iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
19 Haziran 2011 Pazar - 09:11

AKADEMİ'DEN 'KORSAN ATC' YORUMU

Sivil Havacılık Akademisi mayıs ayında yaşanan “korsan atc” olayıyla ilgili görüş ve önerilerini açıkladı

AKADEMİ DEN  KORSAN ATC  YORUMU
Losev-1

KORSAN ATC YAYINI KONUSUNDA SİVİL HAVACILIK AKADEMİSİNİN GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ

 

25 Mayıs gecesi hava trafik kontrolörlerinin (HTK) telsiz frekansına sızarak uçakların inişi sırasında yanlış yönlendirmeye çalışan kişi(ler) bunun, hava trafik kontrolörü tarafından zamanında farkedilmemesi durumunda ne derece ciddi sonuçlar doğurabileceğinin herhalde farkında değillerdi. Türk sivil havacılığında korsan ATC yayını ilk kez bu olay ile ortaya çıkarken, Avrupa ve Amerika’da bu sorun çok daha iyi biliniyor. FAA ve diğer havacılık otoriteleri bu konuda birçok tedbirler alıyor iseler de, bu tip korsan yayınların anında belirlenip susturulması sanıldığı kadar kolay değildir.

 

Bu olayla ilgili bazı haberlerde DHMİ’nin, Telsizler Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunan ‘scanner (tarama)’ sistemi ile frekanslara korsan giren telsizlerin uydu aracılığı ile anında belirlenmesine yarayan sistemleri kullanmadığı iddia edilse de, DHMİ’nin bu tip korsan yayınları önleme konusunda yapabileceği fazla bir şey yoktur. Bu tip korsan yayınlar, bu sistemlere rağmen her ülkede meydana gelebilmektedir. Bu tip yayınları, sonuçlarının farkında olmadan yapan kişiler hem hareket halinde olduklarından, hem de çok kısa süreli olarak bu yayınları yaptıklarından söz konusu tarama cihazları ile yerlerini belirlemek ve susturmak mümkün değildir. Hiç kuşkusuz sabit bir yerden devamlı şekilde bu korsan yayınları yapanlar söz konusu tarama cihazları ile bulunabilirler.

 

Hava trafik kontrolörü (ATC) frekansına sızarak uçaklara yanlış talimatlar vermek dünyanın birçok ülkesinde suç sayılmakta, bu suçu işlediği tespit edilen kişilere ağır para cezası ve 6 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Ülkemizde Türk Ceza Kanununun trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu düzenleyen 179. maddesinin 1. fıkrası bu tip eyleme en uygun kanun maddesidir ve cezası da 1 yıldan 6 yıla kadar hapistir. Buna rağmen kanun yapıcılarımızın ileride bu tip olayların artışını önlemek ve caydırmak amacıyla da bu ceza yasasının ilgili maddelerine “ATC frekansları üzerinden korsan yayın yapmak” eylemini de eklemeleri faydalı olabilir.

 

Dünyanın birçok ülkesinde havacılık meraklıları evlerinden veya havalimanı yakınlarından AirBand Scanner denilen ALICI radyoları ile pilot ve ATC konuşmalarını dinlerler. Bu tip radyoların herhangi bir yayın yapabilme özellikleri olmadığından uçuş emniyetine herhangi şekilde olumsuz bir etkisi de yoktur. Diğer yandan amatör veya sportif havacılık faaliyetlerinde bulunan pilotlar için tasarlanmış alıcı-verici radyolar da internet piyasalarında serbestçe satılmaktadır. VHF Transmitter denilen bu tip alıcı-verici radyolar yurdumuzda ve birçok ülkede ruhsata tabi tutulmuşlardır. Tek veya çift motorlu küçük uçaklarda uçan amatör pilotlar için herhangi bir radyo arızası durumunda bu alıcı -verici radyolar çok faydalı olabilmektedir. Bu tip VHF alıcı - verici radyolar genel havacılıkta, uçuş okullarında, amatör veya sportif amaçlı havacılık faaliyetlerinde başarılı ve amaçlarına uygun bir şekilde kullanılmaktadır.

 

ICAO Doc 4444, ATC acil durum planlarında korsan yayın yapılması durumunda izlenmesi gereken prosedürlere de yer vermiştir. Bu prosedürler tüm dünya ATC’leri tarafından standart bir şekilde uygulandığından DHMİ'nin bu gibi durumlarda uygulayacağı acil durum planı da pek farklı olmayacaktır. DHMİ bu tip korsan yayınları kolaylıkla önleyemeyeceği için yeniden tekrarlanması durumunda bu korsan yayınların uçuş emniyetine olabilecek olumsuz etkilerini azaltacak veya tamamen ortadan kaldıracak kısa ve uzun vadeli tedbirler alması gerekir. Bizim önerilerimiz aşağıda sıralanmıştır:

 

1 - İlgili meydanlar için korsan ATC yayını yapılabileceğini bildiren bir NOTAM yayınlayabilir. Bu notamda yaklaşma sırasında 121.50 emergency frekansının iniş tamamlanıncaya kadar pilotlar tarafından dinlenmesini ve yaklaşma / kule frekansında başka bir HTK’ın sesi duyulduğunda veya şüpheli bir vektor talimatı verilmesi durumunda acilen sorgulanmasını, herhangi bir korsan yayına karşı pilotların ihtiyatlı ve çok dikkatli olmasını istemelidir. Buna ek olarak korsan yayın söz konusu olduğu durumlarda meydan ATIS yayınına "telsiz karıştırması/ korsan yayın" olduğuna dair bir uyarı eklenebilir.

 

2- Korsan ATC yayınlarının yeniden tekrarlanabileceğini dikkate alarak her meydan için bu durumlarda kullanılabilecek acil durum plan ve prosedürleri hazırlanmalıdır.

 

3- DHMİ, korsan ATC yayını yapılması durumunda HTK’nin kullanabileceği aşağıdaki örneğe benzer standart bir İngilizce / Türkçe freysoloji hazırlamalı ve bunu acil durum planına eklemelidir: "Attention all aircrafts. False ATC instructions have been received in the area of xxxx Airport. Exercise extreme caution on all frequencies and verify instructions"

 

4 - DHMİ uzun vadeli tedbir olarak da Telsizler Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunduğu iddia edilen ve hava trafiği sırasında frekanslara korsan giren telsizlerin uydu aracılığı ile anında belirlenmesine yarayan bu sistemleri hava trafiğinin yoğun olduğu meydanlarda devamlı ve tekrar eden korsan yayınlara karşı uygulamaya koyabilir.

 

İlgililere saygı ile arz ederiz.

 

Sivil Havacılık Akademisi

 
AIRBUS-ROLLS-ROYCE İŞBİRLİĞİ
 
PİLOTLARA MÜJDE
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Akkara 19 Haziran 2011 Pazar 17:59

pilotlar da kokpitte ATC nin verdiği talimatı uygulamadan önce,alınan talimatı STD RT usulleri uygulanarak readback eder, ve ATC nin confirm etmesinden sonra uygulayabilir. kısacası talimat alınır alınmaz uygumaya geçmeden önce pilotlar aldıkları talimatı readback edebilir ve ATC nin onaylamasından sonra uygulayabilir. aklıma başka birşey gelmedi.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AIRBUS-ROLLS-ROYCE İŞBİRLİĞİ
Güç sistemleri üreticisi Rolls-Royce, Airbus A350-1000 yolcu uçağının ...
'HERKES KONTROLÖR OLAMAZ'
Vatan Gazetesi yazarı Yusuf Demir Atatürk Havalimanı’nda hava trafik kontrolörleriyle ...
VIP HAVUZUNUN YENİ ÜYESİ
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ), filosunda bulunan iki adet test ...
 
BOEING'İN 'PAZARA BAKIŞ' RAPORU
Boeing önümüzdeki 20 yılda, 4 trilyon dolar değerinde, 33 bin 500 yeni ...
AIR FRANCE'A 'AIRBUS AL' UYARISI
Fransa'da hükümet, Air France/KLM ortaklığını, Boeing yerine Airbus satın ...
KUVEYT AIRWAYS GELDİ
Kuveyt Havayolları, Kuveyt’ten İstanbul Atatürk Havalimanı’na direkt seferlere ...
 
THY'DE 'İŞE İADE'
Bakırköy İş Mahkemeleri, THY’den “verimsizlik” nedeniyle iş akitleri feshedilen ...
AMSTERDAM'A TAYİN OLDU
Amsterdam’da düşen THY uçağının kabin amiri Figen Eren, Schiphol havalimanındaki ...
BİR SALDIRI DAHA
Airkule.com’a yapılan alçakça saldırıdan sonra bir dijital saldırı daha ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ABD'Lİ MÜZE MÜDÜRÜ GÖZALTINDA
YANGIN VE TAHLİYE
EMIRATES'TE YENİLENEN UÇAKLAR
WTATİL-SALAMAIR İŞBİRLİĞİ
BRITISH UÇAĞINDA SKANDAL
GÖVDE ÜZERİ İNDİ
'COMAC C919' YORUMU
EMBRAER PİSTTEN ÇIKTI
ERCAN'DA ‘ANNELER GÜNÜ'
İKİ KEZ YILDIRIM İSABET ETTİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
9 / 17 °C 11 / 18 °C 12 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •thy
  •pandemi
  •United Airlines
  •uydu
  •Dubai