iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Ağustos 2012 Salı - 07:52

GREV YASAK ZAM DÜŞÜK

Yurt Gazetesi yazarı Atilla Özsever, YHK’nın bağıtladığı THY sözleşmesini değerlendirdi

GREV YASAK ZAM DÜŞÜK
Losev-1

Grevi yasaklayıp zammı düşürdüler

Yüksek Hakem Kurulu (YHK), Türk Hava Yollarındaki (THY) sözleşmeyi bağıtladı.

Bilindiği gibi THY işvereni ile Hava-İş Sendikası arasındaki toplu sözleşme görüşmeleri resmi arabulucu aşamasında iken Mayıs 2012’de bir AKP milletvekilinin önergesiyle hava işkoluna grev yasağı getirildi.

Bu durumda sözleşme hükümet kesiminin 6'ya 2 ağırlıklı olduğu YHK'ya gitti. YHK'nın bağıtladığı sözleşmeye göre, THY çalışanlarına birinci yılın (2011) ilk altı ayı için yüzde 5.2, ikinci altı ay için de yüzde 5 oranında zam yapıldı.

İkinci yıl (2012) zammı ise yüzde 4.4 artı yüzde 3 olarak gerçekleşti.

Bu oranlar ne anlama geliyor? Hava-İş, birinci yıl için kümülatif, yani ikinci altı ayın sonunda oluşan toplam zam oranı olarak yüzde 17 oranında teklif yaparken YHK'nın verdiği kümülatif (toplu) zam yüzde 10.5 oldu. İşveren ise yüzde 3.2 oranında zam önerirken 2011 enflasyonu da yüzde 10.5 olarak gerçekleşti.

2012 yılını kapsayan ikinci yıl için Hava-İş'in toplu zam teklifi yüzde 11 olurken, işveren yüzde 3 zamda ısrar etti, YHK'nın toplu zammı ise yüzde 7.5 olarak gerçekleşti. Temmuz 2012 itibariyle de enflasyon yüzde 9.1 oldu.

Sözleşmenin detayları belli olmadığı için 2012'de enflasyon oranın zam oranını aşması halinde aradaki farkın verilip verilmeyeceği öğrenilemedi.

Daha önceki sözleşmelerde bu fark veriliyordu.

Gelelim grev hakkının olduğu zamanlarda yapılan sözleşmelerin durumuna... 2007 yılında THY'de yapılan grev oylamasına (evet) kararı çıkınca toplu sözleşmenin seyri de değişti.

Oylamadan önce THY işvereni, "Bunun dışında verecek tek kuruşumuz yok" derken oylama sonrasında teklifini değiştirmek zorunda kaldı.

Hava-İş greve çıkmadı ama (evet) sonucu pazarlık gücünü artırdı.

2007'de kamuda 320 bin işçi adına yapılan toplu sözleşmede yüzde 10 oranında zam alındı.

Hava-İş Sendikası ise, THY'de grev oylaması sonrası yapılan toplu sözleşmede ücret, ikramiye ve vardiya primleri dahil yüzde 14 oranında zam aldı. Ayrıca sözleşmeli personelin giriş ücretleri artırıldı, uçuş personelinin dinlenme süreleri uzadı, idari maddelerde önemli kazanımlar elde edildi.

2009'da, yani bir önceki toplu sözleşme görüşmelerinde de sendika grev kararı aldı, bunun üzerine tekrar müzakereye oturuldu. 2009 ve 2010 yıllarını kapsayan iki yıllık dönemde kümülatif (toplu) zam yüzde 23 olarak gerçekleşti.

YHK'nın bağıtladığı bu son sözleşmede ise iki yıllık toplu zam yüzde 18 oldu.

Ayrıca idari maddelerdeki teknik detaylar belli olmadığı için özellikle uçuş personeli ile ilgili iyileştirmelerde geriye gidiş olasılığı mevcut.

Sözleşme öncesinde çıkan bir protokolde uçuş süreleri artırılırken dinlenme süreleri azaltıldı.

YHK'nın bağıtladığı sözleşmede protokolün sözleşmenin eki olduğu ifade ediliyor.

Uygulamada protokol hükümlerinin geçerli olup olmayacağı belli değil. Bu arada işten çıkarılan 305 THY çalışanının işe iadesi konusundaki teklif de, YHK'da kabul edilmedi.

Grev yasağı olan memurlara da 2012 yılı için yüzde 4 artı yüzde 4 zam verildi. THY çalışanları da aşağı yukarı aynı zammı aldı. Sonuçta grev hakkı için mücadeleden başka çare yok...

 

Atilla ÖZSEVER – Yurt Gazetesi

 

 
BİZİM OLİMPİYATLAR
 
ALKOLLÜ PİLOT İŞTEN ATILDI
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ben Bilmem. 10 Ağustos 2012 Cuma 00:24

Sayin 29N arkadasa hitaben."İşe keyfi gelmeyen veya işi yavaşlatan yok!" yada "Ben dogru olduguna inandigim isi yaptim" edebiyatiyla kendinizi tatmin edebilirsiniz ama gercegi degistiremezsiniz! Sozlugu acip bakarsaniz EYLEM: Fiil, Aksiyon * Bir durumu degiştirme ve DAHA İLERIYE GÖTÜRME YÖNÜNDE ETKİDE BULUNMA ÇABASI, amel, diyor.. Tabiki bir gun ise raporlu gitmemek isten atilma sebebi degil ama ayni anda 300+ kisinin hastalanmasi ve hasta olduklari halde isyerine gidip "Grev hakkimiz, soke soke aliriz!!" naralari atmasi, ise giden arkadaslarini huyalamasi siz kabul etsenizde etmesenizde EYLEM anlamina geliyor!! Belki siz hasta evinizde yatiyor oldugunuzdan olaydan habersiz olabilirsiniz ama Google'a yazarsaniz 3-5 video bulabilirsiniz. Ahh, bir sey daha.. Is akitleride SMS yada e-posta ile fesh edilmemistir. Insan Kaynaklari tarafindan fesh edilmistir ve SMS yada e-posta araciligi ile muhataplarina bildirilmistir. Ne var bunda? Rapor bitip ise donunce ogrenmeyeceklermiydi?

Yorumu oyla      0      0  
29 M cakmasi 29 N ''e 9 Ağustos 2012 Perşembe 13:09

Ağanızın maskesi düstü keli göründü... Sizde onlarin parayla tuttuğu askerlersiniz... Bunu herkes biliyor. Artik bence yalanlarini ve sizi orda bosuna tuuttugunu gorunde baska seyler yapin. Bak zaman geciyor. Simdiden 2 ay oldu. Kısin ne yapacaksiniz üsüyeceksiniz oralarda. Bu seferde salepçiyi getirir gözünüzü boyar artık..:)))

Yorumu oyla      0      0  
29N 9 Ağustos 2012 Perşembe 00:55

"Paralı asker" benzetmesini yapan vatandaş! Asıl sen paralı askersin, zaten Rumuzunada bu ismi yazmışsın, yakışmış... Her durumda ve her gelişmede üyesi olduğun sendikaya çamur atarak işveren tetikçiliği yapıyorsun. Ne için? Her ayın sonunda maaş alabilmek için. Bizler inandığımız değerlere saygımızdan mücadele ettik... Hepsi bu!

Yorumu oyla      0      0  
Aysegül 9 Ağustos 2012 Perşembe 00:50

Sensin PARALI ASKER! Sayın editör; bu tip benzetmelerde bulunan insanların bile yorumlarını yayınladığınıza göre... Benim yorumlarımı, yayınlanmayan 2 yorumdan sonra, hayli hayli yayınlarsınız! Diye düşünüyorum. Süregelen ve devam etmekde olan hayatınızda, gerçekleşen her eylem ve çabanın bir sonucu olacağını unutmayınız. Bende kalktım 29 Mayıs gecesi, her sonucu göze alarak hastaneye gittim. "kendimi iyi hissetmiyorum, 2 kare uçuşum var sabah 09.00 da" dedim doktora. Doktor, "aman! o uçakda bende, çocuklarımda, annemde olabilir.." dedi ve bana 2 gün iş göremez raporu verdi... Sonucu beni ve benim gibi düşünen işçi kimliği taşıyan kişileri bağlar ki sayıları 1180 kişi. Kararımız bizi bağlar!... Sen hala "sendika eylem yaptı" dee! ama bizlerde "sendika çağrı yaptı, biz de eylem yaptık" demizcez, sonuçda bizler işe gitmedik. Bu eylem yapmak değildir, sen daha eylem görmemişsin ve yaşamamışsın. Ben eylemi sadece uçak havadayken yapabilirim, kafan basmıyormu?

Yorumu oyla      0      0  
Paralı asker''e 8 Ağustos 2012 Çarşamba 18:58

Ne farkederki? Sendika yaptigi eylemin arkasinda duramayacak kadar yüreksiZ. Bunuda herkes gördü. Sen hâlâ neyin pesindesin paralı asker??

Yorumu oyla      0      0  
29N 8 Ağustos 2012 Çarşamba 17:19

Ben bilmem, arkadaş! Ayşegül hn doğru söylüyor. Evet THY 305 kişiyi hukuksuz bir şekilde, daha doğrusu "hukuka aykırı olarak" iş akitlerini fesh etti. İşe keyfi gelmeyen veya işi yavaşlatan yok! İşe gelmeyen arkadaşların hepsinin sağlık-iş göremez raporu var! Kaldıki bir gün işe gitmemek zaten işden atılma sebebi değil iş kanununa göre. Eee iş kanununa göre sms ile veya email ile de insanların iş akti fesh edilmez... Daha istermisiniz HUKUKSUZLUK? Ama en önemlisi, siz siz olun öle ".. gaza geldim, oduna oturdum..." gibi durumlara düşmeyin. Ne yaparsanız doğru ve inandığınız iş olsun!

Yorumu oyla      0      0  
Dogrular ve 305 8 Ağustos 2012 Çarşamba 17:13

Arkadaslar uzgunum ama tespitleriniz son derece dogru. Eger sendika birseyler yapabilecek kapasitede olsaydi sizi bastan yanlis yonlendirmezdi. :-( Neden ogun izinli arkadaslari toplayip eglem yapmadilarda, MADDI HASAR vermek icin calisanlari tercih ettiler. Bunun arkasindaki kanun destekleri neydi? bunun cevabi yok. Eger yaptiklari kannuni olsaydi ve bu ise ne yaptiklarini bilerek girselerdi, sebep olduklari faciayi duzeltecek hazir planlarida OLURDU.. Ama simdi, dostlar alis veriste gorsun mucadelesi.. Allah yardimciniz olsun!

Yorumu oyla      0      0  
Ben Bilmem. 8 Ağustos 2012 Çarşamba 17:00

Aysegul Hanim; " iş akdi HUKUKSUZCA fesh edilen çalışanların " demissiniz.... ki Turk is ve ceza kanunlarini cok iyi bildiginiz asikar.. Is yavaslatmanin hukuki oldugunu gosteren kanun maddesini bana ve eger varsa benim gibi cahiller icin buraya yazabilirmisiniz lutfen? Bizde bir kac arkadas dusunuyoruz da... Atilay Bey'in gazina gelen arkadaslar gibi gaza gelmeden bi kendimiz okuyalim diyoruz.. Emeginize saglik!! ;-)

Yorumu oyla      0      0  
Aysegül 8 Ağustos 2012 Çarşamba 00:36

Doğrular ismini kendine yakıştırıpda ortaya fırlayan arkadaş; senin ve senin gibiler yalanlardan hep nemalandı. Sendika, senin söyleminle "şerh koyduk" falan demedi. İstersen o metni bi daha oku, atıp tutatarak inandırıcı olacağını zannetme. Sendika, Turkiş e yazılan resmi yazıda belirtildiği üzre, iş akdi hukuksuzca fesh edilen çalışanların işlerine geri dönmesi ve mevcut maddelerden geriye gitmemek kaydı ile temsilcinin YHK TIS metnine imzza atabileceğini söylüyor. Türkiş temsilciside bu resmi yazıya uyup işe geri dönüş red edildiği için sözleşmenin altına şerh düşüyor! Bir daha söylüyorum SENDİKA değil, İşçiyi temsilen orda bulunan TURKİŞ yetkilisi. Bence de doğruyu yapıyor. SENİ BUNDA GOCUNDURAN TARAF NEDİR?

Yorumu oyla      0      0  
29N 8 Ağustos 2012 Çarşamba 00:29

İnanmadığınız işlerin ve faaliyetlerin sonucunda sizce zararlı çıktıysanız hepten kendinizi kullandırtmışsınız demektir! Ben de sizler gibi işden atıldım ama kendimi kullandırtmadım. Ben, inandığım ve doğru bildiğim değerler için mücadele ettim. Benim gibi düşünen arkadaşlarımla birlikte o gün kendimizi iyi hissetmediğimizi beyan ederek rapor aldık. Bugünde doğru bildiklerimizi yüreklice söyleyebiliyoruz. Bence kendinizle başbaşa kalıp iyi bi düşünün! Hayat boyu vereceğiniz kararlarınızın doğruluğu ve devamlılığı için çok gerekli. Uçuşa devam eden arkadaşlarıma; "Allah yardımcınız olsun!"

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BİZİM OLİMPİYATLAR
Faruk Sayılır sordu: Acaba devlet THY’nin işletmecisi olmayıp sektör tümüyle ...
İLK UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
Almanya'da 17 yaşındaki kadın pilot yalnız yaptığı ilk uçuşunda kaza yaptı. ...
'THY LOT'TAN VAZGEÇMEMELİ'
Polonya'nın Ankara Büyükelçiliği Ticaret ve Yatırımı Geliştirme Bölümü ...
 
HAVACILIK SEKTÖRÜNE YENİ BİR DERNEK
Türk Sivil Havacılık sektöründe havalimanları koruma ve güvenliği alanında ...
THY’DE AKP’DEN ÖNCESİ VE SONRASI
CHP Milletvekili Umut Oran, THY'nin işe alınan ve işten çıkan personel ...
MALİYE BAKANI SKANDALI DOĞRULADI
Prof. Dr. Fevzi Şahlanan hem THY'de hukuk danışmanı oldu hem de Toplu ...
 
KADIN DAYANIŞMASI
THY çalışanı kadınlar,kendilerine destek veren sivil toplum kuruluşları ...
HINCAL ULUÇ PEGASUS’U BEĞENMEDİ
Pegasus’la İstanbul’dan Van’a uçan Sabah yazarı Hıncal Uluç, memnuniyetsizliğini ...
THY UÇAĞI SLIDE PATLATTI
THY’nin İstanbul Taşkent seferini yapacak uçağına yolcu alınacağı sırada ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
SIA VAKIF KURUYOR
ERCAN'DA ‘KLASİK OTOMOBİL' ŞÖLENİ
SHGM YEMEKHANESİNDE SINAV
'HAYAT BELİRTİSİ YOK'
BİR YOLCUYLA İLETİŞİME GEÇİLDİ
SELAHATTİN BİLGEN AÇIKLADI
HELİKOPTERİ ACİL İNİŞ YAPTI
‘AEROSHARK' İLE TASARRUF
VİZE İŞLEMLERİ DIŞİŞLERİ VAKFI'NA
SAĞ MOTORDA YANGIN ÇIKTI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
14 / 21 °C 14 / 23 °C 15 / 25 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •İstanbul Havalimanı
  •Sunexpress
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •rota