iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
9 Ağustos 2007 Perşembe - 08:38

GREV KARARI DALGA DALGA YAYILIYOR

THY’de 12 bin 730 çalışan grevi oylarken, tekstil sektörünün devleri Altınyıldız, Vakko ve Kordsa’nın yanısıra 17 işyerinde grev 10 Eylül’de başlıyor. Türk Telekom’da ise anlaşmaya varılamadı.

GREV KARARI DALGA DALGA YAYILIYOR
Losev-1

Çalışma hayatındaki gerginlik bir çok sektörde giderek artıyor. İşsizliğin resmi rakamlarla yüzde 10’larda gayri resmi yüzde 19’lara ulaştığı Türkiye’de işverenler, aynı işkolundaki işsizleri koz kullanıp, çalışanların ücretleri üstünde baskı yaparken, örgütlü işkolların da sendikalar ise ücret artışını alabilmek için grev yolunu deniyor. Bir yandan ulaştırma sektöründe THY’deki grev oylaması turizmcileri ve ihracatçıları ürkütürken, iletişim sektöründe Türk Telekom’daki toplu görüşmelerde anlaşmaya varılamaması, diğer yandan da tekstil sektöründe Türkiye’nin en büyük şirketlerinde grev kararı asıldı.

20 işyerinde karar alındı

Hava-İş Sendikası ile THY ve Teknik AŞ’nin toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine işçi ve işveren tarafı karşılıklı grev ve lokavt kararı alırken, Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası (TEKSİF) da 20 iş yerinde greve çıkmaya karar verdi. Bu süreçte, Türkiye Haber-İş Sendikasının Türk Telekom’da, Türk Harb-İş Sendikasının ise Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Akaryakıt, İkmal ve NATO POL (ANT) tesislerinde yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinden de henüz anlaşma çıkmadı.

THY’de sancılı günler

Hava-İş Sendikası, THY ve Teknik A.Ş’de 11 binin üzerinde işçi adına yürüttüğü toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde, ücret ve çalışma koşullarının da içinde bulunduğu bir dizi madde üzerinde işverenle anlaşmaya varamazken, her iki işyerinde grev kararı almıştı. İşveren ise sendikanın grev kararına lokavt kararıyla karşılık vermişti. TÜRSAB ve TİM’in de içinde yer aldığı birçok kuruluşun, THY ve Teknik A.Ş’de olası bir grevin neden olacağı sıkıntılardan endişelerini dile getirdiği sürecin ne yönde devam edeceği, çalışanların grev oylaması sonucunda netlik kazanacak.

Türkiye Tekstil İşverenleri Sendikası ile 20 bin üyesi adına yürüttüğü 21. Dönem Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde ücret ve diğer mali konularda anlaşmaya varamayan TEKSİF ise 20 işyerinde grev kararı aldı. Bu işyerlerinden Söktaş, Narin Tekstil, Yünsa, Levis, Saray Halı, Kasar ve Dual, Pisa Tekstil, Altınyıldız, Bahariye, Kordsa ve Vakko’da grev tarihi 10 Eylül olarak açıklanırken, kalan 6 işyerindeki grev tarihi daha sonra belirlenecek.

Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayii İşçileri Sendikası (TEKSİF) Genel Başkanı Nazmi Irgat, Türkiye Tekstil Sanayii İşverenleri Sendikası ile sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerindeki anlaşmazlığın ardından 20 iş yerinde grev kararı aldıklarını hatırlatarak, “İşverenlerle kendimizi aynı gemide kabul ediyoruz. Sektörün sorunlarının aşılmasında işverenle beraberiz ama çalışanların da günümüz şartlarında insanca yaşayacağı bir ücreti talep ediyoruz” dedi.

26 bin işçiyi ilgilendiriyor
Özelleştirilmesinin ardından Türk Telekom’da başlanan ilk toplu iş sözleşmesinde de şu ana kadar anlaşmaya varılamadı. Türkiye Haber-İş Sendikası, işverenin ücret zammı, toplu iş sözleşmesi kapsamındaki işçilerin sayısının azaltılması ve cumartesi günlerinin hafta tatili olmaktan çıkarılmasına imkan tanınması yönündeki taleplerini kabul etmezken, yaklaşık 26 bin işçiyi ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri, yasa gereği resmi arabulucu vasıtasıyla yürütülüyor.Türk Harb-İş Sendikası ile Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile Akaryakıt, İkmal ve NATO POL (ANT) tesislerinde yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde de henüz anlaşmaya varılamadı.

 

Memur da grev hakkı istiyor
Kamudaki toplu görüşme sürecine “toplu sözleşme ve grev hakkı” damgasını vuracak. Kamuda örgütlü KESK, Memur-Sen ve Kamu-Sen,15 Ağustos’ta başlayacak olan ve kamuda çalışan 1 milyon 850 bin kişiyi ilgilendiren toplu görüşme sürecinde, hükümetten öncelikli olarak kamu çalışanlarına toplu sözleşme ve grev hakkı verilmesini isteyecek. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul, toplu görüşme sürecinde olmazsa olmaz taleplerinin kamu çalışanlarına toplu iş sözleşme ve grev hakkı verilmesi olduğunu belirtti.Tombul, “Hükümetten, şu anda en düşük memur maaşı olan 750 YTL’nin, bir kişinin yoksulluk sınırı olarak kabul edilen bin 150 YTL’ye çıkarılmasını talep edeceğiz” dedi.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu da geçen yıl olduğu gibi, toplu görüşmelerde son ana kadar masadan kalkmayacaklarını söyledi. Hükümetin işçilere gösterdiği hoşgörüyü memurlara da göstermesi gerektiğinin altını çizen Aksu, “İşçilerin elde ettiği mali hakların aynısını istiyoruz. Hükümetten toplu sözleşme ve grev hakkımızı talep edeceğiz” diye konuştu.

 

Aç ve yoksul sayısı son 5 yılda yüzde 100 arttı
Eğitim-Sen Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, “Son 5 yıl içinde Türkiye’de açlık sınırında olanların sayısının yüzde 91.4, yoksulluk sınırındakilerin sayısının da yüzde 104 oranında arttığını” savundu. Dinçer, yaptığı yazılı açıklamada, toplu görüşmelerin yaklaştığına dikkati çekti. Eğitim emekçilerinin her geçen gün daha da yoksullaştığını kaydeden Dinçer, “AKP’nin iktidarda bulunduğu son beş yıl boyunca eğitim emekçilerinin, önceki yıllara göre daha hızlı bir şekilde yoksullaştığını” öne sürdü. Son dört yılda öğretmenlerin ve diğer eğitim emekçilerinin maaşlarının, dört kişilik bir ailenin yapması gereken harcamaların yarısını bile karşılayamayacak düzeyde olduğunu savunan Dinçer, “2002’de bir öğretmen, aldığı maaşla aylık giderlerinin yüzde 52’sini karşılayabiliyorken, 2007’de ancak yüzde 45’ini karşılayabilmektedir. Memur ve hizmetlilerin durumu daha da vahimdir. Hizmetli ve memurlar açlık sınırının altında yaşam mücadelesi vermektedirler” dedi.

 

Tercüman

 
KARLITEKİN'E MAAŞ SORUSU
 
THY'DE KADER GÜNÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
MHP'NİN ADAYI TUNCA TOSKAY
MHP Antalya milletvekili Tunca Toskay, TBMM Başkanlığı için aday gösterildi.
KÖKSAL TOPTAN TBMM BAŞKAN ADAYI
AKP, Meclis Başkanlığı görevine Bartın milletvekili ve eski Milli Eğitim ...
ANTALYA POLİSİNDEN MÜTHİŞ OPERASYON
Tüm dünyada polis tarafından aranan ve dünyanın en iyi hacker’ları arasında ...
 
TUNCELİ'DE 3 ŞEHİT
Tunceli’de terör örgüt PKK’ya yönelik yapılan operasyon sırasında meydana ...
ERGÜN POYRAZ HASTANEYE KALDIRILDI
Ümraniye'de ele geçirilen patlayıcılarla ilgili soruşturma kapsamında ...
YAZAR ERGÜN POYRAZ TUTUKLANDI
Ümraniye'de ele geçirilen patlayıcılarla ilgili soruşturma sırasında gözaltına ...
 
MHP MİLLETVEKİLİ TRAFİK KURBANI
MHP İstanbul milletvekili, Ankara'da geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdi.
KESİN SONUÇLAR
Türkiye genelinde tüm sandıklar açıldı. Resmi olmayan kesin sonuçlara ...
AKP YİNE İKTİDAR
Oyların yüzde 92,1’i sayıldı. Bu sonuçlara göre AKP yüzde 47,2 oranında ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Çarşamba Perşembe Cuma
18 / 22 °C 17 / 22 °C 15 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •kriz
  •pandemi
  •United Airlines
  •yolcu