iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
1 Mart 2010 Pazartesi - 18:52

KAPTAN PİLOT EHLİYETSİZDİ

Isparta kazasının bilirkişisi 37 yıllık Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak, bakanlığın raporunu değerlendirdi: “Kaptan Pilot Özdemir o uçak tipinde yetkili değildi.”

KAPTAN PİLOT EHLİYETSİZDİ
19 Mayis

Atlasjet'in İstanbul-Isparta uçağının Keçiborlu'da düşmesinin üzerinden 3 yıl geçti ama tartışmalar bitmedi. Şimdi de kaptan pilotun, MD83 tipi uçağı uçuracak ehliyetinin olmadığı iddia edildi. Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu'nun hazırladığı 184 sayfalık raporun 155-159'ncu sayfalarında, "Kaptan Pilot Serhat Özdemir, MD83 tipi uçak eğitiminde minimum uçması gereken 100 saat yerine, 14 saat 40 dakika (85 saat 20 dakika eksik) uçmuştur. Simülatör uçuşu eğitiminde de 32 saat yerine 20 saat (12 saat eksik) uçuruldu" tespiti yapıldı. Uçak kazalarında bilirkişi olarak görev alan ve Isparta'daki kazayla ilgili davanın 17 Şubat'taki duruşmasında tanık olarak dinlenen 37 yıllık Kaptan Pilot Fevzi Altunbulak, SABAH'a bu konuyla ilgili şok açıklamalar yaptı: "Ulaştırma Bakanlığı Kaza Soruşturma Kurulu, eksik simülatör uçuşu ile uçak tip yetkisinin pilotun lisansına işlenmesinin mümkün olmayacağını, eğer işlenirse lisansın geçersiz (pilotun ehliyetsiz) olacağını gayet iyi bilir. Kurul, konuyu detaylı incelemiş, önemini vurgulamış. Ancak usulsüzlüğün adını koyarak, 'Pilotlar ehliyetsiz uçuruldu' diyememiş. Oysa bu uçuşta pilot ehliyetsizdir."

MAHKEMEYE RAPOR SUNDU
Isparta Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Kaza Soruşturma Kurulu'nun kaza raporunu inceleyerek, mahkemeye 9 sayfalık bir rapor sunan Altunbulak, "Raporu bilirkişi olarak inceledim. Kaptan Pilot Serhat Özdemir, o uçak tipinde yetkili değildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, zorunlu simülatör uçuşlarının 12 saat eksik olduğunu bilmesine rağmen, MD83 uçak tipini Serhat Özdemir'in lisansına işleyerek, çok büyük bir usulsüzlük yapmıştır. Bu durumda Serhat Özdemir, tüm uçuşlarını geçersiz lisans ile (ehliyetsiz) olarak yapmıştır. 'Hat uçuş eğitimi' de 14 saat 40 dakika verilerek, ikinci pilotlarla uçuşa gönderilmiştir. Olması gereken süre en az 100 saattir. Sivil Havacılık, pilotun sertifikasının onaylaması ve denetim eksiklikleriyle hatalıdır" dedi.

FLAP ARIZASI İNCELENMEDİ
Fevzi Altunbulak, enkazdaki parçaların kim tarafından ve ne amaçla söküldüğünün tüm ısrarlı çabalara rağmen sorgulanmadığının altını çizdi. Altınbulak, "Kurul, depoya kaldırılmış enkazı dahi incelememiştir. Flap arızası üzerinde durulmalıydı. Kaptan pilot flap arızasıyla meşgul olduğundan ikinci pilotun yanlış başta uçtuğunu fark edememiştir" diye konuştu. World Focus Havayolları uçağı, 30 Kasım 2007'de Atlasjet'in İstanbul-Isparta seferini yaparken Keçiborlu yakınlarında düşmüştü. Kazada 57 kişi ölmüştü. Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile kazanın olduğu tarihte Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan ancak daha sonra emekliye ayrılan Oktay Erdağı, bu kazayla ilgili olarak 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor.

KURULUN LİSTESİ
Kazası Nihai Raporu'nu hazırlayan Kaza Soruşturma Kurulu şu isimlerden oluşuyor: Ferudun Seren (Kurul Başkanı, Şube Müdürü), Hamza Dinç (Uçak Mühendisi), H. Emre Ballı (Havacılık ve Uzay Mühendisi), Burçin Efe Silsüpür (Endüstri Mühendisi), Nuri Sakarya (Kaptan Pilot- Uçuş Emniyet ve Kaza Kırım Uzmanı), Seyfettin Keskin (Kontrol Pilotu)

 

'Düzgün pilot olsalardı bu uçağı uçurmazlardı'

 

Bu olayda baştan sona ihmal söz konusu
Prof. Dr. Metin Arık (Kazada hayatını kaybeden Prof. Dr. Engin Arık'ın eşi): Bu olayda baştan sona bir ihmal söz konusu. Pilotların yetersiz olduğu zaten ortadaydı. Pilotlar doğru dürüst olsaydı zaten bu kadar çok arızası olan bir uçağı uçurmazdı. Asker kökenli pilotlar biraz gözü kara oluyor. O konuda da denetim getirilmesi gerekli. Şu anda beni en fazla rahatsız eden, henüz Atlasjet hakkında dava açılmaması. Sivil Havacılık bu uçağın uçmasına izin vermiyordu, Atlasjet'e kiralanınca Sivil Havacılık'tan izin çıktı. Ben bundan son derece rahatsızım. Şu an eşim Engin Arık'ın annesinin yanındayım, o da beddua ediyor.

 

Halkın hayatına hiçbir değer verilmiyor
Avukat Şehnaz Doğan Yüzer (Boğaziçi Üniversitesi Araştırma Görevlisi Berkol Doğan'ın halası): Bu raporda dikkat çekilen eksiklikler hiçbir şey değil. Pilotun MD83 tecrübesi hiç yok, üstelik ilk defa gideceği alana gece vakti gönderiyorlar. Bütün bu eksikliklere bir de uçağın arızaları eklenince tam oluyor. Uçağın 5 önemli arızası var ki bunlar ile bir uçağın uçmasına kesinlikle izin verilmezmiş. Ama tüm bunların müsebbibi Türk halkının hayatına değer vermeyen yetkililer. Bir uçağa bindiğimizde pilota deneyimini ya da uçak arızasını biz sormayız. Bunu bizim yerimize devletin görevli birimleri yapar. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Yine aynı şirketin benzer uçakları uçuyor, insanlar da bu uçaklara biniyor.Aynı denetimsizlik bu ülkede hâlâ sürüyor.

Uçuşla ilgili uluslararası kurallara uyulmalıdır
Muzaffer Özacar (Türkiye Havayolları Pilotları Derneği Başkanı): Uçuş eğitimleri ile ilgili uluslararası kurallar var. Asgari ve azami uçuş eğitim saatleri vardır. Havayolu şirketleri, asgari veya azami uçuş eğitim saatlerinden birini uygulayabilir. Bunun tatbik edilmesi şarttır. Eğer bu uygulanmaz ise o pilotun uçağı uçurma yetkisi olmaz. Hatalı bir işlem yapıldığı anlamına gelir.

Gül KİREKLO-Sabah


 
TAV HİSSE SATIYOR
 
ŞOK GELİŞME
YORUMLAR
Toplam 14 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 3 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ALTUNBULAK HAYRANI 22 Nisan 2013 Pazartesi 14:16

Feyzi Altunbulak Kaptanım Her Türlü doğru söylüyor Zaten Elinde De Açıklanmış Kanıtlar var Hasan Tepe Bilip Bilmeden 37 Yıllık Kaptana Kafa Tutuyorsun Yaz Saygılarmla....

Yorumu oyla      0      0  
F.ALTUNBULAK 4 Mart 2010 Perşembe 16:49

Son defa isimsiz bir yoruma cevap vermek istiyorum. 1.1958.de kurulan TALPA THY Talpasıdır. Bu TALPA TÜRKİYE PİLOTLAR DERNEĞİ dir. Belgesi (Dernek Tüzüğüne Bakınız.) 1993 Yılında Talpa'yı HAVA-İŞ Sendikası Yasadışı greve sürüklemişti. TALPA HAVA-İŞ in taşeronluğunu yapmıştı. 2.Benim işveren yanlısı olmadığımı herkes bilir. Eğer işveren yanlısı olsam: Bugün işsiz bir kaptan deği. THY Genel Müdürü olurdum. Ainesi iştir kişinin lafa bakılmaz. 3.Ben toplum için bir dernek ve bir vakıf kurdum. Bunu da belgelerle kanıtlarım. peki sen toplum için ne yaptın onu söyle. Ancak lütfen belgelerle açık isminle yorum yap. Bundan sonra isimsiz yorumlara değer vermeyeceğim. Saygılarımla.

Yorumu oyla      1      0  
F.ALTUNBULAK 4 Mart 2010 Perşembe 16:12

İsmini yazmadan bana cevap veren arkadaşım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki bu sitede yorum yazan insanlar çoğunlukla ismini yazmaktadır. Ayrıca isim yazarak yapılan yorumlara da açık isimle yorum yapmak en basit nezaket kuralıdır. Gelelim yazdıklarına: Seviyeli bir tartışmacı öncelikle tartışma konusunu icünceler, araştırır, iddialarının mesnedini hazırlar ve ondan sonra yorumınu yazar. Aksi takdirde sadece ağzı olan durumuna düşer. İnşallah pilot değilsindir. Eğer pilot isen çok üzülürüm. Havacılık kurallar mesleğidir. Teknik bir konudur. Gerçek havacılar delilsiz kitapsız konuşmazlar. Yazdıklarımın hepsi doğrudur. Üstelik kanıtları da ISPARTA KAZASI Soruşturma Kurulu raporudur. Lütfen adını yazmadan özür dile. Sonra Kaza Raporunu incele ve gerçekleri gör. Yoksa havacı değil cıvacı olursun. Okuyanlara saygılarımla.

Yorumu oyla      0      0  
xl 4 Mart 2010 Perşembe 15:37

Fezi kaptan Herşeye açıklık getiriyorsunda( güzel bişey ) bide talpada nasıl kurucu üye oldun bunu açıklasan. 93 eylemimi sırasında televiyona çıkıp Uğur Dündarın proğramında eylem yanlıştır biz fazla uçmuyoruz Bunlar hainlik yapıyorlar dedinizmi? daha sonra yönetimim tamamı işten atılan ve lav edilen Talpa nın daha ölüsü kalkmadan kurulan işveren güdümlü yeni talpada kurucu üye ve başkan yardımcısı olmaya nasıl karar verdiniz. 93 den bu yana kurucu üye olduğunuz talpada pilotlar için ne yaptınız. (93 +/- 1 ,2 sene olabilir.)

Yorumu oyla      0      0  
talpa 4 Mart 2010 Perşembe 15:00

TALPA 1958 de kurulduğunda siz ilkokulda bile değildiniz. Kendinizi hangi hakla TALPA nın kurucusu ilan ediyorsunuz Gündemde kalmak için sürekli birşeyler ortaya atıyorsunuz ama TALPA yı kendi amaçlarınız için kullanmanız hiç hoş değil.

Yorumu oyla      0      0  
F.ALTUNBULAK 4 Mart 2010 Perşembe 12:26

Sevgili Arkadaşlarım, öncelikle TALPA'nın da kurucusu olarak konuya açıklık getirmek istiyorum. Hiçbir yasal güvencemiz olmadığı için biz pilotlar malesef, işimizi kaybetme korkusuyla zaman zaman havacılık kurallarını çiğnemekteyiz. Mesai aşımı, arızalı uçakla uçma. kötü hava şartlarında uçma vs. Uçak kazalarındaki pilot hatalarının gerisinde de bu durum yatmaktadır. Rahmetli Serhat Kaptan da işte bu nedenle 4 adet NO-GO ITEM' ı olan uçakla uçuşa gitmiştir. Ayrıca lisansına MD tipi yeterli eğitim verilmeden usulsüz olarak işlenmiştir. Tüm bu gerçekler kaza raporunda yazmaktadır. Diğer taraftan uluslar arası hukuk ve Türk ceza kanunu'na göre ATLAS jetin ceza-i sorumluluğu yoktur. Atlas jet den ancak tazminat talep edilebilir. Ayrıca ceza-i sorumluluk şirket sahiplerinin değil yöneticilerin sorumluluğudur. Bu nedenle Gnl.Md.ve aşağısındakiler yargılanıyor. Saygılarımla.

Yorumu oyla      0      0  
Akılı Fevzi ye mesaj 4 Mart 2010 Perşembe 11:13

Serhat Özdemir allah rahmet eylesin ama teknik bilgi ve becerisnin ne kadar iyi olduğunu söyleyenler olursa olsun sonuç itibariyle teknik bir hata yaptı ve bu kazaya neden oldu. Fevzi kpt uçakta flap arızası vardı ekip onunla uğraşırken düştü filan diye resmen saçmalıyor.. Flap arızasıyla uğraşan uçak ne yapar inişe mi gider yoksa bir yerde hold yapıp arızayı mı gideri a benim akıllı Fevzi kaptanım ! Eksik denilen eğitim saatlerine gelince. Yönetmelik belli. Kurallar belli. Şirketler bu kurallara uygun eğitimi yaptırır ve SHGM ye gönderir. SHGM de inceler ve onaylar. Aç oku kuralları iyi öğren. Tipte daha önce uçmuş olanlara kaç saat eğitim gerekiyorsa ona uygun eğitimi almış zaten Serhat kpt a benim şaşkınım !! Ortaya bir konu atarken mesnetli atmak lazım.. işkembeden değil !!!

Yorumu oyla      0      0  
ehliyet kasaptan alinmaz 3 Mart 2010 Çarşamba 20:37

hocam serhat zaten kaza oldugu anda shgm ile mahkemelikti. .... mahkemeye gitmisti. (lisansa islemedikleri ucuslari icin) bu is ancak soyle kapanacak. serhat ozdemir duduklu tencere saticisiydi. yavuz cizmeci de onu aliminyumdan iyi anlar diye ucagina kaptan pilot yapti. yahu adam oldugunde ssk pirimi bile yatmamis. niye kimse yavuz abiden hesap sormuyor?.

Yorumu oyla      0      0  
biri 3 Mart 2010 Çarşamba 15:21

atlasjetin hiç mi kusuru yoktu. ucagı denetlemesi gereken kurum shgm olsada atlasjetin yolcusunu tasıyacak. yurt dışına wetlease ucak veren şirketlerin ucaklarını kiralayan şirket didik didik eder. atlasjet neden gidip baska şirketi kiralamadı da world focusu kiraladı... bilmiyor muydu ucaklarında bu kadar eksiklik oldugunu... para para para.... world focus kadar atlasjet te sorumludur... maddi imkansızlık içinde yasam mucadelesı veren şirketlerde uçuş emniyeti her zaman suistimale acıktır... atlasjette bunu kullandı ve worldfocus un sıkıntısını paraya donusturmeye calıstı... kendı ucakları arabıstanda para basarken iç hatları durumunu bile bile worldfocusa emanet etti. vicdan azabı cekiyor mudur acaba buna sebep olanlar... ucak baskasının shgm de sorumlulugun sahıbı deyıp atlasjetin aklanmasını dogru bulmuyorum... fevzi kaptanımızı da desteklıyorum... hiç bir cıkarı olmadıgı halde bu meslege gonul verdıgı ıcın arkasından gıdıyor... sektorde karsılıgını ona sırtını donerek verıyor...

Yorumu oyla      0      0  
kpt 2 Mart 2010 Salı 10:07

Hasan TEPE isimli şahıs kimdir? SHGM de çalışmış mıdır? SHGM nin lisans işleri nasıl yürür onu bilir mi? SHGM nin DEVLET MEMURU usulünde yürüttüğü işlerin benzerinin sadece Kemal SUNAL ın eski filmlerinde devlet memurluğunu hicveden sahnelere benzediğinin farkında mıdır? SHGM genel müdürü hakkındaki davalardan, Ulaştırma bakanının sırf bu genel müdürü korumak adına dava açılmasına izin vermediğinden, yasalarımızda böyle tuhaf maddelerden ötürü de gerçeklerin bazen su yüzüne çıkmasının da engellendiğinden, sektörde uçan şirketler de bir çok usulsüzlüğün yapıldığından ancak SHGM nin mevcut yapısı nedeniyle bunların denetlenemediğinden, insanların fazla mesai fazla uçuş yaptığından, şirket de recurrent dersine planlandıktan sonra aynı gün uçuş yapamayacağı halde uçuş gönderilen ancak "Bu uçuşu log book una kaydetme" diye tembih (aslında tehdit) edildiğinden, bir şirket den başarız olarak atılanın başka şirket de anında görev verilerek uçuşa başladığından vs HABERİ VAR MI ACABA

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TAV HİSSE SATIYOR
TAV Havalimanları Holding, TAV Tunisie SA'nın azınlık hisselerinin satışı ...
İŞTE KAZA SONRASI ACT UÇAĞI
ACT'nin Afganistan'ın Bagram Havaalanı'nda kaza geçiren Airbus 300 tipi uçağı bu hale geldi.
ACT'DEN KAZA AÇIKLAMASI
Flaş, Flaş... ACT Havayolları Afganistan’da yaşanan kaza hakkında açıklama ...
 
ACT UÇAĞI PİSTTEN ÇIKTI
Flaş, Flaş… ACT Havayolları'nın Airbus 300 tipi uçağı Afganistan’da pistten ...
UÇAĞIN ÖN TARAFI
Hürriyet Gazetesi yazarı Fatih Çekirge’den uçaklardaki ‘VIP’ yolculara ...
THY BOLONYA'DA
Türk Hava Yolları İtalya’nın Bolonya şehrine seferlere başladı.
 
VİAGRAYLA MI UÇUYOR ?
Alman Stern Dergisi’nin, “Dünyanın en egzotik hosteslerini” tanıtırken ...
3.1 MİLYAR DOLARLIK JET SİPARİŞİ
Kanadalı Bombardier Aerospace şirketi, 40 adet uçak siparişi aldı.
AYJET’İN YENİ MEZUNLARI
Ayjet Anadolu Yıldızları Uçuş Okulu’nun 13’üncü dönem mezunları törenle ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cumartesi Pazar Pazartesi
13 / 22 °C 15 / 23 °C 15 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •Delta Airlines
  •seyahat
  •United Airlines
  •yolcu