iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
14 Aralık 2008 Pazar - 23:14

GOL KAZASININ RAPORU AÇIKLANDI

Amazon Ormanları üzerinde 2006 yılı Eylül ayında 154 kişinin yaşamını yitirmesiyle sonuçlanan, bir özel jet ile Gol Havayolları’na ait Boeing 737-800 uçağın çarpıştığı kazanın raporu açıklandı.

GOL KAZASININ RAPORU AÇIKLANDI
Losev-1

ÜNAL BAŞUSTA YAZIYOR…
2006 yılının Eylül ayında yepyeni bir Embraer Legacy Corporate jet ile Gol Havayolları’nın 17 günlük 737-800 uçağı, gündüz vakti açık havada Amazon ormanları üzerinde çarpışmıştı. 737’deki 154 kişi hayatını kaybederken, Corporate Jet’teki 7 kişi kurtulmuştu, Brezilya otoriteleri kurtulan uçağın pilotlarını tutuklamış ve iki ay sonra onların mahkeme celbi durumunda geleceklerini taahhüt etmeleri sonunda serbest bırakmıştı. Şu anda onlar ve olayla ilgili hava trafik kontrolörlerinin mahkemeleri devam etmekte. Kaza sonrası yapılan araştırmalar neticesinde, Amazon üzerinde radar görüşünün ve radyo iletişiminin yetersiz olduğu kadar, kontrolörlerin de işlerinin ehli olmadığı anlaşılmıştı. Hava Kuvvetleri tarafından kontrol edilen Brezilya hava trafiği ve radarları hem teknolojik, hem de personel yetersizliği nedeniyle, yıllardır ülke hava trafiğini aksattığı gibi Amazon üzerindeki bu kazaya da neden olmuştu. Bu son kazalar sistemdeki bozukluğun artık gizlenemeyecek boyutlarda açığa çıktığını ve düzeltmelerin acilen yapılması gerektiğini ortaya koydu.
Kazadan sonra hükümetin, yerli ve yabancı basının yarattığı yoğun baskılar Brezilya'daki hava trafik  kontrolörlerin çeşitli şekillerde reaksiyon göstermesine neden oldu. Bunun neticesi olarak uçak seferlerinde iptaller, gecikmeler, radar arızaları ve hava trafik sorunları nedeniyle trafik ve sefer programları altüst oldu.

Brezilya’daki havacılığın tam bir keşmekeş içine girmesi üzerine Milletlerarası Hava Trafik Kontrolörler Cemiyeti, Brezilya’da uçuş güvenliğinin, uçağa binenler için büyük bir tehlike arz ettiğini rapor ederken, Brezilya Başbakanı Silva ise ülke havacılık standartlarının milletlerarası normlara uygun olduğunu ilan ediyordu.

Amerikan Ulaştırma Bakanlığı Güvenlik Teşkilatı "NTSB" geçen hafta yayınladığı raporda bu kazanın ana sebebi olarak her iki uçağı 37 bin feet’te karşılıklı uçuran Brezilya hava trafik kontrol sistemini gösterdi.

Bu kazanın oluşmasında hava trafikte çalışan yalnız bir kişinin değil de, o gün o uçakla ilgilenen hemen herkesin ihmalinin görülmesi, sistemin güvenli bir şekilde çalışmadığını gösteriyor.

Kazanın olmasında etken olan yan unsurlara gelince, transponderin çalışmadığının pilotlar tarafından farkına varılamaması ile Legacy’nin yer istasyonlarıyla etkin bir radio ve radar bağlantısı kuramaması gösterildi.
Bu rapor hemen aynı zamanda açıklanan 200 sayfalık Brezilya Hava Kuvvetleri’nin araştırma “CENİPA” raporuyla tamamen çakışmakta… Brezilya raporunda kazanın ana sebebi olarak Amerikalı pilotların hala bilinmeyen bir nedenle transponderi kapatmaları ve kokpit göstergeleri bunu gösterdiği halde, farkına varamamaları ve zamanında hava trafik sistemini arayarak pozisyon raporu vermedikleri yazılıyor.

Amerikalı pilotların avukatı Joel Weiss “CENİPA’nın hazırladığı rapor, kazanın hakiki ve görünen sebeplerini saklayarak NTSB raporu ile çakışmaktadır. Bu kazada, her ikisi de gayet iyi yetişmiş pilotları karşıdan gelen başka bir uçağın uçuş yoluna sokarak, düşmesine sebep olanlar, yalnız bu işi yapan kontrolörler değil, onların bağlı olduğu organizasyondur. Brezilya’nın ATC sistemi işini doğru yapamamıştır, onların hataları suçsuz bu iki insanın üzerine atılmamalıdır” dedi.
Brezilyalı federal hakim Murilo Mendes, Amerikalı pilotlar hakkında verilen iddianamelerden önemli birini kaldırdığını ilan etti. Buna göre pilotların ATC ile temas kurmasında hatalı olmadığına karar verildi. Hakim ayrıca hava kuvvetlerinin hazırladığı 300 sayfalık raporun mahkemede bir mana ifade etmeyeceğini belirtti. Raporun geçerli olması için onun mahkeme ile beraber hazırlanmış olmasının gerektiği belirtildi.

Şu anda sadece 4 hava trafik kontrolörü ve iki Amerikalı pilot suçlanarak mahkemeye gidecek. Hava kuvvetleri, kontrolörlerin askeri personel oldukları gerekçesiyle onların davalarının sivil mahkemelerde görülmesi için çalışıyor.

KAZA RAPORLARI:

http://ntsb.gov/Aviation/Brazil-CENIPA/Midair_Collision_Final_Report_1907_(English_version)%5B1%5D_Redacted.pdf

http://ntsb.gov/Aviation/Brazil-CENIPA/US_Detailed_Comments.pdf

NOT: Brezilya Hava Kuvvetleri’nin hazırladığı kaza raporu Isparta kazası raporuyla karşılaştırıldığında, detaylı araştırma ve profesyonellik bakımından bizimkine bir kaç kere fark attığı açıkça görülüyor. Fakat aralarında çok büyük bir benzerlik var. Her iki rapor da, esas suçlu olan organizasyonların sadık personeli tarafından hazırlanmış, kendi kusurlarını değil de başkalarının hatalarını hedef gösteriyorlar…

 

EDİTÖRÜN NOTU: Bu kazanın tüm detayları içeren öyküsünü, yazarımız ÜNAL BAŞUSTA’nın “Uzman Gözüyle” köşesinde “37 BİN FEET’DE ŞEYTAN İŞİ” başlıklı yazısında bulabilirsiniz…    

 
FIRST CLASS'A SÜPER İKRAM
 
PEGASUS KART'TAN YILBAŞI SÜRPRİZİ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
FIRST CLASS'A SÜPER İKRAM
THY, Hintli Jet Airways'ten kiraladığı uzun menzilli 3 Boeing 777-300 ...
ALITALIA CAI'NİN OLDU
İtalya'nın ekonomik sorunlarla boğuşan ve ağustos ayında iflas başvurusu ...
UÇUŞ KEYFİ'NDEYİZ
Airkule.com Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Köktener, gazeteci Mustafa Gün’ün ...
 
OFİSTEN SIKILDI PİLOTLUĞA GEÇTİ
Alev Gönçer Köse, gelir denetim uzmanlığı yaparken, pilot olmaya karar ...
ATATÜRK HAVALİMANI
Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı, Atatürk Havalimanı’nın adını “Havalimanı” ...
THY ADIYLA VURGUN
‘THY'nin reklamlarını size bağlarım’ diyerek ABD'li pazarlama şirketinden 250 bin dolar aldı.
 
ÇAĞRI MERKEZİ DEVREDİLİYOR
THY Çağrı Merkezi’ni arayan müşteriler 2 Ocaktan itibaren Vodatech ve ...
ÇELEBİ GREVE KATILMADI
Çelebi’nin Türkiyeli personeli, Macaristan’ın başkenti Budapeşte'deki ...
STAR ALLIANCE: THY BAŞARILI
THY’nin de üyesi olduğu küresel havayolu ittifakı Star Alliance CEO'su ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
HEDEF: 10 MİLYON YOLCU
TUSAŞ-TÜBİTAK İŞBİRLİĞİ
EMIRATES'TE MALİ SONUÇLAR
BREZİLYA'DA YAĞIŞ KABUSU SÜRÜYOR
THY'DEN ÖNEMLİ SPONSORLUK
‘TKCONNECT' İLE YENİ DÖNEM
HAVA ŞEHİTLERİMİZ ANILDI
STAR TREK İLE HAVALANIYOR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
13 / 22 °C 14 / 22 °C 15 / 23 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •koronavirüs
  •kriz
  •Osman Gazi Baykal
  •Antalya
  •motor