iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Mart 2012 Cuma - 12:55

2011 RAKAMLARIYLA LUFTHANSA

Yakıt giderleri ve hava ulaşım vergilerindeki artışlar Lufthansa’nın 2011 finansal sonuçlarında ön plana çıkıyor

2011 RAKAMLARIYLA LUFTHANSA
Losev-1

Deutsche Lufthansa AG 2011 mali yılında cirosunu yüzde 8.6 artışla  28.7 milyar avroya yükseltti ve böylelikle 820 milyon avro faaliyet kârı elde etti. Bu rakam faaliyet kârının –bir önceki yıla kıyasla – 200 milyon avro gerilediğini gösteriyor. Deutsche Lufthansa AG yönetim kurulu başkanı Christoph Franz dış etkenler ve yeni düzenlemelerden kaynaklanan şokların ve engellerin hakim olduğu böylesine çalkantılı bir ortamda bu düzeyde bir faaliyet kârı elde edebilmenin büyük bir başarı olduğunu ve bu sonucun Lufthansa Şirketler Grubu’nun Avrupa’nın 1 numaralı havayolu olduğunu bir kez daha kanıtladığını belirtiyor. 2011 yılı finansal sonucu,  International Airlines Grubu’na satılması öngörülen ve dolayısıyla faaliyetleri durdurulmuş olan British Midland Ltd (bmi) havayolu şirketinin 285 milyon avro düzeyindeki zararını ve satış nedeniyle yapılan yeniden değerlendirmelerin yarattığı etkileri de kapsıyor.  Şirketler Grubu’nun bu şekilde hesaplanan net zararı 13 milyon avroya ulaşıyor.  Ancak sürdürülmekte olan faaliyetlerden 289 milyon avro kâr elde edilmiş bulunuyor. Lufthansa bu yıl istisnai olarak olağan kâr dağıtım politikasından farklı bir uygulamaya giderek Genel Kurul’a –zarara rağmen – hisse başına 25 cent kâr payı ödenmesini önerdi.  Christoph Franz Lufthansa hisselerine ve şirketin olumlu yöndeki gelişimine duyulan güvenin çok önemli olduğunu,  bu nedenle bu yıl da hissedarların şirketler grubunun faaliyetlerindeki başarıdan pay almalarını arzu ettiklerini belirtiyor.

 

SCORE programı ile faaliyet marjının uzun vadede yükseltilmesi hedefleniyor

Christoph Franz 2011 yılında elde edilen faaliyet kârının esasen memnuniyet verici olduğunu, ancak operasyonel marj için aynı yorumu yapamayacaklarını ifade ediyor. 2011 yılı için şirketler grubunun rekabetle kıyaslanabilir faaliyet marjı yüzde 3.4 olarak veriliyor. Bu nedenle Lufthansa geçtiğimiz ocak ayından beri “SCORE” olarak adlandırılan kapsamlı bir program çerçevesinde yürütmekte olduğu çalışmalarla finansal sonucu sürdürülebilir bir şekilde düzeltmeyi ve 2014 yılı sonuna kadar 1.5 milyar avro artış sağlamayı hedefliyor. Şirketler grubu böylelikle yatırımlarını tekrar kazanabilmeyi ve finansal gücünü korumayı amaçlıyor. Christoph Franz sektördeki değişimlere uyum sağlayabilecekleri esnek bir yapıya sahip olmaları gerektiğini, böylelikle gelecekte de Avrupa’nın bir numaralı havayolu olmaya devam edebileceklerini ekliyor. Lufthansa’nın belirlemiş olduğu hedeflere ulaşabilmesi için alınacak önlemler arasında satın alım işlemlerinde sinerji potansiyelleri yaratılması ve şirketler grubu bünyesindeki havayolu şirketlerinin sefer planlarının daha uyumlu şekilde düzenlenmesi de yer alıyor. Christoph Franz ayrıca şirketin genel giderlerinin azaltılabilmesi için idari bölümlerde ve yönetimde bazı kısıtlamalara gidilmesinin ve hizmetlerin daha verimli şekilde birleştirilmesinin gerektiğini vurguluyor.

 

Artan yakıt giderleri yolcu taşımacılığını olumsuz yönde etkiliyor

Lufthansa Şirketler Grubu’nun 2011 yılı faaliyet kârına grubun hava taşımacılığı grubu Passage Airline Grubu 22.3 milyar avroluk cirosuyla 349 milyon avro katkı sağladı. Hava taşımacılığı grubunun bir önceki yıl 629 milyon avro olan kârının yüzde 44.5 oranında gerilemiş olmasında artan yakıt giderleri belirleyici rol oynadı. Şirketler grubu ayrıca Almanya ve Avusturya’daki resmi makamlara 361 milyon avro hava ulaşım vergisi ödedi. 2012 yılı için hava taşımacılığı faaliyetlerinin yüzde 9 oranında artırılması öngörülmüş, ancak bu hedef 2011 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 3’e indirilmişti.  Bugün itibariyle 2012 yılı içinde arz edilecek koltuk kilometrenin sadece yüzde 2 oranında yükseltimesi öngörülüyor.

Lufthansa Passage bir önceki yıla kıyasla büyümesini aynı düzeyde tutmayı deniyor. Lufthansa Passage şirketinin Passage Airline Grubu’nun faaliyet kârı içinde 168 milyon avro payı bulunuyor. Bu rakam bir önceki yıla kıyasla 214 milyon avroluk bir gerilemeye denk geliyor. Lufthansa Passage havayolu şirketi filo modernizasyonu çerçevesinde uzun mesafe uçuşlarındaki Economy Class koltuklarının sayısını aşırı yüksek oranda artırmış olmasına rağmen, bu uçuşlardaki Premium Class bilet satışlarının toplam bilet satışları içindeki payını -yüzde 1.7 oranında artışla- yüzde 50’nin üzerine çıkarmış bulunuyor. Lufthansa 2011 bitiminde sona erdirdiği kâr güvencesi programı “Climb 2011” sayesinde –yakıt giderlerinden arındırılmış – birim maliyetini toplamda yüzde 2.5, kısa mesafeli uçuşlarda ise yüzde 4 oranında azaltmayı başardı. SWISS havayolu şirketi ise artan yakıt giderlerini ve zayıflayan konjonktürel durumu başarılı bir şekilde dengeleyerek 259 milyon avro faaliyet kârına ulaştı. Ancak faaliyet kârı bir önceki yıla kıyasla 39 milyon avro geriledi. Austrian Airlines ise faaliyet sonucunu yüzde 6.1 oranında düzeltmiş olmasına rağmen, yılı 62 milyon avro faaliyet zararı ile tamamladı. Bu nedenle şirketin yeniden yapılandırılmasına öncelik verilerek, bu yöndeki çalışmalar yoğunlaştırıldı. Germanwings havayolu şirketinin faaliyet sonucu hava ulaşım vergileri nedeniyle olumsuz yönde etkilendi ve yılsonu itibariyle 52 milyon avro zarar kaydedildi. Hava ulaşım vergisinin ciro içindeki payı yüzde 5.4 ile çok yüksek düzeyde bulunan Germanwings vergilerden en fazla etkilenen şirket oldu.

 

Şirketler Grubu’nun işletme sonucuna kargo ve hizmet bölümleri olumlu katkı sağladı

Şirketler Grubu, geçmiş yıllarda da olduğu gibi, yine doğru yapılandırma sayesinde başarı elde etti: Hava taşımacılığı dışındaki tüm faaliyet alanları şirketler grubunun faaliyet sonucuna olumlu katkı sağladı.  Lojistik alanında Lufthansa Cargo 249 milyon avro ile şirket tarihinin ikinci en başarılı faaliyet sonucunu elde etti. 2010 yılında elde edilen rekor sonucun tekrarlanamamış olması, sektörün 2011 yılının ikinci yarısında daralmış olmasından ve yakıt giderlerindeki artıştan kaynaklandı. Ancak Lufthansa Cargo  bu yıl da kapasite artışı hedeflemiyor. Lufthansa Technik bir önceki yılın faaliyet sonucunun biraz altında kalarak, uzun vadeli sözleşmeler için ayrılan  ihtiyatların da etkisiyle 257 milyon avro faaliyet kârı elde etti. Bilgiişlem hizmetleri alanında ise, Lufthansa Systems ‘ın yeniden yapılandırılmış olması sayesinde, 19 milyon avro faaliyet kârına ulaşıldı ve satışlarda istikrar sağlandı. Catering alanında LSG Sky Chefs gerek cirosunu gerekse faaliyet kârını artırmayı başardı ve şirket 2011 yılını 85 milyon avro kâr ile tamamladı.

 

Şirketler Grubu 2012 yılında yine üç haneli milyon düzeyinde faaliyet kârı bekliyor

Lufthansa Şirketler Grubu 2012 yılı için üç haneli milyon düzeyinde faaliyet kârı bekliyor. Christoph Franz tüm faaliyet alanlarının bu kâra katkıda bulunacağını tahmin ediyor. Şirketler grubunun yıl sonundaki faaliyet kârının düzeyini, çerçeve koşullarının bundan sonraki gelişimi, özellikle de yakıt fiyatları belirleyecek. C. Franz rekabet alanında gelecekte de lider konumda kalmaya devam etmekte kararlı olduklarını belirterek, bunu elde edebilecek güce sahip olduklarını ekliyor. Christoph Franz bunun için gerekli önlemleri hazırlamış olduklarını ve şimdiden ilk sonuçları almaya başladıklarını ifade ederek, yönetimin başarı yolunda istikrarlı bir şekilde yürümeye devam etmekte kararlı olduğunu vurguluyor.

 

Rakamlarla 2011 Yılı

Lufthansa Şirketler Grubu cirosu 2011 yılında –bir önceki yıla kıyasla – yüzde 8.6 oranında artarak 28.7 milyar avro oldu. Bilet satışları yüzde 10.8 artışla 23.8 milyar avroya yükseldi. Şirketler grubunun işletme gelirleri söz konusu dönem içinde yüzde 6.7 artarak 31.2 milyar avro düzeyine geldi.

 

İşletme giderleri ise 2011 yılında yüzde 9.3 artışla 30.4 milyar avro oldu. Bunun en önemli nedenini 1.3 milyar avro yükselerek 6.3 milyar avroya ulaşan yakıt giderleri oluşturdu. Bu rakam fiyat ve miktardan kaynaklanan yüzde 26.4 oranında bir artışa denk geliyor. Bu rakama fiyat güvencesinin 694 milyon avro tutarındaki katkısı da dahil bulunuyor. Harçların bir önceki yıla kıyasla yüzde 15.8 artış gösterdiği belirtiliyor.

 

Lufthansa Şirketler Grubu 2011 yılında 820 milyon avro faaliyet kârı elde etti. Bu rakam, bir önceki yıla kıyasla 200 milyon avroluk bir düşüşe denk geliyor. Şirketler grubu yılı 13 milyon avro zararla tamamladı. Bir önceki yıl bu rakam 1.1 milyar avro düzeyinde bulunuyordu. Bu rakam IAS 39 Uluslararası Muhasebe Standartı uygulaması nedeniyle yapılan yeniden değerlendirmenin olumsuz etkisini ve bmi faaliyetinin kapatılmasının neden olduğu sonucu da içeriyor. Dolayısıyla hisse başına 0.03 avro zarar edilmiş bulunuyor.

 

Lufthansa 2011 yılında 2.6 milyar avroluk yatırım gerçekleştirdi. Yatırımın 2 milyar avroluk bölümü uçak filosunun genişletilmesi ve modernizasyonu için harcandı. Operasyonel cashflow 2.4 milyar avro, free cashflow (operasyonel cashflow’ dan net yatırımların düşülmesinden sonraki rakam) 2.3 milyar avro oldu. Öz sermaye oranı yüzde 28.6 olarak açıklandı.  

 
KAPADOKYA’DA BALON MACERASI
 
İSG'YE 'ISO 10002' SERTİFİKASI
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lalesiz lionssuz 16 Mart 2012 Cuma 15:46

Aynı THy gibi, ne güzel zarar ediyorlar, uçuş emniyet kaza sıralamalarında dünya listesinin son sıralarında, hükümet ve cemaatten torpilli işe yaramazları şirkete dolduruyorlar, yandaş TV, gazetelerinde hergün çanak haberlerle çok başarılı imaj manipülasyonu yapıyorlar...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KAPADOKYA’DA BALON MACERASI
Türk Hava Kurumu’nun, Kapadokya Bölgesi’ndeki yeni sezon balon turları başlıyor.
THY LOT’TA ISRARLI
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Polonyalı havayolu şirketi LOT’un ...
BAŞKENTTE HAVACILIK FUARI
Sivil ve askeri uçakların yer alacağı, "Airshow" adı verilen havacılık ...
 
O UÇAK NASIL HAZIRLANDI ?
THY yönetiminin çalışanlara ve eski yöneticilere teşekkür için fotoğraflarla ...
HAVAŞ’A ŞARTLI İZİN
Antalya'da,'korsan taşımacılık' iddiasıyla durdurulan HAVAŞ seferleri, ...
THY ÇALIŞANLARI BU UÇAKTA
İşte THY yönetiminin çalışanlara ve eski yöneticelere teşekkür için fotoğraflarla ...
 
HAVALİMANINDA YANGIN PANİĞİ
Flaş, flaş...İstanbul Atatürk Havalimanı’nda bugün öğle saatlerinde yangın ...
THY ÇALIŞANLARI İLE YÜKSELİYOR
Türk Hava Yolları, son yıllarda yakalanan başarının asıl sahibi olan çalışanlarına, ...
AHL’DE ‘OPEN GATE’ BAŞLADI
Türkiye’nin en büyük havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY'DEN ÖNEMLİ ANLAŞMA
SANİ ŞENER TAV'DAN AYRILDI
İLK ÇEYREK SONUÇLARI AÇIKLANDI
101 YAŞINDAKİ KADINA BEBEK BİLETİ
TAVAN FİYAT ARTIRILDI
PİLVAK'TA YENİ YÖNETİM
AIR CANADA'YA TEPKİ
PLANÖR KAZASINDA TRAJİK ÖLÜM
İRFAN SARP VEFAT ETTİ
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
14 / 19 °C 14 / 14 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •kabin memuru
  •Emirates
  •uydu