iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
29 Ocak 2016 Cuma - 15:12

BOEING LİDERLİĞİ SÜRDÜRDÜ

Boeing dördüncü çeyrek sonuçlarını ve 2016 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı

BOEING LİDERLİĞİ SÜRDÜRDÜ
Losev-1

Boeing’in dördüncü çeyrek sonuçları ve 2016 yılına ilişkin beklentileriyle ilgili yaptığı açıklama şöyle:

Dördüncü Çeyrek 2015

  • 23.6 milyar dolarlık gelir sayesinde hisse başına esas faaliyet kazancı (GKGMİ dışı) 1.60 dolar oldu; GKGMİ hisse başına kazanç ise 1.51 dolar oldu
  • Sabit esas faaliyet performansına bağlı olarak güçlü faaliyet nakit akışı 3.1 milyar dolar oldu.

Tüm Yıl 2015

  • Rekor ticari teslimatlarda 96.1 milyar dolarlık rekor seviyede gelire ulaşıldı
  • Faaliyet nakit akışı 9.4 milyar dolara yükseldi; 12.1 milyar dolar değerinde nakit ve menkul kıymetlerden oluşan güçlü likidite
  • Yıl içinde alınan 83 milyar değerindeki net siparişler de dâhil olmak üzere rezervler 489 milyar dolar seviyesinde seyretti.

2016 Yılına Bakış

  • 2016 yılı hisse başına esas kazanç beklentisi 8.15 ila 8.35 dolar aralığında; GKGMİ hisse başına esas kazanç beklentisi 8.45 ila 8.65 dolar aralığında
  • 93 ila 95 milyon dolar aralığında kâr beklentisi, 740 adet ila 745 adet arasında ticari teslimat sayısını yansıtmakta
  • Planlanan üretim oranının önümüzdeki birkaç yıl içerisinde artmasının tekrar doğrulanması
  • Yaklaşık olarak 10 milyar dolarlık faaliyet nakit akışı beklentisi

Boeing, 23.6 milyar dolar seviyesindeki dördüncü çeyrek gelirini ve hisse başına 1.60 dolarlık esas kazançlarını (GKGMİ dışı) açıkladı. 2015 yılı dördüncü çeyrek sonuçları, şirket genelindeki sabit esas faaliyet performansı tarafından kısmen dengelenen hava kargosu pazarındaki yavaş canlanmanın bir sonucu olarak 747 programı için daha önceden duyurulan 569 milyon dolar değerinde vergi sonrası kalan geliri (hisse başına 0.84 dolar) yansıtmaktadır. Hisse başına GKGMİ kazancı 1.51 dolardır.

GKGMİ hisse başı esas kazanç 8.45 ila 8.65 dolar aralığında belirlenirken, 2016 yılına ait hisse başına esas kazanç beklentisi (GKGMİ dışı) 8.15 ila 8.35 dolar aralığına yerleşti. 740-745 aralığında yer alan ticari teslimat da dahil olmak üzere, gelire ilişkin beklenti aralığı 93-95 milyar dolardır. Faaliyet nakit akışının ise yaklaşık olarak 10 milyar dolar olması bekleniyor.

Boeing’in Başkanı ve CEO’su Dennis Muilenburg, “Müşteri odaklı olma ve istikrarlı ve esas faaliyet performansı temelleri üzerine kurulu Boeing, ticari uçaklardaki rekor seviyedeki teslimat sayısı ve elde ettiği gelirin yanında, savunma ve uzay sektöründe yaptığı işlerde gerçekleştirdiği sağlam satışlar ve bu satışlardan elde ettiği gelirler sayesinde havacılık sanayiindeki liderlik konumunu 2015 yılında daha üst seviyeye taşıdı. Ayrıca, insanlarımıza ve yeniliklere yaptığımız yatırımları beslemek için sağladığımız önemli nakit akışının yanında, paydaşlarımıza da tatmin edici kazançlar da sağladık. Bulunduğumuz pazarlardaki açık stratejilerimiz ve güçlü konumumuz sayesinde sahip olduğumuz büyük ve geniş yelpazeli sipariş rezervimiz yaklaşık olarak 500 milyar değerindedir ve önümüzdeki on yıl için planlandığı üzere birden fazla ek üretim oranında artış görülmekte. İş hayatımızın iki yüzüncü yılına adım atarken, kârlı büyüme ve daha yüksek nakit akışı için sağlam bir konumdayız.” dedi.

Muilenburg sözlerine şu şekilde devam etti: “2016 yılı ve sonrası için önceliklerimiz arasında; mevcut plan ve sorumluluklarımızı yerine getirmek için var olan gücümüzü artırmanın yanında, önemli girişimsel büyüme ve üretkenliğe ilişkin teşviklerimizde kaydettiğimiz gelişmeleri hızlandırarak, ekibimize yatırım yaparak ve müşterilerimiz, paydaşlarımız ve çalışanlarımız için daha fazla değer ve fırsat yaratarak bu plan ve sorumluluklarımızın ötesine geçmek yer almaktadır”.

Önceki dönemdeki ticari uçak üretim oranlarını, sabit esas faaliyet performansını, harcamaların zamanlamasını ve gelirleri de yansıtan çeyrek dönem faaliyet nakit akışı 3.1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Çeyrek dönem içerisinde, şirket 0.8 milyar dolar değerinde 5 milyon hissenin yeniden alımını yaptı ve temettü olarak 0.6 milyar dolar ödedi. Tüm yıl süresince, şirket 6,8 milyar dolar değerinde 47 milyon hissenin yeniden alımını gerçekleştirdi ve temettü olarak 2.5 milyar dolar ödedi. Güçlü nakit yaratımına ve beklentilerine bağlı olarak, Aralık ayında hisse yeniden alım yetkisi Yönetim Kurulu tarafından 14 milyar dolara yükseltildi ve bu karar 2014 yılında onaylanan ve 5.3 milyar doları kalan yetkinin yerine geçerek, çeyrek bazındaki temettüyü %20 oranında yükseltti. Hisseye ilişkin yeniden alımların önümüzdeki iki ya da üç yıla kadar gerçekleştirilmesi bekleniyor.

Çeyrek dönemin başında 485 milyar dolar olan şirkete ait toplam rezervler, çeyreğin sonunda 489 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, çeyrek dönem boyunca alınan 28 milyar dolarlık net siparişi de kapsamaktadır. Tüm yıl boyunca alınan net sipariş tutarı toplamda 83 milyar dolardır.Öncelikle nakit akışlarının zamanlaması nedeniyle çeyrek dönemin başlangıcındaki 9.9 milyar dolarlık menkul kıymetlerdeki nakit ve yatırımlar toplamı, çeyrek dönemin sonunda 12.1 milyar dolara yükselmiştir. Borçlar, çeyrek dönemin başında 9.0 milyar dolar iken, alınan yeni borçlar dolayısı ile çeyrek dönemin sonunda 10.0 milyar dolara ulaşmıştır.

Alt Birim Sonuçları

Ticari Uçaklar

Ticari uçakların dördüncü çeyrek geliri, azalan teslimat hacmi sebebiyle az bir oranda azalma göstererek 16.1 milyar dolar seviyesine indi. Dördüncü çeyrek faaliyet kârı, 747 programını ve üretim programlarında gösterilen güçlü performans tarafından kısmen dengelenen daha yüksek Ar-Genin önceden duyurulan 885 milyon dolarlık vergi çıkarılmadan hesaplanan gelirini yansıtacak şekilde %3.5 oranında gerçekleşti. 

Bu çeyrek dönem içerisinde Ticari Uçaklar, 203 adet 737 MAX uçak siparişi aldı. 737 programı, lansmandan bu yana yaklaşık olarak 3,100 adet 737 MAX siparişi aldı. Ayrıca bu dönem içerisinde şirket, 787-10 Dreamliner’ın detaylı tasarımlarını ve 777X üzerindeki son sistem tanımlarını tamamladı ve ilk 737 MAX uçağı fabrikadan çıktı.

Ticari Uçaklar, çeyrek dönem süresince 321 net sipariş alarak, 2015 yılını toplamda 768 adet net sipariş ile tamamladı. Rezervler 432 milyar dolar değerindeki yaklaşık 5,800 uçak ile gücünü korudu.

Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik (BDS)

Boeing Savunma, Uzay ve Güvenlik’in dördüncü çeyrekteki geliri 7,8 milyar dolar, faaliyet kârı ise %12.4’tür.

Boeing Askeri Uçakların (BMA) dördüncü çeyrekteki geliri 3.2 milyar dolara yükseldi ve faaliyet kârı, artan hacim ve teslimat karmasını da yansıtarak %13.7’e yükseldi. Bu çeyrekte BMA, 15 EA-18G Growlers için sözleşme imzaladı ve Japonya tanker ihtiyacını karşılamak için KC-46 tanker modelini seçti.

Ağ ve Uzay Sistemleri’nin (N&SS) daha düşük uydu hacmini de yansıtan dördüncü çeyrek dönem geliri 2.0 milyar dolardı. Kalkınma programındaki düşük performansı da yansıtan faaliyet kâr oranı ise %8.3 olarak gerçekleşti. Bu çeyrek dönemde NASA, Boeing ile insanlı uzay uçuşu görevi için mevcut Kabin Mürettebatı sözleşmesinin bir parçası olarak ikinci kez ticari sözleşme imzaladı.

Küresel Hizmet ve Destekler ‘in (GS&S), Hava Denetleme, Komuta ve Kontrol teslimatlarının zamanlamalarını da yansıtan dördüncü çeyrekteki geliri 2.6 milyar dolara yükseldi. Program karmasını da yansıtan faaliyet kâr oranı %13.8 idi. Çeyrek sırasında, GS&S Türkiye’ye son AEW&C’yi teslim etti.

Savunma, Uzay ve Güvenlik biriminin 58 milyar dolarlık rezervinin yüzde 40’ını uluslararası müşterilerden gelen siparişlerden oluşmaktadır.

Görünüm

Şirketin 2016 yılına ilişkin beklentileri (Tablo 7), şirket genelinde süregelen güçlü performansı yansıtmaktadır.

 
UÇAK BİLETLERİNDE ‘ZİKA’ İADESİ
 
PEGASUS RAKAMLARI AÇIKLADI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
UÇAK BİLETLERİNDE ‘ZİKA’ İADESİ
Latin Amerika'daki Zika virüsü salgınına ABD'ii havayollarından önlem geldi
YOLCULAR NEDEN RAHATSIZLANDI
Londra'dan önceki gün havalanıp Los Angeles'a doğru yol alan American ...
KUZEY IŞIKLARI VE MUHTEŞEM ŞOV
Horacio Llorens adlı yamaç paraşütçüsü Kuzey Işıkları arasında uçarak ...
 
RUSYA’DAN TUHAF İDDİA
Rusya'dan bir tuhaf iddia daha: Yolcu uçağımızı düşüren terörist Türkiye’de
DÜNYANIN EN UZUN DİREKT UÇUŞU
Katar Havayolları dünyanın en uzun direkt uçuşuna hazırlanıyor. Katar'ın ...
DRONE ŞAMPİYONALARI DÜZENLENİYOR
Kullanım alanları günden güne genişleyen drone'ların artık yarışları da ...
 
DOHA HAVALİMANI BAYERN'E SPONSOR OLDU
Bayern Münih 6 yıldır devre arası hazırlık kampını geçirdiği Katar'ın ...
İRAN 160 AIRBUS ALIYOR
İran kesenin ağzını açtı. Yurtdışında dondurulmuş 100 milyar doları bulunan ...
LUFTHANSA'DA ''ÖN SİPARİŞ'' DÖNEMİ
Lufthansa-WorldShop “uçuş öncesi alışveriş” olanağı sunuyor
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Çarşamba Perşembe Cuma
17 / 22 °C 17 / 22 °C 15 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •TUSAŞ
  •uydu
  •Singapur Havayolları
  •Temel Kotil
  •Temel Kotil