iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
17 Ağustos 2012 Cuma - 12:08

İHALEYİ LAYIK OLAN KAZANACAK

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, “İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ihalesinde arayacağımız en önemli şart, bu boyutta bir projeyi başarabilecek teknik ve mali yeterlilikte firmaların seçilmesidir” dedi

İHALEYİ LAYIK OLAN KAZANACAK
Losev-1

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Orhan Birdal kurumun Florya Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen iftarda Atatürk Havalimanı’nda görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Yemeğin ardından basın mensuplarına bilgi veren Birdal, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanının dünyanın en büyük projelerinden biri olduğunu belirterek, böyle bir projeyi, işi yapmaya ehil firmaların alması gerektiğini söyledi. Birdal, bu kapasiteye sahip firmaların gerek dünyada gerek Türkiye'de mevcut olduğunu vurgulayarak, ''Bugün Türk müteahhitleri bütün dünyada hizmet veriyor. Hem havaalanı işletmeciliği hem de yapım konusunda hizmet veren şirketlerimiz vardır. Dolayısıyla dünyada bu çapta proje gerçekleştirecek her firmaya açık bir proje olarak ihaleye çıkılacaktır. Bunun kriterlerini, ihale şartlarını şimdiden açıklamak doğru olmaz. Arayacağımız en önemli şey bu boyutta bir projeyi başarabilecek teknik ve mali yeterlilikte firmaların seçilmesidir. Asıl olan budur. Gerekli liyakata sahip olamayan firmalar tarafından bu işin yapılması istemeyiz. Kendini ispatlamış, dünyada bu nitelikte olan yerli ve yabancı firmalar girsin ve bu işi alsın. Gerek ülkemiz gerek dünya havacılığı için çok önemli olan bu projeyi zamanında layıkıyla bitirip, hizmete sunsun'' dedi.

 

CİDDİ BİRİKİM GEREKTİRİYOR

Üçüncü havalimanıyla ilgili tüm şartların oluştuğuna dikkat çeken Birdal  ''Şartname ilan edilmeden, yayımlanmadan, ihale ilanına çıkılmadan açıklama yapmak etik değil. Onun için biraz daha sabırlı olalım. Konuyla ilgili çalışmalar son sürat devam ediyor. Şartname ilan edildiğinde bütün sorular cevabını bulacaktır. DHMİ dünyada ‘Yap-işlet-devret’' modelini en iyi uygulayan kuruluşlardan birisidir. Kuruluş olarak, tecrübeli bir ekibimiz var. Bu ekip çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Alt Yapı Yatırımları Genel Müdürlüğü, Karayolları Genel Müdürlüğü ve DHMİ Genel Müdürlüğü olarak, Sayın Bakanımızın önderliğinde bu çalışmaları yürütüyoruz. Çalışmalar ciddi bir bilgi birikimi gerektiriyor. Her safhada çalışan arkadaşlarımızı var'' diye konuştu.

 

PROJEDE DÜNYA YARIŞACAK

Üçüncü havalimanıyla ilgili çok kısa zamanda ihaleye çıkılacağına işaret eden Birdal, ''Bizim bütün amacımız, bu ihaleyi 2012 sonuna kadar bitirip sözleşmeye bağlamak. Model olarak bu işi alan firma hızlı bir şekilde bunu bitirip, hizmete sokmak zorunda. Kendisi için bu elzem. Aksi takdirde olacak her gecikme o firma için de bir kayıp olacak. Burada sistemin gereği ciddi bir sinerji oluşuyor. Bu sinerji neticesinde işler süratle devam edecek. Tek taraflı bir şey söylemek şu an doğru değil. Tüm yap- işlet-devret modellerinde olduğu gibi bu sürenin çok daha altında bu işler bitirilebiliyor'' şeklinde konuştu. Birdal, projeye girmek için bütün dünyanın yarıştığına dikkati çekerek, ''Ülkemiz için çok önemli bir proje. Dünya yarışacak bu projeye girebilmek için. Ülkemiz dışından da pek çok kuruluş, pek çok şirket bununla ilgileniyor. Bizimle temas halindeler, gerekli bilgilendirmeyi yapıyoruz” dedi.

 

KİMSENİN HAKKINA HALEL GELMEYECEK

Atatürk Havalimanı’nın geleceğine de değinen Birdal, şartname açıklandıktan sonra havalimanının geleceğinin belli olacağını ifade etti. THY'nin, üçüncü havalimanında ayrı bir terminal istediğini kendilerine ilettiğini anlatan Birdal, ''Bu ihaleden sonra şekillenecek bir husus. İhaleyi alacak firma ile THY oturacak ‘benim şu kadar büyüklükte bir yere ihtiyacım var’ diyecek. Firma ile anlaşmayı sağlayıp o yeri kendi isteğine uygun şekilde dizayn ettirecek. Tabii bizim de onayımızla'' dedi.

Birdal, 150 milyon kapasiteyle yeni havalimanının dünyada ilk üçün içinde olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Üçüncü havalimanı yapımı nedeniyle Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanları’nı işleten ve sözleşmeleri bulunan firmaların haklarının herhangi bir şekilde zarar görmeyeceğine değinen Birdal, ''Firmaların haklarına halel gelmeyecek. Sözleşme neticesinde hukuki olarak koruma altına alınmış haklarıdır. Bu nedenle tüm şirketlerin haklarına helal gelmeyecek düzenlemeleri yapmak zorundayız. Onun için kesinlikle mevcut işletmeciyi göz ardı etmeyeceğiz. Onlarla birlikte değerlendiriyoruz bütün bu oluşumları'' şekline konuştu.

 

DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA CİDDİ YATIRIMLAR YAPIYORUZ

Birdal, Hakkari Havalimanı’nda çalışan işçilerin PKK terör örgütü tarafından kaçırılması ve iş makinelerine zarar verilmesinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

“Iğdır Havalimanını yakın zamanda açtık. Bingöl ve Şırnak bu yıl içinde açılacak. Hakkari 2013 yılında açılacak. Hakkari havaalanında işçilerimizin başına gelen arzu edilmeyen bir durumdu. Ülkenin her tarafına hizmet götürme gayretinde olan devletin iyi niyetine bazı hainler karşı çıkıyor. O bölge insanının kalkınması için yapılan yatırımlar baltalanıyor. Bunlar beyhude çabalardır. Devletimiz güçlüdür, onların orada 11 makineyi yakmasıyla bu tür projelerden geri durulacak değildir. Mutlaka onlara inat daha fazla yatırım o bölgeye yapılacaktır. Önemli olan masum vatandaşlarımızın bu hizmetlerinden yararlanmasıdır. İnsanlarımızı bölmeye kimsenin gücü yetmez. Batıda ne varsa ülkenin en ücra köşesine de aynı hizmetler götürülmelidir'' diye konuştu.   

 

İbrahim KÖKTENER-Süleyman ŞEN/Airkule.com

 
THY’YE GÜMÜŞ ÖDÜL
 
GÖKKUŞAĞI HAREKETİ’NİN MESAJI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY’YE GÜMÜŞ ÖDÜL
Türk Hava Yolları, 2012 Stevie Uluslararası İş Ödülleri tarafından Gümüş ...
AHL SERTİFİKASINI ALDI
Atatürk Havalimanı “engelsiz havalimanı” sertifikasını aldı
KOTİL: YARISI BİZİM OLMALI
THY Genel Müdürü Kotil, İstanbul’a yapılacak üçüncü havalimanı ile ilgili ...
 
THY AVRUPA’DA ÜÇÜNCÜ
Türk Hava Yolları, dünyanın sayılı havayolu şirketlerinden British Airways’i ...
3’ÜNCÜ HAVALİMANININ MALİYETİ
TAV Havalimanları CEO’su Sani Şener, kömür madenlerinin olduğu Ağaçlı ...
YOZGAT HAVAALANINA KAVUŞACAK
Yozgatlılar, memleketlerine uçakla ulaşma fırsatına kavuşuyor. Bölgeye ...
 
THY MESSİ'YE TEKLİF GÖTÜRDÜ
THY, Barcelona’nın ünlü futbolcusu Messi’ye marka yüzü olması için teklifte ...
THY NASIL TASARRUF EDECEK
THY, alanında sektör lideri olan hangi firma ile anlaşma imzaladı? Yapılan ...
UÇAK ENKAZINDA SIR AYAK
Uçak kazasında ölen Lisa Şener önceki gün defnedildi. Ancak, denizden ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
ERCAN'DA YÜKSELEN TRAFİK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •pandemi
  •uçak
  •Kadri Samsunlu
  •rota