iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
23 Ekim 2008 Perşembe - 14:37

HAVACILIKTA SAĞLIK HİZMETLERİ

Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, havaalanlarında faaliyet gösteren sağlık kuruluşlarına uçuş hekimleri bulundurmaları konusunda çağrıda bulunuyor.

HAVACILIKTA SAĞLIK HİZMETLERİ
Losev-1

İşte Çetingüç’ün havacılık tıbbı eğitimi almış hekimlerin önemini vurguladığı ve havaalanlarıdaki sağlık kuruluşlarının eksiklerini dile getirdiği yazısı…

 

PortClinic’te uçuş doktoru var mı?

2005 yılından itibaren PortClinic olarak izlediğimiz şirket, 2001 yılında Medline adıyla kurulup, TAV, DHMİ ve THY ile bağlantılı biçimde bugün 35 bin havaalanı çalışanına ve yılda 23 milyon yolcuya sağlık hizmeti vermekte imiş. PortClinic Yönetim Kurulu üyesi Engin Güven’in Hürriyet Gazetesinin 19 Ekim 2008 tarihli İK ekinde yayınlanan açıklamalarından; havaalanı personeline “sıfır hata ile” 1. basamak sağlık hizmeti sunmaktan başka, Atatürk Havalimanı içinde her noktaya acil durumda 4 dakika içinde ulaşımın hedeflendiğini, THY’den bilet alım aşamasında hastalığını veya engelli olduğunu bildiren yolculara refakat, sedye veya başka araçlarla yardımcı olunduğunu, uçuş raporu verildiğini, 5555 çağrı sistemi kurulacağını, otopark dahil her yere 60 adet acil telefon (hotline) yerleştirileceğini… öğreniyoruz. Reklam programlarını izlemiyorsak ve bu sıradan bir PR çalışması değilse kulağa çok hoş geliyor, ideal bir hizmet olarak takdir ediyoruz. Ama şirketin Strateji ve İş Geliştirme Koordinatörü de olan Engin Güven röportajda öyle şeyler söylüyor ki inanalım mı, inanmayalım mı, tereddüt içinde kalıyoruz. Şöyle diyor; “Uçuş sırasında 38 günlük bir bebeğin kalbi durdu, müdahale ettik, 40 dakika boyunca yaptığımız kalp masajı ve oksijen takviyesi ile geri döndürdük…” Burada duralım; PortClinic uçak içinde de doktor veya sağlık personeli mi bulunduruyor? Bir bebeğe kalp masajı uygulamak gibi sofistike bir beceriyi kim gösteriyor? Uçak içinde tesadüfen bulunan bir çocuk, reanimasyon veya kardiyoloji uzmanı yaptıysa bunun PortClinic ile hiçbir alakası yok; şirketin sağlık elemanları yaptıysa, nasıl olduğunu bilmek isteriz. Bizim bilgilerimize göre THY’nin veya PortClinic’in havada uçak içinde sağlık personeli de, sağlık hizmeti de yok; sadece uçağın demirbaşı olan tıbbi kitler var ve acil durumlarda yolcular arasındaki hekimlerden yardım isteniyor. Naif vatandaşları havada böyle bir hizmet veriliyormuş gibi etkilemek ticari etiğe uygun mudur?

Havacılık Tıbbı Derneği olarak beklentimiz, havaalanlarında sorumluluk alan kuruluşların (DHMİ, THY, PortClinic, vs) kadrolarında uçuş doktorlarının olmasıdır. Uçağa binmeden önce, hasta yolculara havayoluyla seyahat edip edemeyeceklerini söyleme, hafif ve orta dereceli hastalara sağlıklı biçimde uçabilmeleri için önerilerde bulunma yetkisine sahip, bu konuda eğitimden geçmiş doktorların görev aldığı havaalanlarında tıbbi sorunlar daha emin ellerde olabilir. Bu uçuş doktorları havadaki uçaklardaki acil durumlar için 24 saat yerden telsiz bağlantısıyla danışmanlık hizmeti de verebilir. Bir hastaya tekerlekli iskemle veya sedyeyle yardım etmek, acil telefon ağı kurmak ve 4 dakikada hasta kişilere ulaşmak da önemli hizmetlerdir; ama bir havaalanı içinde ve bir uçuş ortamında verilen hizmetin, binlerce insanın seyahat için bulunduğu (Esenler Otogarı, Haydarpaşa Tren istasyonu gibi) başka yerlerden biraz farklı yönleri olmalıdır.

İstanbul’dan başka Ankara, İzmir, Antalya ve Adana’da da hizmet veren PortClinic, havaalanı içindeki gerek uçuş personeline ve gerekse yolculara tıbbi destek verirken uçuş doktorlarından yararlanıyorsa söyleyeceğimiz bir şey yoktur; çünkü doğrusu budur ve bunu takdir ederiz. Ama havacılık tıbbı konusunda eğitimi olmayan hekimlerle iş görülüyorsa bu eksiktir, yetersizdir. Çünkü uçuş ortamının düşük basınç, düşük oksijen, düşük nem ve üç düzlemdeki hareketleri, insan fizyolojisini ve psikolojisini umulmadık biçimde etkiler. Astım, anemi, kalp yetmezliği, fıtık, ameliyat, alçı, sinüzit, dalış, panik, fobi, hamilelik, beyin kanaması gibi pek çok tıbbi duruma özel uçuş kısıtlamaları vardır. Özellikle kritik bazı hastalığı olan kişiler, hastalıkları nedeniyle değil uçuş koşullarının hastalıklarını kötüleştirmesi yüzünden yaşamsal risklere girebilirler. Bu konulardaki kararı ve müdahale usullerini ancak havacılık tıbbı eğitimi almış hekimler bilebilir. Röportajda, çok titiz ve çalışkan bir hekim olduğu anlatılan PortClinic Şirketinin kurucusu Dr. İbrahim Kurt’dan beklentimiz, bu yönde adım atmasıdır.

Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç

Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı

 
İŞTE EMIRATES'İN YENİ TERMİNALİ
 
CİNSEL ORGANLARDA KOKAİN
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İŞTE EMIRATES'İN YENİ TERMİNALİ
Dubai merkezli uluslararası havayolu şirketi Emirates, Dubai Uluslararası ...
THY'DEN MİL SÜRPRİZLERİ
Türk Hava Yolları’ndan Miles&Smiles üyelerine çok özel promosyon fırsatı… Bir tık ötede…
AHL ZEM ZEM'LE DOLDU TAŞTI
Atatürk Havalimanı, Suudi Arabistan’dan çeşitli nedenlerle zamanında getirilemeyen ...
 
NEWTON VE TRAVOLTA UÇAK TANITIMINDA
John Travolta, 1978 yılında 'Grease' filminde başrolü paylaştığı Olivia ...
DOKTOR SERBEST KALDI
THY uçağıyla İstanbul'a dönerken el çantasında bıçak bulunduğu için Londra'da ...
PEGASUS'LA MÜNİH FIRSATI
Münih’ten İstanbul’a uçmak isteyenler Pegasus ile her şey dahil 49 Euro’dan ...
 
THY'NİN KIŞ TARİFESİ
Türk Hava Yolları, 26 Ekim 2008 tarihinde sefer artışlarıyla ve yeni hat ...
TÖSHİD'İN YÜZÜ GÜLDÜ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ı ziyaret eden TÖSHİD (Türkiye Özel Sektör ...
REHA MUHTAR'IN TANIKLARI
THY uçaklarında gazete dağıtım uygulamasını eleştiren Reha Muhtar’ı, şikayetine ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
PEGASUS'UN YENİ UÇUŞ NOKTASI
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
A350 İLE UÇULACAK KENTLER
THY VOLEYBOLA SPONSOR
UÇAKTA YOLCU KAVGASI
EĞİTİM UÇUŞUNDA DÜŞTÜ
ÖN LASTİĞİ PATLADI
İGA'DA HEDEF: ABD'YE AÇILMAK
MOURINHO THY REKLAMINDA
PİLOT-KULE KONUŞMALARI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
14 / 19 °C 13 / 16 °C 12 / 21 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •seyahat
  •kabin memuru
  •Emirates
  •turizm