iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Aralık 2023 Perşembe - 11:22

ATLANTİK 'SAF' İLE GEÇİLDİ

Rolls-Royce Trent 1000 motorları, yüzde 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı kullanılarak gerçekleştirilen uçuşa güç verdi

ATLANTİK  SAF  İLE GEÇİLDİ
Losev-1

Rolls-Royce, Virgin Atlantic'in yüzde 100 Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) kullanılan tarihî uçuşu Flight100'ün Londra Heathrow'dan New York JFK'ye havalandığını ve bu uçuşun, SAF'ın günümüzün motorları, uçak gövdeleri ve yakıt altyapısıyla uyumlu, fosil türevli jet yakıtının yerine geçebilecek güvenli bir ikame yakıt olma potansiyelini göstermek amacıyla bir yıldır sürdürülen işbirliğinin sonucu gerçekleştirildiğini duyurdu.

Rolls-Royce Trent 1000 motorlarını kullanan Boeing 787 ile gerçekleştirilen uçuş, ticari bir havayolu şirketi tarafından Atlantik'in yüzde 100 SAF ile geçilmesiyle dünyada bir ilke imza attı. Bu dönüm noktası niteliğindeki uçuş, Virgin Atlantic liderliğinde Boeing, Rolls-Royce, Imperial College London, Sheffield Üniversitesi, ICF ve Rocky Mountain Enstitüsü'nden oluşan bir konsorsiyumun Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanlığı ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmalar sonucunda gerçekleştirildi.

SAF, uzun mesafeli hava yolculuklarının karbondan arındırılmasında ve Net Sıfır 2050'ye giden yolda önemli bir rol oynuyor. 

Elektrik ve hidrojen gibi diğer teknolojilerin uygulanabilir hâle gelmesinin birkaç on yıl alması beklenirken, SAF hemen kullanılabilir durumda. Günümüzde SAF, küresel jet yakıtı hacminin yüzde 0,1'inden daha az bir kısmını oluşturuyor. Ayrıca mevcut yakıt standartları, ticari jet motorlarında sadece yüzde 50 oranında SAF karışımına izin veriyor.

Flight100, üretimin ölçeklendirilmesindeki zorluğun bir politika ve yatırım sorunu olduğunu; gelişen bir Birleşik Krallık SAF endüstrisi yaratmak için endüstrinin ve hükümetin hızlı hareket etmesi gerektiğini kanıtlayacak.

Konsorsiyum ortakları ICF, Rocky Mountain Institute (RMI), Imperial College London ve Sheffield Üniversitesi tarafından desteklenen Flight100 sadece SAF'ın yeteneklerini sergilemekle kalmayacak, aynı zamanda uçuş sırasında karbon dışı emisyonlar üzerindeki etkisini de değerlendirecek. Bu araştırma, SAF'ın kuyruk izi ve partiküller üzerindeki etkilerine ilişkin bilimsel anlayışın geliştirilmesine ve uçuş planlama sürecinde kuyruk izi tahminlerinin uygulanmasına yardımcı olacak. Veriler ve araştırma sektör içinde paylaşılacak ve Virgin Atlantic, kısmen Virgin Unite tarafından finanse edilen RMI'nin İklim Etkisi Görev Gücü aracılığıyla kuyruk izi araştırmalarına katılımını sürdürecek.

Flight100 uçuşunda kullanılan SAF özel bir karışımdan oluşuyor: AirBP tarafından sağlanan yüzde 88 HEFA (Hydroprocessed Esters and Fatty Acids) ve Marathon Petroleum Corporation iştiraki Virent tarafından sağlanan yüzde 12 SAK (Synthetic Aromatic Kerosene). HEFA atık yağlardan elde edilirken, SAK bitki şekerlerinden üretiliyor ve geri kalan bileşenler - bitki proteinleri, yağ ve lifler - gıda zincirine devam ediyor. SAK, motorun çalışması için yakıta gerekli aromatikleri vermek üzere yüzde 100 SAF karışımlarında gereken bir bileşen. Net Sıfır 2050'ye ulaşmak için, SAF hacimlerini en üst düzeye çıkarmak amacıyla mevcut tüm ham maddeler ve teknolojiler genelinde ihtiyaç duyulan yenilik ve yatırımların yapılmasının yanı sıra, yeni sıfır emisyonlu uçakları piyasaya sürmek için gereken araştırma ve geliştirmeye devam edilmesi gerekiyor.

Rolls-Royce kısa süre önce, üretimdeki tüm sivil havacılık motor tiplerinin yüzde 100 SAF ile uyumlu olduğunu kanıtladığını açıklamıştı. Böylece Rolls-Royce, yüzde 100 SAF kullanımının önünde hiçbir motor teknolojisi engeli olmadığını göstermek için 2021 yılında verdiği taahhüdü yerine getirmiş oluyor.

Virgin Atlantic CEO'su Shai Weiss konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: 

“Flight100 uçuşu, Sürdürülebilir Havacılık Yakıtının fosil türevli jet yakıtının yerine güvenli bir şekilde kullanılabileceğini ve uzun mesafeli havacılığın karbondan arındırılması için tek uygulanabilir çözüm olduğunu kanıtlıyor. Bu noktaya gelmek ciddi bir işbirliği gerektirdi ve bu önemli dönüm noktasına ulaştığımız için gurur duyuyoruz, ancak daha da ileriye gitmemiz gerekiyor. Mevcut SAF arzı yetersiz, büyük ölçekli üretim için ciddi yatırımlar gerekiyor. Bu da ancak hükümet tarafından desteklenen düzenlemeler ve fiyat destek mekanizmalarıyla gerçekleştirilebilir. Flight100, ‘Siz yaparsanız biz de uçururuz’ taahhüdünü vurguluyor.”

Virgin Atlantic'in Kurucusu Richard Branson ise “Birisi aksini kanıtlayana kadar dünya genellikle bir şeyin imkânsız olduğunu varsayar. İnovasyon ruhunda, herkesin yararı için daha iyi şeyler yapabileceğimizi göstermeye çalışmak bulunuyor. Virgin Atlantic 1984'ten bu yana ısrarla geleneklere meydan okuyarak havacılık sektörünü asla yetinmemeye ve her zaman daha iyisi için çaba göstermeye zorluyor. Neredeyse 40 yıl sonra bu öncü ruh, karbon fiber uçaklardan filo yükseltmelerine ve sürdürülebilir yakıtlara kadar sınırları zorlayan Virgin Atlantic'in atan kalbi olmaya devam ediyor. Bugün Virgin Atlantic'teki ekiplerle ve uzun mesafeli havacılığı karbondan arındırmak için rotayı belirlemek üzere birlikte çalışan ortaklarımızla birlikte Flight100'de olmaktan gurur duyuyorum” dedi.

Trent 1000 olağanüstü yakıt verimliliği ve çevresel performans sunuyor. Boeing 787 Dreamliner uçak ailesine güç sağlamak için özel olarak optimize edilmiş bu motorlar, önceki dört nesil Trent motorundan elde edilen deneyimden yararlanarak en son teknolojiyi kullanıyor.

 
SİVİL HAVACILIK GÜNÜ KUTLU OLSUN
 
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
SİVİL HAVACILIK GÜNÜ KUTLU OLSUN
Dünya Sivil Havacılık Günü kutlu olsun
CESSNA PİLOTSUZ UÇTU
Startup şirketi Reliable Robotics, Cessna Caravan'ı pilotsuz uçurdu
TÜRBÜLANSTA 14 YARALI
Dubai'ye giden Emirates Havayolları'nın Airbus A380 tipi uçağı türbülansa ...
 
THY'DE 'KASIM' RAKAMLARI
Türk Hava Yolları, Kasım ayında yüzde 4,1artışla 6 milyon yolcu taşıdı
İGA KARLA MÜCADELEYE HAZIR
İGA İstanbul Havalimanı, en çetin kış şartları için hazırlıklarını tamamladı. ...
LUFTHANSA'DAN YENİ PLATFORM
Lufthansa Group'tan seyahat acentelerini daha iyi bilgilendirmek için ...
 
100’ÜNCÜ HAVAYOLU AIR CHINA
Açıldığı günden beri  yerli ve yabancı havayolu şirketlerinin ilgisini ...
HAWAIIAN AIRLINES SATILDI
ABD’li hava yolu şirketi Alaska Air, Hawaiian Havayollarını satın almak ...
THY-RIYADHAIR İŞBİRLİĞİ
Türk Hava Yolları ve RiyadhAir arasında iş birliği anlaşması imzalandı
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
'GÖKYÜZÜ SİZİNLE DAHA GÜZEL'
INDIGO'DAN DEV A350 SİPARİŞİ
PİLOTLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
13 / 18 °C 13 / 18 °C 14 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •Delta Airlines
  •New York
  •filo
  •Dubai