iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
12 Haziran 2017 Pazartesi - 11:27

BU UÇAK PİYASALARI KARIŞTIRACAK

Textron Aviation, tek motorlu Cessna 172’de, piyasaları karıştıracak bir gelişmeye imza attı

BU UÇAK PİYASALARI KARIŞTIRACAK
Losev-1

TURBO SKYHAWK JT-A NEW DIESEL ENGINE

Dizel Cessna Skyhawk JT-A, FAA Sertifikasını aldı.  Cessna 182 JT-A her ne kadar normal bir Skylane gibi görünse de, Cessna 182 JT-A, SMA dizel motoru Jet A1 yakıt kullanmakta. Turbo şarjlı modellerin performansında imal edildi ve sadece motoru 15 kg. daha ağır.

Cessna® Turbo Skyhawk® JT-A uçağı Gelişmiş 155 beygir güçlü turboya sahip. Motoru dizel Continental CD-155.  Bu arada Efsanevi Skyhawk'un özellikleri geliştirilmiş.

YÜZDE 25 YAKIT TASARRUFU İLE UÇUŞ OKULLARININ GÖZBEBEĞİ

450 bin ABD Doları fiyatı ile uçuş okullarının gözbebeği olmuş durumda. Garmin ™ G1000 ™ NXi aviyonik ve 155 HP Continental CD-155 ile güçlendirilen turbo dizel motor,  Jet A1 yakıt kullanmakta. Yakıt tüketiminde yüzde 25 azalma ve seyir mesafelerinde maksimumda yüzde 38 iyileşme bulunmakta. Uçuş saat maliyetleri ortalama yüzde 30 daha ucuz.

FAA ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA), beş yıldan fazla bir sürenin sonunda, Cessna Turbo Skyhawk JT-A'nın yeni nesil Garmin G1000 NXi aviyonikleri ile satışa sundu. ABD ve Avrupa'daki müşterilere teslimatlara başladı.

Üretici Wichita, Kansas'daki Textron Aviation, Continental CD-155 turbodizel motoruyla donatılmış yeni modelin maksimum menzil de dahil olmak üzere ilk performans hedeflerini aştığını söyledi. Öğrenci odaklı tasarım ve hata affettiren bu üstün Cessna 172 modeli, gelişmiş dizel motor teknolojisi kullanarak yine ilkleri başardı. Böylece gelişmiş performans, artan yakıt verimliliği ve basitleştirilmiş güç yönetimi sağlandı.

NİHAİ PERFORMANS RAKAMLARI

1 depo ile 963 nm uçuldu. Orijinal Skyhawk'a göre yüzde 50'lik bir iyileşmeyi, 1320 feet'lik bir kalkış mesafesini ve dakikada 767 feet'lik maksimum bir tırmanış oranı alındı. Maksimum hız 134 knot.

Cessna Turbo Skyhawk JT-A, entegre kokpit aviyonikleri olan Garmin G1000 NXi'nin en son teknolojisiyle güçlendirildi. Geliştirilmiş bir grafik ara yüzü ile, daha güçlü donanım, daha yüksek çözünürlüklü ekranlar, durumsal farkındalığı artırmak için işlevsellik eklendi. (açıklamalar kısmında detaylı NXi ilaveleri vardır)

TÜM ZAMANLARIN EN BAŞARILI TEK MOTORLU UÇAĞI

Textron Aviation için Piston Aircraft Başkan Yardımcısı Doug May, "Skyhawk platformu tüm zamanların en başarılı tek motorlu uçağı" dedi. Cessna firması, Jet-A elektrik santralı teknolojisi ile yeteneklerini daha da artırmaktan dolayı heyecan duyuyor.

155 beygir gücü turbodiesel Continental CD-155 doğrudan yakıt püskürtme sistemi ile çalışmakta. Teknik verileri oldukça şaşırtıcı. 885 nm seyrüsefer ve 134 ktas sürati ile Cessna'nın yeni gözdesi. 4 kişi ve full yakıt ile kalkış için deniz seviyesinde sadece 944 feet’e (287 metre) ihtiyaç duymakta.

Panelde kumandalarda farklılık bulunmakta. En önemlisi Sadece Gaz kolu ve yakıt kesici mevcuttur. Hatve (pervane kontrolu ) ve Mix. yakıt karışım azaltıcı bulunmamaktadır. Marşa basarken manyeto bulunmaz, sadece on-off mevcuttur. Sistemde bilgisayar her şeyin üstesinden gelir ve size komuta edilen güç seviyenizi vermek için ne gerekiyorsa onu yapar.

Turbo Skyhawk JT-A, çift kafalı eksantrik mili, doğrudan yakıt enjeksiyonu ve ortak raylı teknoloji ile inline dört zamanlı 4 silindirli turbo motorlu, CD-155 sıvı soğutmalı, daha düşük işletme maliyetleri ve güvenilirlik sunmaktadır. En önemlisi de her meydanda bulunan JetA-JetA1 yakıtları ile çalışmaktadır.

Cessna 182 JT-A maksimum dev / dak 2.200 ile sınırlıdır. Cessna turbo 182'deki Lycoming'in ağırlığına oranla sadece 15 kilo daha ağırdır.

Fiatı: 450 000-USD.

Teknik özellikleri.

Motor: Continental CD-155 155 HP. Jet A1 yakıt kullanır.

Maksimum Kalkış Ağırlığı             2,550 lb (1,157 kg)

Maksimum İniş Ağırlığı  2,550 lb (1,157 kg)

Temel Boş Ağırlık             1,750 lb (794 kg)

Maksimum Yük                800 lb (363 kg)

Kullanılabilir Yakıt Ağırlığı              299 lb (136 kg)

Kullanılabilir Yakıt Hacmi               45 gal (169 l)

PERFORMANS

Maksimum Seyir Hızı     134 ktas (248 km / s)

Maksimum mesafe        885 nm (1,639 km)

Kalkış Mesafesi                1,615 fit (492 m)

İniş Mesafesi     1,335 ft (407 m)

Maksimum Tırmanış Oranı          712 fpm (217 mpm)

Maksimum Limit Hızı      163 kias (302 km / s)

Son yaklaşma iniş hızı    48 kcas (89 km / s)

BOYUTLAR

uzunluk                    27 ft2 inç (8.28 m)

Yükseklik             8 ft 11 inç (2,72 m)

kanat genişliği     36 ft 1 inç (11.00 m)

4 yolcu kapasiteli.(pilot dahil )

YENİ ÖZELLİKLER VE SEÇENEKLER

Standart ADS-B Out ve In

İsteğe bağlı kablosuz veri tabanı ve uçuş planı yükleme

Entegre VFR Seksiyonel Grafikler

Gece Modunda IFR Yüksek ve Düşük Grafikler

Geliştirilmiş HSI özellikleri

COM frekans şifre çözme

Dikey Durum Gösterimi

Seçilebilir Görsel Yaklaşımlar

Pist güvenliğinde isteğe bağlı Yüzey İzleme

Geliştirilmiş grafikler ve daha hızlı işlem

Kullanılan yakıtın özelliği: Havayolu uçakları ile aynı yakıtı kullanır. JetA1

Açıklamalar:

1-JetA -JET-A1 veya 'Kerosen'  nedir:

Jet A1 ile Jet A arasındaki en önemli fark, donma dereceleridir.

Her iki tipteki akaryakıt 38°C’de alev alırken, Jet A -40°C’de, Jet A1 ise -47°C’de donmaktadır.

Donma derecesi -60°C’ye kadar düşen Jet B tipi nafta-kerosen türü akaryakıt, ticarî havayolu sektöründe nadiren kullanılmakla birlikte, çok düşük donma derecesi sebebiyle Kanada, Alaska ve Rusya gibi sert kış şartlarının hüküm sürdüğü ülkelerde tercih edilmektedir.

Benzinden daha zor alev alır ama benzinden daha fazla da ısı verir. Parlama derecesi 40 °C’dir. Bu derecenin altında herhangi bir ateş temasında yanmaz. Bu özelliği sayesinde “Uçak Yakıtı” olarak da kullanılmasının asıl nedeni herhangi bir kaza/kırım anında yangın çıkartma riskini minimize etmesidir. Kerosen yakıtının donma noktası -47 °C ila -49 °C olduğundan dolayı, içerisinde su yoksa, benzin tank manifoldlarından donmadan kolayca motora akar. Kerosen yakıtı havacılık alanında “ JET-A1” yakıtı olarak da bilinir. Daha teknik bir ifadeyle günümüzde jet motorlu uçaklarda kullanılan kerosen yakıtının bilinen diğer adları “JET-A, JET-A1, JET-B, JP-4, JP-5, JP-7 ve JP-8” dir. Yakıtın birim hacminin kütlesine yakıt yoğunluğu denir. Yakıt yoğunluğu sıcaklıkla ters orantılı olarak değişmektedir. Deniz seviyesinde standart yakıt yoğunluğu; Metrik olarak 0,803 Kg/Lt.

2-Garmin 1000’e ilave edilen NXi ek özellikleri:

Gelişmiş Doppler hava radar yetenekleri, zemin karmaşıklığı bastırma ve türbülans algılama seçenekleri dahil.

COMM frekans tanımlaması istasyon kimliğini ve frekans türünü görüntüler.

MFD'de kesitsel grafikler ve IFR düşük / yüksek enroute grafikleri görüntülenir.

NEXRAD hava durumu radar görüntüsü hareketli haritanın üzerine bindirilebilir ve MFD'de ve HSI haritasında canlandırılabilir.

Dikey Durum Göstergesi (VSD) aktif uçuş planını, yükseklik kısıtlamalarını ve rüzgarları dikkate alarak MFD'de arazi profili görüntüsünü içerir.

Pilotlar, prosedürleri yüklemeden ve devreye sokmadan önce, MFD'de kalkış ve varış prosedürlerini ön izleme yapabilirler.

Gezici veri tabanı içinde VRP'ler standart olduğu için, pilotlar isteğe bağlı olarak Avrupa Görsel Raporlama Noktalarını (VRP'ler) hareketli haritanın üzerine yerleştirebilir.

Üç renkli arazi gölgelendirmesi, uçağın sırasıyla zemin seviyesinden (AGL) 2.000, 1.000 ve 100 feet yukarıda tasvir edildiği yeşil, sarı ve kırmızı konturlanmayı içeriyor.

Uçak bakım personeli daha hızlı sistem yazılımı yükseltmeleri ve modern ekipman değiştirme deneyimindedir.

Kaynak:

http://cessna.txtav.com/en/piston/cessna-turbo-skyhawk-jt-a#_model-top

http://www.flyingmag.com/diesel-cessna-skyhawk-awarded-faa-certification

https://www.garmin.com/en-US/blog/aviation/announcement-garmin-introduces-g1000-nxi-next-generation-integrated-flight-deck/

Şeref SEZGİN-Airkule.com

 

 

 

 

 
EFSANE UÇAK KAZA YAPTI
 
BATMAN UÇAĞI MARTI SÜRÜSÜNE GİRDİ
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Orhan G 13 Haziran 2017 Salı 09:33

Güzel havacılık haberi. Piyasalar ve okullar için çok güzel

Yorumu oyla      2      0  
D.Artur 12 Haziran 2017 Pazartesi 22:00

Thanks Airkule.

Yorumu oyla      4      0  
THY eğitim 12 Haziran 2017 Pazartesi 21:38

Havacılık artık çok daha kolay olacaktır. Seyrü seferlerde en büyük problem gittiğin meydanda yakıt varmı. Artık bu uçak ile bu konuda kapanmış oldu. Cessna 1 numara olmaya devam ediyor. Şeref bey bilgi için teşekkürler. Cessna Türkiye bu tanıtımı yapamazdı. Airkule harikasınız. Sıra dışı haberler hep sizde. Böyle olmak lazım. Yoksa bütün sitelerde hep aynı haberler.

Yorumu oyla      5      0  
Uçuş Okulu 12 Haziran 2017 Pazartesi 20:43

Uçuş okullari için çok iyi bir uçak piyasayı birkaç yıl içinde eline geçirecektir. 130 oklı piston motorlular artık çöp olur

Yorumu oyla      4      0  
Thk eğitim 12 Haziran 2017 Pazartesi 16:09

Cessna işi bitirmiş. JetA1 ile tek motor yolun sonu. Uçuş maliyetleri çok düşecektir. 130 oktan işi bitmesine sevindim.

Yorumu oyla      8      0  
O. Konuk 12 Haziran 2017 Pazartesi 15:07

Enteresan gelişme. Ortalık karışır. İyi haber. Sagol hocam.

Yorumu oyla      8      0  
Pars 12 Haziran 2017 Pazartesi 13:14

Cessna Dünyadaki en büyük tek motor üreticisi. Bu motor ilede tek olmaya devam edecek gibi gözüküyor. Yazı için sagol hocam.

Yorumu oyla      7      0  
Ufuk 12 Haziran 2017 Pazartesi 13:08

Cessna ortalığı karıştıracak. Yıllardır 4 usd. yakıt aldık. 130 oktan hem bulunmaz hemde bekletince oktanı düşer. İyi buluş.

Yorumu oyla      7      0  
İlker plt 12 Haziran 2017 Pazartesi 12:22

Güzel haber. Piston motor bitsin artık. Manyeto arızasından çok kaza oluyordu. Bu motorda her şey farklı

Yorumu oyla      7      1  
Albert 12 Haziran 2017 Pazartesi 12:05

Şeref hocam yine muhteşem bir haber. JetA1 fiatı 2,tl. 130 oktan yakıta 4,5 usd. ödüyorduk litresine. Piston motorlu uçaklar 3-5 yıla çöpe dönecektir.

Yorumu oyla      8      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
PEGASUS ANKARA’DAN ODESSA’YA UÇACAK
Pegasus Hava Yolları Ankara’dan Odessa’ya uçacak
ÜNLÜLERİN HAVA KAZALARINDAKİ KAYIPLARI
Osman Gazi Baykal yazdı...
O YARIŞMA ÖDÜL GETİRDİ
Model uçak eğitimi ve yarışması İGA’ya gümüş ödül getirdi
 
PİLOTSUZ UÇAKLAR GELİYOR
Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Boeing, kendi kendine gidebilen ...
SIVI PATLAYICI TESPİT SİSTEMİ ALINIYOR
Uçak yolcularının kabinde sıvı taşıma yasağını kaldırmaya yönelik önemli ...
THY İLK 15 ARASINDA
Türk Hava Yolları, ICAO'nun aylık raporunda, RPK sıralamasında yeniden ...
 
THY’DE KOMİTE ATAMALARI YAPILDI
Türk Hava Yolları'nın (THY) dün yapılan Olağan Genel Kurulu'nda komite atamaları yapıldı
SAĞANAK YAĞIŞ PİLOTLARA ZOR ANLAR YAŞATTI
İstanbul'da gök gürültülü sağanak yağışın etkili olduğu saatlerde hava ...
SAAT 14.00’TE BAŞLIYOR
Türk Hava Yolları’nın ilki anayasa referandumu nedeniyle olmak üzere iki ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
11 / 18 °C 15 / 20 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •Rusya
  •Delta Airlines
  •turist
  •Baykar