iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
16 Aralık 2014 Salı - 09:05

ISPARTA KAZASI DAVASINDA SONA GELİNDİ

Isparta'da 7 yıl önce düşen, 6 bilim insanının da aralarında bulunduğu 57 kişinin can verdiği Atlas Jet uçağı kazası davasında sona gelindi

ISPARTA KAZASI DAVASINDA SONA GELİNDİ
Losev-1

Yakınlarını kaybedenler, Keçiborlu Cumhuriyet Başsavcılığına havayolu şirketi Atlas Jet'in yanı sıra Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve uçağın kiralandığı World Focus AŞ hakkında suç duyurusunda bulundu. Savcılık ise sadece World Focus Şirketi Genel Müdürü ve 8 teknik görevlisi aleyhine dava açtı.

İLK KARAR KOVUŞTURMAMA

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) yetkilileri hakkında ise ölüme neden olmak suçundan kovuşturmama, görevi kötüye kullanmak suçundan ise yetkisizlik kararı vererek dosyayı Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Atlasjet AŞ yetkilileri ve World Focus AŞ'nin ortakları ile diğer teknik görevlileri hakkında da yine kovuşturmama kararı verdi.

Kazazede yakınları, Burdur Ağır Ceza Mahkemesi'ne itiraz ederek dava açılması talebinde bulundu.

YARGITAY YOLU AÇTI

Ancak dava talebi reddedildi. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı'na başvurularak "yazılı emir yoluyla bozma" talebinde bulunuldu. Kovuşturmama kararı Yargıtay Ceza Dairesi'nce kaldırıldı.

SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru ve Genel Müdür Yardımcısı Oktay Erdağı davadan iki yıl sonra, Atlas Jet yetkilileri ise davadan 3 yıl sonra taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçundan yargılanmaya başlandı.

2 PİLOTA YALAN TANIKLIK

Soruşturma aşamasında, müdahil avukatlarca, uçağı kazadan bir hafta önce ve düştüğü gün kullanan pilotlar aleyhine, uçaktaki arızaları bildirmedikleri iddiası ile suç duyurusunda bulunulmuş ancak reddedilmişti. Arızaların bilirkişi raporları ve tanıklarla teyidinin ardından, yine müdahil avukatların şikâyeti üzerine savcılık, aynı gün uçağı kullanan ve arıza olmadığını beyan eden iki pilot aleyhine "yalan tanıklık" iddiasıyla davaya dahil edildi.

Olayı "Toplu cinayet" diye niteleyen müdahil avukatları 57 kişinin taksirle değil, sanıkların olası kast taşıyan eylemleriyle öldüğünü savundu. Atlas Jet Yönetim Kurulu Başkanı Ali Murat Ersoy son duruşmada, "Uçağın yere yaklaşım cihazı kazadan 15 gün önce arızalanmış. Pilotlar bunu bilerek uçmuşlar. Hem merhum pilotlar hem

de hayatta olan diğer pilotlar ile World Focus'un ilgili yönetim kademesiyle teknisyenleri bilinçli taksir suçunu işlemişlerdir" dedi. Suçun türü "bilinçli taksir"e çevirildi. Dönemin Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile 18 kişinin yargılandığı davada, sanıklar hakkında "bilinçli taksir" suçundan 4 ila 22.5 yıl arasında hapis isteniyor. 

Hürriyet

 
PUMALAR KALP İÇİN HAVALANDI
 
ANADOLUJET’TEN EMEKLİLERE KAMPANYA
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
adnan cingil 18 Mart 2016 Cuma 15:58

Konu son derece açık ama maalesef bilirkişi ve tanıklar hatta konuyu dağıtıp hedef şaşırtmak isteyen bazı sanıklar önce davayı arap saçına çevirmişler sonrada hakimlerin sağlıklı bir karar vermesini önleyecek her şeyi yapmışlar bu tür kazalarda 3 temel dayanak noktası vardır 1- Uçak üreticisi : Kaza sonuç raporlarında üreticini bir hatası var ise çok büyük tazminat kararları verilir 2- Sivil havacılık otoritesinin sertifikalandırdığı Teknik departman; (Form 4 sahibi olan Md. ve Uçağı uçuşa elverişlidir diye uçağın teknik defterini imzalayan sertifika sahibi yetkili ve sorumlu Teknisyen arkadaşımız ) a) Uçak her şeyiyle uçuşa hazırdır ve uçuşa engel hiç bir sorunu yoktur b) Uçak’ta Hold’a alınmış ancak uçuşa engel olmayan bir eksiklik veya arıza söz konusu ise deftere ne gibi kısıtlamalara tabi olduğu yazılır veya Kaptan uçağın el kitabını inceleyerek bu kısıtlamaların ne gibi tahditler getireceğini dikkate alarak uçuşunu planlar 3- Kaptan; Uçağın teknik defterini inceleyip uçağın uçuşa elverişli olduğunu veya hangi şartlara bağlı olarak uçması gerektiğini yine imzasını atarak onaylayıp uçağı teknisyenden teslim alır.(Kaptan, eğer varsa kısıtlamaları dikate almak ve uçuşunu ona göre planlamak mecburiyetindedir) NOT; Uçuşa elverişli olmayan bir uçağı hiç kimse ne verebilir ne’de alabilir Her üç temel dayanakta gerek ulusal gerek uluslararası kurallara uygun olarak davranmak zorundadır Dünyada hiç bir meslek (havacılık) bu kadar çok denetim ,eğitim ve kontrol altında değildir Yani bir Kaptan Teknisyenin uçuşa elverişlidir onayı vermediği bir uçağı asla "ben alır uçarım "diyemez yine hiç bir teknisyen’de kurallara göre uçabilir durumda olmayan bir uçağın Teknik defterini imzalayıp uçuşa gönderemez. Sonuç olarak: Bir kazada sorumlu olabilecek olanlar sadece Uçak üreticisi-Teknik bakımdan onay sahibi teknisyen ve Pilot un kendisidir . Not: Havacılıkta diğer mesleklerin aksine “bana baskı yapıldı” diye bir mazeret yoktur ve olamaz zira yukarıdaki her üç temel unsur kendi sorumluluğunu bir başkasına asla devredemez veya paylaşamaz. Anladığım kadarıyla maalesef iş o kadar sulandırılmışki sadece dedikodular ve kişisel çekişmeler üzerine mahkeme doğru olmayan bir karar vermiş görülüyor. Tekrar söylüyorum bütün kazaların sonucunda yalnızca yukarıda belirttiğim 3 temel adres cezai sorumluluk taşır gerisi sadece ve sadece tevatür'den öteye geçemez. Ben 50 yılı aşan tecrübeme dayanarak bu davanın sonunda doğru yolu bulacağına inanıyorum.

Yorumu oyla      0      0  
YAŞAM 17 Aralık 2014 Çarşamba 15:48

GEREKEN NEYSE O YAPILMALI OKADAR İNSAN ÖLDÜ VE ARDINDAN HALA BASKA ŞEKİLDE YANSITILIYOR BOYLE OLMAMALI PİLOTUN İHMALİ OLABILIR NE SEBEBLE OLURSA OLSUN CEZASIZ KALMAMALI.

Yorumu oyla      0      0  
Madun 16 Aralık 2014 Salı 13:04

Geç gelen adalet, adalet değildir.

Yorumu oyla      1      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İNŞAAT DURDU BAŞKAN ÇARE ARIYOR
Çukurova Havalimanı inşaatının durmasının bölge için büyük kayıp olduğunu ...
SHGM'DEN ÇİFT PİLOT GENELGESİ
SHGM, tek pilota sertifiye edilmiş hava araçları ile ilgili yeni bir genelge yayımladı
TAYFUN KAPTAN İÇİN ELELE
Türkiye Hava Yolu Pilotları Derneği TALPA, amansız bir hastalıkla mücadele ...
 
11 EYLÜL'DEN SONRA
Osman Gazi Baykal yazdı...
SABİHA GÖKÇEN'DE UÇUŞLARA SİS ENGELİ
İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yoğun sis uçuşları ciddi olarak etkiliyor
HAMDİ TOPÇU İLE DOBRA DOBRA
Süleyman Şen yazdı
 
SAVAŞAN ŞAHİN'E ELEKTRONİK GÖZ
Türkiye F-16'lar için "elektronik harp podu" üretmeyi başardı
SHGM’DEN “ELLE ARAMA” AÇIKLAMASI
SHGM, bugün basında yer alan “elle arama” haberlerine ilişkin resmi twitter ...
PARALEL YAPININ “THY” EMELLERİ
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, paralel yapının kendi telefonlarını ...
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
EUROFIGHTER BAŞLANGIÇ OLUR MU
PET LOUNGE AÇILIYOR
ESKİ KALİTE MÜDÜRÜ KONUŞTU
PESKOV'DAN 'THY' AÇIKLAMASI
TİMSAH KORKUTTU
ALMAN CUMHURBAŞKANI ZİYARETİ
ÖZEL UÇAK PİSTTEN ÇIKTI
ALASKA'DA UÇAK DÜŞTÜ
HAVADA FECİ KAZA
İSG'DE 23 NİSAN KONSERİ
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
17 / 22 °C 15 / 19 °C 13 / 18 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •COVID 19
  •TUSAŞ
  •seyahat
  •Emirates
  •savunma