iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
23 Eylül 2013 Pazartesi - 21:10

EMEK MECLİSİ’NDEN HAVA-İŞ’E ÇAĞRI

27. Olağan Genel Kurulu seçimlerine hazırlanan Emek Meclisi’nden Hava-İş yönetimine açık çağrı…

EMEK MECLİSİ’NDEN HAVA-İŞ’E ÇAĞRI
Losev-1

Emek Meclisi Hava-İş Genel Kurulunda oy kullanacak delegelerin, seçim sürecinde demokratik temsil ve tüm çalışanlar için katılım şartlarının sağlanması açısından bir dizi istekte bulundu. Emek Meclisi bu konuda ayrıca bir imza kampanyası yürüterek Bakırköy İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı’na da başvuruda bulundu.

Emek Meclisi’nin Hava-İş yönetimine çağrısı şöyle:

Hava-İş Sendikası Yönetim Kuruluna Açık Çağrımızdır

Uçuş işletme başkanlığı kabin ve kokpit birimlerinde yapılacak delege seçimlerinde, demokratik temsil ve tüm çalışanlar için katılım şartlarının sağlanması mümkündür.

1-Sandık kurulu seçiminin tüm gurupların katılımı ile demokratik şekilde yapılmasının temini,

2-Sandık kurulunun temsiliyet açısından meşruluk kazanması ve seçimlerde herhangi bir şaibeye yol açmaması için tüm gurupların sandık kuruluna eşit sayıda temsilci vermesinin sağlanması,

3-Seçim sandıkları, üyelerin en kolay ve rahat ulaşabileceği yerlere kurulmalıdır. Bu yerler kabin ve kokpit ekiplerinin iş-uçuş dinlenme odalarının bulunduğu alanlardır,

4-Hava-İş sendikamızın ana tüzük 7. Madde gereği 3 gün olan askı süresinin 5 güne uzatılarak üyelerin kontrol itiraz ve düzeltme haklarının sağlıklı olarak kullandırılması,

5-Seçim sandıklarının uçucu personelin, uçuş saatleri göz önüne alınarak ve iş akışı düşünülerek,  en az 3 gün açık tutulmasının sağlanması, bu konuda adli organlara ve işverene müracaat edilerek gereğinin yapılması. Demokratik, şeffaf, şaibesiz ve tüm üyelerin katılımının sağlanacağı bir delege seçimi,

Hava-İş sendikamızın tüzelliğine gölge düşürmeyecek daha da güçlendirecektir.

Saygılarımızla.

Emek Meclisi

 

BAKIRKÖY İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA,

Üyesi bulunduğumuz Türkiye Sivil Havacılık Sendikası(Hava-İş)  27. Olağan Genel Kurulu 07-08.Aralık 2013 tarihlerinde yapılacaktır. Anayasamızın, seçme ve seçilme hakkının vazgeçilmez, devredilmez bir hak olduğunu belirttiği ve güvence altına aldığı bilinmektedir. Ancak söz konusu Sendika Genel Kurulu öncesinde gerek sendika Tüzüğü ve gerekse Genel Kurul delege seçimi Yönetmeliği üzerinde yapılan inceleme, söz konusu anayasal hakkımızı tehdit eden bazı hükümlerin var olduğunu göstermektedir.

Bilindiği gibi, gerek pilotlar ve gerekse kabin memurları çoğunlukla normal mesai gün ve saatlerinde görev yapmamakta, mesaileri gece saatleri ve  tatil günlerinde de devam etmektedir. Bu itibarla, Sendika yönetiminin takdirine bırakılan “seçim gününü, yerini ve saatini belirleme” yetkisinin normal çalışma düzeni ile sınırlı tutulması halinde,  uçuş görevinde bulunacak olan birçok sendika üyesinin seçme hakkını kullanamayacağı tartışmasızdır.

Bu açıdan bakıldığında, Genel Kurul Delege Seçimi Yönetmeliğinin 5. Maddesinde yar alan ve “Delege seçimlerine nezaret edecek Seçim Kurullarının oluşturulması için tüm üyelere 2 gün önceden çağrı yapılacağına” ilişkin düzenlemenin birçok uçuş personelinin sandık Kuruluna girme hakkını engelleyeceği düşünülmektedir.

Ancak daha vahim olan ise, uçucu personelin Delege Seçimlerinde oy kullanamama ihtimalidir. Yukarıda belirtilen Yönetmeliğin 7. Maddesinde “İşyerlerinde Genel Kurul Delege Seçimlerine katılacak o işyeri sendika üyelerinin listesi ve o işyerinin delege sayısı Sendika Temsilcileri tarafından en az 3 gün önce işyerleri ilan tahtasına asılarak üyelere duyurulur. Herhangi bir sebeple listede ismi bulunmayan üye bu ilan müddeti içinde temsilcilik nezdinde Genel Merkeze itirazda bulunur. Yapılan inceleme ile de gereken düzeltme yapılır ve üyenin adı listelere eklenir.” Denilmektedir.

Görüldüğü gibi, delege seçiminin yapılmasının ilan edilmesi, üye listelerinin askıya çıkarılması 3 gün ile sınırlanmakta, böylece bu süre zarfında uçuş görevine başlayan, uçuş görevinde bulunan yani en az 3 günlük uçuş görevine giden çok sayıda pilot ve kabin memurunun “listeleri inceleme, itiraz etme, itirazının sonucunu alma ve oy kullanma” süreci kısa bir süreye sıkıştırılarak zorlaştırılmakta ve bir hakkın kullanımı tehdit edilmektedir. Bunun dışında kısa uçuşlarda görevli olup da dinlenme süreleri mesai saatleri dışına denk gelen meslektaşlarımızın da  listeleri inceleyip itirazda bulunmak isteseler dahi mesai dışında işyeri temsilcisine nasıl ulaşıp itirazda bulunacakları ve bunu takip edecekleri de tartışmalıdır. Seçim işlerine açıklık getirmesi gereken bir Yönetmelikte itiraz mekanizmasını kolaylaştıracak yol ve yöntemlere yer vermek bir yana, hangi usül ve merasimle yapılacağının dahi açıklanmaması son derece düşündürücüdür.

Diğer bir husus ise, mesai ve çalışma şartları bakımından ayrı bir düzene tabi olan uçuş personelinin oy kullanma süresinin 1 gün ile sınırlandırılmasıdır. Bu durumda, yaklaşık 9000 civarındaki uçuş personelinden sadece oy kullanma saatleri içinde İstanbul’da bulunacak olanlar oy kullanabilecek, bu durumda da seçme hakkı engellendiği gibi, temsil kabiliyetinin de sınırlı kalması sonucu ile karşılaşılacaktır. Genel seçimlerde dahi sınır kapılarında 1 ay süre ile oy verme mümkün iken, çalışma koşulları gereği büyük bir bölümü görevde olacak uçucu personelin sadece küçük bir bölümünün oy kullanmasına olanak verecek tarzda “oy kullanma süresini 1 gün ile sınırlamak” demokratik ve anayasal bir hakkın kullanımının da engellenmesi anlamına gelecektir.

Üstelik anılan yönetmelikte sadece oy kullanma gün ve saatinin değil yerinin de Sendika yönetimince belirlenmesi kuşkuları daha da artırmaktadır. Sendika yönetiminin, uçucular için oy verme yerini görev yeri kabul edilebilecek havalimanları yerine, halen grev mahalli olarak kullanılan Genel Müdürlük binasının çevresine sandık kurmasına ilişkin duyumlar belirtilen haklı endişeleri artırmaktadır.

SONUÇ:

Yukarıda arz olunan hususlar çerçevesinde, mesai, görev ve dinlenme süreleri bakımından farklı koşullara ve düzenlemelere tabi olan uçuş personelinin durumu dikkate alınarak, üye listelerinin delege seçiminden en az 1 hafta öncesinde askıya çıkartılması, itiraz mekanizmasının basitleştirilerek açıklığa kavuşturulması, uçuş personeli için oy verme yerlerinin Havalimanlarındaki Ekip Dinlenme Odaları olarak tespiti ve oy verme süresinin en az 3 veya 4 gün olarak belirlenmesinin anayasal haklarımızı kullanmayı kolaylaştıracağı gibi daha demokratik ve yüksek katılımlı bir seçimi mümkün kılacağı düşüncesiyle gerekli tedbirlerin alınmasını arz ve talep ederiz.

Bilgi: HAVA İŞ Sendikası Genel Merkezi(İlgili Yönetmeliğin 13/b md. Uyarınca)

        : Atatürk Havalimanı Mülki İdari Amirliğine.

 
“İŞÇİ İRADESİNE İPOTEK KOYAN GİRİŞİMLER VAR!”
 
PEGASUS 52 MİLYON TL'LİK HİSSE SATIYOR
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
acil demokrasi... 24 Eylül 2013 Salı 13:59

Emek Meclisine de bizim bir çağrımız olacak.Yavuz Güver'e yapılan ahlaksız teklifi kınadığınızı açıklayarak,eşit,adil ve demokratik bir seçim olmasını istediğinizi belirtirmisiniz.İşverenin sizi adres gösterdiği doğrumudur?

Yorumu oyla      1      1  
Kaptan 24 Eylül 2013 Salı 07:38

Ali denen arkadaşa oy verecek 2 tane pilot çıksın istifa ederim şirketten de sendikadan da. Ne uçuştan anlar ne havacılıktan anlar eeee nasıl 10 000 uçucunun haklarını savunacak. Geçin bunları lütfen gerçekçi olun biraz.

Yorumu oyla      1      7  
acil demokrasi... 24 Eylül 2013 Salı 02:52

Emek meclisinin her ne kadar adı thy işvereni ile anılıyor olsa da bu başvurusu çok yerindedir. Ne var ki bu başvuru ile uçuş işletme çalışanlarını kazanabilmek çok zor. Önemli olan ne söylediğinizden ziyade ne yaptığınızdır. Ayrıca emek meclisine bir önerim daha var. Kendi haberlerini havacılık çalışanlarının ilgi ile izledikleri aırkule ve ... haber sitelerinde yayınlatabilmelerine rağmen, gökkuşağı hareketi ile ilgili haber ya da duyurular ... haberde ya yayınlanmamaktadır ya da çarpıtılarak yayınlanmaktadır! Bu yanlı tutumun gözlerden kaçmadığı bilinmelidir. Gökkuşağı Hareketine işverenin yaptığı baskı ve tehditleri başta sendika genel merkez yönetim kurulu ve adı işverenle anılan emek meclisi bir açıklama yaparak adil ve eşit bir seçim olması yönünde açıklama yapmaması düşündürücüdür. Gökkuşağı Hareketinin seçimlere katılmasının engellenmesini kendi hanelerine yazacak hesabı yaparak ellerini oğuşturanların sukutu hayale uğrayacaklarını söylemek istiyorum. Saygılar...

Yorumu oyla      4      6  
TEKNİK 24 Eylül 2013 Salı 02:27

Arkanızdayız Emek Meclisi desteğimiz sonuna kadar size. Yola devam. Bu sefer olacak. Utansınlar ve de şapkaları hele çıkarıp bir önüne koysunlar bakalım. Mücadeleniz oldukça azimli. Boşverin Gökkuşağı ve uzantılarına. Hava-İş yönetimine gelince özellikle Atilay'a sözüm. zamanında Demirel'e çok söyledin yeter artık diye şimdi sıra bizde yeter artık Atilay dön artık evine....

Yorumu oyla      6      4  
24 Eylül 2013 Salı 02:19

Hava-İş duy sesimizi. Het gidi günler hey. Bir zamanlar bağırıyorduk Bakırköy yollarında trafiği keserek yaptığımız yürüyüşlerde: Çankaya'nın şişmanı İşçinin düşmanı diye. Bak şu geldiğimiz günlere. Sayın Atilay Başkan aklımıza gelir miydi gün gelecek işçinin düşmanı sendika başkanı olacak. Bırak artık Atilay Başkan, bırak ta seni öyle hatırlayalım.

Yorumu oyla      3      1  
Çiçek 23 Eylül 2013 Pazartesi 23:43

Ali Gülçiçek bu sefer uçuş işletmeden bayağı umutlu galiba. Ama söylemesi bizden, onlar baskılara boyun eğer gibi görünürler ama sonunda işvereni ve kuyruklarını hep sükut-u hayale uğratırlar.

Yorumu oyla      3      7  
uçuş ve teknik çalışanları 23 Eylül 2013 Pazartesi 22:39

Sandıkta oy kullanacak bir işçi olarak, emek meclisine ben de bir çağrıda bulunmak istiyorum... lütfen işverenle olan işbirliğinizi sonlandırın. Mümkün ise seçimlerden çekilin. Bu saatten sonra sizin adınıza oy kullanacaklar delege listesine yazdığınız sayı kadar bile olamayacak bilesiniz.

Yorumu oyla      4      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“İŞÇİ İRADESİNE İPOTEK KOYAN GİRİŞİMLER VAR!”
Gökkuşağı Hareketi bir açıklama yaparak, işçilerin iradesine ipotek koyan ...
THY'NİN REDDİ HAKİM TALEBİNE RET
THY ile Hava İş Sendikası arasındaki grev kırıcılığı davasına flaş karar. ...
THY’DEN GÜNEY AVRUPA İNDİRİMİ
Türk Hava Yolları bazı Güney Avrupa şehirlerine indirimli fiyatlarla uçuyor
 
HAVA-İŞ SEÇİM SÜRECİNDE BASKI VE ÇEKİLME
THY Teknisyeni ve TALTA Başkanı Yavuz Güver, Hava-İş Genel Kurulu delege ...
UZAKDOĞU’DA 'OLUMSUZ HAVA' RÖTARI
THY, bugün ve yarın yapılacak Guangzhou ve Hong Kong seferlerinin olumsuz ...
"TAVAN FİYAT" BAYRAM SONRASINA KALDI
Uçak biletlerinde 'tavan fiyat modeli', Kurban Bayramı sonrasına kaldı. ...
 
THY’DE SÜPER TAYFUN ALARMI
Türk Hava Yolları, Çin'in güneyinde Güney Asya'yı etkisi altına alan Usagı ...
DAYANIŞMA KOMİTESİ'NDEN HAVA-İŞ'E DESTEK
Türk Hava Yolları'nda(THY) greve devam eden Hava-İş Sendikası'na Dayanışma ...
YENİ BİR OLUŞUM DAHA
Hava-İş Sendikasının Aralık ayında yapılacak olan 27. Olağan Genel Kurulunda ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
12 / 15 °C 10 / 15 °C 10 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •İstanbul Havalimanı
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •uçak
  •Singapur Havayolları