iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
20 Aralık 2009 Pazar - 11:24

BAŞBAKAN UÇAĞI NASIL OLMALI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerika gezisine katılan gazetecilerden bazıları Airbus 319 tipindeki ANA uçağını yetersiz buldu.

BAŞBAKAN UÇAĞI NASIL OLMALI
Losev-1

Başbakan Erdoğan'ın özel uçağını eleştiren Mehmet Ali Birand, 'dışarıdan görüldüğünün aksine, bu uçakla uzun seyahat etmenin büyük bir eziyet olduğunu' dile getirdi. Başbakan ve heyetlere ayrılan bölümlerin yetersizliğine dikkat çeken Birand, uçağın uzun menzilli olmaması nedeniyle Washington'a giderken Dublin'de yakıt ikmalı yapmak zorunda kalınmasını da eleştirdi. Birand'ın haklı olduğu bir başka konu da, başbakanlar için alınan özel uçaklara lüks gözüyle bakılması oldu.

Menzili 3 bin 704 km olan A 319 tipindeki ANA uçağının, 8 bin 424 km mesafedeki Washington'a uçmak için yakıt ikmali yapması gerekiyor. Bunun için İstanbul'dan 3 bin 33 km mesafedeki Dublin, aktarma merkezi olarak seçildi. Başbakanlık için A 330 tipinde bir uçak tahsis edilecek olursa, 10 bin 371 km menzili ile New York ve Washington'a aktarmasız gidilebilecek.

ABD Başkanı Barack Obama'nın, Jumbo Jet Boeing 747 tipi iki uçağı var. Başbakan'a böyle bir uçak tahsis edilemese bile Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin sipariş verdiği Airbus A330-200 gibi bir uçak tahsisi alternatifler arasında. Bu uçak uzun menzilli ve son derece teknolojik sistemlere sahip. Özel odalarla birlikte 100-150 business koltuk konfigürasyonu elde edilebilen uçak, tam yatar özelliğe sahip koltukları ile konforlu bir seyahat imkanı sunuyor. Maliyeti ise yaklaşık 200 milyon doların gözden çıkarılması gerek. Bir başka alternatif ise Boeing 777-300ER tipi uçak. 8 süiti bulunan 14 bin 685 kilometrelik menzile sahip B 777-300ER'ın VIP uçağa dönüştürülmüş olanı da yaklaşık 300 milyon dolar.

Başbakan Erdoğan, 7 yılda 200'e yakın yurt dışı gezisiyle dış politikaya çok önem veren bir lider olduğunu gösterdi. AK Parti'nin Latin Amerika açılımı kapsamında Güney Amerika'daki ülkelere düzenleyeceği geziler de dikkate alındığında, Başbakanlık bünyesinde uzun menzilli bir uçağın bulundurulması kaçınılmaz gözüküyor. Latin Amerika çıkarması 2010 Mayıs'ında planlanıyor. Bugüne kadar ABD, Meksika, Japonya, Yeni Zelanda ve Avustralya gibi uzak ülkelere giden Başbakan Erdoğan'ın, bundan sonra okyanus aşırı ülkelere uçuşlarda sıkıntı yaşanmaması için uçak alımı konusunda düğmeye basılması gerekiyor.

 

Her devletin özel filosu var

Birçok ülkede hükümet erkânının kullanımı için özel uçak filoları oluşturuluyor. Bu uçaklar küçük gövdeli iş jetlerinden çok büyük yolcu uçaklarına kadar değişiklik gösteriyor. Hepsinin ortak özelliği son derece konforlu ve iyi bir güvenlik kalkanına sahip olması. Bugün dünyada başkanlık uçağı olarak kullanılan en büyük uçak Amerikan yapımı Boeing 747. Boeing 767, 757, 737 ve BBJ de en çok tercih edilen uçaklar arasında. Airbus imalatı büyük gövdeli A340, A310, Airbus Corparate Jet Liner de (ACJ) birçok devlet başkanının tercihi.

 

En çok uçak Brezilya'da

Brezilya'nın çoğunluğu kendi üretimleri olan 20 başkanlık uçağı var. Bunu 15 uçakla Almanya, 12 uçakla İtalya, 6'şar uçakla Meksika ve Brunei Sultanlığı takip ediyor.

Türkiye'de Cumhurbaşkanı, Başbakan ve hükümet erkânının kullanımı için VIP uçak filosu bulunuyor. Türkiye'ye ilk Gulfstream imalatı jet Turgut Özal'ın başbakanlığı sırasında alınmıştı. 1988'de teslim edilen Guflstream GIV tipi uçaklardan TC-ANA (adı daha sonra ATA olarak değiştirildi) Başbakanlık, TC-GAP da, Cumhurbaşkanlığı emrine verildi. 1992'de aynı tip uçak Genelkurmay Başkanlığı için de satın alındı. Daha sonra GAP uçağı Hava Kuvvetleri tarafından işletilmeye başlandı. Kalabalık seyahatlerde sıkıntı yaşandığından ve ATA uçağının koltuk kapasitesi sınırlı olduğundan daha büyük bir uçak arayışına girildi. Uzun araştırmadan sonra İtalya'dan Başbakan Silvio Berlusconi'nin kullandığı 40 koltuklu Airbus A319 Corperate Jet tipi uçak alındı. Kabini tamamen yenilenen uçağa TC-ANA ismi verildi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kullanması amacıyla iki yıl önce Türk Hava Yolları (THY) tarafından siparişi verilen Gulfstream G550 tipi uzun menzilli iş jeti alınmıştı. ABD'deki Savannah Georgia'daki üretim tesisinde test uçuşları tamamlanan G550, teslimat işlemlerinin ardından yola çıkarak 9 Nisan Perşembe İstanbul'a geldi.

G550, 12 bin 501 kilometre menzili ile dünyanın en uzun menzilli iş jeti. Yolcu kapasitesi Başbakanlık'ın isteğine göre 18 koltuklu olarak planlanan uçak, İstanbul'dan yakıt ikmali yapmadan batıda Los Angeles, doğuda Avustralya'nın Darwin şehrine uçabiliyor. Arka bölümü toplantı salonu haline getirilebilen uçakta, uzun uçuşlarda koltuklar 180 derece yatırılabiliyor. Uçakta ayrıca, EVS olarak adlandırılan Yükseltilmiş Görüş Sistemi, kızılötesi kamera görüntülerini kokpitteki ekrana yansıtıyor. Böylece pilotlar gece veya sis, pus gibi görüşün düşük olduğu şartlarda sorunsuz yaklaşıp inebiliyor. Pilotlar, uçuş verilerini HUD olarak adlandırılan baş üstü ekranından takip edebiliyor. Benzer sistem, F-16 gibi savaş uçaklarında da bulunuyor. Kabindeki telsiz, telefon gibi haberleşme sistemleri istenildiğinde kriptolu olarak kullanılabiliyor. Türkiye dışında G550'yi, ABD, Arjantin, İsveç, Yunanistan, Tanzanya ve Uganda da hükümet uçuşlarında kullanıyor.

 

MUSTAFA GÜN-Zaman

 

 
DHMİ KIŞA HAZIR
 
BOEING RYAN AIR’İ KIZDIRDI
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Lecturer 29 Aralık 2009 Salı 12:20

Sn.M.A Birand, severek izlediğim sabırla koca kafalar gibi saçma sapan bir haber bültenini bile Kanal D haberi kaçırmamak adına söylenerek izlediğim ve bu eziyete katlandığım için çok pişmanım. Haberlerinizde çizdiğiniz bizleri inandırdığınız değerlerin dışına çıkmışsınız. Halk kendini yağmur çamur demeden sokaklara atarken, haklarını ararken siz nasıl olurda Sn. Başbakan'ın uçağının yetersiz olduğunu söylersiniz, madem söylüyorsunuz o zaman yorumlarınızda neden vatandaşa hakkettiğinin verilmesini savunuyorsunuz. Bu nasıl bir çelişkidir ? Bu nasıl bir gazeteciliktir? Ana uçağı eminimki yeterli kapasiteye sahiptir. Siz devlet görevlisi değilsiniz o zaman çalıştığınız kurum paranızı ödesin bussiness class ta uçun!

Yorumu oyla      0      0  
BSLIST 21 Aralık 2009 Pazartesi 12:15

Sadece merak ettigimden soruyorum ve bilen birisi bilgi verirse sevinirim. Diger devletlerin basindaki insanlar da dis gezilere bu kadar kalabalik gidiyorlar mi? Sozgelimi, devlet erkani VIP jetle gitti diyelim, gazeteciler de ayri bir ucakla gidemezler mi? Beles uctuklari ucaklari elestirmek gercekten de hadleri mi?

Yorumu oyla      0      0  
Millet 20 Aralık 2009 Pazar 22:04

Millet issizlikten kiriliyor bunlar hangi model ucak alalim muhabbeti yapiyorlar. Lale devrine benziyor valla.

Yorumu oyla      0      0  
gaffur 20 Aralık 2009 Pazar 17:53

M.A. Birand, geçen toplu sözleşme sırasında, THY ve Teknik A.Ş. çalışanlarına, allah gözünüzü doyursun demişti. Patron medyasının, dolayısıyla her iktidarın bu paralı hizmetkarına, şimdi ben aynı şeyi söylüyorum : allah gözünüzü doyursun mehmet ali bey.. dünyada uçak beğenmeyen, bunu alın daha buyuğunu, daha lüksünü getiren tek gazeteci olarak hafızalarımıza bir kez daha kazındınız.

Yorumu oyla      0      0  
Zorrotier 20 Aralık 2009 Pazar 13:13

Gazeteci normalde VIP yolcusu. Dogan holding kiyagina alismis. Handicap li bacagini gazetecilerin oturdugu yerde uzatamayinca yaygayi cikarip devlete ve millete 300 milyon dolar masraf actirmaya calisiyor. Inanmayin!!

Yorumu oyla      0      0  
hangi konuda?? 20 Aralık 2009 Pazar 12:59

Birand ve bu konuyu kosesine tasiyan f nin yazari hangi konuda hakli?? buyuk cogunlugu fakir olan vatandasin vergileriyle sefa, zevk, saltanat, gosteris ve hanedan icin alinmis olan ucaklar helal midir?? o ucaklara harcanan paralar hastane, yol, okul vs yapimi icin aktarilmazmiydi? olabilirdi ama islerine gelirmiydi gelmezdi tabii.. hala doguda kar yagiyor yollar kapaniyor gereken olcude makina parklari vs yok. ayiplarin en buyugu, hakkari de teroristler dokuntu haldeki karakola saldiriyor malum bir suru sehidimiz oldu tsk diyor ki yeterli odenek yoktu sonra tsk ne yapiyor 120 milyon dolara 2 tane ozel ucak aliyor.. thy basbakanliga toplam 240 milyon dolarlik ozel ucak, helikopter aliyor.. sanki cok hak ediyorlarmis gibi, ulkemize bir faydalari varmis gibi.. prestij, bir ulkenin ilime, bilime, sanata, spora destekle ve vatandasina sagladigi maddi, manevi, sosyal, hukuki imkanlarla oluyor. ozel ucaklarla vs ile olmuyor.. neymis a 330 lazimmis olur sizin cemaatte para cok alsinlar hediye etsinler o zaman...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GÜL'ÜN GÖNÜLLÜ KALKANIYDI
Cumhuriyet Gazetesi’nden İlhan Taşçı, Karlıtekin’in, Cumhurbaşkanı Gül'ün ...
UÇAKTA ÖLÜM
Antalya-Düsseldorf seferini yapan Sunexpress uçağında bulunan 71 yaşındaki ...
ŞEHİDİN CENAZESİ İSTANBUL'DA
Tokat'ın Reşadiye ilçesindeki terörist saldırıda şehit olan Jandarma Er ...
 
ATAKÖY'DE DİRENİŞ VAR
TOKİ'nin Ataköy sahilindeki araziyi yeniden satışa çıkarmasına ve Atatürk ...
VİAGRALARI BIRAKIP KAÇTI
Yurtdışından İstanbul’a bir valiz dolusu cinsel gücü artırıcı hap getiren ...
HAVALİMANI TRAFİĞİ ARAP SAÇI
Atatürk Havalimanı giriş-çıkışları ve bağlantı yollarının yapımı için ...
 
GUSİ BARIŞ ÖDÜLLÜ MAHRUKİ
Dünyanın zirvesi Everest’e tırmanan ilk Türk dağcı olan AKUT Başkanı Nasuh ...
YÜRÜYEN BANT NE İŞE YARAR
Atatürk Havalimanı'nda yolculara kolaylık için hizmette olan yürüyen banda ...
HACILARA COŞKULU KARŞILAMA
Hac görevini yerine getiren hacılar Atatürk Havalimanı'nda coşku ve gözyaşları ile karşılanıyor.
 
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
ORUÇ
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ORUÇ
HAVALİMANI OFİSİ'NE ÖDÜL GELDİ
AJET'İN İLK UÇUŞU YAPILDI
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 18 °C 15 / 21 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Qatar Airways
  •almanya
  •Emirates
  •turizm
  •Çin