iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
25 Temmuz 2017 Salı - 11:15

5 AYDA 4 BİN 331 ADET DRONE SATILDI

Drone ithalatında dünya 6’ncısı Türkiye’de 8 bin 300 kayıtlı cihaz bulunuyor. Sayı her gün artıyor. Fiyatlar ise 99 liraya kadar gerilemiş durumda

5 AYDA 4 BİN 331 ADET DRONE SATILDI
Losev-1

Maliye Bakanı Ağbal’ın ‘Drone’lara ÖTV gelebilir’ açıklaması, tüketicileri olası fiyat artışı konusunda endişelendirirken, gözleri drone piyasasına çevirdi. Drone ithalatında dünya 6’ncısı Türkiye’de 8 bin 300 kayıtlı cihaz bulunuyor. Sayı her gün artıyor. Fiyatlar ise 99 liraya kadar gerilemiş durumda.

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, drone’lar (insansız hava aracı) için özel tüketim vergisi (ÖTV) uygulamasına yeşil ışık yakması sonrası, gözler Türkiye’deki drone pazarına çevrildi.

Gazete Habertürk'ten Yiğitcan Yıldız'ın haberine göre, bireysel amaçlı ve ticari amaçlı olmak üzere ikiye ayrılan drone’lar, eğlenceden lojistiğe, savunma sanayiinden pazarlamaya kadar çok çeşitli sektörlerde kendine yer buluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017’nin ilk 5 ayında 7 milyon dolar seviyesinde drone ithalatı gerçekleşti.

Ülkemizdeki kullanımı dünyadakine paralel şekilde artan drone’ların ithalat adedi de yılın ilk 5 ayında 4 bin 200 adede yükseldi. Maliye Bakanı’nın, “Drone’ların sayısı artıyor, ÖTV gelebilir” açıklamasında değindiği sayı artışı, TÜİK verilerinde net bir şekilde görülebiliyor.

Buna göre, geçen yılın aynı döneminde 2 bin 800 drone için 4.1 milyon dolarlık ithalat yapıldığı göz önüne alındığında, drone ithalatının bir yıl içinde yüzde 50 arttığı sonucuna varılıyor. 2016’nın tümünde drone başına ithalat 2 bin dolar seviyesindeyken, 2017’nin ilk 5 ayında etiket fiyatı uygun ürünlere ilgi arttı ve bu sayı bin 600 dolar seviyesine düştü. Açıklanan rakamlara göre, Türkiye drone ithal eden ülkeler arasında 6’ncı sırada bulunuyor.

TÜRKİYE'DE 5 AYDA 4 BİN 331 ADET DRONE SATILDI

Türkiye’nin, drone’ları da içine alan insansız hava aracı ihracatı 2017’nin ilk 5 ayında 4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

DRONE SAYIMIZ ABD’NİN YÜZDE 1.08’İ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de kayıtlı drone sayısı geçen yılın sonunda 8 bin 349’u, kullanıcı sayısı ise 11 bin 839’u buldu. ABD’deki kayıt altında olan drone sayısı 770 bin adet olarak açıklanırken, 2016 sonu itibarıyla dünyada bulunan toplam drone sayısı kayıt altında olmayanlar ile birlikte 7 milyona ulaştı. Uzmanlar, 2020 yılında bu sayının 29 milyona çıkacağını belirtiyor ve dünya drone piyasasının hacminin ise yine 3 yıl içinde 12 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor.

İNGİLİZCE ERKEK ARI DEMEK

Drone,16’ncı yüzyıl İngilizce’sinde erkek arı demek. Bir insansız hava aracına ilk kez 1935’te Amerikalılar drone ismini verdi.

İNGİLTERE 250, TÜRKİYE 500 GRAM ÜZERİNİ KAYDA ALIYOR

500 gram üstünde olan drone’ların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ettirilerek kullanılması gerekiyor. Kayıt işlemleri online olarak gerçekleştirilebilirken, bu ürünleri satanların, alanların, üretenlerin, ithal edenlerin ve uçuranların yasa gereği sistemdeki kayıt işlemini yapmaları zorunlu. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde de drone’ların kayıt altına alınması gerekiyor.

Örneğin İngiltere’de bu sene açıklanan yeni mevzuat ile, 250 gramın üstündeki her drone’un kayıt altına alınması zorunluluğu getirildi. Türkiye’nin belirlediği ağırlığın yarısı olan bu ağırlıkta satılan pek fazla ürün olmaması, İngiltere pazarındaki hemen hemen her drone’un kayıt altına alınacağı anlamına geliyor. İngiliz hükümetinin aldığı bir başka karar ise, kullanıcıların drone uçurmadan önce birtakım testlere tutulmasını öngörüyor. Yapılan testlerde, drone ile ilgili bilgiler ölçülüyor ve uçaklara problem yaratan drone uçuşlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu testi geçemeyen kullanıcılar, yeni kurallar gereği İngiltere’de drone uçuramayacak. ABD’de ise İngiltere’den farklı olarak, bunun tersi bir tutum sergiliyor. Ticari kullanımların dışındaki drone’lara yönelik kayıt zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Önümüzdeki yıllarda ise, ABD’de tüm drone kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırması öngörülüyor.

TEHDİT EDEN CİHAZA ETKİLİ ÇÖZÜM: DRONE SAVAR

Tehdit haline gelen uçan robotlar, ‘drone savar’lar ile etkisiz hale getiriliyor.

Drone’lar her ne kadar hobi amaçlı kullanım sayesinde popüler olduysa da, kötü amaçlı kişilerin elinde etkili birer silaha dönüşebiliyor. Bu gibi durumlarda tehdit unsuru oluşturacak olayların önüne geçmek için ‘drone savar’ adı verilen sistemler kullanılıyor. ‘Drone savar’, farklı şekillerde tasarlanırken, yaygın olarak bir tüfeğe benzer görünümde üretiliyor. Radyo frekansı kullanarak tehlike arz eden drone’u inmeye veya rota değiştirmeye zorlayan sistem, drone’u ele geçirmek ve üzerinde inceleme yapmak için de kullanılabiliyor. Bir drone savar sistem ise güçlü lazer ışını kullanarak, tehdit unsuru olan drone sistemini yakarak yok etmek için kullanılıyor. Ülkemizdeki drone savar üreticileri için ithalat yasak olup, sivil kullanım amacıyla üretilmesi ve dağıtımı da mümkün değil.

OTELE ANTİ DRONE SİLAHLI KORUMA

Davos zirvesi için olağanüstü güvenlik önlemleri alınmıştı. Toplantıların yapılacağı otele drone saldırılarına karşı ‘drone savar’ getirtildi.

Yiğitcan Yıldız-Habertürk

 
TEST UÇUŞU YAPAN ANKA DÜŞTÜ
 
DÜŞMEMİŞ ZORUNLU İNİŞ YAPMIŞ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TRABZON’DA İLK 6 AYIN BİLANÇOSU
Trabzon Havalimanı 1 milyon 771 bin yolcuya hizmet verdi
1443 TRANSİT TRAFİKLE REKOR KIRILDI
23 Temmuz Pazar günü Türkiye Hava Sahası’ndan 1443 transit hava trafiği(overflights) ...
THY’DE ‘UÇAN DOKTOR’ UYGULAMASI
Türk Hava Yolları, "Fly Good Feel Good" projesi kapsamında gönüllülük ...
 
ÖZ THY UÇAĞINDA YAYINDA
Dünyaca ünlü Türk doktor Mehmet Öz ABD’de televizyonda yaptığı şovun bir ...
BUSINESS JET VE MALİYETLER
Şeref Sezgin yazdı...
BENGİ VARGÜL ŞEN ANNE OLDU
TAV Havalimanları Kurumsal İletişim Direktörü Bengi Vargül Şen anne oldu
 
İSTANBUL YOLCU SAYISINDA AVRUPA ÜÇÜNCÜSÜ
Ülkemiz havacılığı ile ilgili sevindirici bir haber de Fransa’dan geldi
TAV’IN İLK YARI CİROSU NE OLDU
TAV Havalimanları 2017 yılının ilk yarısında, önceki yılın aynı dönemine ...
HAVACILIKTA SEVİNDİREN RAKAMLAR
Atatürk Havalimanı, geçen ay Avrupa’nın en yoğun 5. havalimanı oldu. Uçak ...
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •seyahat
  •yolcu
  •Selçuk Bayraktar
  •Temel Kotil
  •DHMİ