iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
12 Temmuz 2010 Pazartesi - 08:12

GELECEK YEŞİL ENERJİDE

Kopenhag Zirvesi'nden bu yana tüm uçak şirketleri yeşil enerjilerle ilgilenmeye başladı.

GELECEK YEŞİL ENERJİDE
Losev-1

Havayolu trafiğinin her 15 yılda bir üç katına çıkmasına rağmen, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarının yarı yarıya indirilmesi hedefleniyor.

 

Sunseeker, güneş enerjisi ile çalışan bir planör. Space Bike coınbustible pil ile çalışan bir balon. İsviçreli Bertrand Piccard tarafından geliştirilen Solar Impulse ise hava şartları izin verirse ilk gece uçuşunu yapmaya hazırlanan güneş enerjisi ile çalışan bir uçak.

 

Geçtiğimiz günlerde Havacılık ve Uzay Müzesi Bourget’de düzenlenen Yeşil Havacılık Fuarı'nda yer alan bu örnekler, birçok alanda olduğu gibi havacılık sektöründe de "yeşil dönemin" başladığına işaret ediyor. Kişiler veya küçük şirketler tararından geliştirilen bu yeşil uçaklar, Boeing ya da Airbus'un tersine ne ekonomik ne de kitlesel taşımacılık tasası taşıyor.

 

Dünyanın en büyük iki uçak şirketi Boeing ve Airbus, yeşil uçakların yer aldığı fuarda yer almasalar da, bu yeni yeşil uçakları yakından takip ediyorlar. Bunun başlıca nedeni, Kopenhag Zirvesi'nden bu yana tüm uçak şirketlerinin, havayolu trafiğinin her 15 yılda bir üç katına çıkmasına rağmen, 2050 yılına kadar karbon emisyonlarını yarı yarıya indirmeyi hedefliyor olmaları.

 

Airbus Çevre Direktörü Christian Dumas, Fransız Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, "Havacılığın ilk günlerinden bu yana, yakıt tüketimi her zaman endişe nedeni oldu. Ekonomik endişelere şimdi de çevresel endişeler eklenmiş durumda" yorumlarında bulunuyor. Sektör uzmanları ise elektrik enerjisi ile havalanabilecek hipersonik uçak geliştirilene kadar, havacılık sanayinin 2011 yılından itibaren biyo yakıtları kullanmaya hazırlandığını ifade ediyorlar.

 

Biyo yakıt dönemi başlıyor

Bugün dünya havacılık endüstrisi filosu yaklaşık 20 bin uçağa denk geliyor. Dünya trafiğinde harcanan petrolün yüzde 12'si bu dev uçak filosuna ait. Uçakların neden olduğu yıllık karbon emisyonu oranı ise 700 milyon ton. Bu, dünya genelindeki toplam karbon emisyonunun yaklaşık yüzde 3'ünü oluşturuyor.

 

Karbon emisyonunun azaltılması için uçak şirketlerine yardım etmeye karar veren Boeing ve Airbus ise, bu konuda farklı alanlarda çalışmalar gerçekleştiriyorlar. İki şirket öncelikle, uçakların daha hafif metallerden yapılması yönünde çalışmalara imza atıyorlar. Uçakların hafiflemesi kerosen tüketimini azaltıyor. İki şirket tarafından üretilen yeni uçaklar, eskilerine oranla yüzde 15-20 arasında daha az kerosen tüketiyor.

 

Airbus ve Boeing aynı zamanda yeni enerji kaynaklarını da test ediyorlar. Bu kapsamda, sentez yakıtlar ve hammaddesi tarım olmayan ikinci nesil biyo yakıtlar oldukça ümit verici. Bu yöndeki ilk test uçuşları 2008 Şubat ayında başladı. Doğalgazdan elde edilen likit sentez yakıtla çalışan Airbus A380 ilk uçuşunu Filton ile Toulouse arasında gerçekleştirdi. Kerosen ve (noix de cocobabassu) biyoyakıt karışımı ile çalışan Virgin Havayolları'na ait B747-300 ise Amsterdam ile Londra arasında ilk deneme uçuşunu yaptı. Bu deneme uçuşlarından bir sene sonra, Japonya Havayolları'na ait B747-300, cameline çiçeği, çölde yetişen bitki jatropha ve yüzde 50 oranında kültür algueslarından oluşan biyo yakıtla havalandı. Airbus ise geçtiğimiz günlerde yüzde yüz kültür algues'ından elde edilen bir biyo yakıt ile ilk Diamond DA42 uçuşunu gerçekleştirdi.

 

Biyo yakıtlar havacılık sektöründe etkin bir yakıt türü olacaklarını kanıtlamış durumdalar. Bundan sonra atılması gereken adım, bu yakıtların yeterli miktarda ve uygun fiyatta üretilmesi olacak. Yatırımcıların yanı sıra, büyük petrol şirketleri de biyo yakıtlarla yakından ilgileniyor. Christian Dumas, Airbus'ın bu alanda bir tür katalizör görevi üstlenmesi ve diğer şirketleri yönlendirmesi gerektiğinin altını çiziyor.

 

Üç şirket şimdiden hazır

Üç havayolu şirketi, biyo yakıtların Avrupa ve ABD'de onaylanması ile birlikte, 2011-2012 yıllarında bu alana yönelmeye şimdiden hazır. Bu şirketler, Alman Lufthansa, Brezilyalı TAM Havayolları ve Katar Havayolları. Lufthansa, 2012 yılından itibaren normal uçuşlarında kerosen-biyoyakıt kullanmayı hedefliyor. TAM Havayolları 2010 yılı sonunda, çöl bitkisi jatropha ile çalışan A320'yi uçuracak. Katar Havayolları ise Airbus ile birlikte bitki selülozlarından elde edilen biyokütle enerjisinden biyo yakıt üretecek.

 

Gelecek 20 yılda havayolu trafiği her yıl yüzde 4.9 artacak

Boeing'in dünya sivil havacılık endüstrisine yönelik hazırladığı ve 2009-2028 yıllarını kapsayan "Pazara Bakış" raporunda, dünyada önümüzdeki 20 yıl içinde toplam 3,2 trilyon dolar değerinde 29 bin adet yeni yolcu ve kargo uçağına ihtiyaç duyulacağı belirtiliyor. Boeing, havacılık endüstrisinin gelecek 20 yılına yönelik projeksiyonlarını oluştururken, havacılık sektörünün yakın gelecekte karşılaşacağı ekonomik durgunluk, yolcu ve kargo trafiğinde düşüş ve yakıt fiyatlarında beklenmedik değişimler gibi dinamikleri dikkate alarak bir rapor hazırladı. Raporda, "Son 30 yıllık süreçte yaşanan iyi ve kötü dönemlere rağmen, esnek yapısı sayesinde havacılık pazarının her yıl ortalama yüzde 5 büyüdüğünü görüyoruz. Temel göstergeler, önümüzdeki 20 yılda, yeni uçaklara çok güçlü bir talep olacağını ortaya koyuyor" yorumlarına yer veriliyor.

 

Yeni jenerasyon uçaklara talep artacak

Boeing'in hazırladığı rapora göre, gelecek 20 yılda, dünyanın toplam yolcu trafiği her yıl ortalama yüzde 4,9 oranında artacak. Yüksek yakıt fiyatları, yaşlanan klasik model uçaklar ve çevrenin korunması yönünde artan endişeler nedeniyle verimliliği yüksek yeni jenerasyon uçaklara olan talep artarak devam edecek. Amerika ve Avrupa pazarında daha çok eski uçakların yeni modellerle değiştirilmesi söz konusu olurken Çin, Hindistan ve Ortadoğu gibi dinamik nüfusa ve artan gelire sahip pazarlar ise sağlam bir şekilde büyümeyi sürdürecek.

 

Didem ERYAR ÜNLÜ-Dünya

 
EDREMİT'TE BAŞKENT HAVASI
 
HAVAALANINDA ŞİŞİK TOP KRİZİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
EDREMİT'TE BAŞKENT HAVASI
Balıkesir Körfez Havaalanı'na, Bora Jet'in ardından Anadolujet’in de Ankara’dan ...
THY'DEN HAMAM İNDİRİMİ
Türk Hava Yolları ile seyahat eden yolcular iki hamamdan indirimli yararlanabiliyor. ...
DREAMLINER GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR
Boeing’in, havacılık camiasının merakla beklediği yeni modeli 787 Dreamliner, ...
 
GAZİPAŞA'YA UÇUŞLAR BAŞLIYOR
SHGM, yaptığı açıklamayla gereklilikleri yerine getiren uçak işletmecilerinin ...
THY'YE PAKİSTAN'DAN ÖDÜL
Pakistan'da sağlık alanında faaliyetlerde bulunan Altamaş Enstitüsü, Türk ...
YOLCU SAYISI YÜZDE 9,4 ARTTI
Avrupa’nın dördüncü, İngiltere’nin en büyük havayolu şirketi easyJet Haziran ...
 
THY BEYRUT VE TEBRİZ'İ SEVDİ
Türk Hava Yolları, Beyrut ve Tebriz’e uçtuğu noktaları arttırdı. İstanbul’dan ...
TGS'YE SAW İÇİN RUHSAT
TGS Yer Hizmetleri A.Ş. Sabiha Gökçen Havaalanı’nda yer hizmetleri çalışma ruhsatı aldı...
BÖLGESEL HAVACILIK EMİN ADIMLARLA
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın önderliğinde, SHGM tarafından başlatılan ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
IATA'DAN ALMANYA'YA ELEŞTİRİ
PİLOT VE YOLCU ÖLDÜ
PİSTTEN ÇIKTI
YENİ NESİL ASTRONOT GİYSİSİ
YAPAY ZEKA İLE İT DALAŞI
MUCİZE KURTULUŞ
YAĞIŞLAR TRAFİĞİ DURDURDU
BOEING İHBARCISININ ÖLÜMÜ
ANTALYA'DA FOTOĞRAF SERGİSİ
'GE AEROSPACE VAKFI' KURULUYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
10 / 18 °C 13 / 20 °C 15 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •pandemi
  •helikopter
  •Katar Havayolları
  •Osman Gazi Baykal