iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
27 Haziran 2009 Cumartesi - 20:41

HOSTES HAYATA DÖNDÜRDÜ

Free Bird Havayolları kabin memuru Filiz Adak, Antalya'da uçağa binerken kalbi duran Belçikalı turist Ann Dewyspelaere'yi suni teneffüs yaptırarak yaşama döndürdü. İşte hayat kurtaran o müdahalenin ayrıntıları…

HOSTES HAYATA DÖNDÜRDÜ
Losev-1

15 günlük tatilini geçirdiği Antalya'dan geçen çarşamba günü evine dönmek üzere Antalya Havalimanı Dış Hatlar- 2 Terminali'ne gelen Belçikalı turist Ann Dewyspelaere, uçağa bineceği anda bayıldı. Sevgilisi Jeroen Dhoof ne yapacağını şaşırırken, olayı fark eden Free Bird Havayolları'nın tecrübeli kabin memuru Filiz Adak hemen müdahale etti. Adak, solunumu duran Dewyspelaere'i sunni tenefüs ve kalp mesajıyla hayata döndürdü. Belçikalı turist ambulansla Anadolu Hastanesi'ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Kabin Memuru Filiz Adak, bugün Free Bird Havayolları Kabin Hizmetleri Müdür Yardımcısı Tuğba Kınacı ve Kabin Eğitim Şefi Seyhan Uysal ile birlikte Ann Dewyspelaere'i ziyaret etti.

 

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Oldukça yorgun görünen Dewyspelaere, hayatını kurtaran Adak'ı önce tanımadı. Olay gününe ilişkin hiçbir şey hatırlamadığını söyleyen Dewyspelaere'e sevglisi Jeroen Dhoof, Adak'ın kendisine ilk müdahaleyi yapan kişi olduğu söylenince genç kadın gözyaşları içinde hostese sarıldı. Uzun süre Adak'ı bırakmayan ve sarılarak ağlamaya devam eden Ann Dewyspelaere, kendisine çiçek verip, “Geçmiş olsun” diyen hostese teşekkür etti.

 

Hostes Filiz Adak olay anını şöyle anlattı:
“Çarşamba günü Antalya'dan Belçika'nın Liej ve Brüj kentlerine seferini yapacak uçağa yolcuların kabul edildiği sırada 9-10 yolcunun yerde yığılmış bir kadın yolcunun başında olduğunu fark ettim. Yolcuya ilk müdahaleyi yaptığımda solunumunun olmadığını gördüm. İki kez sunni tenefüs yapıp göğsünün şişip inmesini bekledim. Kalp ve nabzını tekrar kontrol ettiğimde cevap alamadım. Bu kez göğüs kafesinin üstüne kısa ve çok sert olmayan bir darbe ve ardından sunni teneffüse devam ettim.”

 

BAŞINI YANA ÇEVİRDİ
Hostes Filiz Adak, bu hareketinden sonra yolcunun yüz mimiklerinde hareket fark ettiğini ve soluk alıp vermenin başladığını söyledi. Dewyspelaere'nin rahatça nefes alıp vermesini sağlamak için başını yana çevirdiğinde ağzından krem renginde su geldiğini, elini hastanın ağzına hafifçe sokarak peçete ile temizlediğini anlattı.

Müdahale nedeniyle uçakta 20 dakikalık bir rötar olduğunu ifade eden Adak, “Bunlar işimizin bir parçası. Aldığımız eğitim sadece ilk yardım değil, yolcularının emniyet unsurunu da içine alan bir ana eğitimdir. Sonuçta sağlık ekibi değiliz ama ilkyardım yapabilme yetisine sahip olmamız da gerekiyor” diye konuştu.

 

ŞANSLI OLMAYI DİLERİM
Hostes Adak, hayatını kurtardığı yolcu Dewyspelaere'i ziyaretinde oldukça duygusal anlar yaşandığını belirterek şöyle konuştu:
“Mesleki açıdan ziyade yaptığınız işin insani bir boyutu var. Hepimizin başına gelebilir. Benzer bir olay benim başıma da geldiğimde böyle şanslı olmayı dilerim. Ann Dewyspelaere'nin göz yaşlarıyla karşılaşınca soğuk kanlı durmaya çalıştım. Ama iç sesim şu an böyle değil.”

 

Hürriyet

 
GERGİNLİK TÜRK TURİZMİNE SIÇRADI
 
UÇAKLARINI DÜŞÜRÜRÜM TEHDİDİ
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
gülben avşarlı 9 Temmuz 2009 Perşembe 17:52

bu site çok güzel elinize sağlık... kaç kilo olduğunuz değil o kiloları neden veremediğiniz önemli : http://www.eczanezayiflama.com/ zayıflama ve zayıflamak diyet hakkında bilgi almak için

Yorumu oyla      0      0  
iyi ki kabin memuru 29 Haziran 2009 Pazartesi 04:06

sayın yolcu, emercensi değil emergency... ama turkçe yazmak ıstersenız acıl durum uygundur... keşke hiç yorum yapmasaydınız da komık olmasaydınız... ama gayet normal, yapmanız gerekenı yapmışssınız... dılerım bırgun o kartı okuyarak başınızın çaresıne bakmak zorunda kalmazsınız... unutmayınız kı her uçağa bındığınızde bırgun esas gorevı ıkramdır dedığınız ınsanların belkı de bırgun szın elınızı tutarak kurtaracak olması yuzdesı ıle uçuyorsunuz... bızler ekıbımız ve yolcularımızla kader bırlığı yaptığımız bılıncı ıle esas gorevımız olan ıkramı seve seve gerçekleştırıyoruz... sevgılı meslektaşımı duyarlı hareketınden ve profesyonel davranışından oturu kutluyorum... ne mutlu ona kı onun ıçın hep dua edecek bır ınsan daha kazandı... emnıyetlı ve ıyı uçuşlar olsun...

Yorumu oyla      0      1  
flıght attendant 28 Haziran 2009 Pazar 22:52

kutluyorum kendısını ve hem alah göstrmesın hemde geçmiş olsun diyorum kabın memuru akadasıma ve yolcuya. Buarada arkadaslar ricam kabın memurlgu hakkında blgimiz yoksa lutfen işimiz hakkında yorum yapmayalım susalım en guzelı olur.Eger servis ise bir memurun görevi neden sokakta bu kadar çok işsiz var neden bu kadar ince elenıp sık dokuluyor alımlarda hostes dediğiniz insanları cevaplarmısınız? Kabın memurlurları uçuş emniyeti ve guvenliği için uçaktadırlar servis sadece yolcuyu oyalama kısmıdır , saygılar..

Yorumu oyla      0      0  
ex-freebirdy 28 Haziran 2009 Pazar 17:57

Tebrikler, çok teşekkürler. Gurur verici.. Amirime saygılarımla

Yorumu oyla      0      0  
YOLCU 1 28 Haziran 2009 Pazar 16:09

GAYET NORMAL; YAPMASI GEREKENİ YAPMIŞ, EĞER BU MÜDAHALEYİ GÖRÜP DE YAPMASA İDİ CEZA ALMASI GEREKİRDİ HOSTESİN ESAS GÖREVİ UÇAKTA İKRAM SERVİSİ VE BU TARZ İŞLERDİR, YOLCU HERHANGİBİR EMERCENSİ DURUMDA ZATEN BRIFING KARTLARINDAN OKUDUĞU ŞEKİLDE BAŞININ ÇARESİNE BAKAR, KABİN EKİBİNE FAZLA İHTİYAÇ YOKTUR.

Yorumu oyla      0      1  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GERGİNLİK TÜRK TURİZMİNE SIÇRADI
İran’dan yılda 1 milyonun üzerinde turist çeken Türk turizm sektörü, ülkede ...
BREZİLYA ARAMALARI DURDURDU
Brezilya, Atlas Okyanusu'na düşen Air France uçağını arama çalışmalarını durdurdu.
PARAGUAY-İSTANBUL KOKAİN HATTI
Paraguay-İstanbul arası uyuşturucu trafiği polis engeline takıldı. İşte ...
 
TÜRK YILDIZLARI NEFES KESTİ
‘Airpower 09’ adlı uluslararası gösteri uçuşu Avusturya’nın güneyindeki Zeltweg kasabasında yapıldı.
AIRPORTHABER'DEN AÇIKLAMA
İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği'nin kınadığı 'Airporthaber' ...
BÖYLE ÇIKARILDI-FOTO HABER
Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki Geyik barajından su alırken düşen Kamov KA-32 ...
 
HAVALİMANI MUHABİRLERİNDEN KINAMA
İstanbul Havalimanları Muhabirleri Derneği, Airporthaber adlı internet ...
HEDEF D-8 ÜLKELERİ
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım: “Havadan 18 Milyar Dolar Kazanacağız”
PİSTİ PAS GEÇTİ
Azerbaycan Havayolları uçağı flap arızası yapınca pisti pas geçti.
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
GENÇLERE 'TEKNİK GEZİ XL' FIRSATI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 16 °C 11 / 16 °C 11 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •thy
  •pandemi
  •Delta Airlines
  •Qatar Airways
  •turizm