iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
21 Mayıs 2013 Salı - 02:03

AYÇİN GREVİ DEĞERLENDİRDİ

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin, 6’ncı gününde katıldığı TV programında THY grevini değerlendirdi…

AYÇİN GREVİ DEĞERLENDİRDİ
19 Mayis

THY grevi 6’ncı günün tamamlarken Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin, Skytürk TV’de katıldığı “Şimdi Söz Sizde” programında grevle ilgili değerlendirmede bulundu.

Atilay Ayçin TİS sürecinin uzlaşmazlıkla sonuçlanması ve grev kararının asılması aşamasına gelinmesinde 29 Mayıs günü yapılan hak arama eyleminin önemini vurguladı. Havacılık sektörüne grev yasağı getirilmesinin dünyada bir örneğinin olmadığını hatırlatan Ayçin, buna rağmen o günkü eyleme katıldıkları için işten atılan 305 THY çalışanından 170’inin mahkemelerce işe iadesine karar verildiğini ve bunlardan THY yönetimince temyize götürülen 62 çalışan hakkındaki kararın Yargıtay’ca onandığını belirtti.

“Ücretle ilgili bir tek laf etmedik”

Hava-İş’in hak arama mücadelesinin ücret artışına endeksli olmadığını söyleyen Atilay Ayçin TİS sürecinde ücret artışı olarak enflasyon rakamlarının üzerinde 2-3 puanlık refah artışı, uçuş görev sürelerinde uluslar arası kuruluşlarca kabul edilen standartların uygulanmasını ve 29 Mayıs günü işten atılan 305 çalışanın geri alınmasını istediklerini söyledi. Ancak THY yönetiminin buna karşılık 6’şar aylık dönemlerde yüzde 3’lük artış öngördüğünü ve sendikanın diğer taleplerini ise reddettiğini anlatırken “Oysa 10 yıl önce 70 uçağa sahip THY’nin 12 bin 630 personeli vardı. Bugün ise 220 uçağı olan bu şirketin personel sayısı 13 bin 800. Çalışan sayısının en az yüzde 50 artırılması gerekir. Zaten Hamdi Topçu bunu bir televizyon programında söyledi. ‘Sendikanın istediği standartlara uygun davranabilmemiz için mevcut kabin ve kokpit personelinde yüzde 50 artış yapmamız gerekir’ dedi. Doğrudur siz eğer bir marka iseniz, marka olmanın bir bedeli vardır” diye konuştu.

“Uçaklarda muhbir yolcu var”

THY personelinin artan yoğunluğa karşın büyük bir özveriyle yorgun olarak çalıştığını, uçaklarda güleryüzle hizmet verildiğini fakat buna rağmen işverenin uçaklara muhbir yolcular yerleştirerek olumsuzlukları rapor ettirdiğini ve bu sırada kendisine yönelik özel hizmet alamayan kişilerin yazdıkları isimsiz adressiz mektuplarla insanların işten atıldığını iddia etti.

“Bizim grevimizi devlet kırdı”

Ayçin greve katılımın yeterince olmadığı konusundaki soruya yanıt verirken şöyle konuştu:

“Biz grev kararımızı işyerlerinde 24 saat insanlarla yüzleşerek aldık. Yüzde 80-85 oranında katılım bekliyorduk. Bunun yüzde 10 artı eksisiyle, yüzde 70 ile yapacağımız başlangıç bizim için iyi bir başlangıç olur dedik. Ancak havaalanında 5 bin polis yığılmış. Polis araçlarını koyacağı park yeri bile bulamıyordu. Biz 60 kişiyle grev kararı asmaya geldik. Emniyet müdürüne söyledim. Çok üstüme gelmeyin ben bana söyleneni yapıyorum dedi. Biz daha ilk gece kırıldık. Bizim grevimizi devlet kırdı. Bizim grevimizi hükümet kırdı.”

Hamdi Bey “Söz vermedim” dedi…

13 Mayıs günü CHP milletvekili Süleyman Çelebi, Mevlüt Aslanoğlu ve ile birlikte Hamdi Topçu’yla bir araya geldiklerini söyleyen Ayçin, o randevuda yaşananları şöyle anlattı:

“Çelebi ve Aslanoğlu, Hamdi Topçu’dan randevu almışlar, beni de çağırdılar, gittik. Çelebi şöyle bir teklifte bulundu, ‘305 kişiyi protokolle bir tarafa alsak, Yargıtayca davaları onandıkça arkadaşlar işbaşı yaptırılsın, siz de TİS’i kendi aranızda çözün’ dedi. Ben ‘evet’ dedim. Ama Hamdi Beyden de dün Yargıtayca dün davası onanan 36 arkadaşımızın en kısa zamanda işe başlatılmaları için iyiniyetli bir adım bekliyorum dedim. Çelebi, zaten Hamdi Beyin bu konuda daha önceden bir söz verdiğini söyledi. Fakat Hamdi Bey ‘ben böyle bir söz vermedim’ dedi.”

“Genel Kurulda Ayçin gitmeli denirse, giderim”

Atilay Ayçin işçinin sendikasına güvenmediği için greve katılımın düşük kaldığı iddialarını ise şöyle yanıtladı:

“Sendikaya güvenmeyen, başkanına güvenmeyen işçi varsa, bunların en güzel hesabının verildiği yer genel kurullardır. Şimdi önümüzde bir genel kurul var. Genel Kurulda eğer insanlar Atilay Ayçin gitmeli derse ben oradaki iradeye saygılı davranır ve giderim. Ama ben 24 yıldır her dönem üyemin talebiyle aday olan bir genel başkanım. Çünkü bugüne kadar toplusözleşmesini üyesine açık yapan, taslağını üyesiyle beraber hazırlayan süreci üyesiyle birlikte götüren varsa iki sendikadan ilkiyiz. Süreçle ilgili hesabını veremeyeceğim hiçbir şey yoktur. Benim üyem sendikasına gelemiyorsa, başkanına günün 24 saati ulaşamıyorsa, yılın tatili bayramı dahil başkanını her istediğinde bir telefon yakınında hissedebiliyorsa, 355 gündür genel başkan direnişçisiyle beraber oturuyorsa ve bu grev başladığından beri 6 gündür gece gündüz üyesiyle birlikte grev yerinde yatıp kalkıyorsa, yaşam biçimiyle, aldığı ücretiyle, malvarlığıyla gerçekten insanların ‘ağalaşmış’ motifine, tanımına uygun bir yaşantım yoksa ve hala üye beni seçiyorsa benim ‘hayır beni seçmeyin’ deme lüksüm var mı?”

Uçuşlarda aksama var mı?

THY’nin seferlerinde greve rağmen aksama görülmediğinin hatırlatılması üzerine Ayçin, “Ben şirketin Mart Nisan ve Mayıs ayındaki İstanbul çıkışlı sefer sayılarını açıklamasını istiyorum” diyerek şöyle konuştu:

Neden Sunexpress’ten, Atlasjet’ten ekipler kiraladınız?

“Baktığınız zaman Mayıs ayında uçuşların sayısının yüzde 40 eksiltildiğini göreceksiniz. Bir günde İstanbul’dan Ankara’ya günde 10 sefer yaparken bunu 3’e düşürüyorsanız o listedeki seferlerde iptal görülmeyecek ama gerçekte uçuş sayılarında azalma vardır. İnsanların üniformalarını bile yaptırmadan uçağın içine ittiniz. Part time çalışanlar uçağa nereden gideceklerini bizim grev gözcülerimize soruyor. Madem elinizdeki personel ile sağlıklı uçuyorsunuz, neden Sunexpress’ten, Atlasjet’ten ekipler kiraladınız?”

Airkule.com

 
ÖZTÜRK’ÜN CENAZESİ İSTANBUL’DA
 
THY TAZMİNATI KARTLA ÖDEYECEK
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ali cem 22 Mayıs 2013 Çarşamba 10:27

yorumlarda polis yok diyen arkadaşlar grevin başlayacagı gün 15 mayısda alandamıydı eger alandaysa gözlerinde bir proplem varmı. bende havalımanında calısıyorum thy de degıl. ogun ben özellikle 63 tane polis ve polislerin sevk edıldıgı iett aracı saydım sayamadıklarım ve fuar merkezınde takviye olarak bekleyen kuvvetler harıc. 7 tane toma aracı saydım. bu polıs yoktu dıyen arkadaslar bellıkı tk da keyifleri yerınde olanlar. ve bu polıs onleme hayatlarında hıcbır suca şiddete karısmamıs sadece anayasal hkkını kullmak ısteyen kısıler ıcın zaten bır sabıkası olsaydı bu son derece duzgun egıtımlı ınsanların tk ya alınmazlardı, sız unıversıte mezunlerını haklarını aradıkları ıcın lıse mezunlarına dövdürün konu bu kadar acık ve net gerısı hıkaye..

Yorumu oyla      1      0  
TOEFL 22 Mayıs 2013 Çarşamba 01:22

Toefl...desem açılımını söyleyebilirmisin AYçiN bey...?

Yorumu oyla      0      0  
Birinci Süvari 22 Mayıs 2013 Çarşamba 01:20

Dava adamı.. yetersizliğini hisseder ve susar... bizi daha iyi savunacaklar var...

Yorumu oyla      0      0  
29m 21 Mayıs 2013 Salı 16:41

Polis ablukasi doğru da işe gelmeyip greve katılacak işçiye ne etkisi var! Sığınacak başka bir neden bulmak gerek. .

Yorumu oyla      0      0  
yalan yalan 21 Mayıs 2013 Salı 16:35

yahu ne denirki artik..sen genel kurulu mahkeme karai ile almadinmi.. aldin.. bunu bile soyleyecek yuregin ve cesaretin yok.. isci seni istiyormus.. hani nerde o isci.. peki isciler korktu gelmedi.. sen neden organize edemedin.. bu beceriksizlik degilmi. 305 isten cikartilirken gene ayni beceriksizligi gostermedin mi.. bunlar yonetim zaaflari degilmi?agalik bu degilmi?? hep baskasi suclu, hep baskasi yalan soyluyor.. eee sen sendika baskanisin ondersin, bunlari herkesten once gorup onlem almak ve yonetmek senin calisanlara, emekcilere borcun degilmi??degil... cunku sen yalanlarina kendin bile o kadar inanmissinki, goremiyorsun, kor olmussun ve icinde bulundugun karanliga herkesi cekmek istiyorsun. siyasi cikarlarin herseyin onune gecmis durumda ama nafile onlar bile gecen sefer seni istemedi ve istemeyecek bunu bil...

Yorumu oyla      0      1  
?? 21 Mayıs 2013 Salı 13:14

Atilay Bey doğru söylemiyor. 1-Kimse bize gelip grev istiyor musunuz diye sormadı 2-Havaalanında 5000 polis yok, bugün ekip odasındaydım 10 tane polis oturmuş meyve suyu içiyor 3-Hamdi Topçu Yargıtay'ı kazananlar için dönemez demedi. 305 arkadaşı hemen alalım kabul ama şirketin başka birimlerine dedi, Atilay Bey kabul etmedi. Bunlar tüm şirkette konuşulan şeyler.. Atilay Ayçin'in ekipleri umursadığı yok, tek derdi o koltuk

Yorumu oyla      0      1  
giga 21 Mayıs 2013 Salı 09:16

"...yaşam biçimiyle, aldığı ücretiyle, malvarlığıyla gerçekten insanların ‘ağalaşmış’ motifine, tanımına uygun bir yaşantım yoksa ve hala üye beni seçiyorsa benim ‘hayır beni seçmeyin’ deme lüksüm var mı?” yuhhhhh yuhhh yüzün kızarsın yüzün, senden büyük ağa var mı? mal varlığın konusunda genel kurulda yalan söylemedin mi bir evim var dediğin genel kurulda bodrumdaki villanı neden söylemedin. adamın egoya bak ya. halkım beni istiyor diyor yani onun gitmeye niyeti yok. ne biçim bir insansın sen ya! ayçin efendi sende beyin uçuşlarda, bence zorlama da kalan sağlığından olma

Yorumu oyla      0      0  
cat 21 Mayıs 2013 Salı 09:11

"Biz grev kararımızı işyerlerinde 24 saat insanlarla yüzleşerek aldık." bu insanlar air france da herhalde biz yüzünüzü görmedik!

Yorumu oyla      0      0  
işçiler biliyor...! 21 Mayıs 2013 Salı 07:32

Moderatörün sormadığı sadece birkaç soru,... 1-genel kurulu geçersiz bir oyla kazandığınız, 2-olağanüstü genel kurul talebini reddettiğiniz, 3-sendika çalışanı bir kadına bir kadına yönetim kurulu üyeniz tarafından cinsel taciz yapıldığı,daha sonrasında ise bu kadına mobbing uygulandığı,sonrasında da işten attığınız için hakkınızda dava açıldığı,sonuçta delil yetersizliğinden beraat ettiğiniz söyleniyor ne diyeceksiniz? 4-genel kurulda bazı delegelere kişisel çıkar sağlayarak oyunuzu arttırdığınız söyleniyor neler söyleyeceksiniz? 5-305 işçiden sendika avukatı davalara bakması karşılığında dosya parası ve komisyon talep edildiği doğrumu?Aldığınız tepki üzerine bu ücretleri sendika kasasından avukata aktarmaya karar verdiğiniz doğrumu? 6-maaşınız ne kadardır?mali konularda şeffafmısınız?üyelerinize mali harcamalarınızı açıklıyormusunuz? 7-greve katılımın az olması konusunda kendiniz de sorguluyormusunuz? BU SORULARIN CEVABINI THY İŞÇİSİ BİLİYOR AMA BİR DE KENDİSİNDEN DİNLEMEK İSTERDİK.

Yorumu oyla      0      0  
Tgs 21 Mayıs 2013 Salı 02:18

Bu adamın anlattıgı komple yalan 5 bın polıs varmıs yalan sefer sayısı dusmus yalan atlas jetten kabın kıralanmıs yalan. Sunexpress zaten vardı adb esb arsı yapıyordu 3 aydan berı ıst esb yapıyor ucak operasyonu sumexpressın buda yalan kardes yalan söylemekten yuzunun nuru gitmiş bi tovbe etde Allah Sana Hidayet Versın

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖZTÜRK’ÜN CENAZESİ İSTANBUL’DA
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları kapsamında Adana’da yaptığı ...
EN İYİ BAKIM MERKEZİ MYTECHNIC
THK Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Kulübü’nün organize ettiği Havacılık ...
BİR ANLAŞMA DA JAPONYA’YLA
Türk ile Japon Sivil Havacılık Yetkilileri, 14-16 Mayıs 2013 tarihlerinde ...
 
THY ISPARTA SEFERLERİNE BAŞLADI
Bir yandan grev sürecinde olan Türk Hava Yolları bir yandan da uçuş ağını ...
ANTALYA-ROMA UÇACAK
Alitalia Havayolları 16 Haziran’dan itibaren Roma-Antalya uçuşlarına başlıyor.
ÖZTÜRK’ÜN CENAZE TÖRENİ YARIN
Adana’da gösteri uçuşunda kaza sonucu yaşamını yitiren Pilot Murat Öztürk’ün ...
 
KOTİL:ÇALIŞANLARA PAKETİMİZ OLACAK
Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil, THY’deki grevle ilgili ilk ...
ANADOLUJET UÇUŞ AĞI GENİŞLİYOR
AnadoluJet, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yaptığı direkt uçuş sayısını arttırıyor.
SHGM’DEN BALON AÇIKLAMASI
Kapadokya’da iki balonun çarpışmasıyla ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü(SHGM) ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
16 / 22 °C 15 / 22 °C 14 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Delta Airlines
  •United Airlines
  •Selçuk Bayraktar
  •Singapur Havayolları
  •İsrail