iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
7 Nisan 2023 Cuma - 14:54

HAVA KARGODA İYİLEŞME

Hava kargo taşımacılığı şubat ayında iyileşme işaretleri gösterdi, pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktı

HAVA KARGODA İYİLEŞME
23nisanbayram

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), Şubat 2023 küresel hava kargo talebinin pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıktığını gösteren verileri yayınladı.

• Kargo ton-kilometre (*CTK'ler) cinsinden ölçülen küresel talep, Şubat 2022'ye kıyasla yüzde 7,5 düştü (uluslararası operasyonlar için -%8,3). Bu rakam önceki iki ayda görülen yıllık düşüş oranının yarısına ulaştı. (sırasıyla -%14,9 ve -%15,3). Şubat ayında hava kargo talebi, pandemi öncesi seviyelerin (Şubat 2019) % 2,9 üzerinde gerçekleşti; sekiz ay içinde ise ilk kez pandemi öncesi seviyelerini aştı.

• 2023 Şubat ayı kargo kapasitesi (ACTK cinsinden ölçülen mevcut kargo ton-kilometre) 2022 Şubat ayıyla kıyasla % 8,6 artış kaydetti. Yolcu trafiğindeki artışın toparlanmaya devam etmesi, yolcu uçakları ile taşınan kargo kapasitesinin artışına sebep olmuş olup, bu da ACTK’lerdeki güçlü artışına destek vermektedir. Uluslararası yolcu uçaklarında taşınan kargo kapasitesi, Şubat ayında yıldan yıla %57,0 artarak 2019 (pandemi öncesi) kapasitesinin %75,1'ine ulaştı.

• Çalışma ortamındaki çeşitli faktörler de artışta etkili oldu:

- Kargo talebinin öncü göstergesi olan imalat PMI'nın küresel yeni ihracat siparişleri bileşeni Şubat ayında artmaya devam etti. Çin'in PMI seviyesi, dünyanın en büyük ihracat ekonomisinden mamul mallara olan talebin arttığını gösteren kritik 50 işaretini aştı.

- Ocak ayında küresel mal ticareti %1,5 azaldı; bu, önceki aya göre -%3,3'ten daha yavaş bir düşüş oranıydı.

- G7 ülkeleri Tüketici Fiyat Endeksi Ocak ayındaki %6,7'den Şubat ayında %6,4'e geriledi. Üretici fiyat enflasyonu Aralık'ta 2,2 puan azalarak %9,6'ya geriledi.

 

IATA Genel Müdürü Willie Walsh, kargo taşımacılığındaki pozitif gelişmeler hakkındaki değerlendirmesinde şunları söyledi: “Gelişmeleri iyimser bir bakış açısıyla yorumladığımızda, hava kargo piyasasında geçmiş yıllardaki dramatik iniş çıkışların ardından daha normal talep modellerine dönüşe yol açan bir iyileşme eğiliminin başladığını görebiliriz. Şubat ayında hava kargonun düşüşün yavaşlaması iyi gidişata işaret ediyor.  Hava kargoda yıllık düşüş oranı % 7.5 oldu. Bu rakam ocak ayında yaşanan düşüş oranının yarısına tekabül ediyor. Bu gelişmeler genel olarak sektörü pandemi öncesi seviyelere kıyasla pozitif bölgeye (+%2,9) taşımak için yeterli oldu.” 

Şubat Ayı Bölgesel Hava Kargo Performansı:

Asya-Pasifik havayolları, hava kargo hacimlerinin 2023 yılının Şubat ayında 2022'nin aynı ayına göre % 6,0 azaldığını açıkladı. Bu gelişme ocak ayına kıyasla önemli bir performans artışı oldu (%-19,0). Bölgedeki havayolları, kısıtlamaların kaldırıldığı ve ekonomik faaliyetlerin yeniden başladığı Çin'in yeniden açılmasından yararlandı. Bölgedeki kullanılabilir kapasite, işin yolcu tarafındaki kapasitenin de devreye girmesiyle Şubat 2022'ye kıyasla %19,9 arttı.

Kuzey Amerika taşıyıcıları, 2022'nin aynı ayına kıyasla Şubat 2023'te kargo hacimlerinde %3,2'lik bir düşüş bildirdi. Bu, Ocak ayına kıyasla (%-8,7) performansta sağlam bir güçlenmeye işaret etti. Bölge, şubat ayında uluslararası talepte önemli bir artış gördü ve bu da uluslararası kargo trafiğindeki pazar payını pandemi öncesi seviyelerin üzerine çıkardı (Şubat 2023'te %21,7'ye kıyasla Şubat 2019'da %18,2). Kapasite, Şubat 2022'ye kıyasla %2,8 arttı.

Avrupalı taşıyıcılar, 2023 yılının Şubat ayında kargo hacimlerinde 2022'nin aynı ayına göre %15,3'lük düşüşle tüm bölgelerin en zayıf performansını gösterdi.  Şubat 2023’te yaşanan bu zayıf performans, Ocak ayına kıyasla daha güçlü bir performansa işaret etti ( Ocak ayın performansı %-20,4). Bölgedeki havayolları, Ukrayna'daki savaştan etkilenmeye devam ediyor. Kapasite Şubat 2023'te, Şubat 2022'ye kıyasla %1,5 azaldı.

Orta Doğulu hava taşımacıları, Şubat 2023'te kargo hacimlerinde yıllık %8,1'lik bir düşüş yaşadı. Bu, bir önceki aya göre hafif bir iyileşme oldu (%-11,8). Kapasite, Şubat 2022'ye kıyasla %9,3 arttı.

Latin Amerikalı taşıyıcılar, Şubat 2023'te kargo hacimlerinde Şubat 2022'ye kıyasla %2,7'lik bir düşüş bildirdi. Bu, %4,6'lık bir artış görülen Ocak ayına kıyasla performansta bir düşüş olarak yansıdı. Şubat ayında kapasite, 2022'nin aynı ayına göre %27,6 arttı.

Afrika havayolları, kargo hacimlerinin Şubat 2023'te Şubat 2022'ye kıyasla %3,4 azaldığını bildirdi. Bu rakam bir önceki aya göre performansta bir iyileşme olarak yorumlandı (%-9,5). Özellikle, Afrika'dan Asya'ya rotalarında, Şubat ayında yıllık %39,5 artışla kargo talebinde önemli bir artış yaşadı. Kapasite, Şubat 2022 seviyelerinin %4,7 üzerinde gerçekleşti.

Etiketler:
 
ESENBOĞA'DA KRİZ KISMEN ÇÖZÜLDÜ
 
THY'DEN ÜCRETSİZ MESAJLAŞMA
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AZAL FİLOYU BÜYÜTÜYOR
Azerbaycan Havayolları Airbus'la 12 uçaklık alım anlaşması imzaladı
LUXAIR İZMİR'E UÇTU
İzmir Adnan Menderes, Luxair’in ilk uçuşunu karşıladı
43 HAVALİMANINA 'ACA' SERTİFİKASI
Uluslararası Havalimanı Karbon Akreditasyonu Sertifikası'na sahip havalimanlarımızın ...
 
NUR GÖKMAN'A ÖDÜL
Hitit Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Nur Gökman, Dünya Havacı ...
HİTİT TEKNOLOJİYLE BULUŞTURDU
Hitit, yaklaşık iki yıldır yolcu taşımacılığı alanında teknoloji ortağı ...
TURKISH CARGO UÇURUYOR
Hepsiburada’nın kargo taşımacılığı alanındaki stratejik yatırımlarından ...
 
THY TEKNİK EMIRATES'LE ANLAŞTI
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş., Emirates Hava Yolları’na Uçak Bakım Hizmeti Sunuyor
THY'DEN AIRE'YE ÜST DÜZEY ATAMA
Türk Hava Yolları’ndan AIRE’ye üst düzey atama
EMIRATES'TEN 'ÇOCUKLARA ÖZEL'
Emirates’in yeni koleksiyon oyuncakları ve çantalarıyla çocuklar, “iyisiyle ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
ISG'DE 23 NİSAN KONSERİ
SHM'DE PİLOTLAR GÜNÜ KUTLANIYOR
IGA'DA 23 NİSAN KUTLAMALARI
ÇOCUKLAR İÇİN UÇTULAR
İGA'DA '23 NİSAN' COŞKUSU
SAFAIR UÇAĞI TEHLİKE ATLATTI
İKLİM AKTİVİSTLERİ GÖZALTINDA
UZAYA GİDECEK 3. TÜRK OLACAK
UÇAKTA OLAY ÇIKARDI
KANADA'DA HAVAALANI YANGINI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Salı Çarşamba Perşembe
15 / 22 °C 18 / 22 °C 17 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •kriz
  •TUSAŞ
  •United Airlines
  •uydu