iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
15 Haziran 2009 Pazartesi - 11:22

BURSA UÇAĞININ 34 YILLIK GİZEMİ

Havacılık tarihi uzmanı Kline, 1975'te Marmara'ya düşen ve enkazı hâlâ çıkarılmayan Bursa uçağıyla ilgili şok bir açıklama yaptı. İşte o açıklama ve iddialar…

BURSA UÇAĞININ 34 YILLIK GİZEMİ
Losev-1

Bilderberg'in kurucusu Hollanda Prensi, Türkiye’ye 5 uçak sattı. 3’ü Türkiye’de düştü. Bursa uçağının enkazı hâlâ Marmara’da yatıyor. Devlet ‘sus payı’ alarak kazanın üzerini örttü...

Tarih; 30 Ocak 1975... THY 345 sefer sayılı F-28 tipi jet yolcu uçağı 41 yolcusuyla birlikte İzmir'den hareket ediyor. Uçak İstanbul'a kadar normal bir sefer yapıyor, tam inişe geçeceği sırada kuleden anons yapılıyor: "Pist ışıkları genel bir elektrik arızası yapmıştır. Birkaç dakika içinde geçecektir...”

Kaptan pilot tekrar yükselip inişe geçeceğini söylüyor. Ardından, uçağın kuleyle irtibatı kesiliyor. F-28, bilinmeyen bir nedenle Marmara Denizi'nin karanlık sularına gömülüyor. Bursa uçağı o gün denize neden düştü, uçağın enkazının 34 yıl boyunca bulunamamasının sebebi neydi, uçakta hayatını kaybedenlerin cesetleri niçin sırra kıdem bastı?

Bugün Gazetesi'nden Şebnem ÖZUZCAN bütün bu soruları, facebook'ta kazazedelerin yakınları için grup kuran, uzun yıllardır Türkiye'de yaşayan Havacılık Tarihi Uzmanı ve Araştırmacı Yazar Stuart Kline'a yöneltti. Kline, 34 yıllık bu gizemi aydınlatacak çok çarpıcı açıklamalar yaptı...

Bilgi için: İnternet ansiklopedisi Vikipedi'ye göre Bilderberg toplantıları, iş,basın,siyaset alanlarını etkileyen yaklaşık 130 kişinin katıldığı yıllık resmi olmayan toplantılar. İlk olarak 1954’te Hollanda'da başladı. Kurucuları arasında Hollandı prensi Bernhard ve Polonyalı sosyolog Dr. Joseph Retinger var. Bilderberg'in kuruluşunda, ABD istihbarat örgütlerinin, özellikle CIA'nın rolü olduğu bilinmektedir. Türkiye’deki toplantılar şu ana dek 18- 20 Eylül 1959'da Yeşilköy-İstanbul'da, 25-27 Nisan 1975'te Çeşme'de Hotel Altın Yunus'ta yapılmıştır.

Atlas Okyanusu'na düşen Air-France uçak kazası bize yıllar önce 30 Ocak 1975’te Marmara Denizi'ne düşen Bursa uçağı kazasını hatırlattı.

Atlas Okyanusu'ndan cesetler çıkıyor ama Bursa uçağında vefat edenlerin pek çoğu bulunamadı değil mi? Ne uçağın enkazını çıkarttılar ne de cesetleri...

İstenseydi yapılırdı. Benim bildiğim cesetlerden biri Yalova'da kıyıya vurmuş.

Uçak nerede?

Düştüğü nokta tam olarak Florya Deniz Köşkü'nün yaklaşık 3 mil açıklarında, 68-75 metre arasında. Avcılar'daki ve Yeşilköy'deki tüm balıkçılar enkazın nerede olduğunu çok iyi biliyorlar.

BİLDERBERG’İN SIRRI

THY neden enkazı çıkarmak istemiyor?

Düşen uçak Hollanda yapımı Fokker-28 idi... Fokker'in sahibi Prens Bernhard'dır. Kendisi Bilderberg adlı örgütün kurucusu ve başkanıydı. Hitler'den kalma bir örgüttü bu. Bilderberg toplantılarına iş, basın-yayın, siyaset alanlarını etkileyen, dalında önemli kişiler katılırdı. Türkiye'de son 50 yıldır başa geçen ünlü politikacıların çoğunluğu bu örgüte bağlıydılar. Hatta kazadan 3 ay sonra Çeşme Altın Yunus'ta Bilderberg toplantısı yapıldı.

Daha açık konuşur musunuz?

Hâlâ anlamadınız mı, THY, o yıllarda Prens Bernhard'dan 5 adet Fokker-28 satın aldı. Türkiye'de bir anlaşma yaptılar. 5 Fokker uçağının üçü zaten düştü. Bursa uçağının düşüşü THY'deki 3'üncü Fokker kazasıydı. THY'nin elinde bu kazalardan sonra 2 tane Fokker kaldı. Tepki üzerine THY "uğursuz uçaklar" diyerek 2’sini iade etti. Verdikleri o Fokkerlar da yurtdışında düştü.

HÜKÜMETE ‘SUS PAYI’ VERİLDİ

Fokker'lerin alımında Türkiye'den bazı insanların menfaati olabilir mi?

Bilderberg’in Çeşme'de düzenlediği toplantıya Süleyman Demirel de katıldı. Sekreterine sordum. "Hayır" dediler ama katılımcıların listesine bakarsanız Demirel'in aralarında olduğunu bulursunuz. n !!! Hollanda, sus payı olarak TC Hükümeti’ne bir miktar para verdi diye düşünüyorum. Bu kazalar daha fazla deşilmesin diye verilen bir paraydı bu...

Hostesin bebeği 42’nci yolcuydu ama kayıtta yok

Kayıtlarda Bursa uçağında 41 yolcu olduğu gösteriliyordu. Sorun da bu ya. O uçakta 42 kişi vardı. Bu sebeple ölenlerin akrabaları tazminat alamadılar. Sadece sigorta parasıyla yetindiler.

42'nci kişi kimdi?

42'ncisi kayda alınmayan bir çocuk. Ve o çocuğun yüzünden büyük bir ihtimalle bu uçağı denizden çıkarmadılar. Çünkü kayıtlarda yolcu sayısı 41 kişi olarak gösteriliyordu. Bu yüzden aileler tazminat alamadı.

O çocuğun uçakta işi ne, neden kayda alınmamış?

Leyla Önal hostes idi, o uçakta. Aynı zamanda Seyyal Taner'in kardeşi Serap Özşahin de hostesti. Leyla Önal'ın kızı da o uçaktaydı, kızını yanına almış. Ama kayıtlarda yok. Bu bebeğin adı Elif Önal. Yolcu listesinde bu bebek yoktu.

Atatürk 3 kez uçağa bindi

Atatürk'ün uçak korkusu olduğuna dair bir iddia var...

Atatürk hayatı boyunca hiç uçağa binmedi diyenler yalan söylüyorlar. Atatürk 1936’da 3 defa uçtu. Pilotunun adı Deli Tahir Maner'dir.

RIZA PAŞA HAYATINI KURTARDI

Atatürk sahiden uçaktan korkar mıydı?

Atatürk 1934’te Türk havacılara şu olayı anlatıyor: "1910 yılıydı. Ali Rıza Paşa ile birlikte Fransa'daki Picardie manevralarına davet edilmiştik. Manevra sonunda, daha çocukluk çağında olan uçaklarla gösteriler yapıldı.

Bundan sonra, manevraya katılan yabancı subaylardan isteyenlerin bu uçaklara bindirileceği bildirildi. Uçaklardan birine doğru yöneliyordum ki Ali Rıza Paşa bileğimden tuttu ve: 'Bilmediğin aş, ya karın ağrıtır, ya baş' diye beni uyardı. Uçağa, bir başka ülkeden bir subay bindi. Bu uçak, havada bir dönüş yaptıktan sonra düşüp yere çakıldı..." Atatürk o uçağa binseydi, bugün Türkiye yoktu. Fakat bununla ilgili ilginç bir detay var...

Nedir o?

Picardie manevralarında düşen o uçağın pilotu Louie Maideo... İlk askeri havacı şehit olarak tarihe geçiyor. Araştırdım, pilotun yanında yolcu yokmuş. Burada büyük bir çelişki var.

Terim’in babası Taner’in kardeşi

Uçak kazasında ölenlerin yakınlarını bir araya toplamak için neden internette bir grup açtınız?

Kazazedelerin yakınları bu konuyla ilgilenenler dahil olmak üzere 900 kişiyiz. Kazazedelerin mezarları yok, anıt mezar yaptırmak istiyoruz. nŞarkıcı Seyyal Taner’in kızkardeşi hostes Serap Özşahin ve Fatih Terim’in eşi Fulya Terim’in babası Kamuran Aksu da uçak kazasında yaşamını yitirdi.

Onlarla irtibata geçtiniz mi?

Taner'le görüştüm. Ona ve diğer kazazede ailelerin yakınlarına THY açıklama yapmamış. Terim ailesi grupla muhatap olmak istemiyor.

 

Şebnem ÖZUZCAN-Bugün Gazetesi

 
THY OTELCİLİĞE SOYUNUYOR
 
TAILWIND UÇAĞINA NE OLDU?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AIR FRANCE KAZASINI YORUMLADI
Airkule.com yazarı Bahadır Altan, Açık Radyo’da Air France kazasının olası ...
İSTANBUL PARK ONLARA EMANET
Geçtiğimiz hafta sonu Formula 1’e ev sahipliği yapan İstanbul Park’ta ...
TROPİKAL TEHLİKE
MNG Kargo yükleme şefi İbrahim Tanyeli'nin sıtmadan hayatını kaybetmesi ...
 
UFA'YI TANIYALIM
Türk Hava Yolları’nın 4 Mart’ta haftada 3 sefer başlattığı Rusya Federasyonu’na ...
THY'NİN RUSYA DEVRİMİ
Türk Hava Yolları, Rus pazarında adeta bir devrime imza attı. THY, haftada ...
BİR PİLOT FABRİKASI: AYJET
Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu AYJET, artan pilot ihtiyacını artan bir ...
 
PEGASUS'TAN BİR İLK
Pegasus Havayolları Türkiye’de kokpit ve kabin personelinin eğitiminde ...
KÖKTÜNA: BU BİR SIRA MESELESİ
Flaş, Flaş, Flaş… THY Uçuş İşletmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Köksal ...
THY'NİN KUŞLARI REKORA UÇUYOR
THY Genel Müdürü Temel Kotil, “59 yeni uçak siparişi verdiğimizde bütün ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY TRABLUS'TA
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 18 °C 15 / 20 °C 14 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Sabiha Gökçen Havalimanı
  •bilet
  •almanya
  •yolcu
  •Birleşik Arap Emirlikleri