iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
6 Aralık 2021 Pazartesi - 12:03

KATILIM İÇİN SON GÜNLER

İGA Kurumsal İletişim Direktörü İGART Yürütme Kurulu Üyesi Gökhan Şengül ve Sanat tarihçisi ve sanat eleştirmeni, İGART Yürütme Kurulu Üyesi Nazlı Pektaş, İGART’ın gençlere yönelik 1 milyon TL ödüllü yarışmasını ve planlanan projeleri Dünya Gazetesi'ne anlattı

KATILIM İÇİN SON GÜNLER
Losev-1

İstanbul Havalimanı’ndaki kültür sanat etkinliklerini tek çatı altında toplayan İGART bünyesindeki çalışmalarla birlikte ülkemizde sanata daha fazla yer açılması ve özellikle genç sanatçılara destek verilmesi amaçlanıyor. İGART’ın katılımı 31 Aralık’a kadar süren gençlere yönelik 1 milyon TL ödüllü yarışmasını ve planlanan projeleri İGA Kurumsal İletişim Direktörü, İGART Yürütme Kurulu Üyesi Gökhan Şengül ve sanat tarihçisi ve sanat eleştirmeni, İGART Yürütme Kurulu Üyesi Nazlı Pektaş anlattı.

Havalimanları dünyanın dört bir yanından farklı kültürler, inançlar ve yaşamlardan gelen insanların bir arada bulunduğu nadir yerler arasında. Havalimanına gerek yolcu gerek uğurlayıcı veya karşılayıcı olarak gelenleri sanat ve sanatçıyla buluşturmak son derece anlamlı. İGART fikri nasıl doğdu?

GÖKHAN ŞENGÜL

İGA Kurumsal İletişim Direktörü İGART Yürütme Kurulu Üyesi Gökhan Şengül: Ara Güler’in siyah-beyaz fotoğraflarından oluşan “İstanbul” ve İstanbul Havalimanı’nın 42 aylık hikâyesinin anlatıldığı “Bir Zafer Anıtı” sergileri ile kültür sanata dokunarak başladık bu sürece. Bugüne kadar havalimanı müzesi, kütüphane gibi yenilikçi projelerle birlikte çok sayıda sergi, atölye çalışması ve canlı müzik performansına ev sahipliği yaptık.

Havalimanında operasyonun tam kapasiteye geçişi ile birlikte İstanbul’un, Türkiye’nin çok çeşitli yerlerinden kültür sanat çalışmalarına da ev sahipliği yapmamız için talepler almaya başladık.

İstanbul Havalimanı kimliğinin ülke coğrafyası ve kültürü ile bütünleşmesi ve evrensel değerlerle buluşması, havalimanında sanata daha fazla yer açılması ve sanatçılara destek verilmesi hedeflerimiz arasında yer alıyordu. Yolcu deneyimini bambaşka bir boyuta taşımak, havalimanını sadece insanların bir yerlere ulaşırken kullandıkları bir mekân olmaktan daha ziyade yaşayan, canlı, ruhu olan bir yer olması düşüncesiyle şöyle bir karar aldık:

Kültür sanat dünyasındaki çalışmalarımızı, bu işin profesyoneli olan, akademik dünyada bu işe yıllarını vermiş insanların oluşturduğu bir kurulun yönetimi ile gerçekleştirelim, kendimiz karar vermeyelim. Dolayısıyla da bu noktada da Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’la buluştuk. O da çok değerli hocalardan oluşan bir yürütme kurulu oluşturdu. Toplumsal ve sosyal faydayı gözeten bir yaklaşımla projeler üretmek ve yürütmek amacıyla ressam ve akademisyen Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Prof. Dr. Gülveli Kaya, Nazlı Pektaş, Deniz Odabaş, Prof. Dr. Marcus Graf, Gökhan Şengül, Murat Tabanlıoğlu, Mehmet Ali Güveli, Mehmet Fehmi Bilge’den oluşan dokuz kişilik yürütme kurulumuzun İGA üst yönetiminin de katıldığı ilk toplantısında yol haritası oluşturmaya ve bu noktada buranın nelere ihtiyacına dair bütün fikirler masaya yatırıldı. Çalışmaların bir altyapı ile birlikte yürümesi ve bunun da bir kurumsal kimliğinin olmasına karar verildi. Kültür ve sanatın bu yapı altında buluşacağı çatının ismine de İGART dedik.

İstedik ki İstanbul Havalimanı terminali sadece İstanbul’un değil, ev sahipliği yapacağı çalışmalarla Türkiye’nin en büyük kültür ve sanat galerisi haline gelsin. Bu anlamda İGART çatısı altında plastik sanatlar alanında üretim yapan sanatçılara açık, birden fazla etap ve farklı proje alanlarından oluşan İGART Sanat Projeleri Yarışması kapsamındaki etkinliklerin ilk etabı devreye girdi.

NAZLI PEKTAŞ

İGART’IN ilk etkinliği, 1 milyon lira ödüllü yarışma. En önemli özelliği ise genç sanatçılara alan açacak bir yapıda ve konu, teknik, grup ya da tekil katılım gibi bir sınırlama olmadan kurgulanmış olması.

Sanat tarihçisi ve sanat eleştirmeni, İGART Yürütme Kurulu Üyesi Nazlı Pektaş: Aslında İGART’ın bu projenin dışında 17 projesi daha var. Biz, bu ilk etkinliği, viyadük altı projesini, bu genç projeyi sanat hayatlarının başındaki 35 yaş altı sanatçılara ayırdık. Buradaki genç, olumsuz tınlamasının. Çünkü, 45 yaşında biri de genç sanatçı olabilir. 35 yaş altı sanatçıları kabul etmemizin sebebi, sanat üretiminde yolun başında ve destek ihtiyacı olanlara bu genç projeyi sunmak. Çünkü, havalimanlarındaki projeler gerçekten o ülkenin bir vitrini. Hem sanatçının tanıtılacağı hem projenin yeryüzü ile kurduğu bağlantının bütün yolculara geçeceği bir yer havalimanı, çok önemli. Böyle büyük bir çalışmada umut tohumunu genç projeyle başlatmak istedik. Verilecek olan ödül, kazanacak olan kişinin hayatında neredeyse bir atölye kurmasını sağlayacak denli büyük bir rakam. Üretimin başında genç birinin İstanbul Havalimanı’nın metro çıkış alanındaki viyadüğün alt yüzeyini kapsayacak büyük bir “dış mekân tavan projesi” oluşturması son derece önemli. Çünkü orası, yalnız yolcuların değil, dışarıdan çeşitli nedenlerle gelenlerin de bir arada olduğu bir yer. Orada taptaze bir üretimle karşılaşmış olmaları da çok önemli.

Belirttiğiniz gibi konu, teknik, grup ya da tekil katılım zorunluluğu gibi bir sınırlamamız olmadı. Bu da çok önemli. Katılımın en önemli motivasyon güçlerinden birisinin bu sınırsızlık olduğunu düşünüyorum. Katılanların düşüncelerine ve seçimlerine alan açma fırsatı sağlıyor, özgür bırakıyor.

Yarışmanın jürisinde İGART Yürütme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, İGART Yürütme Kurulu Üyelerinden Deniz Odabaş, Prof. Dr. Gülveli Kaya, Prof. Dr. Marcus Graf, Mehmet Ali Güveli, Murat Tabanlıoğlu, Nazlı Pektaş’ın yanı sıra heykeltıraş Seyhun Topuz ve heykeltıraş Seçkin Pirim yer alıyorlar.

Sanat üretiminde yola çıkmış, yavaş yavaş kendi hızını yakalayacaklara bir teşvik bu organizasyon… Onlara, kendi jenerasyonlarından insanlarla yarışabilecekleri, tercih edilebilecekleri bir alan açıyoruz. Dolayısıyla, 35 yaş üstünü yaşlı sayıyor değiliz, yolun başındakilerin kaygılarına bir nebze olsun alan açmak istiyoruz. Herkes yolun başında gençti. Bu yarışma, gençliğe bir gelecek vaadi.

Katılım süresi ne zaman bitiyor? Sonuçlar ne zaman açıklanacak? 17 nokta nasıl belirlendi, sonraki yarışma hangi mekân için gerçekleştirilecek?

Gökhan Şengül: Gösterilen yoğun ilgi nedeniyle son başvuru tarihimizi 31 Aralık’a kadar uzattık. Ocak ayının ilk 15 günü içerisinde jüri değerlendirmesine sunulacak. Önce ilk üç proje belirlenecek ve bunlara 10’ar bin lira ödül verilecek. Bu üç projeden bir tanesi, uygulamaya layık görülecek olan eser 1 milyon liralık ödülün sahibi olacak. Kazanan proje, 20 Şubat 2022 tarihinde açıklanacak.

Sanata açılacak 17 noktayı belirlemek yürütme kurulunun ilk yaptığı çalışmalardan biriydi. Üç defa üç ayrı zamanda tüm terminalde keşif turları yapıldı. Terminal detaylı şekilde gezildi ve yolcuların temas noktalarına binaen alanlar belirlendi. İlk faz, viyadük altı. İkinci çalışmamız 2022’nin ortalarında başlayacak. Kara tarafında terminalin tam ortasında yer alan İSTANBUL yazısının önündeki orta bölgeye bir sanat eserini kazandırmak için ikinci bir yarışmaya çıkacağız.

Konu ve herhangi bir teknik sınırlama koyulmama ilkesi, ilk yarışmada olduğu gibi diğerlerinde de sürecek mi?

Nazlı Pektaş: Hepsinde kurallarımız aynı, yukarıda konuştuğumuz sınırsızlık sürecek. Biz en başta ilkelerimizi belirledik. Hem malzemede hem konuda sanatçının özgürlük alanına müdahale etmiyoruz. Bu, sanatın doğası gereği böyle. Tabii seçici kurullar zaman içinde farklılaşabilecek, etkinliklere göre isimler değişebilecek.

Teşekkür ediyorum. Sonuçları ve yeni yarışmaları merakla bekliyoruz.

Kaynak: DÜNYA

 
İSTANBUL'DA PARAMOTOR DÜŞTÜ
 
NİJERYA SEFERLERİ BAŞLIYOR
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İSMAİL DEMİR'DEN AÇIKLAMALAR
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Ukrayna'ya Türkiye'den satılan SİHA'larla ...
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI
Avrupa Havalimanları Konseyi tarafından “Erişilebilir Havalimanı” ödülüne ...
HİTİT'E İKİ ÖDÜL BİRDEN
Dünyanın önde gelen havacılık teknoloji yazılım firmalarından Hitit’e, ...
 
GÜNEY AFRİKA'DAN TAHLİYE SEFERİ
THY Omicron varyantı nedeniyle uçuşların durdurulduğu Güney Afrika'dan tahliye seferi gerçekleştirdi
DEV AYNA ERZURUM'DA
Avrupa’nın en büyük teleskobuna sahip olacak Doğu Anadolu Gözlemevi’nin ...
5 ÜLKEYE SEYAHAT KISITLAMASI
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Güney Afrika, Botsvana, Mozambik, Namibya ...
 
TAV'A ÖDÜL GELDİ
TAV Havalimanları’nın Tunus’ta gerçekleştirdiği borç yapılandırması Bonds&Loans ...
HALKA ARZ İÇİN BAŞVURULDU
Türkiye'nin öne çıkan havacılık teknoloji şirketlerinden Hitit, halka arz için SPK’ya başvurdu
ÖNCELİKLE SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM
Turizmcilerin öncelikli gündemi sürdürülebilir turizm
 
Osman Gazi Baykal
PARAZİT* HAVA ARAÇLARI
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
İNGİLİZ ORDUSUNA AIRBUS
RUSYA'DA ASKERİ UÇAK DÜŞTÜ
HURDA UÇAK YANDI
KENYA'DA HELİKOPTER DÜŞTÜ
TAV'A 'SKYTRAX' ÖDÜLLERİ
KIRIK BACAĞIYLA UÇTU
MİT-EMNİYET OPERASYONU
'787 DREAMLINER' UYARISI
İGA'NIN YENİ KONUĞU
'TEST' YETKİSİ ALDI
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Cuma Cumartesi Pazar
12 / 15 °C 11 / 16 °C 11 / 19 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •test
  •Osman Gazi Baykal
  •DHMİ
  •vize
  •rota