iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
22 Eylül 2011 Perşembe - 11:58

BİLİRKİŞİYE 5 AY SÜRE

Isparta’da 4 yıl önce 57 kişinin öldüğü uçak kazasıyla ilgili davada bilirkişi, “Dosya çok, 3 ay ek süre istiyoruz” diye dilekçe verdi. Mahkeme yeni duruşmayı 5 ay sonraya attı

BİLİRKİŞİYE 5 AY SÜRE
Losev-1

Isparta'da 2007'de 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan uçak kazasıyla ilgili davada müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, sanık Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru hakkında 'Wikileaks' belgelerindeki iddiaların araştırılmasını istedi.

 

30 Kasım 2007 günü Atlasjet’in İstanbul-Isparta seferini yapan World Focus'tan kiraladığı yolcu uçağı, Süleyman Demirel Havalimanı'na inişe geçtiği sırada Keçiborlu Türbetepe Mevkii'nde düşmüş, kazada 7'si mürettebat 57 kişi ölmüştü. Kazayla ilgili Atlasjet’e karşı açılan dava ile kamu davasının birleştirilmesinin ardından 13'ncü duruşma, Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya tutuksuz yargılanan 17 sanıktan sadece uçakla son konuşmayı sağlayan Süleyman Demirel Havalimanı'nda Hava Trafik Kontrolörü olan Hilmi Tülemen katıldı.

 

Bilirkişi 3 ay ek süre istedi...

Duruşma, geçen celsede mahkemece bilirkişi olarak görevlendirilen Anadolu Üniversitesi'nden Yrd.

Doç. Dr. Hakan Karakehya, Yrd. Doç. Dr. Serdar Dalkılıç, Sivil Havacılık Yüksekokulu Baş Pilotu Mehmet Özler ile THY Teknik A.Ş'den Ahmet Ufuk Güneş ve Umut Bekbay’ın yazılı dilekçesinin okunmasıyla başladı. Bilirkişinin gönderdiği dilekçede, "İncelenmesi gereken dava dosyasının nitelik ve nicelik açısından çok olması ve iki farklı ilde sırayla incelenmesinin zaman aldığı, tarafımızca hazırlanacak bilirkişi raporunun ileride oluşabilecek hava aracı kazaları ile ilgili + ay istedi İsparta'da 4 yıl önce 57 kişinin öldüğü uçak kazasıyla ilgili davada bilirkişi, "Dosya çok 3 ay ek süre istiyoruz" diye dilekçe verdi. Mahkeme yeni duruşmayı 5 ay sonraya attı.

Müşteki avukatı, "VVikileaks belgelerindeki iddialar araştırılsın" dedi olaylarda ömek teşkil edebileceğinden çok dikkatli ve titiz bir çalışma gerektirdiği ve bu nedenle incelemelerin hayli zaman aldığından tarafımıza 3 ay daha süre verilmesini arz ederiz" denildi.

 

Avukattan 'Wikileaks' sorusu

Müşteki avukatlarından Şehnaz Doğan Yüzer, 25 Ağustos'ta yayınlanan Wikileaks belgelerinde Isparta'da düşen uçakla ilgili Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru'nun konuşmalarının yer aldığını hatırlattı. Avukat Yüzer, "O belgelerde Ali Arıduru, kaza soruşturmasına yardım için Antalya'ya gelecekleri öğrenilen ABD'li diplomatların kazayla ilgili yardım ettiklerinin açıklanmamasını istiyor. Bu durumun sanık Arıduru'ya sorulmasını istiyoruz" dedi.

 

Mahkeme heyeti müşteki avukatları ve sanık avukatlarına söz verdikten sonra bir sonraki duruşmanın 22 Şubat 2012'da yapılmasına, bilirkişilere ek süre verilmesine ve uzmanlık gerektiren diğer konular için de ek bilirkişi talebinde bulunulmasına karar verdi. Duruşma çıkışında kazada oğlu Hayri'yi kaybeden Şerafettin Tokgöz bilirkişilere ek süre verilmesine tepki gösterdi. Tokgöz, "Daha önce de söyledim, şimdi de söylüyorum. Artık sadece mahkeme-i kübra'da hesaplaşacağız. Durum bunu gösteriyor" dedi.

 

Avukat Şehnaz Doğan Yüzer de bilirkişi heyetine ek süre verilmesini eleştirdi. Avukat Yüzer, "Bilirkişide bu dosya 4 aydır var. Biz bu aşamada bütün bilirkişilerin aynı şehirden olmasını talep ettik. Şimdi bilirkişiler 'Klasörler çok fazla farklı şehirlerde olduğumuz için güçlük çekiyoruz' diyor. Bunu mahkemeye söyledik, ama talebimiz dikkate alınmadı. 3 ayda bir şey yapılmamış şimdi de bilirkişi istiyorlar ve üç ay da ek süre istiyorlar. Bu nedenle duruşma tarihi 22 Şubaf a atıldı. Yani 5 ay süre tarandı" dedi.

 

17 sanık, 15 yıl hapisle yargılanıyor

Davada Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Anduru, o tarihte Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı, World Focus Hava Yolları Genel Müdürü Aydın Kızıltan, firma çalışanları Yavuz Yaşar, İsmail Taşdelen, Fikri Zafer Dinçer, Faruk Çağımnı, Şahin Tufan, Necati Küçük, Sinan Sevinç, Fevzi Yavuz ve Reşat Atalay ile Atlasjet Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ali Ersoy, yöneticiler Tuncay Doğaner, M. Şerif Erbilgin ve Zeynel Gündoğ ile hava trafik kontrolörü Hilmi Tülemen 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyetten 15 yıla kadar hapisle yargılanıyor.

 

Vatan

 
'ÜNİFORMALI BİR GÖREVLİ SÖKTÜ'
 
ABD'DEN İHA'LARA GİZLİ ÜSLER
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
AERONAUTICS 23 Eylül 2011 Cuma 17:38

HAVAARACI KAZALARI TAHKİKAT RAPORU HAZIRLAYAN KİŞİLERİN ICAO ANNEX-13 VE İLGİLİ MANUELLERİ GEREĞİ, BU KONUDA UZMAN OLMALARI ŞARTTIR. BU NEDENLE, O KİŞİLERİN UZMAN OLABİLMELERİ İÇİN DE ICAO ANNEX-13 VE İLGİLİ MANUELLERİNİ İÇERİK OLARAK ÖĞRENMELERİ KONUSUNDA SİVİL HAVACILIK OTORİTELERİ TARAFINDAN ONAYLANMIŞ ULUSLARARASI EĞİTİM PROGRAMLARINDAN BİRİNİ BİTİREREK “AIRCRAFT ACCIDENT INVESTIGATION CERTIFICATE” SAHİBİ OLMALARI , YANİ ULUSLARARASI GEÇERLİ SERTİFİKALARA SAHİP OLMALARI GEREKİR. NETİCE İTİBARİYLE YUKARIDA ADI GEÇEN BİLİRKİŞİLERİN SÖZ KONUSU EĞİTİMLERİ YOKSA, BU EĞİTİMLERİ ALMADAN VEDE SERTİFİKA SAHİBİ OLMADAN BİLİRKİŞİ OLMALARI ICAO KURALLARI GEREĞİ TARTIŞMA YARATABİLİR. Ümit ÇENDEK Eski SHGM YRD.

Yorumu oyla      0      0  
Mağdur 22 Eylül 2011 Perşembe 14:56

Bu bilirkişilerin yetersiz olduğu, özellikle pilot bilirkişinin düşen uçak tipi ile ilgisinin olmadığı bilirkişiler atanırken ortada idi. Müşteki avukatları müşterek dilekçe verdiler ve bilirkişilerin Anadolu Üniversitesinden değil, uzmanlardan Annex 13'e uygun biçimde seçilmesini talep ettiler. Ama mahkeme "ben düşen uçakla hiç uçmadım ama, uçaklardan anlarım diyen, bir küçük uçak pilotunu" bilirkişi seçmekte sakınca görmedi. Düşen uçağın hiç bir teknik özelliğini bilmeyen, FMS veya EGPWS ile uçmamış olan bir pilot, bu cihazların uçuşa ve kazaya etkisi konusunda bilgi verecek. Ceza hukuku profesörleri duruken, yardımcı doçent'ten bilirkişi seçilirse, onlara beş ay değil 10 ay da yetmez.

Yorumu oyla      0      0  
zamanaşımı !? 22 Eylül 2011 Perşembe 12:04

Zamanaşımı hangi tarihte devreye girecek....!?

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'ÜNİFORMALI BİR GÖREVLİ SÖKTÜ'
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Cumhurbaşkanı Gül’ün “keçiler söküp ...
'HELİKOPTERİN BEYNİNİ SÖKMÜŞLER'
Cumhurbaşkanı Gül'den gündemi sarsacak mesajlar... Gül, Muhsin Yazıcıoğlu ...
YILDIZLAR SABİHA GÖKÇEN'DE
İlköğrenimini tamamlayamamış binlerce çocuğa okul kapısını açacak olan ...
 
UĞUR DOĞAN EYLEMİ SONLANDIRDI
Tek-Gıda İş Sendikası’nda işten çıkarılan daha sonra mahkemenin “işe iade” ...
MODEL UÇAKLAR HERON OLACAK
Erzincan Emniyet Müdürlüğü ile Türk Hava Kurumu'nun ortaklaşa düzenlediği ...
ANTALYA DUTY FREE SATILIYOR
Net Holding’in Nuance Group ile birlikte Antalya Havalimanı’nda işlettiği ...
 
LİBYALI AİLENİN TÜRKİYE SEVGİSİ
Zorlu günlerini geride bırakan Libyalı Eşref ailesi tatil için Türkiye’yi ...
JETLER BAKANLARI İSYAN ETTİRDİ
BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, kendisi ve bazı BDP milletvekillerinin ...
ANA UÇAĞI TEHLİKE ATLATMIŞ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya'ya yaptığı ziyarete ilişkin izlenimlerini ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
EMIRATES'TE MALİ SONUÇLAR
BREZİLYA'DA YAĞIŞ KABUSU SÜRÜYOR
THY'DEN ÖNEMLİ SPONSORLUK
‘TKCONNECT' İLE YENİ DÖNEM
HAVA ŞEHİTLERİMİZ ANILDI
STAR TREK İLE HAVALANIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
12 / 19 °C 13 / 22 °C 14 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Qatar Airways
  •Kargo
  •helikopter
  •Turkish Airlines
  •Selçuk Bayraktar