iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
11 Ağustos 2013 Pazar - 09:12

GREVCİ İŞÇİLERİN TALEBİ: AKP'SİZ VE DAHA ÖRGÜTLÜ SENDİKA

THY grevi üçüncü ayını doldururken grevci işçiler Sol Gazetesi’ne konuştu…

GREVCİ İŞÇİLERİN TALEBİ: AKP SİZ VE DAHA ÖRGÜTLÜ SENDİKA
Losev-1

Bugüne kadar THY yönetimine büyük tepki gösteren grevcilerin bir bölümü, sendikaya da güvenlerinin kalmadığını söylüyor. Çalışanlar AKP'siz bir THY ve daha örgütlü bir sendika istiyor.

Türk Hava Yolları'nda yaklaşık üç ay önce başlayan grev, halen devam ediyor.

Baştan itibaren greve çıkan işçilerin beklenenin çok altında olması nedeniyle etkisinin sınırlı olacağının ortaya çıktığı THY grevi, bu sayının da günler içinde azalmasıyla birlikte zor günler yaşamaya başladı. Son dönemde yaşanan pek çok grevde ortaya çıkan başarısız tablo, sendikaların hem örgütlülük düzeyine, hem de grev hazırlıklarına ilişkin tartışmaları yoğunlaştırdı ve THY grevi de ne yazık ki bunlardan biri oldu.

Grevin ilk haftalarında herkes katılımın artacağı, uçakların apronda kalacağı ve panolarda "uçuş iptal" yazılarını göreceği umudunu taşıdı. Ancak ne yazık ki, günler geçtikçe grev güçlenmedi, uçaklar uçmayı sürdürdü.

Bunda THY yönetiminin grev kırıcı ve hukukdışı uygulamalarının büyük bir rolü oldu. Ama bunun yanı sıra, grevci işçilerin sayısının şu anda 600'e kadar düşmüş olmasında, sendikanın rolü ve zaafları da sorgulanıyor.

İşte işçilerin görüşleri:

Merve (5 yıl): Greve çıkarken asıl amacımız zam değildi, çalışma saatlerimizin düzenlenmesi ve iş güvencemizin olmasıydı. Bir de tabii, geçen sene 29 Mayıs'ta işten atılan 305 arkadaşımıza destek olmak için çıktık.

Mehmet (1 yıl): Greve toplu sözleşmedeki haklarımız için çıktık. Ben daha yeni kabin memuruyum ve özel bir havayolundan geldim. Orada toplu sözleşme olmadığı için hiçbir hakkımız yoktu, ne 24 saat tebliğ süresi, ne sekiz boş gün, ne ikramiye, ne mesai ücretleri... Ben bunların değerini anladığım ve burada bu hakları kaybetmek istemediğim için greve çıktım.

Esra (12 yıl): Greve çıkarken neden aramadım. Hiçbir neden olmasaydı da, bu greve yine çıkardım. Zaten greve çıkanlara sorduğunuzda, ortak bir neden olmadığı görülüyor. Çünkü böyle bir neden oluşturulmadı. Bence hemen hemen herkes, kendi duruşunu ispat etmek için bu greve katıldı. Şu anda grevin gidişatı da bununla ilgili. Çünkü, aynı şekilde, grevin neden devam ettiğine ilişkin alacağınız bir yanıt da yok.

Zeynep (1 yıl): Haklarımızı savunmak için çıktım ve bence herkesin greve katılması gerekiyordu. Şartlar gittikçe kötüleşiyor ve daha fazla kötüleşmemesi için greve çıktım. Daha önceden kazandığımız haklar da elimizden alınmıştı.

Kaya (12 yıl): Ben doğrudan sendikal örgütlülüğün devamı için çıktım greve. 305 değil, sadece 5 kişi olsa bile greve çıkmak geçerli bir sebep. Ayrıca, sendikal örgütlülük ya da işçi hakları ya da bir duruştan bahsediyorsak, "grev" kelimesinin telaffuz edildiği an herkesin katılması gerekiyor.

'GREVCİLER İKİYE BÖLÜNDÜ'

Mehmet: Şu anki süreç şu: Binin üzerinde işçi çıktı bu greve, ama bu rakamın hiç birisi birarada kalmadı. Şu an rakam 600 civarı. Grevciler ikiye bölündü, bir kısmının haklı olarak temel kaygısı para. Kaldı ki bu işyerinde emeğini satıp para kazanıyor ve sendikaya da örgütlülüğü yok, üyeliği var. Aidat ödüyor sadece, mesai ücreti alıyor. Sendika ile mesaisi sadece bu kadarla kaldığı için şu an duruma bakıyor, para kazanamıyor, para kazanması lazım. Diğer bir grup da "tükürdüğümüzü yalamayız, şirkete hesabını sorarız" durumunda. Ama şöyle bir şey var, burada zaman/performans durumu var, greve zaten yeni çıktık ve kan kaybettiğimiz oranda elimizden alınacak hakların sayısı da artmaya başladı.

Esra: İlk günden itibaren, sendikanın grev konusundaki örgütsüzlüğü inanılır gibi değildi. Çalışanların greve çıkması için bir neden oluşturulamadı. Şirket içerisinde ayrı ünitelerde çalışan ve farklı sorunlara sahip olan insanlarız biz. Her detay için ayrı bir neden bulup, işçileri bu konuda örgütlemesi gerekiyordu. Tabii işveren de bu durumdan faydalandı.Tahminen binin üzerinde işçi greve çıktık.

'AKSAMALAR TAKİP EDİLEMEDİ'

Kaya: Grevci sayısı üç beş günde toplanmaz bizim sektörümüzde. Çünkü uçuştan dönenler, boş günü olanlar, izinde olanlar vs... İnsanlar sayıya bakıyorlar. "Alanda 300-500 kişi varsa gelmeyeceğim ama 1000-1500 kişi varsa katılırım" mantığıyla yaklaşıyorlar.

Esra: Sonuçta biz her sabah kart falan basmıyoruz. Dolayısıyla sayı hiçbir zaman netleştirilemedi. Her iki taraf da bu durumu kullandı. İşveren, sendika üyesi olmayanları, grevin başladığı gün nöbetçi olarak hazırda bulundurdu. Normal dönemde 50 nöbetçi oluyorsa, grevin olduğu gün 850 nöbetçi kullandı. Bu şekilde rötarsızlık rekoru kırarak, yüzde 98 kalkış-iniş skalasına sahip oldu. Özellikle ilk iki gün greve katılım açısından çok önemliydi. Oysa sendika, rötarları takip edemedi, operasyon aksaklıklarını takip edemedi. Çünkü grev öncesi örgütlenme yapıp, burada çalışan insanlardan bilgi aktarımı sağlayamamıştı. Dolayısıyla yaşanan aksaklıklardan haberdar olamadık. Bütün bunlar sendikaya yönelik güvensizlik oluşturdu. İşveren de yaptığı açıklamalarla bu güvensizliği körükledi.

Gezi Direnişi grevi nasıl etkiledi?

Mehmet: Açıkçası birçoğumuz şunu düşündük, biz 15 Mayıs'ta greve çıktık, Gezi direnişi 31 Mayıs'ta başladı. Tarihler tersine olsaydı, sonuç çok farklı olabilirdi.

Kaya: Sendika çok edilgen davrandı. Sendikadaki taleplerimiz, 25 senelik bir iktidara karşı taleplerdi. Gezi Direnişi bizde çok yerini bulmadı. İnsanlar 10 yıllık AKP iktidarına karşı çıkarak sesini yükseltti, biz ise 25 senelik iktidarın söylediklerini hâlâ kabul ediyoruz. Mehmet'in söylediği gibi olsaydı çok farklı olurdu. Talepler ve haklar üzerinden değil, hükümete tepki üzerinden olurdu.

Esra: THY'de bu sürece kendi profillerinden destek veren çalışanları tespit edip, disiplin kuruluna sevk ederek, iş akitlerinin sonlandırılması ile ilgili bir çalışma başlattılar. TGS içerisinde 3 kişi işten çıkarıldı.

Kaya: Bir de Japonya'da şef ya da müdür vardı. Onun da eşi paylaşımda bulunmuş. Onu da müdürlükten, memurluk statüsüne aldılar.

Esra: Bizim amirimiz pozisyonunda işletmede çalışan bir arkadaşımızın da, profil sayfasında yazdığı şeyler, yine uçuş-işletmede çalışan bir başkası tarafından görüntülendi. Önce şefliği alındı, şimdi disiplin kuruluna sevk edildi.

Mehmet: Muhtemelen iş akdinin sonlandırılmasını bekliyordur.

SOL Gazetesi

 

 
İKİ EVİN ÜZERİNE UÇAK DÜŞTÜ
 
LÜBNAN'DA ADETA SEFERBERLİK VAR
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
thy 11 Ağustos 2013 Pazar 13:03

THY , iktidarin marifetiyle son 10 yilda hepsi birbirinden kotu niyetli,cikarci,makam ve para hirsiyla dolu,arkadasini gammazlamaktan hic cekinmeyen insanciklarla doldu !! Sozum ona arkadas, arkadasini twitter,facebook,mail hesaplarinda yazdiklarini veya resimlerini yonetime gammazlayarak bir halt yediklerini zannediyorlar ama unutmasinlar ki hayatlarinda yaptiklari her kotuluk kendilerine misliyle geri donecektir!! Sendika agasi 24 yildir hirsla oturdugu koltugunu birakmaya hic niyetli gorunmuyor masallah Demirel'i gececek herhalde bu hiz ve hirsla !! Calisanlarin cogu seni ve ekibini artik istemiyor,guvenmiyor,inanmiyor hala niye bu kadar hirs yapiyorsun? Sen ve yanindaki saksakcilarin onurunuzla cekilmeyi de bilin artik !!! Yakinda hava is diye bir sendika kalmayacak!!! Ayrica THY de halihazirda ekip bulunmasinda buyuk sorunlar yasaniyor ,topcu bosuna salliyor!! Daha gecen hafta avrupada bir ucusa ekip eksikliginden 4 kabin amiri verildi!! topcu efendi , madem hersey iyi neden durmadan grevdeki personele su tarihe kadar geri donun diyorsun?? demek ki onlara ihtiyacin var!! yoksa devamli ise geri donun cagrisi yapmazsin!! havacilik firincilik,bakkalcilik,basbakan musavirligi degilmis anlmissindir artik degil mi???

Yorumu oyla      6      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İKİ EVİN ÜZERİNE UÇAK DÜŞTÜ
ABD Connecticut’da eski Microsoft yöneticisinin kullandığı uçak iki evin üzerine düştü.
SHGM’DEN "YANGIN SÖNDÜRME UÇAĞI” AÇIKLAMASI
THK’nın bakım yetkisinin askıda olduğu gerekçesiyle filosundaki M-18 Dromader ...
THY PİLOTLARININ KAÇIRILMASI SÜRPRİZ Mİ?
İbrahim Köktener yazdı: Perşembenin Gelişi Çarşambadan Belliydi… Ocak ...
 
MÜHİMMAT UÇAĞI DÜŞTÜ
Somali'de düşen Etiyopya Hava Kuvvetleri uçağında 5 kişi hayatını kaybetti.
24 SAATTE "2 ACİL İNİŞ" YOLCUYU ÇILDIRTTI
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'dan, İngiltere'nin başkenti Londra'ya ...
ÖZEL UÇAK SAYISI İKİYE KATLANDI
Türkiye'de 2008 yılında 55 olan özel uçak sayısı 98'e ulaştı. Havayolu ...
 
A380 MISIR’DA ACİL İNİŞ YAPTI
Monarch Airlines’a ait Airbus A380, motor arızası nedeniyle Sharm el-Sheikh ...
SALDIRGANLAR 4 KİŞİYDİ
Lübnan medyasında yer alan haberlere göre THY’nin iki pilaotunu kaçıran saldırganlar 4 kişiydi…
İKİ THY PİLOTU KAÇIRILDI
Bir Türk pilot ve yardımcısının Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta kaçırıldığı bildirildi.
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
AIR CANADA'YA TEPKİ
PLANÖR KAZASINDA TRAJİK ÖLÜM
İRFAN SARP VEFAT ETTİ
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
13 / 18 °C 14 / 15 °C 14 / 16 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •İstanbul Havalimanı
  •Sunexpress
  •bilet
  •turizm