iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
18 Mayıs 2012 Cuma - 13:10

GREVE UÇUŞ YASAĞI

Dünyanın her yerinde havacılık sektöründe yasal bir eylem olarak kabul edilen grev Türkiye'de yasaklanmaya çalışılıyor. En son 21 yıl önce grev yapan havacılık çalışanları yasağa karşı çıkıyor.

GREVE UÇUŞ YASAĞI
Losev-1

Havacılık sektörü yepyeni bir tartışmayla yüz yüze. Dünyada en büyük grevleri yapan ve Avrupa’daki tüm kemer sıkma önlemlerine karşı en çok ses getiren havacılık sektörü grevleri Türkiye’de yasaklanmak isteniyor. AKP Milletvekili Metin Külünk havacılık sektörüne grev yasağı getirilmesi için geçen hafta Meclis’e kanun teklifi verdi. En son Nisan 1991’de 38 gün grev yapan havacılık sektörü çalışanları 1 yıl gecikmeli başlayan ve hâlâ tamamlanamayan toplusözleşme sürecinde tek silahları olan grevin kaldırılmasına karşı çıkıyor. 21 yıldır işverenle masaya oturup grev yapmadan kalkan Hava-İş Sendikası Genel Başkanı Atilay Ayçin 23 Mayıs’ta THY Genel Müdürlüğü önünde büyük bir protesto gösterisi yapacaklarını duyuruyor.
Vekil Külünk havacılık sektörünün üst düzey eğitimden geçmiş personel istihdam etmesinin ve kısa zamanda yerlerine yenilerinin bulunamayacak olmasının toplusözleşmelerde sendikaların karşılanması zor taleplerle masaya gelmesine neden olduğunu savunuyor. “Bu durum toplusözleşmenin anlaşmayla sonuçlanmasını zorlaştırıyor ve dolayısıyla toplumun kendi refahını sürdürebilme ve zaruri ihtiyaçlarını giderebilme hakkı ile grevlerin milli ekonomi, şirketler ve vatandaşlar üzerindeki olumsuz etkileri göz önüne alındığında, havacılık sektöründe yer alan faaliyetlerin grev ve lokavt yapılamayacak işler kapsamına alınması önem arz etmektedir” diyen Külünk yasağın havacılıktaki yer hizmetlerinde de geçerli olmasını istiyor. 

Apron kartı iptal edildi
Kanun teklifi tam da geçen yıl yapılması gereken ancak THY Genel Müdürlüğü’nün sendikanın yetkisine itiraz ettiği için bir yıl gecikmeyle başlayan toplusözleşme sürecine denk gelmiş. Ancak TİS sürecinde de durum pek parlak değil. Resmi arabulucu atanmasına ikinci kez itiraz eden işveren, mahkemenin davayı eylül ayına ertelemesiyle 4 ay daha kazanmış. Hava-İş Başkanı Ayçin oldukça yoğun. Bir yandan hukuki süreçle uğraşırlarken bir yandan da yasa tasarısı karşılarına gelmiş. Bu arada Başkan Ayçin’in apron giriş kartı iptal edilmiş ve sendika üyelerine ulaşımı zorlaştırılmış. Ayçin dünyanın hiçbir ülkesinde havacılıkta grevin yasak olmadığına dikkat çekiyor ve üyesi oldukları üst kuruluş ITF’nin ILO’ya bu konuda başvuruda bulunduğunu belirtiyor. Daha önce TİS Yasası’na konmak istenen yüzde 40 grev yasağının bu uluslararası kuruluşların sert tepkisi sayesinde yasadan çıkarıldığını hatırlatan Ayçin, grev yasağının sendikayı etkisizleştirmenin yanı sıra uçuş güvenliğini de riske atacağına işaret ediyor.

Hangi sektörlerde grev yasak

Can ve mal kurtarma işlerinde.
Cenaze ve tekfin işlerinde.
Su, elektrik, havagazı, termik santralları besleyen linyit üretimi, doğalgaz ve petrol sondajı, üretimi, tasfiyesi, dağıtımı, üretimi nafta veya doğalgazdan başlayan petrokimya işlerinde.
Kamu kuruluşlarınca yürütülen itfaiye, sehir içi deniz, kara ve demiryolu ve diğer raylı toplu yolcu ulaştırma hizmetlerinde.
Banka ve noterlik hizmetlerinde.

Şebnem TURHAN-Radikal

 
THY’DEN CİMBOMLU TURNUVA
 
THY MARSİLYA’YA UÇACAK
YORUMLAR
Toplam 11 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
CEM 21 Mayıs 2012 Pazartesi 21:43

Ne münasebet yaa! Atilay Başkanın apron kartını iptal edildiğini, THY deki işim gereği gittiğim DHMI deki dostlarımdan öğrendim arkadaşlar... kendine "vah vah..vs" nickname i seçen arkadaş, Atilay Bey daha Cuma günü G.Müd. binasındaydı. Siz başka bir alemdemisiniz? Yarında diğer yöneticiler gelicek haber verdiler, buyrun temsilci odasına dinlemek isterseniz tabii. Bir kaç yürekli çalışanda olsak, 23 Mayıs da, Genel M.çalışanları olarak aşağıda-kitlenin yanında olucaz. Sevgiler!

Yorumu oyla      0      0  
VAH VAH... 21 Mayıs 2012 Pazartesi 13:54

VAH VAH VAH.. BAŞKAN İŞÇİLERİYLE GÖRÜŞEMİYORMUŞMUŞ... GENEL MÜDÜRLÜĞE GİRİŞTE APRON KARTI MI İSTİYORLAR DA MI GELEMİYOR??? HEPSİ PALAVRA... TIPKI BİR ZAMANLAR İŞTEN ATILAN İŞÇİLER İÇİN KENDİMİ DİKMEYE BAĞLAYACAĞIM DEMESİ GİBİ!!!!!

Yorumu oyla      0      0  
Bahadır Altan 21 Mayıs 2012 Pazartesi 11:32

Bence şimdi bunları bırakıp, Meclise verilen "grev yasağına" bakmak gerek. Bunları konuşacak yer de, zaman da gelecek..!

Yorumu oyla      0      0  
21 Mayıs 2012 Pazartesi 01:27

Ya merak ediyor insan. Birisi çıkıp Bahadır kaptanı suçlarken, hepimiz aynı gemideyiz diye laf edebiliyor. Peki bu 'meslekdaşı' neden kimseler tanıyamadı? Sözde sendika tüzelliğini korumak adına Sn.Bahadır kaptana sahip çıkmayanların uydurduğu kocaman bir yalanı utanmadan tekrar etmek ne çirkin. Bir mayıs işçi bayramını mesai parası için terkedecek kadar çıkarcı davrananların gemiyi nereye sürüklediklerini üzülerek izliyoruz! Onurlu insanlara saygı duyamayacak kadar zor durumda olanlarla aynı gemide olmak bir o kadar da kötü işte.

Yorumu oyla      0      0  
Atilla'ya 2 20 Mayıs 2012 Pazar 17:23

“Kanunda bir hakkın ‘iyi niyetle kullanımı ilkesi’ vardır. Bir hakkın kötü niyetle kullanıldığı kanaatine varılırsa, bu hak, hak olmaktan çıkar. İşveren pilotlar hakkında dava açarsa hakim o yönde karar verebilir ve bu eylemi ‘hakkın kötü niyetle kullanımı’ sayabilir...” Yani eyleme katılanlar işten atılma dışında çok ciddi hukuki sonuçlarla yüz yüze kalabilecekti. Bunun göze alınacağı çok önemli anlar olabilir kuşkusuz ancak burada böyle birşey de söz konusu değildi. THY yönetiminin pilotları sindirmeye çalıştığı bir dönemde böyle bir kozun onlara verilmesi ise çok yanlıştı. Baş temsilcimiz Faruk Sayılır’ın ilk günden beri bu eyleme (haklı olarak) karşı oluşu tek başına bir etkendi. Evet sendika için büyük bir gövde gösterisi olacak ama çalışanlar adına hiçbir şey kazanılmadığı gibi, eyleme katılan bir avuç pilot ağır bedeller ödeyecek, toplum tümüyle sindirilecek, başka mücadelelerin de önü kesilecekti. Çünkü sendika tüzel kişiliği hukuken olayın dışında tutulup korunuyor ama..."

Yorumu oyla      0      0  
Atilla'ya 1 20 Mayıs 2012 Pazar 17:22

Doğruı söylemiyorsun Atilla bak Bahadır Kaptan bunu çok net açıkladı, bence sen gerçeklerle yüzleşmelisin:(http://www.airku le.com/default.asp?page=yazar&id=355) Bak ne demiş: Geçen yıl THY yönetiminin beni işten çıkarması üzerine yapılacak “Bir günlük uçuş durdurma eyleminden”  söz edeceğim. Eylemden bir gün önce sendika yönetiminin “Hava İş tüzelliğini koruma” amacıyla hazırladığı yazı şöyle diyordu: “...Bu çağrı, sendikamız Hava İş’in bir eylem çağrısı değildir. Pilotlar sadece kendilerini uçuşa hazır hissetmeme hakkını kullanacaktır...” Bu yazıyı okuduktan sonra Hukuk Danışmanımız Avukat Abdi Pesok’a, eyleme katılan arkadaşların ne gibi yaptırımlarla karşılaşabileceğini sordum. Çünkü iş durduracak kadar radikal olan bu eylem sadece bir avuç pilotun sırtındaydı ve olaya en çok tepki duyan hostesler bile dışında tutuluyordu. Sayın Pesok’un cevabı çok açıktı, hâlâ kelimesi kelimesine aklımda: (devamı var)

Yorumu oyla      0      0  
ATİLLA 19 Mayıs 2012 Cumartesi 20:06

Sevgili havacılık çalışanları; unutmayınızki aynı gemideyiz! Yayınlanan haber, ulusal medyanında gözünün bizde olduğunu gösteriyor. Seversiniz - sevmezsiniz ama Sayın Atilay Ayçin Bey Sendikamızın Genel başkanı. Onun ve yönetim kurulunun aldığı basın açıklaması kararına kulak vermeyeliyiz ve de katılmalıyız... 91 de yaşanan grev de işe yeni başlamıştım, sivil hayatta. bahsedildiği üzre, akabinde işten atılmalar oldu. Ama bu hikayeyi anlatan-yorum yapan ve bukadar olumsuzluğu savunan suçlayan arkadaş hala THY çalışıyor. Bi çelişki değilmi sizce? Ayrıca Bahadır Kaptan ın işden atılması sonrası yapılacaklar ondan sonraki art niyetli gelişmeleri engelleyecekti. Ama malesef hiç bişey yapılmadı, yapılmak istenenleri bütün planlanan eylemleri bazı güçler engelledi. Bu konuyu Bahadır Kaptan hiç bir zaman izah edemedi ve kimseleri inandıramadı, bir meslekdaşı olarak benide. Değilmi Ayhan Kaptan, sizde inanmadınız? 23 Mayıs da Genel Müd. önünde görüşmek üzre. Emniyetli uçuşlar!

Yorumu oyla      0      0  
yalnızız 19 Mayıs 2012 Cumartesi 13:34

Bahadır Hocam gibi mert ve kavgadan kaçmayan, gözünü karartmış birisi savunsa haklarımızı keşke... sonu kapalı kapılar ardında pazarlıkla satılıp belli olan TİS lerin ekmeğimiz olmadığı umutlar besleriz geleceğe dair !!!

Yorumu oyla      0      0  
AlpaY 19 Mayıs 2012 Cumartesi 00:38

İşçi rumuzlu arkadaşım; yorumun haberemi yoksa A.Ayçin e mi? Pek anlaşılır değil. 12 Eylül darbesinden sonra Havacılık iş kolunda A.Ayçin in genel başkanlığı döneminde 2 defa Grev yaşandı diye biliyorum: Biri THY de diğeri Havaş da. Az önce havais.org.tr den de kontrol ettim. Amaç; iş olsun-laf olsun torba dolsun-bi şekilde konuyu A.Ayçin e getirip eleştiri yapayım... Hiç de hoş olmayan ve üstelik doğruluğu tartışılır cümleler içinizdeki kini gösteriyor. Sebebi ne acaba? Siz, bi işveren vekili ya da vekili olma amacı güden İŞÇİ olmayasınız!

Yorumu oyla      0      0  
19 Mayıs 2012 Cumartesi 00:08

1991 çok onurlu bir grevdi. 38 günlük direnişin öncüleri işten atıldı. İşverenin her attığı işçinin ardından bunların hesabın sormazsam namussuz ve şerefsizim diyen sendika ağasının gıdası oldu atılan öncüler. 2007 grev oylamasının sonucunda işveren aynı şeyi yaptı! Bu sefer işverenle ortak olarak! Bahadır kaptana sahip çıkmadıkları gibi, işverene teşekkür ve minnetlerini sundular. Sonrası malum. Temiz sendika isteyenler işverenci ilan edildi! Ne yazık ki bu ülkede ahlaksız ve vicdansızların iktidarlarını korumaları üzerine inşa edilmiş bir sistem mevcut. Şimdi bu parlementonun kendi ücret ve sosyal hakları için kaynak bulurken, emekçilere bakışında şaşılacak bir durum yok. Sendikacıların pişkinliği bu sistemin kendilerini koruyup kollamasından kaynaklanıyor. Grev hakkını ortadan kaldırmayı yasalaştırma cesaretini kendisinde görebilen iktidara mail atmakla olmayacağını bilemeyecek kadar aptal değiller ama, eh bu toplum nasılsa her önüne konulanın tadına baktıkça bu tiyatro devam eder...

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’DEN CİMBOMLU TURNUVA
Türk Hava Yolları’nın sponsorluğunu üstlendiği M. United ve Barcelona'nın ...
2.PİST İÇİN KAMULAŞTIRMA YAPILACAK
Bakanlar Kurulu, Milli Savunma Bakanlığının teklifi üzerine İstanbul Sabiha ...
UŞAK HAVAALANI İÇİN SORU ÖNERGESİ
CHP Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, yaklaşık 6 aydır uçuşlara kapalı ...
 
UNIFREE BODRUM HAVALİMANI’NDA
Türk perakende ve Duty Free sektörünün önde gelen firmalarından Unifree, ...
THY’DEN BİR İŞBİRLİĞİ DAHA
Türk Hava Yolları ve Air Canada arasında işbirliği anlaşması imzalandı...
LÜKS OTO FİYATINA UÇAK
THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, THK tarafından üretilecek ve 2014 yılında ...
 
TOPÇU’DAN FACEBOOK DUYURUSU
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Facebook’ta adına açılan sahte ...
BENZİNCİDE BİR UÇAK
FG Havacılığın Türkiye’ye getirdiği Cavalon’un basına tanıtımı sırasında ...
HAVA-İŞ KAMUOYUNU BİLGİLENDİRECEK
Hava-İş Sendikası THY Genel Müdürlüğü önünde yapacağı basın açıklamasıyla ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
20 ŞİRKETE ‘YEŞİL' UYARI
PEGASUS'TAN KAMPANYA
BRUNEI ORDUSUNA AIRBUS
UNIFREE TEİD ÜYESİ OLDU
SİVİL HAVACILIK BİNASINDA EYLEM
AJET'TEN YÜZDE 40 AİLE İNDİRİMİ
TAYKONOTLAR DÜNYA'YA DÖNDÜ
İFADE ORTAYA ÇIKTI
PİSTTE ATA ÇARPTI
BİRLEŞİK KRALLIK'TA REKOR BÜYÜME
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 19 °C 12 / 15 °C 12 / 17 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Rusya
  •test
  •United Airlines
  •Qatar Airways