iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
28 Temmuz 2007 Cumartesi - 13:05

HAVA-İŞ’ E SEKTÖRDEN TEPKİ

Hava-İş’in toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinde THY yönetimine baskı uygulamak amacıyla gazetelere verdiği 'Önce Uçuş Güvenliği ' başlıklı ilan, havacılık sektörü temsilcileri tarafından büyük tepkiyle karşılandı.

HAVA-İŞ’ E SEKTÖRDEN TEPKİ
Losev-1

  THY yönetiminden sonra kendilerinin de suç duyurusunda bulunacaklarını açıklayan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri, çok büyük sorumsuzluk örneği olarak değerlendirdikleri ilanın Türk şirketlerine olan bakış açısını değiştireceğini söylediler.

  Hava İş, THY ve THY Teknik A.Ş. ile yürütülen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde ‘baskı yapmak’ amacıyla tarihinde ilk defa yurtdışındaki yabancı gazetelerde bildiri yayınlamıştı. 'Personelin fazla mesaiye zorlandığı ve bu yüzden uçuş emniyetinde sıkıntı yaşanabileceği’ yönündeki bildiriler yüzünden, özellikle yabancı ülke vatandaşlarının rezervasyonlarını gözden geçirdiği ve bazı iptallerin yaşandığı belirtilmişti. Sendika, çalışanların hafta içinde grev oylamasına gidilmesi amacıyla yeterli imzayı toplaması üzerine yine gazetelere ilan vererek THY’ye baskı yapmaya çalıştı. Ancak, sadece THY’yi değil tüm sektörü hedef alan açıklamalara, SHGM başta olmak üzere Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri (TÖSHİD) ve Türkiye Havayolu Pilotları Derneği’nden (TALPA) büyük tepki geldi.

Hava-İş, gazetelere verdiği ilanla, kamuoyunu, ana ekseni uçuş emniyeti olan taleplerine destek vermeye çağırdı. Açıklamada, sözleşmedeki taleplerin, her şeyden önce uçuş emniyetinin güçlendirilmesini, konuyla ilgili bilimsel çalışmalar ve yaşanmış acı deneyimlerle esas olan evrensel standartlara yükseltilmesinin hedeflendiğine dikkat çekildi. THY Yönetiminin, sektörde zaten ulusal ve uluslararası düzeyde çok sıkı bir denetimlerin olduğu yönündeki açıklamalarının da gerçekleri yansıtmadığı belirtilen ilanlarda, “THY yönetiminin bu iddiası doğru olsaydı dünyanın farklı bölgelerinde kaza sayıları ve oranları arasında muazzam farklılıklar olmazdı. Çalışma koşulları ile ilgili, THY yönetiminin görüşmeyi kategorik olarak reddettiği taleplerimizin temel amacı üyelerimize ek bir çıkar sağlamak değil, ölümlü ölümsüz kaza riskini asgariye indirmek, en ileri gelişmiş ülkelerin düzeyine getirmektir.” ifadelerine yer verildi.

Hava İş, ‘denetim her şeyden önce gerçek anlamda özerk bir sivil havacılık otoritesini gerektirir ve bunun olmadığı yerde gerçek anlamda denetimden söz etmek mümkün değildir’ diyerek, SHGM’yi de zan altında bıraktı. Sendika, gerçek anlamda bağımsız bir sivil havacılık otoritesinin olmamasının Türkiye sivil havacılık sektörünün trajedisinin başlıca nedenlerinden biri olduğunu savunarak, ölümlü ölümsüz kaza istatistiklerinin de bu durumu bütün açıklığıyla ve herhangi bir tartışmaya yer bırakmayacak açıklıkla ortaya koyduğunu ileri sürdü. İlanda ayrıca, Sendikanın bu konudaki mücadelesini toplu iş sözleşmesindeki tıkanıklığın aşılmasının ardından tüm Türkiye sivil havacılık sektörüne yayacağını belirterek, uçuş emniyeti için çok büyük ve uzun soluklu bir kampanyanın öncülüğünü yapacağını duyurdu.

SHGM yetkilileri, THY’nin diğer havayolları gibi düzenli olarak denetlendiğini ifade ederek, sendikadan ‘uçuş emniyetini tehlikeye düşürecek olaylarla’ ilgili herhangi bir şikayet gelmediğini söyledi. Gazetelere verilen ilanın tercüme edilerek yurtdışındaki tüm sivil havacılık otoritelerine gönderildiğine dikkat çeken yetkililer, bu davranışın büyük bir sorumsuzluk örneği olduğunu bildirdi. İlan sonrası tüm Türk şirketlerinin zor durumda kalabileceğini belirten yetkililer, “Havacılık sektöründe 1 trilyon 800 milyar dolarlık ciro var. Bu pastadan pay alabilmek için herkes kıyasıya rekabet ederken, biz kendimize köstek oluyoruz.” dedi.

Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Başkan Şahabettin Bolukçu da, ilanın sanki Türk şirketlerinde uçuş emniyeti yokmuş anlamına geldiğine işaret ederek, bunun son derece üzüntü verici olduğunu söyledi. Havacılık sektöründeki emniyet konusunun en üst düzeyde ele alınmak zorunda olduğunu anlatan Bolukçu, “SHGM, aldığı eğitimler ve ilave kadrolarıyla sektörü her zamankinden daha fazla denetliyor. Bu yüzden uçuş emniyetinde zaaf olduğu yönünde konuşmak abesle iştigaldir.” diye konuştu.

TALPA İkinci Başkanı Kaptan Pilot Altay Yıldırım, sendikanın açıklamasının halkı infiale uğratacağına dikkat çekerek, verilen ilan nedeniyle Yönetim Kurulu’nun toplantı yaparak durum değerlendirmesi yapacağını söyledi. Aynı zamanda sektördeki tüm çalışanların töhmet altında bırakıldığını belirten Yıldırım, “İnsanları paniğe sevketmeye kimsenin hakkı yok. Hassas dengeleri iyi korumak gerekir. Başta sektör çalışanları kendi hayatlarını neden tehlikeye atsın ki?” şeklinde konuştu.

ZAMAN/ Mustafa GÜN

 
KOTİL: SANDIKTAN UMUTLUYUZ
 
RUS KARGO UÇAĞI DÜŞTÜ
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KOTİL: SANDIKTAN UMUTLUYUZ
THY Genel Müdürü Kotil, "THY'de 1991'de yaşanan grevin sonuçları ortada. ...
KARLITEKİN O ANI ANLATTI
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, Hava-İş Sendikası'nın grev ...
ABD'DE 2 TV HELİKOPTERİ ÇARPIŞTI
ABD'nin Phoenix kentinde 2 TV helikopteri, polis takibini izledikleri sırada havada çarpıştı.
 
THY HAVA-İŞ HAKKINDA SUÇ DUYURUSU YAPTI
THY yönetimi Hava-İş Sendikası'nın 9 yöneticisi hakkında suç duyurusunda bulundu.
KARLITEKİN : UÇUŞ GÜVENLİĞİ YOK DEMEK SUÇTUR
Çalışanlarıyla THY'nin iç hatlar terminalindeki yemekhanesinde biraraya ...
THY'DEN TOKAT GİBİ CEVAP
Hava-İş’in bugün bazı gazetelere verdiği ilanlarla THY’de uçuş güvenliğinin ...
 
KARLITEKİN'DEN THY ÇALIŞANLARINA YAKIN MARKAJ
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin, çalışanlara bire bir sendika ...
KARLITEKİN: ÇÖZERİZ BİZ BU İŞİ
THY Yönetim Kurulu Başkanı Candan Karlıtekin'den flaş açıklamalar. Çalışanları ...
THY'DE GREV İHTİMALİ TURİZMİ VURDU
TUROB Başkanı Timur Bayındır, son haftalarda gündemden düşmeyen THY'deki ...
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
INDIGO'DAN BÜYÜK SİPARİŞ
TGA_EMIRATES İŞBİRLİĞİ
IATA'DAN ALMANYA'YA ELEŞTİRİ
PİLOT VE YOLCU ÖLDÜ
PİSTTEN ÇIKTI
YENİ NESİL ASTRONOT GİYSİSİ
YAPAY ZEKA İLE İT DALAŞI
MUCİZE KURTULUŞ
YAĞIŞLAR TRAFİĞİ DURDURDU
BOEING İHBARCISININ ÖLÜMÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
12 / 20 °C 16 / 22 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •United Airlines
  •Delta Airlines
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •turizm
  •İsrail