanlık hizmeti vererek, bu yönüyle Türkiye’de örneği olmayan bir başarıya da imza atıyor.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali binasını “İlk göz ağrımız, en gurur duyduğumuz projelerimizden biri ve aynı zamanda çok fazla geri bildirim aldığımız, dersler çıkardığımız bir terminal binası” diye anan GMW MIMARLIK ortaklarından Mimar Pınar İlki Emekçi, yapının açılışından bugüne halen değişmekte, gelişmekte ve büyütülebilmekte olduğunu, bunun da GMW MIMARLIK’ın esnek ve modüler tasarım yaklaşımının bir sonucu olduğunu dile getiriyor.

Ödüllü Havalimanı Projeleri

İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nin tamamlanmasının ardından geçen 17 sene içinde, Kahire, Üsküp, Ohrid, Roma, Medine, Riyad ve Kuveyt’in de aralarında olduğu uluslararası ölçekte toplam 17 havalimanı projesine imza atan GMW MIMARLIK için Mısırlı ve Türk profesyonellerden oluşan karma bir ekiple birlikte çalıştığı, 2007 yılında projesi tamamlanan Kahire Havalimanı Terminal 3 binası dönüm noktası işlerden biri olmuş. Yapının mevcut konsept tasarımını günün şartlarına göre adapte eden ve ayrıca iç mimari tasarımını da yapan GMW MIMARLIK ekibi, havalimanı tasarımlarının A-380 gibi büyük gövdeli uçaklar için nasıl biçimlendirildiğini ilk olarak bu projeyle tecrübe etmiş.

Havalimanı servis kalitesi konusunda yolcular kapsamında yaptığı anketler sonucunda kategorisine göre yılın en iyi havalimanlarını belirleyen Airport Council International (ACI) tarafından üç kez ödüle layık görülen Üsküp Havalimanı ve yine Makedonya’da yer alan ve ölçek olarak küçük olsa da, kapsam olarak itfaiye, kargo, catering binası, ofis ve askeri binalar gibi çok çeşitli yapıları içeren Ohrid Havalimanı, GMW MIMARLIK imzası taşıyan uluslararası havalimanı projelerinden bazıları...

Yakın zamanda Roma Fuimicino Havalimanı için bir master plan çalışması kapsamında yeni terminal binası planlama prensiplerini tamamlayan GMW MIMARLIK, şu sıralar bir dünya devi olan AECOM’la birlikte Kuveyt terminali projesine devam ediyor.

Havalimanı Terminallerinde Çevresel Kriterler

Esnek, büyütülebilir, modüler bir yapı ile gün ışığını optimize ederek yolcunun her zaman nerede olduğunu net bir şekilde kavrayabileceği, takip etmesi gereken işlemleri yönlendirme levhalarına çok da gerek duymadan hızlı ve kolay bir şekilde anlayabileceği ve bu nedenle kendisini rahat hissedebileceği şeffaf ve net havalimanlarını yıllar içinde imzası haline getiren GMW MIMARLIK için, kapladıkları alanın büyüklüğü, çok sayıda ve sürekli değişen kullanıcıları nedeniyle enerji tüketiminin yoğun olduğu yapı tiplerinden olan havalimanı terminallerinde tasarımın belirleyicileri arasında en ön sırada çevresel kriterler geliyor.

Son yıllarda üzerinde çalıştıkları Medine ve Riyad havalimanlarını LEED kriterlerine uygun olarak tasarlayan GMW MIMARLIK’ın Medine Prince Mohammed Bin Abdulaziz Ulaslararası Havalimanı Terminali projesi, Amerika kıtasından sonra dünyada ilk kez Gold LEED sertifikasyonu alan havalimanı terminali projesi olmuş.

Henüz çevresel etki derecelendirme kurumları bu denli yaygın ve kriterleri de bugünkü kadar gündemde değilken bile çevresel etkileri tasarımın en önemli odak noktalarından biri olarak ele aldıklarını dile getiren GMW MIMARLIK ortaklarından Mimar Dicle Demircioğlu şöyle ekliyor:

 “Sertifikalardan bağımsız olarak, binanın zeminde kapladığı alan, yönlendirme, tasarımlarımızın geleceğe dönük olası değişikliklere göre esnek olması, doğal ışıktan en üst düzeyde faydalanma gibi makro konulardan başlayarak; malzemelerin yakın çevreden temini, içerikleri, mekanik elektrik sistemlerde otomasyon, tasarruflu armatürler genellikle ilk yatırım ve işletme maliyetlerini de optimum düzeyde tuttuğu için tüm terminal tasarımlarımızda her zaman dikkate aldığımız çevresel konular oldu...”

Havalimanı yapılarının projelendirilmesinde uluslararası arenada kalabalık ekiplerle koordinasyon yaparak global bir çalışma süreci yürüten GMW MIMARLIK, işe öncelikle yapının inşa edileceği ülkenin veya şehrin yerel mimarisini değerlendirmekle başlıyor. Proje sürecine havalimanının yerleşim ve kot analizleriyle devam eden GMW MIMARLIK ekibi, binaların arazideki yeri, hava ve kara tarafı alanlarının dengesi, ulaşım yolları ve güneşe göre yönlendirilmesine bütüncül olarak karar verirken hava tarafı uzmanları, yol ve altyapı mühendisleri ile; ön etütlerin ardından başlayan konsept tasarım sürecinde ise büyük açıklıklı taşıyıcı sistem tasarımı için statik mühendisleriyle birlikte çalışıyor.

Konsept tasarımın ardından diğer tüm mühendislik disiplinleri devreye girdikten sonra binanın ihtiyacı olan ana taşıyıcı sistem, mekanik, elektrik ve data sistemleri kararları ve kesin teknik oda boyutları ortaya çıkıyor. GMW MIMARLIK bu etapta, havalimanı idaresi, binanın işletmecisi ve polis, gümrük, havayolları firmaları, ticari alanların işletmecileri gibi diğer kullanıcı grupları içeren çalışma toplantıları yapıyor, konsept tasarımı kendilerine sunuyor ve süreç sonucunda, ülkeden ülkeye değişen ihtiyaçlar çerçevesinde geliştirilen projeler nihayete erdiriliyor.

GMW MIMARLIK Hakkında

GMW MIMARLIK 2000 yılında, 1949'da Londra'da kurulmuş olan GMW ARCHITECTS'in kıdemli ortağı Ali Evrenay Özveren önderliğinde kurulmuştur. İstanbul Nişantaşı'nda bulunan ofis, 2011 yılında Ali Evrenay Özveren'e ortak olarak katılan Dicle Demircioğlu ve Pinar İlki tarafından yönetilmektedir.

2000 yılında gerçekleştirilen İstanbul Atatürk uluslararası Havalimanı terminal projesinin tamamlanmasının ardından GMW MIMARLIK, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ve Türkiye'de ulaşım sektöründe bir dizi önemli uluslararası projeyi hayata geçirmek üzere görevlendirilmiştir. Firma, havalimanı projelerinin yanı sıra tren istasyonları, ofis, alışveriş ve eğlence merkezleri gibi geniş bir proje yelpazesine imza atmıştır.

Büyük ölçekli bir ulaşım projesi veya ofis iç mimari projesi söz konusu olduğunda, herhangi bir fark gözetilmeksizin kaliteden ödün verilmeden en iyi hizmetin uluslararası proje standartlarında verilmesi amaçlanır. Tasarım yönetimi ile çok sayıda mühendis ve danışmanlardan oluşan proje ekibinin etkin koordinasyonu, firmanın güçlü özelliklerinden biridir.

GMWM, Avrupa’nın yirmiden fazla başkentinde yer alan mimarlık firmalarının bir araya gelerek oluşturduğu Avrupa Mimarlar Birliği’nin (EAA, European Architecture Alliance) kurucu üyelerinden biridir.

 
SABİHA GÖKÇEN’DE NİSAN BEREKETİ
 
THY HAVAYOLU PROJESİNE DESTEK OLACAK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SABİHA GÖKÇEN’DE NİSAN BEREKETİ
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, geçtiğimiz Nisan ayında yolcu sayısını ...
TÜM AVRUPA’YA LAPTOP YASAĞI
22 Mart’ta Türkiye’nin de dahil olduğu 8 ülkeden ABD ve İngiltere’ye uçuşlara ...
MODEL UÇAK VE HELİKOPTER FESTİVALİ
Sivrihisar Uluslararası Sportif Havacılık Merkezi, Necati Artan Tesislerinde, ...
 
UÇAK YOLCULUĞUNUZ KABUS OLABİLİR
Şeref Sezgin yazdı...
THY'NİN YABANCI KABİN MEMURLARI
Türk Hava Yolları sadece yabancı pilotların değil yabancı hosteslerin tercihi oldu
THY'NİN FİNAL FOUR UÇAĞI GÖKLERDE
Türk Hava Yolları(THY), ana sponsoru olduğu Euroleague Final Four için ...
 
BOEING TÜRKLERLE RAHAT NEFES ALACAK
Havacılık devi Boeing Türk mühendisleri tarafından geliştirilen kabin ...
THY 3 AYDA 1.421 MİLYAR TL ZARAR AÇIKLADI
Türk Hava Yolları Ocak-Mart 2017 dönemine ilişkin konsolide finansal tabloları ...
NEW YORK VE LONDRA’YA SÜPER FİYATLAR
Küresel rekabetin etkisi ve yolcu sayısında yeniden yükselişi hedefleyen ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
15 / 22 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •kabin memuru
  •Baykar
  •uydu
  •DHMİ