iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
9 Ocak 2013 Çarşamba - 11:05

HAVA-İŞ’TEN ÇAĞRI VAR

Hava-İş Sendikası, üyelerine çağrıda bulunarak uçucu ekipler ile ilgili olan TİS 99. Madde hükümlerinde önemli değişiklikler teklif edileceğini vurguladı ve 24. Dönem TİS görüşmelerini izlemeye davet etti.

HAVA-İŞ’TEN ÇAĞRI VAR
Losev-1

Hava-İş’in üyelerine duyurusu şöyle:

 

"Değerli Uçucu Ekip Üyeleri;

 

THY A.O 24. Dönem toplu iş sözleşme tekliflerimizi işverene sunduk. Önümüzdeki günlerde toplu iş sözleşmesinin 60 günlük görüşmeler süreci başlayacak. Tüm üyelerimizi bu görüşmeleri izlemeye davet ediyoruz. Bu dönem toplu iş sözleşme tekliflerimizde uçucu ekipler ile ilgili olan TİS 99. Madde hükümlerinde önemli değişikliklerle tekliflerimizi hazırladık. Bu dönem ki tekliflerimizin en önemli özelliği 99. Madde de belirlenen haklarımızdan uçuş görev sınırlamaları, planlama esasları ve dinlenme, boş süreler ile ilgili olanları ile uçuş ve kredili ek aylık uçuş tazminatlarından kesintiler ile ilgili olanlarının toplu iş sözleşmesinin eki EK-7 ve EK-8 belgeleri haline getirmiş olmamızdır. Bunun nedeni işverence prosedürlerde, ortaklık el kitaplarında, toplu iş sözleşmesinin düzenlediği konuların atıf yaptığı hükümlerinin keyfi ve hukuk dışı uygulamalara tabi tutulmasıdır. Toplu iş sözleşmesinde bir bütünsellik içinde garantiye alınmamış haklarla ilgili her dönem yaşadığımız sorunlara bir son vermemiz gerekmektedir. ESNEKÇE ve KEYFİCE bir çalışma düzeni istemiyoruz. Bu açıdan işverence hukuk dışı işlemlerle değiştirilen PR.01.70.007 Uçucu Personel Uçuş Görev ve Uçuş Saatleri Prosedürü (Rev2) tüm maddeleri ile ele alınmış ve toplu iş sözleşmemizin 99. Maddesindeki kazanılmış haklarımız ve yeni önerilerimiz de eklenerek yeniden düzenlenmiş ve EK-7 Belgesi olarak teklif edilmiştir. Bu değişiklikle İşverence yoruma tabi tutulan, yazım ve tanım itibarı ile eksiklik bulunan tüm maddeler anlaşılır hale getirilerek düzenlenmiştir. Ek-7 belgesini oluştururken bildiğimiz tüm eksikliklerine rağmen SHT 6A-50 hükümlerinden daha bilimsel temellerle dayanan ve Nisan 2013’te AB Parlamentosunda büyük bir olasılıkla kabul edilecek olan EASA FTL düzenlemesinin temel tanımlarından yararlandık. Ancak bu düzenlemede olmayan veya kazanılmış hak olarak daha lehte olan hükümlerimizi koruduk. Bu çerçevede özet olarak;

 

• Tüm süre sınırlamalarının temel parametresi olan gün tanımı, yerel gün olarak düzenlendi. Mevcut tanımlarda yer almayan En Düşük Sirkadyen Penceresi ile gece tanımı yerel gece olarak düzenlendi. Biyolojik saati bozan UTC saati esasına göre görevlendirme bilim dışıdır ve uçuş emniyetinin düşmanı biriken yorgunluğun en önemli tetikleyicisidir bu nedenle uçuş emniyeti için ilk düzeltilmesi gereken tanımdır.

 

• En önemli değişiklik Uçuş Görev Süresi ile ilgili oluşturuldu. Temel günlük uçuş süresi 13 saat belirlendi, iniş sayıları ve imza saatlerine göre yeni süreler Tablo 2’de oluşturuldu. Uzatma uygulanacak Uçuş Görev sürelerinde uyulacak esaslar ve görev planlanmayacak iniş adet ve imza saatleri Tablo 2a’da düzenlendi. Uzun menzil uçuş görev süreleri günlük temel UGS’si 14 saat belirlendi. Ancak eskisinden farklı olarak uçak içi dinlenme koşulları tarif edilerek bu dinlenme sınıf ve koşulları yerine getirilmek şartıyla ilave ekip ve ilave tam ekiple arttırılması düzenlendi. Uçakta uygulanacak dinlenmelerin şartları oluşturuldu. Minimum standart ekibin ilave ekip ve ilave tam ekip olabilmesi için gerekli kokpit ve kabin ekibi sayısı düzenlendi.

 

• Diğer önemli bir değişiklik dinlenme sürelerinde oluşturuldu. Ana üs, geçici üs ve konaklama meydanında asgari dinlenme süreleri ana üs ve geçici üste 12 saat, konaklamada 10 saat olarak korunurken, biriken yorgunluğu azaltmak amacıyla ana üste birbirini takip eden 7 günde iki yerel geceyi kapsayan 36 saatlik haftalık dinlenme süresi düzenlendi. Uzun menzil uçuş görevinde ilk uçuş görev süresinde geçilen zaman dilimi ile, aynı zaman dilimi farklılığını içeren ikinci bir görev için asgari dinlenme süresi konaklama meydanında iki yerel geceyi kapsayan 36 saat olarak düzenlendi. Pas görevler de dinlenme süreleri ile ilişkilendirildi. Tüm uzun menzil uçuş görevlerinde ana üs asgari dinlenmesi 48 saat ten az olmamak kaydıyla veya UGSx3 hangisi büyükse onun uygulanması gerektiği şeklinde düzenlendi.

 

• Fiili simülatör uçuş süresi (blok time) aylık uçuş süresinden, göreve gidişlerde dinlenme süresi yoksa pas görevlerdeki uçuş süresi yıllık uçuş süresinden değerlendirilmesi şeklinde düzenlendi. Ev ve uygun konaklama tesis nöbeti de 8 saatle sınırlandırıldı. Bu görevlerden uçuş görevi çıktığında UGS’nin, nöbet süresinin %50’si kadar azaltılması düzenlendi. Görev çıkmadığı durumlarda bu nöbetlerin %50’sinin aylık uçuş görev süresinden sayılması düzenlendi.

 

• Ana üs ve Geçici üsten göreve gidişlerde SKPK uygulanamayacağı düzenlendi.

 

• Boş gün ve boş süre kavram kargaşası giderilerek boş günün dinlenme süresi içermeyeceği düzenlendi. Boş günlerin takvim ayının iki yarısına eşit dağılımı düzenlendi. Birbirini takip eden 7 günde iki yerel geceyi kapsayan 36 saat dinlenme süresi düzenlendiğinden haftalık olarak mahsup edilen boş gün tablodan çıkarılarak boş gün tablosu düzenlendi. Uçucu ekiplerin asgari uçuş yükümlülüklerini uçuş tazminatlarını ve bu tazminatlardan kesintileri düzenleyen PR.01.70.004 Kokpit ve Kabin Personelinin Aylık Uçuş Tazminatları ve Asgari Uçuş Yükümlülükleri Prosedürü Rev.11 yeniden düzenlenerek eksik ve yoruma açık tanımlar düzeltildi ve toplu iş sözleşmesinin eki olarak Ek-8 olarak teklif edildi. Bu prosedür ile yapılan kesintiler sadeleştirilirken, garanti edilmiş uçuş tazminatı tanımı ve kredili ek aylık uçuş tazminatı tanımları, hesaplanması ödenmesi ve kesintilerin esasları yeniden düzenlendi. Kredili aylık uçuş tazminatlarının toplu iş sözleşmesi ile garanti altına alınması düzenlendi. EK-8 içinde kokpit için 110 kabin için 130 saatin üstü mesailerde de kredili uçuşun zamlı ödenmesi düzenlendi. Hafta tatili ve Ulusal Bayram ve Genel Tatil günü ücretinin ödenmesinde zaman dilim farkı ve konaklama meydanı etkilerinin giderilmesi düzenlendi. Bu özet olarak verilen düzenlemeler dışında da özellikle tanımlarda ve madde içeriklerinde yoruma açık tanımsız birçok konu açık hale getirildi. Planlama esasları yeniden düzenlendi.

 

Değerli üyelerimiz;

Bu dönem asıl olarak görev, dinlenme ve planlama esaslarının toplu iş sözleşmesi garantisi altında bir bütünsellik içinde düzenlenmesi en önemli tartışma konusu olacaktır. Bu konuda işverence geçen dönem siz üyelerimize yaşatılan mağduriyetler yoruma dayalı ve keyfice değiştirilen prosedürler ile hayata geçirilmeye çalışılmıştır. Çalışma sürelerimizin dinlenme sürelerimizin görev planlamalarımızın insanca olmasını, sosyal hayatımızı düzenlemeyi, sağlığımızı korumayı, çocuklarımıza ailemize zaman ayırmayı istiyorsak prosedür ile değil toplu sözleşme ile düzenleme taleplerimize her koşulda sahip çıkmalıyız. İşçiler demokratik ülkelerde hukuki açıdan işverene iş saatleri ile yükümlüdürler bunun dışında hiçbir yükümlülükleri olamaz. Müşteri memnuniyeti adı altında yapılan abartmalarla her müşterinin patron, her çalışanın köle olarak görüldüğü bir sistemi reddediyoruz. Özellikle uçuş emniyetinin temel düşmanı yorgunluğa karşı bilimsel araştırmaların ortaya koyduğu şekliyle ülkemizde uçucu ekiplere dayatılmaya çalışılan bilimdışı SHT 6A-50’nin işçiler lehine değişeceğini beklemek de hayaldir. Ne yapılacaksa toplu iş sözleşmesiyle ve kendi gücümüzle olacak. Geçen dönem THY A.O yönetimi ne yazık ki toplu iş sözleşme masasından kaçıp anti demokratik GREV YASAĞINA sığınmıştı. Grev yasağı ile toplu iş sözleşme pazarlık hakkımızı elimizden aldılar. Ancak Hava-İş sendikası ve 305 arkadaşımızın direnişi bu hakkın geriye iadesini sağladı. Bu dönem bu hakkımızın gücünü yerinde kullanmalıyız. Bu açıdan temel taleplerimize sahip çıkalım, iki yılda bir elimize geçen pazarlık fırsatını kazanımlara dönüştürmek için birlikte ve birlikle hareket edelim.

Saygılarımızla.

HAVA-İŞ GENEL MERKEZ YÖNETİM KURULU"

 

 

 

 
KAYIP UÇAKTAN HABER YOK
 
SHGM’DEN RAPORLAMA SİSTEMİ
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İŞÇİ KARDEŞ 9 Ocak 2013 Çarşamba 23:03

TAZE KANA İHTİYAÇ MEVCUT YILLAMNIS SENDİKA YÖNETİMİ İLE BU SÖZLESMEDE UZAR GİDER YENİ ANLAYIŞA VE TEMİZ ŞEFFAF TÜM ÜYENİN BENİMSEDİGİ TAZE YÖNETİME ACİLEN İHTİYAC VAR.SAYGILAR

Yorumu oyla      0      0  
AlpaY 9 Ocak 2013 Çarşamba 22:44

Bu sitedeki yazarın bu haftaki sayısında da belirttim: Havaiş in THY ve Teknik A.Ş de TIS sözleşmeleri üst sınıfdır. bunda sendikamızın payı çok büyük....Şişecam işçileri ile görüşüp onlara destek olma adına bikaç saat sohbet etme fırsatı bulun bir kişi olarak söylüyorum; onlar bile direnişlerindeki amaçları tain edildikleri yerde mevcut özlük hakların jkoruyabilmekmiş... HAvaiş üyelerine, mevcut hahlarından dolayı gıpta ile bakıyorlar... Başarılar Havaiş!

Yorumu oyla      0      0  
Arzu 9 Ocak 2013 Çarşamba 22:40

Çok umutluyum! Sendikama başarılar diliyorum hatta başarılarının devamını diliyorum. Haydi hayırlısı!

Yorumu oyla      0      0  
meraklı 9 Ocak 2013 Çarşamba 21:22

Uçuş görevleri ile ilgili sivil havacılığın kuralları, uluslarası kurallar yokmu! varda uygulanmıyormu! ki iş sendikanın yapacağı sözleşmeye kalıyor!?

Yorumu oyla      0      0  
TimesSquare 9 Ocak 2013 Çarşamba 19:16

Uzayıp gider diye gülmek de ne demek oluyor anlamış değilim. Çok mu hoş bir durum ortaya çıkıyor, insanların çok mu işine yarıyor. Zaten yok denecek kadar az insanların umudu, bir de siz zor olan süreci daha da zorlaştırmayın. Yüzlerce insan işinden oldu, belki de bu son umut. Neyin alaya alınışı, hor görülüşü bu! Ayıptır ayıp. İnsanlar sekiz aydır maaş alamıyor, geçim sıkıntısında. Bu gece yastığa başınızı koyarken çok kısa bir süre de olsa onların yerinde olduğunuzu hayal edin, ki buna empati deniyor. İçiniz bu kadar mı kirlendi, bu kadar mı yoksunsunuz merhametten, acıyı paylaşmaktan. Bir gün sizin de ihtiyacınız olacaktır anlaşılmak, güçlü hissettirilmek. Umarım sizin gibi değil de, bizler gibi insanlar yanınızda olur.

Yorumu oyla      0      0  
:))) 9 Ocak 2013 Çarşamba 18:06

Daha uzarr gider bu T.İ.S ..

Yorumu oyla      0      0  
TK 9 Ocak 2013 Çarşamba 15:04

Üyesi Olduğum Sendika Hava İş e Yeni TİS görüşmeLerinde geçmiş yıLLarda da oLduğu gibi başarıLar diLerim...

Yorumu oyla      0      0  
Kabin rumuzluya 9 Ocak 2013 Çarşamba 15:02

Ne dediğini kimse anlayamadı. Biraz daha açık konuşşsana.. Böyle laf sokuşturmakla olmaz... Kimden bahsediyorsun ? Hangi kabin amiri bu dediğin?

Yorumu oyla      0      0  
Kabin 9 Ocak 2013 Çarşamba 12:57

Kapağı sendika yönetimine atan kabin amiri hanfendi sırtımızdan semirmiş bir halde (bir gün erken ayılıp alana gelmeyi beceremedi) Şimdi boşuna oralara gelip nutuk atmayın Artık lafa karnımız tok, seçim vaatlerinden de kusacak hale geldik. gölge etmeyin bizi kullanmayın yeter.

Yorumu oyla      0      0  
umutsuz 9 Ocak 2013 Çarşamba 12:37

Hic umudumuz yok ama yine de başarılar. Yeni bir yönetim taze kan ile bu sözleşmeye oturulsa idi belki bazı şeyler değişebilridi. Ama 24 yıldır orda olan bir yönetim ile bu iş olmaz. saygılar.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
KAYIP UÇAKTAN HABER YOK
Ünlü İtalyan modacı Missoni ve ailesinin içinde bulunduğu en son Venezüella ...
AIR FRANCE FİYATLARI DÜŞÜRÜYOR
Air France düşük fiyatla uçan havayolu şirketlerine savaş açıyor
DİYARBAKIR KAZASININ 10. YILI
Diyarbakır'da 8 Ocak 2003 tarihinde meydana gelen ve 75 kişinin ölümü, ...
 
APRON BUZ KESTİ
Atatürk Havalimanı'nda kar yağışı ile birlikte zorlu bir mücadele yürütülüyor. ...
KARDA HER ŞEY DAHA ZOR
Kar, İstanbul’da hava ulaşımını engellemese de yavaşlatıyor. İşte Airkule.com ...
KAR THY UÇUŞLARINI VURDU
İstanbul’da etkili olan kar yağışı hava ulaşımını engellemeye devam ediyor. ...
 
THY YÖNETİMİNE AĞIR KONUŞTU
THY, sadece iktidar partisi milletvekillerine mi yeni yıl hediyesi gönderdi? ...
ARALIK RAKAMLARINI AÇIKLADI
Aralık ayında 4.3 milyondan fazla yolcu easyJet’i tercih etti
THY 24.DÖNEM TİS İÇİN ÇAĞRI
THY A. O 24.Dönem TİS görüşme çağrısı yapıldı. Hava –İş Sendikası’ndan ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
THY'NİN 100'ÜNCÜ YIL HEDEFİ
GÜNEY AMERİKA'DA BÜYÜYOR
SIA VAKIF KURUYOR
ERCAN'DA ‘KLASİK OTOMOBİL' ŞÖLENİ
SHGM YEMEKHANESİNDE SINAV
'HAYAT BELİRTİSİ YOK'
BİR YOLCUYLA İLETİŞİME GEÇİLDİ
SELAHATTİN BİLGEN AÇIKLADI
HELİKOPTERİ ACİL İNİŞ YAPTI
‘AEROSHARK' İLE TASARRUF
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
14 / 21 °C 14 / 23 °C 15 / 25 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •thy
  •Baykar
  •vize
  •savunma
  •Dubai