iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
21 Mayıs 2015 Perşembe - 12:28

EMIRATES’TE BÜYÜK KÂR

Emirates Grubu, yıl içindeki çok sayıda küresel ve işletim zorluğuna rağmen 2014-2015 mali yılını üst üste 27’inci kez kârla tamamladığını ve seneyi istikrarlı büyüme ile güçlü bir şekilde kapattığını açıkladı

EMIRATES’TE BÜYÜK KÂR
Losev-1

Emirates Grubu, 2014-2015 mali yılında geçen yıla kıyasla yüzde 34 artış ile 1,5 milyar dolar kâr açıkladı. Grubun gelirleri geçtiğimiz yıla oranla yüzde 10 artarak 26,3 milyar dolar ve nakit dengesi 5,5 milyar dolar ile güçlü bir görüntü sergilemeye devam etti.

Mali sonuçlara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Emirates Havayolları ve Grubu Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum, 2014-15 yılının havacılık için türbülanslı bir yıl olduğunu belirterek "Petrol fiyatlarındaki düşüş, mali yılın ikinci yarısında maliyetlere bir rahatlama getirse de kârlılığımızda yaşanan önemli kur dalgalanmalarının neden olduğu etkiler, Ebola salgını ile mücadele, birkaç bölgedeki silahlı çatışma ve Dubai Uluslararası Havaalanında 80 gün boyunca devam eden pist güncelleme çalışmaları sırasındaki işletim düzenlemelerinin gelirimizde yarattığı düşüşü dengeleyemedi. Üst üste 27’inci yılı kâr ile kapatmamız ve bugüne kadarki en iyi performanslardan birini göstermemiz, markalarımızın ve işletmemizin temellerinin güçlülüğünün, işgücümüzün kararlılığının ve yeteneğinin bir göstergesidir" dedi.

Şeyh Ahmed Bin Saeed Al-Maktoum şöyle konuştu:

"Her yıl, yeni zorlukları da beraberinde getiriyor. Biz ise bunlarla mücadele ederken, her zaman çalışanlarımız, müşterilerimiz ve uzun vadeli hedeflerimiz için en iyi olana göre hareket ediyoruz. Grup olarak kâr-zarar tablomuzu yakından takip ediyoruz, ama konu iş performansımızı artırmaya ve çalışanlarımızı kollamaya yatırım yapmak olduğunda asla tereddüt etmiyoruz.  2014-15'te Grup, toplamda uçaklara ve ekipmanlarına, modern tesislere, en son teknolojilere ve personel girişimlerine 5,5 milyar dolar yatırım yaptı. Geçen yılki rekor yatırımdan sonra bugüne kadar bir mali yıl içinde gerçekleşen ikinci en yüksek tutar buydu." 

Emirates'in ve dnata'nın önemli pazarlarının çoğunda diğer para birimlerine karşı ABD Dolarının güçlü yükselişi, grubun kâr-zarar tablosu üzerinde 1,5 milyar 412 milyon doğrudan doğrudan bir etkiye sahip olurken Dubai'deki 80 günlük kesintinin Grup geliri üzerindeki etkisi ise 467 milyon dolar oldu.

Çalışan sayısı 84 bin kişiyi geçti

Grubun 80'i aşkın alt kuruluşu ve şirketi genelindeki çalışan sayısı, yüzde 11'lik bir artışla 160'ın üzerinde farklı ulusu temsil edecek şekilde 84.000'in üzerine yükseldi.

Emirates Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Şeyh Ahmed Bin Saeed Al Maktoum, "İleriye baktığımızda dünyadaki çok sayıda para biriminin ve ekonomik pazarın devam eden belirsizliğinin ve bazı ülkelerde ortaya çıkan yerli ekonomiyi koruma teşebbüslerinin yarattığı tehdidin bir zorluk oluşturmaya devam edeceğini görebiliyoruz. Ancak, yeni mali yıla güvenle ve güçlü bilançomuz, sağlam geçmişimiz, çok yönlü küresel portföyümüz ve uluslararası yetenek havuzumuzla sürekli kârlılık için güçlü bir temel ile giriyoruz. İstikrarlı ve mantıklı büyüme yolculuğumuza devam edecek ve müşterilerimizin beklentilerini karşılamak ve aşmak için daha da fazla çalışacağız" dedi.

Genel kâr artışına paralel olarak Grup, Dubai Yatırım Kurumu'na 2,6 milyar 700 milyon dolar temettü de açıkladı.

Emirates performansı

Emirates 2014-15 yılında, kapasitesini 4,0 milyar Mevcut Kilometre Ton (ATKM) artırdı.  Havayolunun tarihinde ilk kez Emirates'in toplam yolcu ve kargo kapasitesi, 50 milyar sınırını aşarak mali yıl sonunda 50,8 milyar Mevcut Kilometre Ton (ATKM)'ye ulaştı ve havayolunun dünyanın en büyük uluslararası havayolu olarak konumunu güçlendirdi.

Emirates, yıl içinde 12 adet A380, on adet Boeing 777-300ER ve iki adet Boeing 777F olmak üzere 24 yeni uçak satın alarak toplam filo sayısını 231'e yükseltti. Aynı zamanda 10 uçak da seferden kaldırılarak ortalama filo yaşı 75 aya indirildi ki bu, 140 aylık endüstri ortalamasının yaklaşık yarısına eşit. Havayolu, dünyanın en büyük Boeing 777 ve A380 operatörlerinden biri olmayı sürdürüyor ve bu iki uçak bugün havada olan en modern ve verimli geniş gövdeli jetler arasında gösteriliyor.

Yeni uçakların teslimi ile, Emirates yıl içinde 5 yeni uçuş noktası için seferlerine  başladı. Bu destinasyonlar Abuja, Brüksel, Budapeşte, Chicago, Oslo ve dört kargo destinasyonu: Atlanta, Basel, Mexico City ve Ouagadougou oldu. Bu dönemde aynı zamanda Afrika, Asya, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Amerika mevcut sefer ağındaki 34 şehre hizmet ve kapasite takviyesi ile daha fazla seçenek ve bağlantı sağlandı.

Dubai'de pistin 80 gün boyunca kapalı kalması, 19 Emirates uçağının yerde kalmasına neden olarak havayolunun kapasitesini %9 azalttı ve bu dönem içinde seferlerin 41 destinasyon ile sınırlı kalmasına neden oldu. Bunun havayolunun geliri üzerindeki tahmini etkisi ise 436 milyon dolar oldu. Afrika'daki Ebola salgını, rotaların askıya alınmasına yol açtı ve diğer limanlardaki sağlık ve güvenlik taramalarını artırdı ve coğrafi politikalar, seferlerin askıya alınmasına ve çatışmalı bölgelerin üzerinden uçmamak için uçuş rotalarının değiştirilmesine neden oldu.

Gelirler yıllık 24.2 milyar ile rekor kırdı

Bu zorluklara rağmen Emirates'in geliri, 24,2 milyar dolar yeni bir rekor seviyeye ulaştı. Jet yakıtının ortalama fiyatı ise mali yılın ikinci yarısında önemli oranda düşerek Emirates'in kâr-zarar tablosunun iyileştirilmesini destekledi. Emirates'in yakıt faturası geçtiğimiz yıla oranla yüzde 7 düştü ve 7,8 milyar dolara indi. Yakıt masrafı mevcut durumda geçen yıla kıyasla yüzde 4'lük bir düşüş ile işletim maliyetlerinin yüzde 35'ini oluşturuyor. Fakat yine de havayolu için en yüksek maliyet kalemi olmayı sürdürüyor. 2013-14 mali yılında gerçekleşen yüzde 7 gelir artışına oranla toplam işletim maliyetleri ise yüzde 6 artış gösterdi.

Emirates, tüm piyasalarda artan rekabet baskısına rağmen bu dönemde 1,2 milyar dolar rekor kâra ulaştı ve geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40'lık bir artış ile birlikte 2010-11'den bu yana en güçlü marjı olan yüzde 5,1 değerinde sağlam bir kâr marjı ortaya koyarak başarılı bir yönetim sergiledi. 

Yolcu sayısı 49.3 milyona yükseldi

Geçtiğimiz yıla oranla yüzde 11 daha fazla yolcu taşıyarak 49,3 milyon yolcu sayısı ile bir rekora erişen Emirates, Mevcut Koltuk-Kilometre (ASKM) üzerinden yüzde 9'luk bir koltuk kapasitesi artışına rağmen yüzde 79,6 yolcu doluluk oranına ulaşmayı başardı, bu rakam geçtiğimiz yıla (%79,4) kıyasla artış gösteriyor.  Bu da Dubai merkezinden verimli rotalar ile Emirates'in gelişmiş uçaklarında uçmaya dair güçlü tüketici arzusunu ortaya çıkarıyor.

Emirates ayrıca çoğu piyasada görülen ekonomik belirsizlik ve güçlü rekabete rağmen premium yolcu doluluk oranını da iyileştirdi. Havayolu şirketinin ana uçağı A380 ise premium ve genel koltuk doluluk oranında genel ağın üzerine çıkarak, Emirates'in yolcuları arasındaki premium ve A380 ürününe olan ilgiyi ortaya koydu. 31  Mart 2015'te Emirates'in filosunda yolcu ağındaki her dört destinasyondan birine sefer yapan 59 adet A380 uçağı vardı.

En yüksek gelir Avrupa’dan

Emirates'in dünyanın altı bölgesinden elde ettiği gelir her bölgenin yüzde 30'un altında toplam gelire olan katkısıyla dengeli durumunu sürdürüyor. Avrupa, 2013-14'e kıyasla yüzde 7 artışla 6,9 milyar dolar ile en yüksek gelir sağlayan bölge. Doğu Asya ve Avustralasya, yüzde 3'lük artış ve 6,7 milyar dolar ile onu yakından takip ediyor. En büyük büyüme ise yüzde 20 artış ile 3 milyar dolara çıkan Amerika tarafından kaydedildi. Körfez ve Orta Doğu geliri ise yüzde 4 artarak 2,3 milyar dolara ulaştı.

Emirates, dünyanın geri kalanında Batı Asya ve Hint Okyanusu'nda yüzde 11 artış ile 2,5 milyar dolarave Afrika'da yüzde 5 artış ile 2,2 milyar dolar tutarında güçlü gelir artışları gördü.

Uçaklarda Wi-Fi hizmetine 20 milyon dolar yatırım yaptı

Emirates, müşteri odaklı yaklaşımı çerçevesinde aynı dönemde filosunu Wi-Fi ile donatmak için geçen yıl 20 milyon doların üzerinde yatırım yaptı. 31 Mart 2015 itibariyle A380 ve Boeing 777 uçağından 107'si, Wi-Fi hizmeti sunuyor. Havayolu aynı zamanda Glasgow ve Los Angeles'ta yeni özel havaalanı salonları açarak tüm dünyadaki Emirates özel havaalanı salonlarının sayısını 37'ye çıkardı. Emirates, büyümesini desteklemesi ve dil ve yanıt yeterliliğini takviye etmesi için Budapeşte'de yeni bir 300 personel ile hizmet veren irtibat merkezi de açtı.

2015-16 için ise Emirates, bugüne kadar bir dizi mevcut destinasyonda kapasite güncellemelerinin yanı sıra Denpasar ve Orlando da dahil olmak üzere iki yeni rota duyurdu.

2014-15 mali yılı, geçen yıla kıyasla oldukça dikkat çekici yüzde 9'luk bir artış ile 3,4 milyar dolar gelir beyan eden Emirates SkyCargo için de güçlü bir yıl oldu. Havayolu şirketinin toplam taşıma gelirlerine yüzde 15 katkı yapan Emirates SkyCargo, şirketin gelişen faaliyetlerinde önemli bir rol oynamaya devam ediyor.

Emirates SkyCargo'nun yük taşıma kapasitesi, hızlı değişen talep düzenleri ile zorlu olmayı sürdüren hava taşımacılığı pazarında yüzde 6 artarak 2,4 milyar tona ulaştı.

Mali yılın sonunda Emirates SkyCargo nakliye filosu 12 Boeing 777F ve 2 Boeing 747-400F olmak üzere 14 uçağa yükseltildi. Emirates'in otelleri de geçen yıla yüzde 23'lük artış ile 189 milyon dolar gelir kaydetti.

Dnata performansı

2014-15, dnata'nın 56 yıllık faaliyeti içinde bugüne kadarki en kârlı yılı oldu. dnata'nın geliri bu dönemde 2,8 milyar dolar artış gösterdi. Yüzde 36'ya denk gelen gelir artışı, organik büyüme yoluyla elde edildi ve dnata Travel'ın önceki mali yılda, Mart 2014 tarihinde satın aldığı Gold Medal Travel Group faaliyetlerinin ilk tam yılını bitirmesi, Ekim 2014'te BK'da Stella Travel'ın ve Şubat 2015'te Avustralya'da Toll dnata'daki geri kalan yüzde 50 hissenin satın alınması ile desteklendi. Aynı zamanda dnata'nın havacılık BT işi Mercator'un satışı da 2014-15 mali yılında tamamlandı.

Geçen yılın rekor yatırım seviyelerini artıran dnata, 140 milyon dolar yatırım yaparak gelecekteki büyümesinin temellerini atmaya da devam etti. 2014-15'teki önemli yatırımları arasında ise Filipinler'de yeni 700 personel ile hizmet veren irtibat merkezi; Manila ve Dubai'de yeni havaalanı dinlenme salonları;; Avustralya, Irak, Pakistan, Singapur, İsviçre, BAE ve BK'da yeni kargo tesisleri ve Orta Doğu'da yeni seyahat ofisleri yer alıyor.

 
TAV'A ''İÇ DENETİM FARKINDALIK'' ÖDÜLÜ
 
PEGASUS 6'NCI AİRBUS 320'SİNİ TESLİM ALDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘CB’ BULUTLARI RÖTARLARA NEDEN OLDU
İstanbul’da dün akşam Kümülonimbus (CB) bulutları THY’nin bazı seferlerinde gecikmeye yol açtı
İSTANBUL-TOKAT UÇUŞLARI BAŞLIYOR
AnadoluJet, İstanbul Sabiha Gökçen ile Tokat arasında düzenleyeceği karşılıklı ...
THY'NİN NOTU DÜŞÜRÜLDÜ
S&P, Türk Hava Yolları'nın kredi notunu düşürdü
 
AKP DÖNEMİNDE THY-5
Erhan Bilgin yazdı...
SUNEXPRESS İTALYAN GAZETECİLERİ AĞIRLIYOR
SunExpress Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, 1 Mayıs’ta başlayan İzmir-Milano ...
GAME CHANGER İSTANBUL
Havacılıkta ağırlık noktasının Avrupa’dan İstanbul’a kaydığını söyleyen ...
 
KONNICHI WA SKYLIFE
Türk Hava Yolları’nın Skylife dergisi Japonca olarak da basılmaya başlandı
KARTEPE’DE MODEL UÇAK ŞENLİĞİ
Kocaeli’nin Kartepe İlçesinde düzenlenen model uçak hava şenliği renkli görüntülere sahne olu
PARK YERİNDE SLİDE’I PATLADI
Atatürk Havalimanı’nda park pozisyonunda bekleyen Türk Hava Yolları’nın ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
ERCAN'DA BAYRAM RAKAMLARI
PETLAS'TAN BİR 'İLK'
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 16 °C 11 / 14 °C 11 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •Rusya
  •Delta Airlines
  •Sunexpress
  •Qatar Airways