iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
11 Ocak 2022 Salı - 19:55

DANIŞTAY KARARI VERDİ

Danıştay 12. Dairesinin verdiği karar ile; Türkiye’nin Hava Seyrüsefer hizmetlerinden dolayı hizmet ihracından yıllık yaklaşık 100 milyon TL ilave gelir elde etmesini sağlayacak

DANIŞTAY KARARI VERDİ
Losev-1

2010 yılında çıkan kanun ve YPK kararı ile DHMİ çalışanlarına "Havacılık Tazminatı" adı altında bir ek ödeme yapılıyor. Üç gurup olarak yapılan bu ödemelerde aynı işi yapan teknik personelden elektronik personeline üst seviyede ödeme yapılırken, elektrik personeline ise çok daha düşük bir ödeme yapılmaktaydı. Bu durumun düzeltilmesi ve için Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği Danıştay'da dava açmıştı. Danıştay 12. Dairesinin incelemeleri neticesinde, YPK kararında teknik personele yönelik kısıtlamaların Avrupa hava seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) prensiplerine aykırı olduğu, elektrik personelinin de maliyetlerinin EUROCONTROL tarafından karşılandığı, dolayısıyla elektrik personeli maliyetlerinin tamamının EUROCONTROL’e yansıtılabileceği yönünde karar verdi. 
Konuyla ilgili Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği'nin açıklaması şöyle:

Türkiye, hava seyrüseferine yönelik vermiş olduğu hizmetler karşılığında Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hava sahasını kullanan tüm havayolu kuruluşlarından ücret almaktadır. Avrupa standartlarında hizmet sunan ülkemiz hava seyrüsefer hizmetleri için yapılan tüm yatırımları ve personel giderlerinin tamamını milli maliyet olarak üyesi olduğu Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL)  yansıtmakta ve EUROCONTROL den almaktadır.


Türkiye uluslararası kalite ve güvenlikte hava seyrüsefer hizmeti vermesine rağmen, mevzuatlardan kaynaklanan nedenlerle aynı hizmeti veren  EUROCONTROL’e üye diğer ülkelerden daha az gelir elde etmektedir.           

2020 yılı EUROCONTROL verilerine göre Türkiye verdiği hizmet bakımından EUROCONTROL üyesi 40 Ülke içinde Fransa’nın ardından 2. Sırada yer alırken elde ettiği gelir bakımından 6. Sırada yer almaktadır. (2020 yılında da Covit-19 Pandemisine rağmen verdiği 7.900.000 birim hizmet ile Fransa’nın verdiği 8.300.000 birim hizmete yakın hizmet vermiş ancak Fransa’nın 1/3 oranında gelir elde etmiştir. Yine Türkiye; Almanya, İngiltere, İspanya ve İtalya dan fazla hizmet vermesine rağmen onlardan çok daha az gelir elde etmiştir.)


Yine EUROCONTROL'e Üye ülkelerin 2021 yılı 10 aylık verilerine bakıldığında, Türkiye Fransa’nın ardından en çok hizmet veren 2. ülke iken birim ücreti düşük olduğu için, Türkiye’nin yarısı kadar hizmet veren ülkelerden daha düşük hatta yarısı kadar gelir elde etmektedir.


         
Bu dengesizliğin ülkemiz lehine düzeltilmesi için EUROCONTROL’e bildirilen maliyetlerin artırılması gerekmektedir. Maliyetlerin artırılabileceği en büyük kalemler İşletme ve Personel maliyetleridir. Türkiye’nin İşletme maliyetleri EUROCONTROL ortalamasının üstünde Personel maliyetleri ise çok altındadır. Öyle ki EUROCONTROL’e üye ülkelerin personel maliyetlerinin toplam maliyetlere oranı ortalaması %65 iken, Türkiye de bu oran % 44 civarındadır.

Türkiye personel maliyetlerini arttırmak 2010 yılında çıkan kanun ve YPK kararı ile DHMİ çalışanlarına Havacılık tazminatı adında bir ek ödeme yapmaktadır. Üç gurup olarak yapılan bu ödemelerde aynı işi yapan teknik personelden elektronik personeline üst seviyede ödeme yapılırken, elektrik personeline ise çok daha düşük bir ödeme yapılmaktaydı. Bu durumun düzeltilmesi ve için Havacılık Elektriği Teknik Elemanları Derneği Danıştay da dava açmıştır. Danıştay 12. Dairesinin incelemeleri neticesinde, YPK kararında teknik personele yönelik kısıtlamaların Avrupa hava seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (EUROCONTROL) prensiplerine aykırı olduğu,  Elektrik personelinin de maliyetlerinin EUROCONTROL tarafından karşılandığı, dolayısıyla Elektrik personeli maliyetlerinin tamamının EUROCONTROL’e yansıtılabileceği yönünde karar vermiştir.

DHMİ Genel Müdürlüğü çeşitli nedenler ileri sürerek kararı uygulamaktan imtina ederse Elektrik personelinin Maaş, sigorta, emekli sandığı vs. giderleri olarak yaklaşık 100 Milyon liralık personel giderleri Hazinenin üzerinde yük olmaya devam edecektir
Bu kararın uygulanması halinde ise DHMİ bünyesindeki Elektrik Teknik personelinin mağduriyetini gidereceği gibi, karar öncesi personel maliyetlerinin yarısı hazine tarafından karşılanmakta iken,  karar sonrası bahse konu personelin maliyetlerinin tamamı EUROCONTROL'ce karşılanacak böylece ülkemize yıllık yaklaşık 100 milyon Lira girdi sağlayacaktır.

 
KAZAKİSTAN'DAN DÖNDÜLER
 
AMBULANS HELİKOPTER DÜŞTÜ
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nihayet 12 Ocak 2022 Çarşamba 19:17

Hoş geldin Adalet

Yorumu oyla      0      0  
Ama aaa 11 Ocak 2022 Salı 21:21

Tebrikler

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KAZAKİSTAN'DAN DÖNDÜLER
Kazakistan’da meydana gelen olaylar nedeniyle bu ülkedeki THY ve diğer ...
ERKAN ÖNTÜRK VEFAT ETTİ
Hakkari Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı Müdür Yardımcısı Erkan ...
ŞANSAL'I DARP EDENLERE BERAAT
Atatürk Havalimanı’nda Modacı Barbaros Şansal’ı darbeden 12 sanık beraat etti
 
SAHTE PASAPORTLA YAKALANDI
Özbekistan uyruklu DEAŞ terör örgütü üyesi kadın, İstanbul Havalimanı'nda sahte pasaportla yakalandı
ASLAN HÜRKUŞ'UN GALASI YAPILDI
TRT ve TUSAŞ ortaklığıyla hazırlanan 'Aslan Hürkuş Kayıp Elmas' animasyon filminin galası yapıldı
TAV K9 EKİBİNE YENİ GÖREV
TAV Güvenlik K9 köpekleriyle COVID-19 kontrolüne başlayacak
 
YANGIN SÖNDÜRME ADIMI
Tarım ve Orman Bakanlığı, orman yangınları ile mücadele için 20 uçak, ...
KURYE BAYILINCA YAKALANDI
Venezüela'dan gelen uyuşturucu kuryesi İstanbul Havalimanı'nda bayılınca ...
BAYRAKTAR İHA YERİNİ BULDU
Uludağ'da kaybolan Danimarka vatandaşı gencin yerini Bayraktar İHA tespit etti
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •turist
  •Emirates
  •Kadri Samsunlu
  •Katar Havayolları
  •Antalya