iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
4 Şubat 2016 Perşembe - 10:36

DIŞİŞLERİ'NDEN GÖZLEM UÇUŞU AÇIKLAMASI

Uluslararası Açık Hava Anlaşması kapsamında Rus uçağı An-30B'nin Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapamaması ile ilgili Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı

DIŞİŞLERİ NDEN GÖZLEM UÇUŞU AÇIKLAMASI
Losev-1

Açıklamada "Rusya talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir" denildi.

Rusya ile Türkiye arasında Uluslararası Açık Hava Anlaşması kapsamında Rus uçağı An-30B’nin Türkiye üzerinde gözlem uçuşu yapamaması tartışma yaratmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı’nın anlaşmaları kontrolden sorumlu Yönetim Başkanı Sergey Rızhkov, Rusya’nın Türkiye’nin açık hava sahası anlaşmasını ihlal etmesine dikkatsiz ve tepkisiz kalmayacağını belirtmişti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan gözlem uçuşu ile ilgili açıklama yapıldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Antlaşma kapsamında talep edilen uçuşlar, gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında, rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebilmektedir. Bu bağlamda, Rusya Federasyonu'nun 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir" dedi.  Bilgiç açıklamasında şunları söyledi:

"Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı coğrafyasında bir güven ve güvenlik arttırıcı önlem olarak öngörülen ve 1992 yılında imzaya açılan Açık Semalar Antlaşması'na (ASA) ülkemizle birlikte 34 ülke taraftır. Antlaşma çerçevesinde Taraf Devletler, belirlenen kotalar çerçevesinde birbirlerinin toprakları üzerinde rutin gözlem uçuşları gerçekleştirmektedirler. Antlaşma kapsamında talep edilen uçuşlar, gözlem uçuşunun yapılacağı ülke ve uçuşu gerçekleştirecek ülke arasında, rota üzerinde mutabakata varılması halinde icra edilebilmektedir. Bu bağlamda, Rusya Federasyonu'nun 2-5 Şubat 2016 tarihleri için talep ettiği gözlem uçuşunun rotası üzerinde mutabakat sağlanamamış ve uçuş gerçekleşmemiştir. Esasen Rusya Federasyonu'nun kendi toprakları üzerindeki gözlem uçuşlarına çeşitli sınırlamalar getirdiği tüm ASA taraf devletlerince bilinen bir husustur. Öte yandan, Rusya Federasyonu, 2015 Aralık ayında ülkemizde yaptığı gözlem uçuşunu, ülkemizce önerilen rota değişikliğine uygun olarak gerçekleştirmiştir."

RUS SAVAŞ UÇAĞININ HAVA SAHASI İHLALİ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Türkiye'nin bilgi paylaşımı yapmadığı iddiasının asılsız olduğunu söyleyen Dışişleri Sözcüsü Tanju Bilgiç şöyle konuştu:

 "Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Lavrov'a atfen Sputnik ajansınca yayınlanan ifadeler, Rusya Federasyonu'nun Türk hava sahasını ihlal etmesiyle ortaya çıkan sorunun çarpıtılması amacı taşımaktadır. Mesele Türk hava sahasının Rusya Federasyonu uçaklarınca ihlal edilmesinden ibarettir. Bunun Koalisyon'un Suriye'deki harekatıyla hiçbir alakası yoktur. Esasen Rusya Federasyonu, 24 Kasım'da Türk hava sahasını ihlal etmesi nedeniyle düşürülen Rus savaş uçağı hadisesinden bu yana çelişkili ve tüm dünyanın bildiği gerçekleri inkar eden bir yaklaşım içindedir. Nitekim, 24 Kasım'da da hava sahası ihlali olmadığını iddia eden Rusya Federasyonu, ardından bunu kanıtlayamamış, uçağın kara kutusunun hasar gördüğü bahanesinin arkasına sığınmıştır. Rusya Federasyonu, 29 Ocak'taki bu son ihlalden sonra da aynı taktiği izlemektedir.  Bakan Lavrov'un ifadelerindeki, Türkiye'nin bilgi paylaşımı yapmadığı iddiası ise tamamen asılsızdır."

"İHLAL KONUSUNDA BİLGİ VERİLMİŞ VE GEREKLİ İKAZ VE UYARILARDA BULUNULMUŞTUR"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Hava sahamızın ihlali sonrasında Rusya Federasyonu'nun Ankara'daki Askeri Ataşesi askeri makamlarımızca çağrılmış, ihlal konusunda bilgi verilmiş ve gerekli ikaz ve uyarılarda bulunulmuştur. Hava sahamızın ihlaline karşı tepki göstermek, tedbir almak ve mukabelede bulunmak uluslararası hukuktan kaynaklanan egemen yetkimizdir. Türk hava sahasına yönelik ihlallerin sürdürülmesinin somut sonuçlara yol açacağına, bunun sorumluluğunun da bütünüyle Rusya Federasyonu'na ait olacağına dair uyarılarımız Rusya Federasyonu'nun Ankara'daki Büyükelçiliği'ne sarahaten ifade edilmiştir" diye konuştu.

"GERGİNLİĞİN DİYALOG YOLUYLA ÇÖZÜME KAVUŞTURULMASI ÇAĞRIMIZI BİR KEZ DAHA YİNELİYORUZ"

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, "Her halükarda biz, 24 Kasım'dan bu yana ülkemize yönelik olarak Moskova tarafından yürütülen karalama kampanyasına ve provokasyonlara rağmen, sorunun başından bu yana sergilediğimiz serinkanlı duruşu bugün de muhafaza ediyoruz. Bu vesileyle de mevcut gerginliğin diyalog yoluyla çözüme kavuşturulması çağrımızı bir kez daha yineliyoruz" dedi.

 radikal.com.tr

 
FİLO GENELGESİNİ REVİZE ETTİ
 
TRABZON'A ACİL İNDİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FİLO GENELGESİNİ REVİZE ETTİ
Filoya Hava Aracı İlave etme Usul ve Esasları Genelgesi revize edildi.
ROTA KRİZİ
Türkiye ile Rusya arasında hava unsurları nedeniyle yaşanan krize bir yenisi daha eklendi.
18 BİN 842
10 Şubat 2016 günü saat 14:00'da başlayacak 25.Dönem Toplu İş Sözleşme ...
 
TURİZM CENNETLERİNİ BİRBİRİNE BAĞLIYOR
AnadoluJet, 5 - 6 Şubat tarihleri arasında turizm kenti Antalya’da düzenlenecek ...
TAYVAN’A GİDECEKLER VİZE HARCI ÖDEMEYECEK
Türk pasaportu ile Tayvan’a gidecek vatandaşlar artık vize harcı ödemeyecek.
TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLIYOR
THY ile Hava-İş arasındaki 25.Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri başlıyor
 
YENİ HAVALİMANINA 'GARDAŞ' İNDİ
Yabancı yatırımcılar yeni havalimanını markaja aldı. Özellikle Azerilerin ...
KATTENBECK ÇALIŞANI ÇIKTI
Temizlik işçisini ölüm kahvehanede yakaladı
TAV AIRPORT OTEL ÖDÜLÜ KAPTI
TAV Airport Hotels, Booking.com tarafından 'Guest Review Awards'e layık görüldü
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
12 / 15 °C 10 / 15 °C 10 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •test
  •TUSAŞ
  •yolcu
  •Antalya