iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Aralık 2013 Pazartesi - 10:16

ALÇAK İRTİFAYA ANLIK TAKİP

TÜBİTAK’ın geliştirdiği Hava Aracı Takip Sistemi sayesinde helikopter gibi alçak irtifada uçuş yapan hava araçları anlık takip edilecek ve kaza yapsalar dahi bu araçlara anında ulaşılabilecek

ALÇAK İRTİFAYA ANLIK TAKİP
Losev-1

Yaşanan helikopter kazalarının ardından harekete geçen TÜBİTAK, detaylı çalışmanın ardından Hava Aracı Takip Sistemi'ni geliştirdi. Helikopter gibi alçak irtifada uçuş yapan hava araçları, sistem sayesinde anlık takip edilecek ve kaza yapsalar dahi bu araçlara anında ulaşılabilecek

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, helikopteri düştükten sonra yerinin tespit edilememesi sonucu hayatını kaybetmişti. Benzer olayların tekrar yaşanmaması için harekete geçen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Hava Aracı Takip Sistemi'ni (HATS) hayata geçirdi. TÜBİTAK tarafından, uzun ve titiz bir çalışmanın ardından geliştirilen sistem, kullanıldığı helikopter gibi alçak irtifada uçuş yapan hava araçları anlık takip edilecek ve kaza yapsalar dahi bu araçlara anında ulaşılabilecek.

ÖZEL SİSTEM KURULDU

Alçak irtifada görerek (VFR) uçuş yapan helikopter gibi hava araçları, radar kapsamasında olmadığından mevcut sistemler ile takip edilemiyor. Geçmiş yıllarda yaşanan helikopter kazaları, alçak irtifada uçuş yapan hava araçlarının da sürekli takip edilmesi gerektiğini ortaya koydu. Bu amaçla Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü tarafından Hava Aracı Takip Sistemi (HATS) Ar-Ge Projesi başlatıldı. Proje kapsamında TÜBİTAK BİLGEM Bilişim Teknolojileri Enstitüsü tarafından acil durumdaki hava araçlarına en kısa zamanda ulaşılmasına katkı sağlayacak sistem, uzun ve titiz bir çalışmanın ardından geliştirildi.

ARAÇLAR TAKİPTE

Sistem hakkında bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Nihat Ergün, sistemle hava araçlarının anlık takip edilerek durum tespiti yapılacağını ve herhangi bir kaza anında dahi nokta atışı yapılarak helikoptere ulaşılabileceğini söyledi. HATS'ın, eski sistemlere göre çok daha kaliteli olduğunu ifade eden Ergün, şunları kaydetti:

'Alçaktan uçuş yapan helikopter gibi hava araçları radar kapsamında takip edilemiyor. Herhangi bir kaza esnasında mevcut kullanılan sistemler ya elle ya da aracın ani bir darbeye maruz kalmasıyla aktif oluyor. Bu tür sistemler de çarpma esnasında cihazın haberleşme anteninin hasar görmesi durumunda, cihaz çalışmaya devam etse dahi haberleşme sağlayamıyor. Böylece konum tespiti yapmak imkansız hale geliyor. TÜBİTAK'ın geliştirdiği HATS ise periyodik konum güncelleme özelliği sayesinde hava aracı kaza yaptığında, anten hasarından dolayı bağlantı kesilse dahi son gönderilmiş olan konum bilgisini kullanıyor ve bu sayede hava aracına kısa zamanda ulaşmaya imkan tanıyor.'

HER AN İLETİŞİM

Sistemle helikopterlerle anlık haberleşme sağlanabileceğine dikkati çeken Ergün, cihazdaki çarpma algılayıcısı sayesinde ani darbe sezildiği anda, acil durum bildirimi yapılarak yetkililerin bilgilendirilmesinin sağlandığını ifade etti. Ergün, sistemle uçuşta güç kesintisi, pilotun elle komutu ve beklenenden uzun süreli haberleşme kesintilerinin acil durum olarak değerlendirilerek yer tespiti yapıldığını bildirdi.

30 dakika şarj ömrü

Hava Aracı Takip Cihazı, olası bir güç kesintisinde dahi 30 dakika çalışabiliyor. Cihaz, yoğun titreşim, sıcaklık değişimi, su, tuz, alçak basınç, elektromanyetik ve elektrostatik etkenlere dayanıklı, sağlamlaştırılmış bir donanım yapısına sahip. Öncelikle DHMİ'ye ait iki adet Eurocopter EC-145 helikopterde kullanılmaya başlanan sistemin yaygınlaştırılarak, Türkiye hava sahasında VFR uçuş gerçekleştiren tüm hava araçlarında kullanılması hedefleniyor.

Sistem nasıl çalışıyor?

Sistem, hava araçlarına takılan Hava Aracı Takip Cihazı (HATC) ve hava araçlarının takibinin sağlandığı Hava Aracı Takip Merkezi (HATM) bileşenlerinden oluşuyor. Takip cihazı, hava aracının konum, hız ve yükseklik bilgilerini periyodik olarak takip merkezine gönderiyor. Hava araçlarının harita üzerindeki konumları, gelen konum verisine uygun olarak güncelleniyor. Acil durumdaki hava araçları harita üzerinde farklı renk ile gösterilerek sesli ikaz veriliyor. Cihaz içinde bulunan çarpma algılayıcısı sayesinde ani bir darbe sezildiği anda acil durum bildirimi yapılarak zaman kaybetmeden yetkililerin bilgilendirilmesi sağlanıyor. Gerektiğinde hava aracı ile GPRS üzerinden bas-konuş tarzı sesli görüşme de yapılabiliyor. Haberleşme hem GSM hem de uydu şebekesi üzerinden yapılabildiği için iletişim daha güvenli oluyor.

Yeni Şafak

 
STAR ALLIANCE’DE “THY” TARTIŞMASI
 
TÜRK UÇAKLARINI O TAVLAYACAK
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
STAR ALLIANCE’DE “THY” TARTIŞMASI
Habertürk yazarı Güntay Şimşek, Lufthansa’nın aldığı kararlar ve THY’nin ...
İSTANBUL'A DEV YANGIN SÖNDÜRME HELİKOPTERİ
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yangınla mücadele için ağır yük taşıma ...
THY’DE 305 PERSONELE UMUT IŞIĞI
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Hürriyet Gazetesi’ne verdiği röportajda ...
 
THY’NİN AVRUPA’DA UÇAMADIĞI TEK YER
Hürriyet Gazetesi’ne röportaj veren THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ...
YERLİ UÇAK 3 SAAT UÇACAK
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, yerli uçak projesi ile ilgili Bakanlar ...
PEGASUS HAVAYOLLARI’NIN ACI GÜNÜ
Pegasus Havayolları Kabin Amirlerinden Banu Kaya Kılıç, amansız hastalıkla ...
 
PEGASUS'UN İLK AIRBUS A 320'Sİ
Pegasus Havayolları'nın Airbus firmasına sipariş ettiği uçaklardan ilk Airbus 320 Türkiye'de...
THY' NİN YIL SONU CİROSU NE KADAR OLACAK?
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, yılı 10 milyar dolar ciro ...
BU MOTORA NE OLDU?
İçinde şoförü olmayan THY Teknik’e ait bir kamyonet, taxi yapan Onur ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 19 °C 15 / 21 °C 14 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •TUSAŞ
  •Ukrayna
  •Elon Musk
  •destek