iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
23 Temmuz 2009 Perşembe - 13:57

EKONOMİ GAZETECİLERİNİN BİLİNMEYEN DÜNYASI

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından hazırlanan “Ekonomi Basın Tarihi” kitabı, Türk Basını’nın kısa sürede en hızlı gelişen bölümü olarak kabul edilen ekonomi gazetecilerinin hayatlarını, arşivlerini, sorunlarını ve özlemlerini gözler önüne serdi.

EKONOMİ GAZETECİLERİNİN BİLİNMEYEN DÜNYASI
Losev-1

Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Ekonomi Basın Tarihi bir kitapta toplandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) tarafından yayınlanan prestij kitabın sponsoru İstanbul Ticaret Odası (İTO).

Ekonomi basınıyla ilgili hazırlanan ilk prestij kitabın, yayın danışma kurulu Orhan Erinç, Vahap Munyar, Turgay Olcayto ve Doğan Satmış’tan oluştu. Genel yayın yönetmenliğini Celal Toprak yaptı. Editör-yazarlığını Nurten Ertul gerçekleştirdi.

Türk Basını’nın alanında usta kabul edilen isimlerinin yönetiminde hazırlanan kitapta, yakın tarihe yönelik pek çok bilinmeyen konuya açıklık getiriliyor. Kitap, gazete, dergi, haber ajansı, televizyon ve internet medyası ile halkla ilişkiler firmalarında görev yapan ekonomi gazetecilerinin arşivleri ile tanıklıklarından faydalanılarak oluşturuldu. Ayrıca Türkiye’nin en büyük sivil meslek örgütü Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi Kütüphanesi ile arşivinden yararlanıldı.

 

KİTAPTA NELER VAR?

Kitap, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e (1860-1923), Türkiye Cumhuriyeti’nde Ekonomi Basını (1923-1960), Türkiye’de Yeni Bir Ekonomi Dönemi (1960-1980), Ekonomi Basını’nda Yeni Dönem (1980-2008) şeklinde dört ana bölümden oluşuyor.

Kitabın birinci bölümünde Osmanlı yöneticilerinin batıda olduğu gibi ekonomi gazeteciliğinin gelişebilmesi için yaptıkları katkılar, dönemin gazete haberleri ile anlatılırken, ikinci bölümde Cumhuriyet Dönemi’nin ekonomik panoraması gözler önüne seriliyor. Üçüncü bölümde ise Cumhuriyet’in ilk ekonomi muhabirlerinden Mazhar Kunt, Niyazi Sel, Orhan Erinç, Abdi İpekçi, Ali Gevgilili, Süha Sükuti Tükel, Bedii Faik, Şemsi Sılkım, Turgut Fethi Erden, Sedat ve Haldun Simavi, Ercüment Karacan, Kemal Ilıcak, Aydın Doğan, Asil Nadir, Dinç Bilgin  gibi çok sayıda önemli ismin anıları karşımıza çıkıyor.

Kitabın dördüncü bölümünde ise 1980 ihtilali ile birlikte Türk Basını’nda ekonomi gazeteciliğinin yükseliş süreci anlatılıyor.

Bu bölümde, Can Aksın, Necati Doğru, Osman Ulagay, Hasan Cemal, Meral Tamer, Jale Özgentürk, Faruk Türkoğlu, Nezih Demirkent, Didem Demirkent, Betül Mardin, Uluç Gürkan, Umur Talu, Tayfun Devecioğlu, Mustafa Sönmez, Turgay Ciner, Mehmet Emin Karamehmet, Mehmet Ali Birand, Çetin Emeç gibi çok sayıda önemli ismin, ekonomi basın tarihi için kaynak teşkil eden anılarına yolculuk yapıyorsunuz.

 

KİMLER NE DEDİ?

Ekonomi Basını’nın etkili isimlerinin anılarından ve arşivlerinden yola çıkılarak hazırlanan kitapta, yakın döneme yönelik ilginç konular bulunuyor.

 

“Haksız rekabet var”

Ekonomi Basın Tarihi kitabında bir dönemin ekonomi gazetecisi günümüzde ise Vatan Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu şunları anlatıyor:

“Vatan çok iyi bir gazete oldu; kâr edemedi. Demek ki çok iyi işadamları değilmişiz. Bunun çeşitli sebepleri var. Ama bunda haksız rekabetin de çok etkisi oldu. Sabah Gazetesi Turgay Ciner’deyken bize karşı haksız rekabet yaptı. Sabah, Vatan’ın iki buçuk katı ağırlığındaydı. Ama çok ucuza satıldı. Reklam fiyatlarını da çok aşağıya çektiler...”

 

“Savaş Yöneten Komutan”

Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Vahap Munyar’da basında ekonomi servislerinin çok önemli rol aldığı kavgalarla ilgili olarak tarihe şu notu düşüyor:

“Basın grupları arasında ciddi kavgaları başlatan Dinç Bilgin’ın tavırları oldu. Burada Sabah Gazetesi ile İstanbul’a gelen Dinç Bilgin’in taktiği şuydu: O dönem Hürriyet, Erol Simavi’deydi. Bana cevap verecekler ve bu şekilde gazetemin reklâmını yapacağım. Ne yazık ki yakın dönemde kavgaların rengi ve tadı çok değişti.  Kavgalar artık gruplar arasında olmaya başladı. Yaşanan savaşlar, sektöre hiçbir şey kazandırmadı…”

 

Sağ ve Sol’daki gazeteci farkı

Türkiye Gazetesi köşe yazarlarından Metiner Sezer ise ekonomi gazeteciliğinin gelişmesinde 1980’den sonra hangi siyasi ideolojinin hakim olduğu konusunda ise şunları aktarıyor:

“Ekonomi basınının sol ideolojiden gelen gazetecilerle şekillendiği bir gerçek. Çünkü gazeteci olmak için tavuk olmak gerekir. Neden mi? Tavuk, kimin ne pisliği varsa deşerek ortaya çıkartır. Kedi ise pisliğini örten bir hayvandır. Gazeteciliğin doğasında merak etme, soru sorma vardır… ”

 

Eko Kulis artık yok

Ekonomi Basını’nda tüketici hakları ve eko kulis gibi konuların tanınmasında önemli rol oynayan Meral Tamer:

“Reklam verenin giderek artan baskısı, gazetelerin her yerinde olduğu gibi tüketici köşelerinde de kendini hissettiriyor. Bugün artık tüketici sorunları, gerektiği gibi bu yüzden dile getirilemiyor. Artık Ekokulis yazmak da kolay değil. Ekokulis yazıları bugün şirketlerin, PR faaliyet alanlarına dönüştü…”

 

Sahte IMF Mektubu

Güngör Uras’ın gazetecilik anıları kitaba ayrı bir renk katıyor. Birbirinden ilginç anılardan birisi de Bülent Ecevit Hükümeti döneminde gazeteci Uluç Gürkan’a yazılan sahte IMF mektubuydu. “TÜSİAD’da çalışıyorum. Uluç Gürkan sıkıntıyla beni aradı. ‘Türkiye-IMF (Ulusalararası Para Fonu) anlaşma yapıyormuş. Haberin var mı?’ dedi. ‘Yok. Ama üzülme sana mektubu bulurum’, dedim. Çünkü IMF’in nasıl bir mektup göndereceğini tahmin ediyorduk. Ben oturdum Uluç Gürkan’a mektup yazdım. ANKA’dan bu haberi Uluç Gürkan geçti. Dönemin Maliye Bakanı Ziya Müezzinoğlu’na kadar olay gitti. Müezzinoğlu, gazetecilerin Bakanlık’ta casusları var” diyerek kıyameti koparttı…”

  

(Ekonomi Basın Tarihi Kitabı, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Basın Müzesi ve Ekonomi Gazetecileri Derneği’nden temin edilir)

Yayın Danışma Kurulu:Orhan Erinç, Turgay Olcayto, Vahap Munyar, Doğan Satmış

Genel Yayın Yönetmeni:Celal Toprak

Editör-Yazar:Nurten Ertul

Sayfa Sayısı:218

Türü:Resimli lüks kuşe kağıda basılı prestij kitap

 
HAVALİMANI GÜVENLİĞİ MAN'A EMANET
 
"BİZİM BAŞKA HAVAYOLUMUZ YOKTUR"
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MİZAHIN GÜCÜ
Kimi zaman sayfalar dolusu yazıyla anlatılabilecek bir konu bir karikatürle ...
3'ÜNCÜ KÖPRÜYE HAYIR
Çağdaş bir kent için “İstanbul’a 3. Köprü Projesi’ne Hayır!” sloganıyla ...
3’ÜNCÜ HAVALİMANI GAZİTEPE'YE
Kadir Topbaş tartışmalı 1/100 bin ölçekli İstanbul Çevre Düzeni Planı'nı ...
 
ERMAN TOROĞLU’NDAN THY ELEŞTİRİSİ
Hürriyet Gazetesi yazarı Erman Toroğlu, THY’nin Business Class yolcularına ...
ŞİİRLİ ŞARKILI KİTAP TANITIMI
SUN Express Havayolları Antalya Bölge Müdürlüğü'nde görevli İlbey Özgen ...
'YÜZÜM UMUTTUR' SERGİSİ
Atatürk Havalimanı’nda Türkiye’nin ünlü 6 fotoğrafçısının çektiği ve köy ...
 
YEŞİLKÖY HALKININ ZAFERİ
Yeşilköy Olimpiyat Parkı’nın yıkılarak yerine otopark ve alış-veriş merkezi ...
CERRAH AİLESİ ADANA'YA GİTTİ
Osmaniye Valiliği'ne atanan eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, ...
TÜRK FUTBOLUNUN ACI KAYBI
Trabzonspor ve Galatasaray'ın eski futbolcusu Bülent Şahinkaya kalp krizi sonucu vefat etti.
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
15 / 22 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •thy
  •Kargo
  •almanya
  •Emirates
  •Baykar