iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
1 Ağustos 2011 Pazartesi - 13:18

2'NCİ PİSTLE 1 NUMARA OLURUZ

Rötarlar rekor kırdırdı Sabiha Gökçen CEO’su Gökhan Buğday,"İkinci pistle 1 numara oluruz" dedi.

2 NCİ PİSTLE 1 NUMARA OLURUZ
Losev-1

Yaz ayları gelince Atatürk Havalimanı’nda rötar eziyeti artıyor. Bu rötarlara yakalanmak istemeyenler Sabiha Gökçen’i tercih etmeye başladı. İSG de yıllık büyümesiyle 900 havaalanı arasında üst üste 2 yıldır birinci oldu. İSG bu yıl da yolcu sayısını 16 milyonun üzerine çıkarıp bir yıllık artış rekoru daha kırmak istiyor.

İSG’nin 2012 hedefi ise 20 milyon yolcu

TAV’daki dostlarım kızmasın ancak Atatürk Havalimanı’ndan bir yere uçmak, özellikle yaz aylarında kabusa dönüşüyor. Buna karşılık İstanbul Sabiha Gökçen (İSG) Havalimanı yüzde 97’lere varan zamanında kalkış oranları ile ideal bir alternatif olarak öne çıkmaya başladı. Sabiha Gökçen özellikle low cost airlines denen düşük maliyetli havayolları tarafından tercih edilen bir havaalanı. O yüzden elit kesim bu havaalanından uzun süre uzak durdu. Fakat şimdilerde ‘zaman’ insanlar için daha önemli olduğu için İSG’yi tercih eden elitlerin sayısı da artıyor. İşdünyasının önemli oyuncuları da Sabiha Gökçen’i artık çok daha fazla kullanmaya başladı.

İkinci pist geliyor

Bu arada THY’ye de talepler gelmeye başladı ve THY yakın gelecekte Bodrum, Antalya ve Dalaman’a Sabiha Gökçen’den de uçuşlara başlayacak. Her ne kadar Anadolu Jet’in uçuşları olsa da THY’yi isteyenlerin oranı çok fazla...

İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı İşletme A.Ş’nin CEO’su Gökhan Buğday ile hafta içinde biraraya gelerek ISG’nin geldiği noktayı konuştuk.

İSG, 2009 ve 2010’da dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı olmuş. Rakamları döktüm alt tarafta. Buğday büyük ihtimalle bu yılı da 16.5 milyon yolcu ile kapatacaklarını ve yine en hızlı büyüyen havalimanı olacaklarını söyledi. Buğday bir sonraki yıl hedeflerini ise 20 milyon yolcu olarak ortaya koydu.

İSG’nin ihalesi 2007 yılı temmuz ayında yapılmış oldukça da çekişmeli geçmişti. En son Limak’ın başını çektiği konsorsiyum ile IC Içtaş’ın başını çektiği konsorsiyum gece yarılarına kadar çarpışmıştı. Nihat Özdemir, 37’inci turda 1 milyar 930 milyon euroluk teklif tabelasını kaldırırken artık yüzü düşmüştü ve rakiplerine ‘Durun lütfen’ der gibiydi.

Nitekim rakip IC-Fraport bu rakamın üzerine çıkmadı ve İSG’nin ihalesini 1 milyon euro’luk hatır artırımı ile birlikte Limak’ın başını çektiği konsorsiyum kazandı. Depreme dayanıklılığı ile pek çok ödül alan terminal binası hızla bitirildi ve Sabiha Gökçen her yıl üzerine koyarak büyümeye başladı.

CEO Gökhan Buğday, şu an tek pist ile faaliyet gösterdiklerini bu pistin kapasitesinin de saatte 34 uçak olduğunu söyledi. İkinci pist ile ilgili kamulaştırmanın tamamlandığını 1.5-2 yıl içinde pistin devreye alınmasını beklediklerini söyleyen Gökhan Buğday, “Bu ikinci pist Atatürk’teki gibi diğerini kesmeyecek. Bir piste inen ya da kalkan uçağı diğer pist beklemeyecek. Kapasite bir anda ikiye çıkacak. Ek yatırımlarla iki pistin saatlik kapasitesi 80 olacak. Yoğun saatlerde taleplere hayır dememek için o pist çok kritik. Böyle bakınca Atatürk Havalimanı’nı geçebiliriz” dedi.

İlave 10 milyon yeni yolcu 40 bin kişiye iş imkanı yaratıyor

CEO Gökhan Buğday, yolcu sayısında 10 milyon artış sağlandığında direkt olarak 10 bin kişinin terminalde ve apronda işe başladığını, dolaylı çalışanlarla birlikte istihdama katkısının 40 bini bulduğunu söyledi. Gökhan Buğday “Bu havaalanının çevresinde, Zonguldak da dahil 19 milyon insan yaşıyor. Dolayısıyla kapasitemiz çok rahatlıkla 20-30 ve 40 milyonları bulacak. Bu da pek çok kişiye yeni iş imkanı anlamına gelecek” dedi.

İSG’nin en iyi müşterisinin Pegasus olduğunu ve iniş kalkış yapan uçakların yüzde 52’sini Pegasus’a ait olanların oluşturduğunu söyleyen Gökhan Buğday tur operatörlerinin de kendilerini tercih ettiğini belirtti. Şu an İSG’ye düzenli uçuş yapan 47 havayolu firması olduğunu belirten Buğday yurtdışında 68, yurtiçinde de 27 noktaya uçulduğunu kaydetti.

Low cost havayolları geliyor ancak İSG o kadar da ucuz değil

Beyrut hattının açılışına gittiğimizde Pegasus’un Başkanı Ali Sabancı’nın “Sabiha Gökçen’de hizmetler tahmin ettiğiniz gibi düşük değil” şeklindeki sözlerini Gökhan Buğday’a hatırlatıyorum. Buğday da İSG’nin düşük ücretli bir havaalanı olmadığını kabul ediyor. Yurtdışından gelen yolculardan kişi başına 15 euro yolcu servis ücreti aldıklarını belirten Buğday bu rakamın Atatürk Havalimanı’nda 15 dolar olduğunu söylüyor. Yani kur farkından dolayı İSG yüzde 40 daha pahalı.

İç hatları kullanan yolcudan ise 3 euro alınıyor. Bir havaalanı işletmecisi için kuşkusuz en büyük gelir kalemi yolu servis ücreti. Bunun yanısıra havaalanı işletmecileri uçaklara elektrik satarak, yeme içme alanlarından, otoparktan, duty free alanlardan, ofis alan kiralarından para kazanıyor. Buğday “Sabiha Gökçen’de farklı olarak biz hemen her işi yapıyoruz. Akaryakıt dağıtımını bile biz yapıyoruz, oteli de biz işletiyoruz” dedi.

Buğday, körük başta olmak üzere diğer hizmetlerde de ucuz olmadıklarını söylerken “Ancak zamanında kalkışın getirdiği maliyet avantajı low cost havayolları için çok daha cazip. O nedenle Sabiha Gökçen onlar için ideal. Bir uçak yerde ne kadar fazla kalırsa o kadar ilave maliyettir para kaybıdır. Uçak sahipleri de bunu biliyor” diye konuştu.

Ercan İnan-Vatan

 
AKDENİZ'DE SAVAŞ UÇAĞI BATIĞI
 
SKY İÇ HATLARDAN ÇEKİLDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YEMEĞİNİZİ ÖNCEDEN SİPARİŞ EDİN
SunExpress, iç hat yolcularına önceden sipariş edilebilen özel yemekler sunmaya başlıyor.
THY'DEN RAMAZAN SÜRPRİZİ
Ramazan’da Türk Hava Yolları’nda tüm iç hatlar herşey dahil 99TL...
'EN İYİ LOW COST' GERMANWINGS
Alman havayolu şirketi Germanwings, Almanya’daki Seyahat Araştırma Derneği ...
 
İKİ KÜÇÜK UÇAK HAVADA ÇARPIŞTI
Alaska'da tek motorlu iki küçük uçak havada çarpıştı, uçaklardan biri ...
THY'DE PERFORMANS DÜŞÜŞÜ
Akşam Gazetesi’nden Tolga Turgut yazdı: THY, Aviation Week’in yayınladığı ...
THY SENDİKADAN KAÇTI
Türk Hava Yolları, çalıştırılma sözü vererek İŞKUR'dan 600 teknisyen aldı. ...
 
KULEDE AFTN ARIZASI
Atatürk Havalimanı’ndaki Havacılık Sabit Telekomünasyon Ağı (AFTN) sisteminde ...
POLONYA-RUSYA RAPOR SAVAŞI
Polonya Cumhurbaşkanı Lech Kaczynksi ile 95 üst düzey yetkilinin hayatını ...
THY TORINO'YA UÇUYOR
Türk Hava Yolları, İtalya’da uçuş gerçekleştirdiği 7’inci şehir Torino’ya direkt seferlere başlıyor
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 19 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •kabin memuru
  •yolcu
  •uçak
  •helikopter