iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
19 Ağustos 2018 Pazar - 07:36

HAVA-İŞ'TEN "YILLIK İZİN" AÇIKLAMASI

Hava-İş Sendikası, THY'de yıllık izin planlamasında usulsüzlükler yapıldığını öne sürdü

HAVA-İŞ TEN  YILLIK İZİN  AÇIKLAMASI
Losev-1

Hava-İş Sendikasından "yıllık izin" planlamalarıyla ilgili yapılan açıklama şöyle:

Değerli Üyelerimiz,

Çalışanların Anayasal hakkı olan, yıllık izinlere dair yapılan bazı usulsüzlükleri, siz değerli üyelerimizle paylaşmak istiyoruz.

Ekip Planlama Başkanlığı tarafından 17/08/2018 tarihinde 2019 yıllık izinlerine ilişkin personele mail atılmış; yıllık izin talep tarihlerinin başladığı, 05/09/2018 tarihi saat 08.00’e kadar talep yapılabileceği, İzin Planlamalarının Ortaklık PR.10.32.83 Yıllık Ücretli İzin Planlaması ve Uygulamasına İlişkin İşlemler Prosedürü doğrultusunda yapıldığı ifade edilmiştir.

Bu mail ile 2017 yılında yıllık izinle alakalı hukuka aykırı uygulamanın yeniden uygulanacağı, çalışan memnuniyetini ve iş barışını göz ardı edecek planlamaların yapılacağı aşikârdır.

Bilindiği üzere, “Toplu İş Sözleşmesi’nin 57.maddesi uyarınca yıllık ücretli izin konusunda 4857 Sayılı İş Kanunu ve Yıllık İzin Yönetmeliği ile TİS hükümleri uygulanır. Yıllık izinler, bu hükümlere uygun olarak planlanır, onaylanır ve çalışanlara şirket tarafından tek taraflı olarak herhangi bir kesinti veya değişiklik yapılmadan kullandırılır. Yıllık izinlerin planlanması; iki sendika temsilcisi ile bir işveren temsilcisinden oluşan İzin Kurulu tarafından yapılır.”

2017 yılında Sendika olarak birçok kere talepte bulunmamıza rağmen Yıllık İzin Komisyonu oluşturulmamış, bilinçli olarak sürüncemede bırakılmış ve sonrasında da teknik yetersizlik/zaman kısıtlılığı gibi bahanelerle Ekip Planlama birimince tek taraflı olarak yıllık izinler yayınlanmıştır. Bu izinlere itirazlarımız da dikkate alınmamış, birçok personelin mağduriyetine ve memnuniyetsizliğine sebep olunmuştur. İtirazlarımızda ne kadar haklı olduğumuz, planlanan ve uygulanan yıllık izinler arasındaki farkta ortaya çıkmıştır. Ağustos 2017’ de bir yönetici tarafından yayınlanan bir mailde, “filodaki üretim açığını kapatmak için yıllık izinlerdeki kotaların %6’dan %1’e düşürüldüğü ve yıllık izinlerde tek taraflı olarak kesintiler yapıldığı” açıkça ifade edilmiştir. Yine, yıllık izinlerdeki dengesiz dağılımlardan dolayı birçok personel, ziyadesiyle yıpranmış ve bu durum hem siz değerli üyelerimize hem de Ortaklığa ekonomik bir yük olarak yansımış, bir başka ifade ile hatalı planlama sebebiyle hem üyelerimiz hem de Şirket maddi olarak zarara uğramıştır.

Yıllık izinlerde yaşanan bu hukuksuz uygulamalar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına şikâyet edilmiş, Bakanlık tarafından müfettiş atanarak denetleme yapılmıştır. İlgili birimlerin yıllık izinlerle ilgili düzeltme yapacaklarını ifade etmeleri üzerine, Sendikamız, üyelerimizin menfaati doğrultusunda iş barışını bozmamak maksadıyla şikâyetinden vazgeçmiştir.

Akabinde, Sendikamızın zorlamaları ile ilgili birimlerle toplantılar ayarlanmıştır. Bu toplantılarda hem personeli mutlu edecek hem Şirketin üretiminde eksilmeye sebep olmayacak dengeli bir yıllık izin planlaması üzerinde çalışmalar yapılmıştır ve netice olarak; ortaya hem Üyelerimizin hem de Ortaklığın menfaatine yeni planlama oluşturulmuştur. Ancak, geçen süre içinde ilgili birimce konuya ilişkin hiçbir olumlu adım atılmamıştır. Yaklaşık bir ay önce Sendikamız, yıllık izin konusunu görüşmek için toplantı talep etmiştir. Toplantıya katılan Ekip Planlama Başkanlığı, önceden istişaresi tamamlanan bu planlamaya aniden farklı tutum sergileyerek, “bu sistemin uygulanması halinde ilave ekip ihtiyacı (100 civarında) doğacağını iddia etmiş ve bu ani dönüşü Personel Başkanlığına bağlamıştır. Başta mutabık kalınan izin planlamaları,  Sendikamızın tek taraflı hazırladığı bir planlama olmayıp, Şirketin ilgili birimleri ile birlikte ve ilave ekip ihtiyacının doğmayacağı hususunda mutabık kalınarak hazırlanmıştır.

Peki, geçen sürede ne olmuştur da görüşler değişmiş, hem üyelerimiz aleyhine, hem de dolaylı olarak ekmek yedikleri şirket aleyhine icraatlar gelişmiştir?

Sendikamız, Ekip Planlama yetkililerinin, Ortaklığı yanlış yönlendirdiğini düşünmektedir ve Kalite Güvence Başkanlığı tarafından 2017 yılından itibaren yıllık izinlerin ayrıntılı olarak değerlendirilmesini talep etmektedir.  Bu hususta, Sendika olarak Kalite Güvence Başkanlığına bilgi, belge, dokümantasyon vb. konularında destek vermeye hazırdır. Ekip Planlama, teknik bir konu olması sebebiyle birçok kişi tarafından anlaşılamamaktadır. Ekip Planlama yöneticileri de bu durumu lehlerine kullanarak birçok konuda üst yönetimi yanlış bilgilendirmektedirler. Bu hususa özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi halde yapılan denetimler yine sonuçsuz kalacaktır.

Ekip Planlama Başkanlığı artık sadece Sendikamıza değil, insan kaynağını yönetemeyerek Ortaklığa da zarar vermektedir. Sendika olarak temel hedefimiz, tüm çalışanlar için Türk Hava Yolları’nı cazip bir işyeri haline getirebilmektedir. Ancak bu iyi niyetimiz maalesef birtakım yöneticilerle sömürülmekte, suiistimal edilmektedir. Şirketin en önemli kaynağı insan kaynağıdır. İnsan kaynağının verimli kullanılamaması, Ortaklığın yakın gelecekte ekip sıkıntısı yaşayacağına delalettir. Son dönemde şirketten ayrılan kokpit ekiplerinin temel ayrılma sebepleri, iş barışı ve huzurunun olmaması, değer görmemesi ve çalışma şartlarının kötüleşmesidir. Netice olarak, Planlama, acı meyvesini yine tattırmakta, yeni havalimanına taşınma sürecinde de hem üyemize, hem de Türk Hava Yolları’na, mide ağrıları vermeye devam etmektedir.

Geldiğimiz noktada, yıllık izin konusunda ortak çalışmamıza herhangi bir cevap verilmemiştir. Ekip Planlama Başkanlığı'nın 2019 yıllık izinleri konusunda da 2018 de yapıldığı gibi; sürüncemede bırakma, taleplerimizi dikkate almama, sonrasında zaman yetersizliğinden bahisle izinleri yayınlama girişimlerini asla kabul etmeyeceğiz. Şirket içi mekanizmaların işletilmesi ve yıllık izin konusuna hassasiyet gösterilmesi, Ekip Planlamanın, başta Üyelerimize sonra da Ortaklığa verdiği zarara artık dur denilmesi gerekmektedir.

Sendika olarak üzerimize düşen sorumlulukları daha önce yerine getirdiğimiz gibi, bu konuda da gerekli tüm hukuki süreçleri başlatacak ve üyelerimizin refahı için gayret sarf edilecektir. Başta Ülkemiz, Milletimiz, Üyelerimiz ve üyelerimizin ekmek kapısı olan Türk Hava Yolları için,  hele ki yeni havalimanına taşınma sürecinde, Ülkemizin büyümesini istemeyen her türlü iç ve dış tehditlere karşı yine aynı dik duruşla mücadeleye hazırız.

Bu vesile ile tüm Üyelerimize hayırlı bayramlar dileriz.

TÜRKİYE SİVİL HAVACILIK SENDİKASI YÖNETİM KURULU

 
ŞİKAGO'DA FUAR HAZIRLIĞI
 
NORVEÇ'TE HAVA SAVAŞI SİMÜLASYONU
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
YAa 20 Ağustos 2018 Pazartesi 22:20

Sendikacılık yeni mi aklınıza geldi, şimdiye kadar nerdeydiniz?

Yorumu oyla      0      0  
Bozuk saat 20 Ağustos 2018 Pazartesi 10:19

kedi olalı fare tutmaya ilk çabaları.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
AHL’DE BAYRAM YOĞUNLUĞU
9 günlük Kurban Bayramı tatilinin ilk gününde Atatürk Havalimanı'nda yolcu yoğunluğu yaşandı
SETUR’DAN EMIRATES’E ÖZEL KAMPANYA
Setur Duty Free, mağazalarında Emirates Havayolları yolcularına özel kampanya
DHMİ’NİN GENÇ ARFF MEMURLARI
DHMİ kadrosuna 21 genç ARFF (Hava Kurtarma ve Yangınla Mücadele) memuru daha katıldı
 
‘SENEYE HER ŞEY BAMBAŞKA OLACAK’
Bayram tatiline saatler kala İstanbul Yeni Havalimanı, sevdikleriyle kavuşmak ...
UÇAKTA SİGARA İÇEN YOLCUYA BİN 717 TL CEZA
THY’nin New York-İstanbul seferini yapan uçağının tuvaletinde kurallara ...
QATAR AIRWAYS ÇOCUKLARI UNUTMADI
Qatar Airways, Qatar Charity ortaklığıyla Hatay'da 800'den fazla yetim çocuğa oyuncak dağıttı
 
AYCI: 29 EKİM'DE BÜYÜK GÖÇ BAŞLAYACAK
THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, 10. Büyükelçiler Konferansı'nda ...
GÜVENLİK İÇİN SON 1000 KİŞİ İŞE ALINACAK
29 Ekim’de açılacak olan İstanbul Yeni Havalimanı güvenliğinde çalışacak son bin kişi aranıyor
KATTENBECK ÇALIŞANLARINI ÜZEN KARAR
Atatürk Havalimanında temizlik işlerini yürüten taşeron firma Kattenbeck ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •thy
  •Selçuk Bayraktar
  •New York
  •uçan araba
  •F-35