iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
30 Kasım 2009 Pazartesi - 08:43

ARIZALI PARÇAYI TAKAN SIR OLDU

Isparta’da meydana gelen kazaya sebep olarak gösterilen, arızalı ‘Gelişmiş Yere Yakınlık Alarm Cihazı’nı (EGPWS) uçağa kimin taktığı hâlâ bulunamadı.

ARIZALI PARÇAYI TAKAN SIR OLDU
Losev-1

Kazanın ardından, World Focus’un Eritre’ye kiraladığı bir uçaktan arızalı olarak çıkarılan parçanın Isparta’da düşen uçağa takıldığı belirtilmişti

Mürettebat dahil toplam 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan Atlasjet uçağının Isparta’da düşmesinin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilen, arızalı “Gelişmiş Yere Yakınlık Alarm Cihazı”nı (EGPWS) uçağa kimin taktığı iki yıldır ortaya çıkarılamadı.
İki yıl önce, 30 Kasım 2007’de Isparta’ya inişe geçtiği sırada Türbetepe’ye çarparak düşen uçak kazasıyla ilgili olarak Atlasjet Havayolları şirketinden dokuz kişi hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olmak”tan dava açıldı. Kazadan 1.5 yıl sonra açılabilen davada iki duruşma yapıldı. Isparta Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davaya şu ana kadar yalnızca dört sanık katıldı. Ancak kazaya sebep olan ve arızası raporlarla tespit edilen EGPWS’yi uçağa kimin taktığı hâlâ tespit edilemedi.
Uçakların araziye tehlikeli şekilde yakınlaşması gibi durumlarda pilotları hem sesli hem de görsel olarak uyaran cihazın, arızalı olduğu için Eritre’deki bir başka uçaktan söküldüğü, bu arızalı parçanın düşen uçağa, sağlam parçanın da Eritre’deki uçağa takıldığı ortaya çıktı.
Düşen uçaktan sökülen sağlam cihazı Eritre’de kimin taktığı bulunurken, arızalı cihazı Türkiye’de kimin taktığı hâlâ anlaşılamadı. 

Rus pilot ‘arızalı’ dedi
ABD’li Honeywell firması tarafından üretilen TC-AKM tescil işaretli MD-83 tipi uçaktaki EGPWS cihazı, 23 Temmuz 2007’de World Focus Havayolları’nın kayıtlarına girdi. Şirket envanterinde yer alan cihaz, yine World Focus’un Eritre’de kiraladığı bir başka uçakta kullanılıyordu.
World Focus’un Eritre’ye kiraladığı MD-83 uçağının Rus pilotu ise 4 Kasım 2007’de uçağın “Uçuş ve bakım defteri”ne cihazın arızalı olduğunu yazdı. Bu not Eritre’deki uçakta görev yapan teknisyen Fevzi Yavuz tarafından görüldü.
Cihazı kontrol eden ve faal olduğunu belirterek cihazı tekrar bu uçağa takan Yavuz, şirketten yeni bir EGPWS talebinde bulundu. Şirket de istenen EGPWS cihazını Isparta’da düşen uçaktan sökerek Eritre’ye yolladı. Bu cihaz 20 Kasım 2007’de Eritre’deki uçağa monte edilirken, burada sökülen, pilotun “arızalı” demesine rağmen faal bulunan cihaz da İstanbul’a yollandı ve Isparta’da düşen uçağa takıldı.

AİLELER İTİRAZ ETTİ
Öte yandan Atlasjet’ten yargılanan dokuz kişi dışında diğer sorumlular hakkında soruşturmalar hâlâ tamamlanamadı. Uçağın sahibi olan World Focus ile kiralayan Atlasjet’in sahip ve yönetim kurulu üyeleri aleyhine yapılan suç duyurusu da kovuşturmaya yer olmadığı kararıyla sonlandı. Mağdur ailelerin Burdur Ağır Ceza Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz ise reddedildi. Aileler kesin olan karara karşı Adalet Bakanlığı’na kararın bozulması başvurusunda bulundu. Şu ana kadar bu talebe bir yanıt verilmezken, tüm uçakların denetiminden sorumlu Ulaştırma Bakanlığı ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri hakkında da suç duyuruları geldi. SHGM ve Bakanlık hakkındaki şikâyet, dosyadan ayrılarak Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na gönderildi, ancak bu konuda da halen soruşturma sonlandırılamadı.

 

NEDİM ŞENER-Milliyet

 
VOLKAN KONAK THY'YE ÖFKELİ
 
THY KİRASIYLA OKUL YAPILACAK
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
mehmet ali şentürk 30 Kasım 2009 Pazartesi 20:51

ne yoruyorsunuzki kafanızı veya kafamızı sonuç belli üç aşagı beş yukarı ölen öldü yaşayanlarda kaldıkları yerden devam ediyor 2 aralıkta mahkeme var ğidecez ve görecez sonuç 2 ay ileri bir süre atılacak ve böyle devam edip ğidecek. sonucta kendini sanıklardan kendini caycı olarak tanıtan zat 2 sene hapis cezası ve oldu bitti... kazada tüm ölenlerimizi rahmetle anıyorum kalanlara allah sabır versin cünkü ateş düştüğü yeri yakıyor ne olacakki ğitti benim canlarım sucluları ALLAHA havale ediyorum

Yorumu oyla      0      0  
BSLIST 30 Kasım 2009 Pazartesi 12:05

Yarginin eli kolu bagli goruldugu uzere. SHGM bu sirketin operasyonlarina (bilinen bunca uygungunsuzluga karsin) izin verdigi icin sucludur (kisisel yorumum), kamu vicdanina karsi ise her halukarda sorumludur.

Yorumu oyla      0      0  
sektorrden biri 30 Kasım 2009 Pazartesi 10:31

eritredeki teknisyen parça siparişi yapaken uçağın defterini neden normal diye kapatıyor. Sonraki uçuşa giden pilot neden bu şekilde uçağı kabul ediyor. Parça diğer uçaktan sökülüp eritre ye gönderilmiş eritreden gelen arızalı parşa istanbuldaki uçağa takılmış. Bunu mutlaka teknik yönetimden biri talep etmiş olmalı. istanbulda arızalı parçayı uçağa takan teknisyen bu işlemi niçin yapmış. pilot arızalı oldugunu bildiği halde uçağı bu şekilde neden kabul etmiş. sanırım mahkeme bunları sorgulaması lazım. sivil havacılık dairesi eskisine göre alkışlanacak derecede atılımlar yaptı. denetlemeler eskisinden iyi. ama hala hem teknik üzerinde hem pilotlar üzerinde baskı mevcut. ölen ölduğunle kalmış şirketin sahibi başka bir şirketin patronu olarak devam ediyor havacılık hayatına. sormalı neden parça getirtmiyorsun. neden personelini yanlış işler için zorluyorsun. elbet bunlarda ortaya çıkacaktır... adalet 20 seneye kadar yerini bulur...henuz kac sene gectı ki kazanın uzerınden...

Yorumu oyla      0      0  
kazurat 30 Kasım 2009 Pazartesi 09:28

SHGM siyasi otoritenin mutlak kontrolu altında. Hiç bir zaman gerçekçi bir denetim, soruşturma yapılamaz. Bu sivil havacılık camiası içinde çök iyi bilinmektedir. SHGM yöneticileri mevcut hükümete biat ettiği sürece her türlü dokunulmazlık zırhıyla korunacaktır.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
NEREDEN NEREYE
Şair, oyuncu ve çevirmen Ülkü Tamer, Sabah Gazetesi’ndeki köşesinde havacılık ...
BİR UÇAK KAÇ GÜNDE BOYANIR
Uçağın boyanması tam 21 gün sürüyor. 650 kilogram da boya harcanıyor.
BİR SABİHA GÖKÇEN DE KOSOVA'YA
Limak Yönetim Kurulu üyesi Ebru Özdemir, Priştine Havalimanı ihalesine ...
 
"STANDARDI YÜKSELTECEĞİZ"
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, CAT II standardı uygulanan havaalanlarını ...
SİSE KARŞI ÇARE
İngiltere'de uygulanan yöntemle kimyasal madde püskürtülen pist 5 dakikada inişe hazırlanıyor
İSTANBUL'UN HAVALİMANI NASIL OLMALI
Yazarımız Ünal Başusta, İstanbul’a yapılacak ve kenti gelecek yüzyıla ...
 
BOEING'TEN İLK TESLİMAT
The Boeing Company, ilk iki Wedgetail Projesi 737 Havadan Erken Uyarı ...
TAV’IN BAYRAM SÜRPRİZİ
TAV Havalimanları Holding’in bayram etkinlikleri kapsamında İstanbul Atatürk ...
ÇARDAK SERBEST STATÜDE
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından Denizli-Çardak Havaalanı’nın ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BRITISH UÇAĞINDA SKANDAL
GÖVDE ÜZERİ İNDİ
'COMAC C919' YORUMU
EMBRAER PİSTTEN ÇIKTI
ERCAN'DA ‘ANNELER GÜNÜ'
İKİ KEZ YILDIRIM İSABET ETTİ
ABD'DE YENİ YASA TASARISI
‘ENGELLİLER HAFTASI' MESAJI
‘GENEL HAVACILIK' KUTLAMASI
PEGASUS'UN YENİ UÇUŞ NOKTASI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
11 / 15 °C 10 / 17 °C 11 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •Airbus
  •thy
  •pandemi
  •kabin memuru