iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
3 Temmuz 2013 Çarşamba - 15:44

ATATÜRK HAVALİMANI'NDA KUŞLARA ÇARE BULUNAMIYOR

Atatürk Havalimanı’nda apron ve pist çevresini mesken tutan kuşlara çare bulunamıyor. Kuşlar, THY'ye 9 milyon dolarlık ek fatura çıkarırken, 2009 yılından beri test edilen ve başarılı sonuçlar veren kuş kovma cihazı bürokrasi engeline takıldı.

ATATÜRK HAVALİMANI NDA KUŞLARA ÇARE BULUNAMIYOR
Losev-1

ATATÜRK HAVALİMANI’NDA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR

Kuşlar, Atatürk Havalimanı’na iniş-kalkış yapan uçakların kabusu olmaya devam ediyor. Türkiye’nin en büyük ve işlek havalimanı olan İstanbul Atatürk Havalimanı’nda son aylarda yolcu uçaklarına kuş çarpma olaylarında olağanüstü artış kaydedilirken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi(DHMİ) kuşla mücadelede yetersiz kalıyor. DHMİ ekipleri kuşları pist ve apron çevresinden kovmak için belli aralıklarla itfaiye araçlarıyla siren çalıyor ve tüfekle havaya ateş ediyor. Ancak kuşlar bu her iki ilkel yönteme karşı zamanla bağışıklık kazanarak seslere alışıyor ve pistlerden uzaklaşmıyor.

TESTLERİ GEÇEN KUŞ KOVMA CİHAZI BEKLEMEDE

Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin kuşla mücadeleyi 2013 yatırım programına aldı. Kurum birkaç firmadan teklif aldı. Ancak 2009 yılından beri test edilen ve başarılı sonuçlar alınan Fabson firmasının geliştirdiği cihazlar bir türlü uygulamaya sokulmadı. Firma yetkilileri, geliştirdikleri cihazların DHMİ teknik elemanları gözetiminde yapılan testlerinde kuşlarla mücadelede başarılı sonuç verdiğini ve kuş kümelenmelerinin olduğu bölgelere yerleştiren cihazların kuşları kovduğunun raporlarla sabit olduğunu iddia etti. DHMİ yetkilileri ise birkaç firmanın geliştirdiği cihazları test etmelerine rağmen istedikleri verimi alamadıkları için henüz bir firmayla anlaşmadıklarını açıkladı.

EN FAZLA ZARARI THY GÖRÜYOR

Geride bıraktığımız bahar ve içerisinde bulunduğumuz yaz aylarında martı ve karga gibi kuşların yanı sıra serçe gibi sıra bazı küçük kuş türlerinin de mesken tuttuğu havalimanı çevresinde uçaklara kuş çarpma olaylarında büyük bir artış yaşanıyor. Kuş çarpmalarından en büyük zararı ise en fazla uçağı olan Türk Hava Yolları görüyor. THY yetkilileri, DHMİ’yi kuşla mücadelede daha etkili yöntemler denenmesi konusunda uyarırken, uzmanlar ciddi bir kaza yaşanmadan önlem alınması gerektiğini belirtiyor. 2012 yılında Atatürk Havalimanı’na iniş-kalkış yapan THY uçaklarına 478 kez kuş çarptı. Sadece kuş çarpması nedeniyle uçakların seferden alındığı gün sayısı toplamı 31 oldu. Maddi zarar ise 5 milyon dolara ulaştı. 2013 yılında ise sadece 26 Haziran’a kadar 256 kuş çarpması yaşandı, uçaklar 24 gün seferden alındı, şirkete 4 milyon dolar ek maliyet çıktı.

5 MOTOR SÖKÜLÜP TAMİRE GÖNDERİLDİ

1,5 yıl içerisinde meydana gelen kuş çarpmalarından dolayı Türk Hava Yolları uçaklarında meydana gelen küçük hasarlara ek olarak 5 uçağın motoru uçak üzerinde tamir edilemeyecek derecede hasar gördüğünden uçaklardan sökülerek bakıma gönderildi. Kuş çarpmaları THY’ye 1.5 yılda 9 milyon dolar gibi kabarık bir fatura getirirken, bu rakamlara şirketin kiralamak zorunda kaldığı başka uçakların maliyeti ve diğer kayıplar dahil değil.

ÖLÜMCÜL SONUÇLAR DOĞURABİLİR

Kuşlar özellikle uçakların motorlarına girdiklerinde binlerce dolarlık hasarın yanı sıra uçağın düşmesine bile sebep olabiliyor. Havayolu şirketleri kuş çarpma hadiseleri nedeniyle her yıl milyonlarca dolarlık zarara uğruyor. İstanbul Atatürk Havalimanı, Marmara Denizi’ne çok yakın olması ve pist çevrelerindeki yeşil alanlar nedeniyle kuşları cezbediyor. Özellikle içerisinde bulunduğumuz yaz aylarında kuşlar yeşil bitki, solucan, salyangoz ve toprakta yaşayan diğer canlılarla beslenmek için Atatürk Havalimanı apron ve pist kenarlarındaki yeşil alanları mesken tutuyor.

KARTAL VE ŞAHİN SESİ ÇIKARIYOR

Fabson firması tarafından üretilen Sonik(insan kulağının duyabildiği) ve ultrasonik(insan kulağının duyamadığı) ses yayan cihazların pist kenarlarına ve pist başlarına yerleştirilmesi planlanıyor. 360 derece açıyla 296 değişken frekans üreten cihazlar böylece kuşların bu seslere bağışıklık kazanmasını önlüyor. Cihaz elektrik enerjisini kendi üzerindeki güneş panelinden sağlıyor ve ortalama 10 saatlik güneş alması durumunda bulutlu havalarda 7-8 gün kendi enerjisini muhafaza edebiliyor. Bu sonik ve ultrasonik seslerinin yanı sıra havalimanı çevresini mesken tutan martı, güvercin, serçe ve karga gibi kuşların düşmanı olan atmaca, şahin, kartal ve akbaba sesleri çıkararak kuşların ürküp kaçmasını sağlıyor.

Süleyman ŞEN-ÖZEL

 
SNOWDEN'İ TAŞIDIĞI SANILAN UÇAĞA GEÇİŞ İZNİ YOK
 
ITF’DEN “DAYANIŞMA” KAMPANYASI
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ŞAKA MI BU 3 Temmuz 2013 Çarşamba 16:59

DHMİ bu kuş işinde sınıfta kaldı. Siren ve tüfekle kovmaya çalışıyorlarmış. ağlayalım mı gülelim mi.. dünyada bu iş nasıl yapılıyor hiç akıl edip baktınız mı. Elalem nasıl kovuyor kuşları, mutlaka bi çaresi vardır. Ama yok günde birkaç kez çık piste aç sireni patlat tüfeği tamamdır. görev tamamlandı. olaya bak şaka gibi...

Yorumu oyla      0      0  
Erdoğan 3 Temmuz 2013 Çarşamba 16:22

Böyle hayati bir konu nasıl bürokrasi engeline takılır aklım almıyor. Sonra bürokrasi engeli derken nasil yani, nasıl bir engel, buna niçin kimse müdahale etmiyor? İlla ki bir kaza mı yaşanmalı. Haberde her şey açık açık ortaya dökülmüş. DHMİ yetkilileri uyuyor mu. Lütfen biri cevap versin..

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
RUSYA'DA HELİKOPTER FACİASI
Rusya’da MI-8 helikopteri düştü 19 kişi yaşamını yitirdi.
“ATATÜRK HAVALİMANI GENİŞLETİLEBİLİRDİ”
Habertürk yazarı Güntay Şimşek, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin ...
ORDU-GİRESUN'A SON TEKLİF 11 TEMMUZ'DA
Ordu-Giresun Havalimanı üst yapı çalışmaları için açılan ihalede son teklif verme günü 11 Temmuz…
 
ATATÜRK HAVALİMANI’NIN 9. LOUNGE'U
Global havayolu ittifakı Skyteam İstanbul Atatürk Havalimanı’nda business ...
GAZİPAŞA-STOCKHOLM UÇUŞLARI BAŞLADI
Thomas Cook Scandinavia Havayolları, Antalya Gazipaşa Havalimanı’ndan ...
YOLCULARIN HAYALİNDEKİ İDEAL HAVAALANI
Avrupa’nın en çok kullanılan uçak bileti karşılaştırma motoru Skyscanner, ...
 
HENÜZ VAKİT VARKEN…
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik Anabilim Dalı Başkanı ...
UNITED İSTANBUL’DAKİ 1. YILINI KUTLUYOR
Amerikan United Havayolları New York/Newark-İstanbul uçuşlarının başlamasının ...
THY YOLCULARI ÜCRETSİZ GEZEBİLECEK
THY transfer yolcuları TBMM yönetimindeki saray, kasır ve köşkleri ücretsiz ziyaret edebilecek.
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
13 / 18 °C 14 / 15 °C 14 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kriz
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •Singapur Havayolları
  •Antalya
  •30 Ağustos Zafer Bayramı