iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
20 Mayıs 2015 Çarşamba - 11:19

GAME CHANGER İSTANBUL

Havacılıkta ağırlık noktasının Avrupa’dan İstanbul’a kaydığını söyleyen DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, İstanbul’un 3'ncü havalimanı projesi ile Game changer (Oyun değiştirici) pozisyona geçeceğini söyledi

GAME CHANGER İSTANBUL
Losev-1

Türkiye havacılıkta yaşadığı başarıyı bu ay açacağı iki havalimanıyla taçlandıracak. Karadeniz'de Avrupa'nın ilk denize inşa edilen Ordu-Giresun Havalimanı 22 Mayıs'ta, Hakkari Yüksekova Havalimanı ise 26'sında devreye girecek. Açılışlarla birlikte faal havaalanı sayısı 55’e ulaşacak. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, 5 havalimanın daha devreye almasıyla birlikte Türkiye'nin her köşesine havacılığı taşıma hedefine ulaşılacağını söyledi. Havacılıkta kuşak atladığını ifade eden Yıldırım kurumun İstanbul merkezinde Yeni Şafak'ı ağırladı. İstanbul'da inşa edilecek 3. Havalimanı hakkında bilgiler paylaşan Yıldırım projenin İngilizce ifade edilen Game changer (Oyun değiştirici) bir özellikte olduğunu söyledi.

GAME CHANGER İSTANBUL

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım havacılıkta uçuş, yolcu ve yük taşımalarının durumuna bakılarak oluşturulan ağırlık noktasının Avrupa'dan İstanbul'a kaydığını söyledi. Yıldırım, Türkiye'nin 3.havalimanı projesi ile Game changer (Oyun değiştirici) pozisyona geçeceğini söyledi. Yıldırım “Dünya haritası üzerinde düğüm noktaları tespit ediliyor. Uçak yolcu ve yük hareketlerinin ağırlık merkezi bulunuyor. Bu nokta Avrupa üzerindeydi. Son 20 sene önce Avrupa üzerindeydi. Asya ve Asya'daki ülkelerin özellikle Çin, Hindistan'ın kalkınmasıyla dünyaya açılmasıyla birlikte bu ağırlık noktası hep doğuya doğru kaydı. Son yapılan analizlerde gördük ki artık İstanbul'un üzerine gelmektedir. Dünyanın havacılık ağırlık merkezine en yakın bir megapol olma durumunda” dedi.

PASTADAN BÜYÜK PAY ALACAĞIZ

Değişen dünya havacılığında İstanbul'un öneminin arttığına işaret eden Yıldırım şunları söyledi: “Bizim burada böyle dev havalimanı olmamız halinde bu pastadan ciddi pay alacağımız net olarak ortada. Bu görünüyor o yüzden bazı ülkelerde endişe var. Normaldir bu biz hakkımızı almak için elimizden geleni yapacağız. Asya'dan Avrupa'ya gidecek olan veya Avrupa'dan Asya'ya gidecek olan veya Afrika'dan binip Avrupa'ya gidecek olan yolcu için en uygun aktarma yeri İstanbul oluyor.”

ALMANLAR YAPAMADI BİZ YAPIYORUZ

3. Havalimanı'nın oyunu değiştirecek kapasitede bir proje olduğunun altınız çizen Yıldırım, doğan tepkilerden de bunu anladıklarını kaydetti. Avrupa'dan Afrika'dan kiminle temas edildiyse bu konunun gündeme getirildiğini kaydeden Yıldırım, “Bu bir rahatsızlık mıdır? Rahatsızlık ta vardır hayranlık da vardır. Bu önemli bir projedir” dedi. Projenin sadece bölgesel değil tüm sivil havacılık dengelerini değiştireceğini belirten Yıldırım, Almanya'nın Berlin'de deklare ettiği havalimanını hala açamadığını hatırlattı. Açılışın 2012 olarak açıklandığını belirten Yıldırım, “3 yıl geçti hala bitirip açamadılar. Dolayısı ile Almanların o ekonomik güçleri ile yapamadıklarını onlarınkinden daha büyüğünü gerçekleştirmemiz inanılmaz gibi geliyor” dedi. Projenin 4 etaplı olduğunu açıklayan Yıldırım 4. Etabın sonunda 150 milyon yolcu kapasitesine ulaşılacağını kaydetti. İlk etapta 90 milyon kapasite öngörüldüğünü ifade eden Yıldırım "Atatürk Havalimanın kapasitesi 60 milyona yaklaştı. İki havalimanımız da kapasitesini doldurmuş durumda. Projede 5 paralel pist bir de 6. dikine bir pist inşa edilecek. Aynı anda 5 uçak inip kalkabilecek” dedi.

AFRİKA'YA AÇILIYORUZ

Türkiye'nin bir Afrika açılımı olduğunu belirten Yıldırım, DHMİ olarak Afrika'ya açılacaklarını kaydetti. Yıldırım “Afrika'da İşletme veya sıfırdan havalimanı inşası yardımı, teknik ve tecrübe desteği yapabiliriz” dedi. Görüşmelere başladıklarını belirten Yıldırım “Şu anda rahat olabileceğini düşündüğüm 4-5 ülke var. Biz gitsek masaya oturup desek ki havalimanına talibiz. O ülkenin yetkililerinin hayır diyemeyeceklerini düşünüyorum” dedi.

5 Havalimanı daha inşa edilecek

DHMİ Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, önümüzdeki aylarda 5 tane daha havalimanın yapımına başlanacağını söyledi. Yıldırım "Bu ay iki tane havalimanı açılışını gerçekleştireceğiz. Bunların tamamlanmasıyla faal havaalanı sayısı 55 olacak. Bu sayıdan sonra 5 tane daha olacak. Bunlardan birkaç tanesi belli oldu. Bir tanesi Rize - Artvin Havalimanı o da gene deniz üzerine pisti hazırlanacak. Karaman'da yine bir havalimanı olacak. Antalya'nın batısında bir havalimanı düşünüyoruz. Yakın bir zamanda 60 rakamına kavuşulacak. Bundan sonra artık daha yapılır mı Türkiye için artık pek ihtiyaç kalmıyor. Tek tük istisnai durumlarda olabilir. Kurumun özelleştirilmesi iddialarıyla ilgili konuşan Yıldırım böyle bir şeyin gündemlerinde olmadığını söyledi.

Yüksekova İran ve Irak'tan yolcu alacak

Açılışı yapılacak havalimanları hakkında açıklamalar yapan Yıldırım, Ordu Giresun Havalimanı'nın deniz doldurularak yapılan Avrupa'da örneği tek olan bir havalimanı olduğunu söyledi. Yıldırım Yüksekova'ya inşa edilecek havalimanının yurt dışına bile hitap edebilecek bir havalimanı olacağını söyledi. Yıldırım “İran'dan insanlar uçmak için Van'a gidiyorlar. Şimdi Yüksekova da bir alternatif olarak gündeme girecek. Kuzey Irak için de bunu söylemek mümkün. Çünkü orası her tarafa yakın bir bölge” dedi. Havalimanlarına verilen isimler hakkında konuşan Yıldırım “İsimler için teklifler geliyor. Bu teklifler içinden en uygun görülen seçiliyor. Bakanlar Kurulumuzun kararı ile ismi konmuş oluyor. Hakikaten güzel isimler çıktı ortaya. Sadece vilayetin ismini taşımaktan ziyade değerli bir şahsiyetin tarihe mal olmuş bir şahsiyetin bölgemizin önemli insanlarının isimlerinin verilmesi daha hoş oluyor” dedi.

Atatürk Havalimanı kapatılmamalı

Atatürk havalimanı’nın akıbeti ile ilgili kesinleşmiş bir karar olmadığını açıklayan Yıldırım 3. Havalimanı'nın devreye alınmasıyla birlikte burada yolcu ve yük faaliyetinin devam etmesinin doğru olmayacağını kaydetti. “Atatürk Havalimanı’nın bana göre kapanmaması gerekir” diyen Yıldırım havalimanının VİP, bussines uçuşlar için hava ambulansı, hava taksisi gibi genel havacılığın diğer unsurları için kullanılmaya devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Murat Palavar-Yeni Şafak

 
KONNICHI WA SKYLIFE
 
SUNEXPRESS İTALYAN GAZETECİLERİ AĞIRLIYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KONNICHI WA SKYLIFE
Türk Hava Yolları’nın Skylife dergisi Japonca olarak da basılmaya başlandı
KARTEPE’DE MODEL UÇAK ŞENLİĞİ
Kocaeli’nin Kartepe İlçesinde düzenlenen model uçak hava şenliği renkli görüntülere sahne olu
PARK YERİNDE SLİDE’I PATLADI
Atatürk Havalimanı’nda park pozisyonunda bekleyen Türk Hava Yolları’nın ...
 
PİLOTLARIN YARISI UÇUŞTA UYUYOR MU ?
Uçak personeli ve pilotlar itiraf anketine katıldı. Yapılan açıklamalar, ...
MURAT ÖZTÜRK'Ü ANIYORUZ
Efsane Gökyüzü Muhabiri Murat Öztürk, 2013 yılının 19 Mayıs günü bir gösteri ...
ANKARA UÇUŞLARINA YAĞMUR ENGELİ
Ankara’da dün akşam saatlerinde etkisini gösteren olumsuz hava koşulları ...
 
THY UÇAĞI GERİ DÖNDÜ
Türk Hava Yolları’nın İstanbul-Ekaterinburg seferini yapan uçağı teknik ...
HAVA-İŞ KAZA YERİNDE SAYGI DURUŞUNDA
Hava-İş Sendikası bugün saat 14.30’da THY Teknik A.Ş. Teknisyeni Tuğrul ...
KARAMAN’A HAVALİMANI
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Karaman Havalimanı için etüd çalışmalarının tamamlandığını açıkladı
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
UKRAYNA UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
KOKPİT CAMI ÇATLADI
İGA SPOTTER ALANI AÇILDI
EMIRATES CEO'SU ÖZÜR DİLEDİ
'23 NİSAN' KAMPANYASI
BİLGEN ASALATEN ATANDI
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
10 / 14 °C 10 / 18 °C 14 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •kaza
  •kriz
  •turist
  •kabin memuru
  •almanya