iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
1 Ağustos 2011 Pazartesi - 13:00

AKDENİZ'DE SAVAŞ UÇAĞI BATIĞI

Akdeniz'de İngiliz veya Almanlara ait batık savaş uçağı bulundu

AKDENİZ DE SAVAŞ UÇAĞI BATIĞI
Losev-1

Bir balıkçıdan aldıkları bilgiler doğrultusunda dalış yapan AÜ Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri, 2. Dünya Savaşı'nda düşürülen İngiliz veya Almanlara ait olduğu düşünülen bir savaş uçağı batığı buldu.

Antalya'nın Finike İlçesi'ndeki bir balıkçıdan aldıkları bilgiler doğrultusunda Akdeniz kıyılarında dalış yapan Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri, kıyıya 1. 5 mil uzaklıkta, 35 metre derinlikte, 2. Dünya Savaşı'nda düşürülen İngiliz veya Almanlara ait olduğu düşünülen bir savaş uçağı batığı buldu.

Aü Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol tarafından, bir balıkçının Finike Körfezi'nde deniz dibinde kalmış ağların kapladığı bir uçak batığı olduğu söylemesi üzerine 1 yılı aşkın süredir yürütülen araştırmalar sonuç verdi. Doç. Dr. Gökoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Özvarol'un dalışları neticesinde Finike Körfezi'nde kıyıya 1. 5 mil uzaklıkta ve 35 metre derinlikte, 2. Dünya Savaşı döneminde düştüğü belirlenen bir savaş uçağı batığı bulundu. Balıkçının yardımıyla batığa ulaştıklarını anlatan Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, ilk dalışta uçağın yerini tespit ettiklerini ve gövdesi halen sağlam olan uçağın balıkçı ağları ve misinalarla kaplandığını ve deniz canlıları için doğal bir yaşam alanı oluştuğunu söyledi.

 

İNGİLİZLERE AİT OLMA İHTİMALİ YÜKSEK

Batık çevresinde yapılan incelemelerde 20 milimetre çapında, henüz patlamamış bir uçaksavar mermisi de bulan Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, merminin üzerinde '1943' rakamı ile 'T' ve 'S' harfleri bulunduğunu ve bunun da hem uçağın batış tarihi hem de hangi ülkeye ait olduğuna ilişkin ipuçları verdiğini kaydetti. Batığa ilişkin 12 kez dalış yapıldığını ve uçağın flatları ile tekerleklerinin batığın uçak olduğunun anlaşıldığını belirten Doç. Dr. Gökoğlu ve ekibi, bir başka dalışlarında da üzerinde 'British Manufacture' yazılı uçağın havalandırma kısmına ait olduğu sanılan bir parça daha çıkardı. Havalandırma hortumu üzerindeki kelepçedeki bu yazının İngilizlere ait olma ihtimalini güçlendirdiğini belirten Doç. Dr. Gökoğlu, uçağın İngiliz Hava Kuvvetleri'ne ait olma ihtimalinin çok yüksek olmasının yanı sıra, Almanlara ait olabileceğinin de tahmin edildiğini söyledi.

 

UÇAĞI DÜŞERKEN GÖRDÜ

Batığın düştüğü yıllara ilişkin ilçedeki araştırmalarını sürdüren ekip, bir de görgü tanığına rastladı. İlçede oturan 80 yaşındaki Hüseyin Taşkın'ın uçağın düşüşüne şahit olduğu belirlendi. Uçağın vurulduktan sonra yanarak denize düştüğünü gören Hüseyin Taşkın ile görüşen Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Hüseyin Taşkın adlı vatandaş 2. Dünya Savaşı sırasında 12-13 yaşlarında iken burada yaşanan trajediye şahit olmuş. Uçağın vurulduktan sonra yanarak denize düştüğünü bizzat görmüş. Ama kimin vurduğuna ilişkin bilgi edinemedik. O tarihler 2. Dünya Savaşı'nın yaşandığı yıllar ve körfezde Alman, İtalyan ve İngiliz uçakları var. Savaşta zayıf taraf zaman zaman bu körfeze sığınıyor. Finike Limanı'nın hemen önünde yaşanan bu trajediye de Hüseyin Taşkın tanıklık ediyor" diye konuştu.

 

DÜŞÜŞÜ ANLATTI

Araştırma ekibi tarafından yapılan röportajda uçağın düşüşüne canlı tanıklık eden Hüseyin Taşkın ise bir akşam çevresindekilerin 'Tayyare yanıyor' diye bağırmaya başladığını ve bunun üzerine kendisinin de evlerinin duvarına çıktığını, uçağın tepenin üzerinden yanarak geldiğini ve denize düştüğünü gördüğünü söyledi. Uçağın bulunduğu bölgeye sadece gümrük görevlilerinin gittiğini, ancak uçaktan herhangi birinin kurtulup kurtulmadığını görmediklerini anlatan Taşkın, 'O yıllarda körfez, harp yeriydi. Gemiler, tayyareler burada savaşırlardı. Tabi gemi kimin, uçak kimin bizim haberimiz yok. Birbirlerine ateş ederlerdi. O dönemde büyüklerimiz, gemilerin İtalyan olduğunu tahmin ederlerdi. Çünkü Yunanistan o yıllarda İtalyanların yanında. İtalyanlar da Meis Adası'na kadar gelmişler. Almanların uçakları İtalyanların gemilerini bombalarlardı" diye konuştu.

 

KAYMAKAMLIK VALİLİĞİ BİLGİLENDİRDİ

İngilizlere ait olduğu düşünülen batık savaş uçağına ilişkin durum, Finike Kaymakamlığı tarafından resmi yazı ile Antalya Valiliği'ne bildirildi. Uçağa ait yazılı bir belgenin olmadığı belirtilen yazıda, uçağın çevresinde bulunan 20 milimetrelik merminin üzerindeki harflere dikkat çekildi. Bu harflerden uçağın hangi ülkeye ait olduğunun belirlenebileceği anlatılarak, şöyle denildi; 'Savaş uçağında patlamamış merminin bulunmuş olması, başka mühimmatların da olabileceği düşüncesini oluşturmakta. Uçağın üzerindeki balıkçı ağlarının temizlenmesinden önce Deniz Kuvvetleri unsurlarınca mühimmat yönünden incelenmesi, tehlike arz eden bir durumun olup olmadığının tespiti gerekmektedir. Bütün bu işlemler yapıldıktan sonra uygun dalış mesafesinde olduğu değerlendirilen bu batığın başta ilçemiz ve ilimiz dalış turizmine büyük hizmet edeceği düşünülmektedir."

 

ÇALIŞMA BAŞLATILACAK

Görgü tanıklarının beyanlarına göre batığın 1943-1944 yıllarında denize düşmüş bir savaş uçağına ait olduğunun tahmin edildiğini söyleyen Antalya Valisi Ahmet Altıparmak ise orada hayatını kaybeden pilotların aileleri için bu uçağın bulunmasının çok önemli olduğunu ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile beraber bu konuda çalışma başlatacaklarını dile getirdi. Altıparmak, batığın bölgedeki balık popülasyonunu artırdığını ve dalış turizmine hizmet edebileceğini aktardı.

 
IRAK ABD'DEN UÇAK ALACAK
 
2'NCİ PİSTLE 1 NUMARA OLURUZ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'NECMETTİN ERBAKAN OLSUN'
Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) Giresun İl Başkanlığı, Ordu-Giresun Havaalanı'na, ...
İNSANLARI GÖRÜNCE DENİZE İNDİM
İstanbul Boğazı'nda, biri çocuk 4 kişiye mezar olan polis helikopterinin ...
ÖZDİL'İN KALEMİNDEN 'OR-Gİ' MESELESİ
Hürriyet Gazetesi yazarı Yılmaz Özdil, Ordu Giresun Havaalanı isim sorununu kaleme aldı
 
'EN İYİ MEZİYETİM DİNLEMEK'
Pegasus Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, Hürriyet Gazetesi’nden ...
LİBYALI MESLEKTAŞLARA EĞİTİM
Tav Güvenlik, Libya Bingazi Havalimanı çalışanlarına uluslararası standartlarda ...
BAŞBAKANIN YENİ AIRBUS'U GELİYOR
Başbakanlığa sipariş edilen yeni Airbus A330 geliyor! Ağırlıklı olarak ...
 
GÜMRÜKLER DAVASINDA 3 TAHLİYE
İstanbul gümrüklerinde rüşvet ve yolsuzluk yapıldığı iddialarına ilişkin ...
THK YANGINLARA GÖZ AÇTIRMIYOR
Türk Hava Kurumu yangın söndürme ekibi Balıkesir ve İznik gölü çevresinde ...
OR-Gİ OLMADI YENİ İSİM ARANIYOR
Türkiye'nin denize kurulacak ilk havaalanı ile ilgili “OR-Gİ isminin yabancı ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
AIR CANADA'YA TEPKİ
PLANÖR KAZASINDA TRAJİK ÖLÜM
İRFAN SARP VEFAT ETTİ
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
13 / 18 °C 14 / 15 °C 14 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •İstanbul Havalimanı
  •test
  •savunma
  •Dubai