iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
24 Ağustos 2015 Pazartesi - 08:43

HAVACILIK SEKTÖRÜ ZORDA

Petrol fiyatlarının düşmesine sevinemeyen havacılık sektörüne dolar kuru büyük darbe vurdu

HAVACILIK SEKTÖRÜ ZORDA
Losev-1

Pegasus Havayolları CFO’su Serhan Ulga’nın çözümü ise basit; “Yüzde 12’ye ulaşan kur maliyet artışına tek kurtuluş dolarla satmak. Zarardan korunmanın tek yolu bu.” dedi.

Havacılık sektörü farklı zamanlar yaşıyor. Başta Avrupalı dev şirketler olmak üzere ABD dahil Euro’daki değer kaybından sıkıntılar var. Bir tarafta da düşen petrol fiyatları sektöre sürpriz oldu. Jet yakıtının gelecekteki kayıplarını önlemek için ‘hedge’ (belli bir fiyattan yakıt sözleşmelerini sabitlemek) kontratları yapan şirketler 40 dolara yaklaşan petrol fiyatı nedeniyle zararda. Bir yandan kur, bir yandan düşmesine sevinilemeyen petrol fiyatları havacılıkta işleri zorlaştırıyor. Pegasus Havayolları CFO’su (Mali işler sorumlusu) Serhan Ulga, Euro yüzünden Avrupa’daki tüm havayollarının ciddi zararlar yaşadığını vurgulayarak “Dolara karşı tek çare dolarla satmak. Doğal hegde bu. Petrolde de ‘hedge’ zararımız 160-170 milyon liraya geldi. Artık bekleyeceğiz. Yüzde 13’e varan kur maliyet artışını ise büyüme, operasyonel verimlilik ve yakıt maliyetindeki düşüş ile bu zararı yüzde 2-3’e indirdik” dedi.

YAKITA HEDGE YOK

Pegasus PWA Windsurf Dünya Kupası için Pegasus’un davetiyle gittiğimiz Alaçatı’da sorularımızı yanıtlayan Ulga, Türkiye’de haziran döneminde dış hatlarda yüzde 1.8 daralma yaşandığına dikkat çekerek büyük bölümünün charter (tarifesiz) uçuşlarından kaynaklandığını vurguladı. Ulga “Bu Türkiye’ye gelen turist sayısındaki azalmayı gösteriyor. Charter kapasitesi erimiş. Bu havacılık sektörünü ve ekonomiyi tehdit ediyor. Tarifeli uçan havayolu olduğumuz için zarar yok ama olumsuz etki var” diye konuştu.

Ulga dolarda tüm para birimlerine karşı yaşanan değerlenmenin Euro üzerinden bilanço yapan şirketleri çok olumsuz etkilediğini belirterek şöyle devam etti: “Bizim maliyetlerimizin yüzde 60’a varan kısmı dolar. Doların Türk Lirası’na ve Euro’ya göre değer kazanması bizim birim maliyetlerimizi arttırıyor. Geçen yıl ilk altı ayda Euro dolar kuru 1.37 seviyesinde iken bu yıl 1.12. Bu yüzde 20 değer kaybı bizim yakıta, uçak kiralamasına yüzde 20 daha fazla Euro ve TL vermemiz anlamına geliyor. Yani herşey aynıyken bile sadece kur yüzünden ödediğimiz TL ve Euro karşılığı katlanıyor. Bu tüm havacılık sektörünü vuran bir durum.”

PETROL DÜŞMESİ

Sektör için petrol fiyatlarındaki düşüşün iyi haber olduğunu ancak yapılan jet yakıtı hedge kontratları yüzünden 160-170 milyon lira zarar ettiklerini söyleyen Ulga “Bizimki yine ton başına en düşük hedgelerden. Geçen yıl ton başına 800 dolar olan jet yakıtı bu yıl 400-500 dolara indi. Bu yıl jet yakıtına hedge yapmayacağız” dedi. Ulga kura karşı yapacak birşey olmadığını ve dolar kazandıkları hatları artırmaları gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

“Kurtuluş dolarla satmak. Doğal hedge bu. Temmuzdan beri Euro değil dolarla satış yapıyoruz. Ve Euro/dolar kuru 1.20’yi görmeden de Euro’ya dönmeyeceğiz.” Tüm bu olumsuz tabloya rağmen yüzde 19-20 faiz, amortisman, vergi ve kira öncesi kâr (FAVKÖK) oranına ulaşmayı hedeflediklerini belirten Ulga Avrupa’daki pek çok havayolunda bu oranın yüzde 10’da kaldığını kaydetti. Ulga yüzde 12’ye yakın kurdan gelen birim maliyet artışını da büyüme ve yakıt giderlerindeki azalmayla yüzde 2-3’e indirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Sabiha Gökçen zararı 8-10 milyon lira olacak

Operasyonlarının büyük kısmını gerçekleştirdikleri Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki pist yenileme çalışmaları Pegasus’u oldukça zorluyor. Ulga, gece saat 1 ile saat 5 arasında havalimanının kapalı olduğunu hatırlatarak “Bunu en önemli iki ayda yaptılar. Toplam maliyetinin bize 8-10 milyon lira olmasını bekliyoruz. Rötarlar, başka illerden taşıma, otel maliyetleri falan gibi” dedi. Ulga Kurban Bayramı için çalışmaya ara verilmesi için yazı gönderdiklerini ama cevap alamadıklarını belirtti. Ancak Sabiha Gökçen’de asıl sorunun saatlik hava trafiği limitinin 32 kalkış-iniş olmasından kaynaklandığını vurgulayarak “İki uçak arası 8 mil var. Atatürk’te bu 4 mil. Bizim gibi tek pistli Stansfed ve Gatwick havalimanlarında limik 50. Prosedür değişikliğiyle bu sorunu çözebiliriz ama yapılmıyor” dedi.

Bir uçağı uçurmanın maliyeti

Yakıt giderleri %38 Personel giderleri %13 Kiralama giderleri %10 Bakım giderleri %9 Yer hizmetleri ve istasyon giderleri %8 Üst geçiş giderleri %8 Amortisman ve itfa payı giderleri %5 Konma giderleri %3 Yolcu hizmet ve ikram giderleri %1 Diğer %4 Pegasus, Euro/dolar kuru 1.20’yi görmeden Euro’ya dönmeyecek

Şebnem TURHAN / Hürriyet

 
HAVADA ÇARPIŞTILAR
 
THY'DEN 'CECİL' HASSASİYETİ
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
FLYPGS 25 Ağustos 2015 Salı 09:45

Ve de personelini köle modunda çalıştırmak. Uçak başına minumum ekipten daha azıyla operasyonu yürütmek. Sonra da SHGM ye sus payı verip kamuoyunda cicilil bicili zarar ziyandan ölüyoz konuşmalarıyla müşterileri (pardon misafirleri) kandırmak. Mum ve yatsı ilişkisi gerçekleşmek üzere. Pegasusu CEO ları ve diğer makam sahipler bunu öğrenmek zorunda.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BU HAVALİMANI GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞIYOR
Dünyanın tamamen güneş enerjisiyle çalışan ilk havaalanı, Hindistan’da açıldı
İZMİR’DE THY’DEN DİREKT UÇUŞ BEKLENTİSİ
THY’nin İzmir’den Cenevre’ye direkt uçuşları başlayacak
THY KABİN EKİPLERİ HAYATA EL VERİYOR
THY kabin ekipleri,uçakta ani kalp durmaları sırasında yapılan ilk yardımı ...
 
BOEİNG DRON İÇİN PATENT ALDI
ABD'li havacılık devi Boeing, hem uçabilen, hem de gerektiğinde denizaltında ...
DOLU ALİATİLA UÇAĞINI ACİL İNDİRDİ
Alitalia’nın Roma-Milano seferini yapan uçağı, doluya tutulunca pilotlar ...
PEGASUS'A İZİN ÇIKTI
Pegasus B grubu Dış Hat Çalışma Ruhsatı'nı aldı
 
THY KABİN EKİPLERİNİN “TEŞEKKÜR”Ü ARTIYOR
THY kabin ekiplerine yolcular tarafından yazılan teşekkür mesajlarının sayısı günden güne artıyor
HAVACI YAZARLAR-4
Osman Gazi Baykal yazdı...
BORAJET FİLOSUNDA 11’İNCİ EMBRAER
Borajet, filosuna Embraer tipi uçak sayısını 11’e çıkardı
 
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
AIR CANADA'YA TEPKİ
PLANÖR KAZASINDA TRAJİK ÖLÜM
İRFAN SARP VEFAT ETTİ
PİLVAK'TA SEÇİM ZAMANI
HANEDA'NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI
PEGASUS'UN YENİ ROTASI
ÜREKSOY: 26 NİSAN'IN ÖNEMİ
LUFTHANSA'DA YENİ KABİN
ERCAN'DA 'PİLOTLAR GÜNÜ'
TAV'A 'EN İYİ İŞVEREN' ÖDÜLÜ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazartesi Salı Çarşamba
14 / 15 °C 14 / 18 °C 13 / 15 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •pilot
  •Airbus
  •Sunexpress
  •Birleşik Arap Emirlikleri
  •almanya