iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
25 Mart 2015 Çarşamba - 15:54

BAHADIR ALTAN KAZAYI YORUMLADI

Yazarımız Kaptan Pilot Bahadır Altan, Fransa Alplerinde meydana gelen Germanwings kazasını yorumladı

BAHADIR ALTAN KAZAYI YORUMLADI
Losev-1

Altan’ın ilk bulgulara dayanarak yaptığı analiz şöyle:

“Kazanın nedeni konusundaki sınırsız olasılıklar bulgular arttıkça azalıyor. Kazanın neden olduğu konusunda tahmin yapmak yerine olasılıklar üzerinde akıl yürüterek birinci günün sonunda teyid edilmiş bilgiler ışığında şöyle bir yorum yapılabilir kanaatindeyim:

38 000 feet gibi bir yükseklikten dakikada 3000 feet üzerinde bir varyo(dikey hız) ve yüksek süratle alçalış ve transpondera bağlanan 7700 kodu bilgileri doğruysa 2 olasılık öne çıkıyor:

1-      Her iki motorun durması  

2-      Ani kabin basıncı kaybı.

Ancak yere vuruş biçimi yüksek sürat ve pilotların yakındaki bir meydana veya daha elverişli bir araziye yönelmemeleri (ki bu konuda temas ettikleri ATC bir bilgi paylaşırsa bu da netleşecektir) motor arızasından çok ani kabin basıncı kaybı olasılığını kuvvetlendiriyor. Bu durumda da pilotların 10.000 fizyolojik irtifa altına indikten sonra düz uçuşa geçmeleri gerekecekti.  Bunun yerine yere temas ettikleri 6000 cıvarındaki araziye kadar yüksek süratle alçalışa devam etmeleri ise daha önce örneği yaşanan, pilotların oksijen maskelerini takmayıp bir süre sonra bayılmaları ve takiben yaşamlarını yitirdikleri, bu nedenle düz uçuşa geçmemiş olabilecekleri ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Ani basınç kaybında bütün uçaklarda otomatik olarak maskeler dökülür,  yolcu ve kabin memurları bu maskelerden oksijen soluyarak alçalış sırasında hypoxia olmaktan yani oksijensiz kalmaktan kurtulurlar. Ancak kokpitte otomatik olarak maske düşüren bir sistem yoktur. Pilotlar bunun eğitimini almışlardır ve bu bilinçle maskelerini ilk iş olarak takmaları gerekir.

Kıbrıs Atina arasında 2005 yılında yaşanan Helios uçak kazasında pilotlar bu acil durumun idrakinde davranmayarak maskelerini takmayı ihmal etmiş ve yolcular sağ kalırken onların aksine, önce bayılıp sonra da yaşamlarını yitirmişlerdi. Pilotsuz kalan B-737 de F-16 ların eşliğinde düşmüştü. 

Bu olayda da uçağın yüksek süratte yere temas etmesi pilotların yere yaklaştıklarında araziye iniş için sürat ve varyo düşürme veya daha önceden uygun bir meydana yöneliş yapamadıklarını akla getiriyor. Bu da ancak pilotların yere temastan önce 8 dakikalık alçalış sırasında yaşamlarını yitirmeleriyle mümkün.  Kuşkusuz başka bir nedenle kokpit kötü niyetli kişilerin eline geçmemiş ve kasıtlı olarak yere çarptırılmamışsa. Ancak 7700 koduyla başlangıçta emergency deklere eden kokpit bu durumda uçak kaçırma kodunu bağlardı diye düşünürsek bu kaçırılma olasılığı zayıflıyor.

Her koşulda kesin çözüm ancak inceleme sonucunda belli olacaktır. Bu yorumlar kehanet değil, sadece olasılıkların değerlendirilmesidir. Bu değerlendirme ışığında öne çıkan olasılıklar bir kez daha pilotların eğitimine verilmesi gereken önemin büyüklüğünü ortaya seriyor. Bu acı kazadan sivil havacılığımızın eğitim konusunda tavize ve tasarrufa yer olamayacağı gibi bir dersi çıkarması gerektiğini düşünüyorum.

Bahadır Altan - Airkule.com  

 
KAZADAN SONRA UÇMAK İSTEMİYORLAR
 
ŞENER UMMAN'DA HAVACILIĞI DEĞERLENDİRDİ
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Gökhan 26 Mart 2015 Perşembe 13:52

Sanırım olay pilotun psikolojisine bağlı olarak yürütülecek soruşturmaya sonuçlandıracak. Kaptan kokpite girmek için her türlü çabayı sergilemiş ve maalesef co pilot bilinmeyen bir sebeple kapı açma teşebbüsünü redderek alçalışı sürdürüp hızlandırmış. Bu ifadeler CNN deki Brice Robin Marsilya Savcısına ait. Çok üzgünüm.

Yorumu oyla      2      0  
Gökhan 26 Mart 2015 Perşembe 13:07

CNN ve BAE de verilen bilgiler Işığında emergency Çağrısı uçak Tarafından yapılmamış. Marsilya kontrol yapmış çok alçaldığıiçin. Pilot isimlerinin açıklanmamasının özel bir nedeni olmadığı söylendi ancak yeni iddaa bir pilotun kokpit dışında kalması ve voice recorderda çok az ses olması olası bir inkapasite veya intihar şüphesine götürüyor diye senaryolar kuruluyor.

Yorumu oyla      2      0  
Bahadır Altan 26 Mart 2015 Perşembe 08:41

Ziya kardes kokpitte bir gosterge ve sesli uyari var. Trafikte de kimse yoldaki sollama yasağını görmediği, surat limitini bilmediği için kural ihlali yapmaz her ihlalde de kaza olmaz. Ama kazalarin çoğu bu iki nedenle olur ve bunu sadece "eğitimsiz" sürücüler yapmaz. Sorun, hata ve kural ihlali yapabilen insanın bu yönünün bilinmesi ve buna yönelik eğitim programları uygulanmasında ve bunun denetlenmesinde. Yanliş anlaşilmamali kimse Germanwings pilotlari bunu yapmıştır demiyor ama pilotlar da insandır ve bu sadece yuzlerce olasiliktan biridir.

Yorumu oyla      1      0  
Ziya 25 Mart 2015 Çarşamba 20:13

Peki hocam ucakta basinc kaybi oldugunu gosteren bir gosterge yok mudur ki pilotlar basinc kaybi oldugunu fark edip maskelerini takmalari gerektigini idrak etsinler.Saygilarimla.

Yorumu oyla      1      0  
Engin Aksüt 25 Mart 2015 Çarşamba 19:28

Bahadır Altan'a katılıyorum. Periodik simülatör eğitimlerinde bir pilota olsa olsa yılda 1 en fazla 2 kez oksijen maske takılmasını gerektiren senaryolar uygulanır. Gerçekten de bazen pilot(lar) bu durumda prosedürün ilk maddesi olan maskeyi takmadan prosedürün diğer maddelerini uygulamaya başlayabilir. Özellikle hiç beklenmeyen ciddi bir arıza durumda alçalma reflexi maske takma reflexinden önce gelebilir. 30 - 35 bin fit yükseklikte 1 dakika içersinde maske takılmadığı taktirde pilot bilincini kaybeder. Germanwings gibi bir şirketin bu konularda eğitim zafiyeti göstereceğine inanmamakla birlikte şu anda elde bulunan bulgular pilotların kontrollu bir alçaltma başlattığı, akabinde Emergency sinyali gönderemeden bilinçlerini kaybedip uçağın otopilotta alçalarak dağlara çarptığı yönünde. CVR kayıtları analiz edildiği zaman kokpitte neler olduğunu ve kaza sebebini öğrenebileceğiz.

Yorumu oyla      1      0  
yolcu 25 Mart 2015 Çarşamba 17:30

Sağ olun Bahadır kaptan, açıklamanız için teşekkürler, FAKAT Sivil pilotlara bu eğitimin verilmemesini vahim buldum.

Yorumu oyla      2      1  
yolcu 25 Mart 2015 Çarşamba 17:26

Ani kabin basıncı kaybı kaç saniyelik olaydır, pilotların maske takmasına izin vermeyecek kadar kısa bir sürede oldu bitti bir olay mıdır, yoksa neden maske takılmaz ki tedbir olarak.

Yorumu oyla      0      0  
Bahadır Altan 25 Mart 2015 Çarşamba 17:19

Basinc kaybedildiginde maske takma ihtiyaci fizyolojik olarak algilanan bir duygu değildir. Yani örneğin su altinda bir dalgic maskesini cikarinca nefes alamaz ve maskeyi kacinilmaz olarak takar. Ama basinc kaybinda hicbir bogulma hissi duyulmadan normal nefes alip verilir, ancak solunum yani kana oksijen gecisi olmaz. Bogulma yavas ve hicbir agri vs hissedilmeden once hafif cakirkeyflik gibi daha da cesaretlendiren bir etki ile gelir. Sonra uyku ve hemen ardindan bayginlik ve şuur kaybı 1 dk gibi bir zamanda gerceklesir. Sonrası beyin ölümü tabii. Bunun baslangic safhası egitim sirasinda askeri pilotlara bizzat yasatilarak öğretilir. O nedenle sivil pilotlarin da bu egitimi almalarini saglamakta bence yarar var. Ne kadar söylenip yazilsa da yaşamak baska kuskusuz. Bu konu Muzaffer Çetingüç hocamizin alanı aslında, sözü O'na uzmanina birakmali...

Yorumu oyla      1      0  
7700 25 Mart 2015 Çarşamba 17:00

Germanwings baş pilotu yaptığı basın toplantısında uçaktan her hangi bir acil durum çağrısı almadıklarını açıklamıştı. Yani uçağın bu 8 dakikalık anlık irtifa kaybında ilk olarak trasponderın 7700 kodu verdiği bilgisi doğrulanmadı. Bilginize

Yorumu oyla      1      0  
yolcu 25 Mart 2015 Çarşamba 16:30

Ani kabin basıncı kaybı kaç saniyelik olaydır , pilotların maske takmasına izin vermeyecek kadar kısa bir sürede oldu bitti bir olay mıdır,yoksa neden maske takılmaz ki tedbir olarak.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KAZADAN SONRA UÇMAK İSTEMİYORLAR
Germanwings'in 144 yolcu, altı mürettebatla Barselona-Düsseldorf seferini ...
''UÇAK ARIZALIYDI'' İDDİASI
Fransa'da düşen Germanwings uçağının arızalı olduğu iddia edildi
FATİH ÜNİVERSİTESİ PİLOT YETİŞTİRECEK
Fatih Üniversitesi yılda 300 pilot yetiştirecek
 
RUSYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
Rusya Kamçatka bölgesinde bir helikopter düştü, iki kişi hayatını kaybetti
KALE GRUBU MENZİL BÜYÜTTÜ
SOM füzelerinin motorunu üreten Kale Grubu, menzili bin kilometreye çıkaracak. ...
DIŞİŞLERİ BAKANI AÇIKLADI
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, düşen uçakta 50 yaşındaki Muradiye ...
 
AIRBUS’TAN KAZA AÇIKLAMASI
Airbus, Fransız Alplerinde gerçekleşen Germanwings 4U 9525 kazası ile ilgili açıklama yaptı
KAZANIN NEDENİ BELLİ DEĞİL
Germanwings CEO'su Thomas Winkelmann, uçağın düşmeden önce 8 dakika boyunca ...
UÇAKTA 39 TÜRK YOLCU MU VARDI
Flaş, flaş… Fransa Alplerinde düşen Germanwings uçağında 39 Türk soyadlı ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
12 / 15 °C 10 / 15 °C 10 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •TUSAŞ
  •Delta Airlines
  •kabin memuru
  •American Airlines
  •turizm