iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
1 Mayıs 2009 Cuma - 14:10

EMIRATES'TE KORKUTAN OLAYLAR

Bugün açıklanan kaza raporu, Emirates EK 407 seferini yapan uçakta bulunan 275 kişinin nasıl saniyeler ve santimetreler kala çok büyük bir felaketin eşiğinden döndüğünü gösteriyor.

EMIRATES TE KORKUTAN OLAYLAR
Losev-1

ÜNAL BAŞUSTA YAZIYOR...

 

20 Mart 2009, Avustralya’dan Dubai’ye gitmek için 22.31’de pistte hızlanan uçağın sürati yerden kesilme hızına eriştiğinde kaptan, uçağı kullanan ikinci pilota rotate (lift off) komutunu verdi. İkinci pilotun uçağın burnunu kaldırmasına rağmen uçağın reaksiyon göstermemesi üzerine kaptan “rotate” komutunu tekrarlar ve ikinci pilot uçağın burnunu biraz daha kaldırır. Bütün bunlara rağmen bir değişiklik olmayınca da uçağın kontrolünü alarak maksimum kalkış hızı (maximum take-off thrust TOGA) uygulayarak uçağın motorlarına maksimum güç verir.

Burnunu güçlükle kaldıran uçak kuyruğunu evvela pistte daha sonra pist dışında çimenlere sürterek yükselmeye çalışırken iniş takımlarıyla yaklaşma ışıklarına ve ILS localizer antenine de çarparak kalkışını tamamlar. Sürtünme sırasında uçaktan kıvılcımlar çıkar ve oluşan dumanlar kabin içine kadar dağılır. Uçak pistin 500 metre ilerisindeki 2.5 metre yüksekliğindeki tel örgüleri ve daha ilerisindeki bir binayı güçlükle geçer.

Resimlerden de göründüğü gibi uçağın kuyruk kısmı ve paneller sürtünme nedeniyle son derece aşınmış ve gövdesinde ve iniş takımlarında da hasar oluşmuştur. Uçağın ciddi bir şekilde yükselmesi ancak pistin 300 metre ilerisinde başlamış. Bu olayla beraber Emirates’teki uçuş hayatlarını sonlandıran pilotlar, arkalarında şirketin uçuş eğitimi ve uçuş güvenliğindeki kapasitesi hakkında ciddi sorular bırakıyor.

 

Bir başka olay

Bu kaza bütün dünyada en mükemmel hava yollarından biri olarak parmakla gösterilen Emirates’in ilk olayı da değil… Buna çok benzer başka bir önemli olayı daha var.

Emirates’e ait bir Airbus A340-300s 2004 yılının Nisan ayında Johannesburg’tan kalkarken iniş takımlarıyla yaklaşma ışıklarına çarparak ciddi bir şekilde hasar görmüştü. Uçak fazla yakıtını boşalttıktan sonra içindeki 274 kişiyle beraber geriye salimen dönmüştü.

 

Bu olayda pilot en son gördüğü eğitim sırasında duyduğu ve simülatörde de başarıyla denediği yeni bir kalkış tekniğini uygulamış fakat bu tekniği yüzünden uçak neredeyse düşecek duruma gelmişti.

(The report says the reason for the captain’s erroneous take-off technique was that he had “received a tip during recent recurrent training sessions to move the Side Stick Order Indicator [SSOI, see diagram] to the +9° position on the primary flight display [PFD] during rotation for take-off to attain the prescribed two-thirds backward sidestick movement needed to rotate the aircraft for take-off”)

 

Pistin neredeyse sonuna kadar geldiği halde uçağını kaldıramayan pilot en sonunda take-off/go-around thrust uygulayarak uçağı yerden kesebilmiş fakat bu sırada iniş takımlarını, flaplarını ve ve gövdesini yaklaşma ışıklarına çarpmaktan kurtaramamıştı.

At rotation, the captain eased off on the backstick, and the first officer thought he was taking the action to avoid a tailstrike. The airplane rumbled off the end of the runway, smashed through a row of runway end/approach lights, and went about 650 feet before finally getting airborne when the captain reapplied backstick and also applied takeoff go-around (TOGA) power.

 

Flaplarını toplamak isteyen pilotlar flap mekanizmasındaki hasar nedeniyle bunu başaramamışlar, kokpittede “flaps locked” mesajını almışlardı.

İşin en tuhaf tarafı ise bu uçuşun her iki pilotun da A340-300 uçağı ile yaptıkları ikinci uçuşları olması ve kaptanın da ilk defa bu tip uçağı kullanmasıydı (PF).

Raporlar ikinci pilotun kalkış sırasında uçağın pistin orta çizgilerini takip ettiğine konsantre olduğundan, uçağın zamanında burnun kaldıramamasını, bu uçak tipinde yeni olduğundan, tam güç yerine flexible thrust, kullanıldığından ve Johannesburg Havaalanı’nın yüksek irtifada olmasından dolayı bu durumu normal karşılayarak müdahale etmediğini yazıyor.

 

 
MEKSİKA SEFERLERİ FELÇ OLDU
 
BMI'YA İSRAİL ÖFKESİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MEKSİKA SEFERLERİ FELÇ OLDU
Meksika’ya sefer yapan havayolları, domuz gribi kaygısıyla ülkeye olan ...
KONGO’DA BOEING DÜŞTÜ
Bako Havayolları’na ait bir Boeing 737-200, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde ...
AMSTERDAM RAPORUNDA DÜZELTME
Hollanda makamları THY’nin Amsterdam kazası ara raporuna yapılan itiraz ...
 
HAVA HUKUKU KONFERANSI
İstanbul’da Hava Hukuku Konferansı düzenlendi…
BOEING 737'DE DEĞİŞİKLİK
Boeing, 737 serisinin kabin ve motorunda bir dizi önemli değişikliğe imza ...
THY KANADA'YA UÇMAYACAK MI
Sabah Gazetesi yazarı Mahmut Övür, Sivil Havacılık Anlaşması’nın imzalanmasına ...
 
HATAY HAVAALANINA YENİ TERMİNAL
Yolcu kapasitesi yüksek olan Hatay Havaalanı'na yeni terminal binası yapımı ...
SWISS AVRUPA'NIN EN İYİSİ
Swiss International Airlines kısa ve uzun menzilli uçuşlar için "Avrupa'nın ...
NETJETS'İN TÜRKİYE ATAĞI
Avrupa’nın en büyük özel havacılık şirketi NetJets Europe, Türkiye pazarına ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
UÇAKTA YOLCU KAVGASI
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
ÖN LASTİĞİ PATLADI
İGA'DA HEDEF: ABD'YE AÇILMAK
MOURINHO THY REKLAMINDA
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
PİSTTE 371 METRE SÜRÜKLENDİ
ULAŞTIRMA BAKANLIĞI AÇIKLAMASI
BURUN TEKERLEĞİ AÇILMADI
AIRBUS'TA ‘İHA' YATIRIMI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
15 / 19 °C 13 / 15 °C 12 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •Delta Airlines
  •United Airlines
  •bilet
  •uydu