iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
12 Ekim 2011 Çarşamba - 16:47

EKŞİ ÇALIŞTAY'DA KONUŞTU

1.Pilotlar Çalıştayı’nda konuşan SHGM Genel Müdürü: Sadece şirketlerin sorumlu olduğu hava emniyeti kültüründen bireysel sorumlulukların ön plana çıktığı bir sisteme geçiş yapmak istiyoruz

EKŞİ ÇALIŞTAY DA KONUŞTU
Losev-1

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, yaptırım ve ceza uygulamalarında sadece kurumsal sorumluluğu değil, bireysel sorumluluğu da dikkate alan bir sisteme geçmek istediklerini söyledi.

Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) ve Türkiye Havayolu Pilotları Vakfı tarafından düzenlenen ''1. Pilotlar Çalıştayı'' İstanbul'da başladı. Titanic Port Otel'de düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi, sivil havacılık sektörünün en temel ve vazgeçilmez unsurunun pilotlar olduğunu vurguladı.

Türk sivil havacılık sektöründe son yıllarda önemli mesafeler alındığını kaydeden Ekşi, 2003 yılında 20 milyon olan yolcu sayısının 100 milyona çıktığını ve bu sayının, 2025 yılına kadar yılda ortalama yüzde 10 büyüme ile devam etmesinin öngörüldüğünü ifade etti.

 

PİLOT İHTİYACI

Ekşi, Türk Silahlı Kuvvetlerinden emekli olan veya ayrılanlar da dahil olmak üzere Türkiye'de yılda yaklaşık 500 pilot yetiştirildiğini ve lisanslandırıldığını belirterek, bugün itibarıyla ülkede lisanslı pilot sayısının 8 bine ulaştığını, havayolu işletmelerinde görevli pilot sayısının da 4 bin civarında olduğunu söyledi.

Sivil havacılıktaki büyümeye paralele olarak, pilot ihtiyacının da gündeme geldiğini kaydeden Ekşi, büyüyen sektöre yerli kaynakların ilk aşamada yetersiz kaldığını ve yabancı pilotlarla ihtiyacın giderildiğini dile getirdi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü olarak havayolu işletmeleri tarafından istihdam edilecek pilotların seçimi esnasında, yerli pilotlara öncelik verilmesi görüşünde olduklarını anlatan Ekşi, bunun, sektörün sürdürülebilir büyümesi açısından da gerekli olduğuna dikkat çekti.

 

BİREYSEL SORUMLULUK VURGUSU

Yürürlükte olan mevzuata uyulması, uçuş planlamasının belirlenen standartlara uygun ve uçuş emniyetinin gereklerini yerine getirecek şekilde yapılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Ekşi, şöyle dedi:

''Bu konuda pilotlarımızın kişisel olarak sorumluluklarının bulunduğunu, uyumsuzluk halinde ise kişisel olarak sorumlu olacaklarının da bilinmesi gerekmektedir. Dün taslağını sektöre gönderdik. Sadece kurumsal sorumluluk değil, bireysel sorumluluğu da dikkate alan yaptırım ve ceza uygulamalarını yayınladık. Sivil toplum kuruluşlarından, bu taslak yönetmeliğimize katkı yapmalarını bekliyoruz. Burada temel amacımız, sadece şirketlerin sorumlu olduğu hava emniyeti kültüründen bireysel sorumlulukların daha ön plana çıktığı bir sisteme geçiş yapmak istiyoruz.''

 

YABANCI DİL BİLGİSİ YETERSİZLİĞİ

Bilel Ekşi, bir diğer önemli konunun da pilotlardaki İngilizce yeterliliği olduğunu belirterek, 5 Mart 2008 tarihinden sonra, lisans alan pilotların, dil yeterliliği sınavına girmeleri gerektiğini ve bu konudaki sınavların, 12 Eylül'den itibaren başladığını hatırlattı.

İlk aşamada yapılan dil yeterlilik sınavında yüzde 72'lik bir başarının söz konusu olduğunu ifade eden ekşi, ''Belli bir arkadaşımızın dil yeterliliği konusunda sıkıntılı olduğu, kurs alması gerektiği ortaya çıkmaktadır. Dil yeterliliği uçuş emniyeti açısından son derece önemli bir konu. Bunun muhakkak şekilde giderilmesi gereken bir eksiklik olduğunu üşünüyoruz'' dedi.

 

PİLOTLARIMIZ TALİMATLARI ANLAYAMIYOR

Ekşi, geçen günlerde bir Avrupa ülkesinin sivil havacılığı tarafından davet edildiklerini ve kendilerine o ülkenin hava sahasında en fazla trafik olaylarına karışan ülkenin Türk operatörleri olduğu bilgisinin verildiğini kaydetti.

Bunun başlıca sebebinin dil yetersizliği olduğunu ifade eden Ekşi, ''Pilotlarımızın kulenin verdiği talimatları anlayamadığı, doğru cevap veremediğini ve bunun sonucunda da uçuş emniyetini riske edebilecek olayların olduğu bize iletildi'' şeklinde konuştu.

Ekşi, kokpit kapısının ve kokpitin güvenliğinin sağlanması konusunda da gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.

 

TALPA Başkanı Muzaffer Özacar da 1933 yılında 5 uçaklı bir filo ile ''Hava Yolları Devlet İşletmesi'' adıyla kurulan ilk sivil hava taşımacılığında bugün 8'i tarifeli, 4'ü tarifesiz ve 3'ü kargo taşımacılığı olmak üzere 15 firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi.

Sektörde son 10 yıldaki büyümenin, birçok sorunu da beraberinde getirdiğini ifade eden Özacar, sektör çalışanlarının ve işverenlerinin karşılıklı güven ortamında çalışmalarının esas olduğunu kaydetti. Özacar, kazanılmış ve kazanılacak hakların teminat altına alınması ile sektörde yaşanan sorunların hızla çözüme ulaşacağına inandığını sözlerine ekledi.

 
THK KAMERA SİSTEMİ KURACAK
 
"TAKLİT EDİLİYORUZ"
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
KAPTAN 17 Ekim 2011 Pazartesi 16:42

HEM KATILMAYIP HEM DE KARALAMAK NASIL BİR ANLAYIŞTIR. BU "BEN BEN" TAVRIYLA, TOPLUMA NE FAYDANIZ OLABİLİR? İSTEDİĞİM OLMADI BEN DE "OYNAMIYORUM" DİYEREK KAÇANLARIN ELEŞTİRİ HAKKI OLABİLİR Mİ? BURADA EKSİĞİYLE FAZLASIYLA BİRŞEYLER YAPMAYA ÇALIŞILIYOR. GÖLGE ETMEYİN BAŞKA İHSAN İSTEMEZ...

Yorumu oyla      0      0  
Bu nasıl Çalıştay 17 Ekim 2011 Pazartesi 14:08

Üye kaybını göremeyen, hazırlıkları yetersiz, gelişi güzel ve birbirini tamamlamayan konulardan seçilmiş bir Çalıştay planlaması... Acele yapılan çalısmalar sonunda bilgi ve hazırlık düzeyi düşük bilimsel verilerle ve en son katılmadıkları Uçuş Görev Süresi ile ilgili Avrupa'da ve kamu oyu oluşturmak için yapılan toplantılara katılmaktan kaçınan bir yönetim ancak bu haliyle kendi iflasına imza atabilirdi. Başardılar kutlamak lazım aslında! Ne yapsınlar Genel Kurul yaklaşıyor, bir etkinlik te biz yapalım dediler ancak bu kadar oldu. Bu meşguliyetleri ile tanıtım yaparken binanın hukuksal sorunlarını belirtmeyi unuttular mı?Üyelerin dikkatini seçimde etkinlik perdesi ile dağıtırlar. Kısaca geçtiğimiz yılda düzenlenen Hava Hadiseleri ve Hava Huku Konferansında kaydedilen başarılı ve doyurucu kalitedeki etkinliği görmek çok kolay olmayacak vizyon ve deneyimsiz planlama yapanlarla. Sendika temsilcisi dışında konusunda deneyim ve hazırlığı olmayan sunucular ile ancak bu kadar oldu.

Yorumu oyla      0      0  
Sait 13 Ekim 2011 Perşembe 04:43

Talpa başkanı bu kadar kısa mı konuşmuş? Programda ve duyuruda pilotların meslek sorunları konuşulacaktı. Başkan sorunları anlatmamış mı? Bahadır kaptan ve Hava-İş olmasa, Talpa üç maymunları oynamış olacaktı.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THK KAMERA SİSTEMİ KURACAK
Hava meydanları, uçuş pistleri ve uçak park sahalarının kamera ile izlenmesi ...
THY 9 AYDA KAÇ YOLCU TAŞIDI?
Türk Hava Yolları 2011’in ilk 9 ayında taşıdığı yolcu sayısını açıkladı. ...
TAV PASSPORT'A 'EN İYİ HİZMET' ÖDÜLÜ
TAV Passport, Türkiye’nin magazin gündemine yön veren gecce.com tarafından ...
 
İLK PİLOTLAR ÇALIŞTAYI
Türkiye Hava Yolu Pilotları derneğinin (TALPA) düzenlediği "1.Pilotlar Çalıştayı bugün yapılıyor
İÇİ DIŞIYLA MYCARGO 'TC-ACF'
Airkule.com, MyCARGO’nun Türkiye’ye getirdiği 'TC-ACF' tescilli ilk Boeing ...
ANADOLUJET FIRSATLARI
AnadoluJet ile tüm iç hatlar Ekim ayı boyunca herşey dahil 69TL…
 
MY CARGO İPEK YOLU'NDA
Kargo taşımacılığında kullanılmak üzere ilk Boeing 747-400 uçağını Türkiye’ye ...
ARAZİSİ OLAN HAVAALANI KURAR
Ulaştırma Bakanlığı bir pist ve küçük bir kulübeden oluşan havaalanlarının yapımı için düğmeye bastı
SKY'DAN KAZA AÇIKLAMASI
Sky Havayolları Antalya Havalimanı’nda pistten çıkan uçakla ilgili şu açıklamayı yaptı:
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
PİSTTE 371 METRE SÜRÜKLENDİ
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI AÇIKLAMASI
İNİŞ TAKIMI AÇILMADI
AIRBUS'TA ‘İHA' YATIRIMI
ÜNİVERSİTEDE ‘BOEING' PROTESTOSU
TARİH BELLİ OLDU
HELİKOPTER DÜŞTÜ PİLOTLAR ÖLDÜ
KARGO UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
AIRBUS'TA ‘NİSAN' RAKAMLARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
15 / 21 °C 14 / 19 °C 14 / 17 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •kriz
  •Qatar Airways
  •Baykar
  •karantina