iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
29 Nisan 2010 Perşembe - 17:29

KENYA KAZASI RAPORU

Kaptan pilot 114 kişinin öldüğü 2007 yılındaki Kenya uçak kazası ile ilgili hatalı olmakla suçlandı. Airkule.com yazarı Ünal Başusta, Kenya uçak kazası raporu ile ilgili ayrıntıları yazdı.

KENYA KAZASI RAPORU
19 Mayis

Boeing 737-800 tipi uçak Nairobi’ye gitmek üzere Batı Afrika’nın en büyük şehri Doula’dan havalandıktan birkaç dakika sonra fırtınalı bir gecede Mangrove bataklığına daldı. 

Uçaktaki 114 kişinin hayatını kaybettiği 5 Mayıs 2007’deki kazanın olası nedenleri olarak pilot hatası ve pilotların sağnak yağış süresince uzaysal oryantasyon bozukluğu olarak gösterildi. Kamerun sivil havacılık otoritesi tarafından derlenen kaza raporunda, kaptan pilotun standart operasyon prosedürlerini uygulamadığı ve uçağın hava trafik kontrolünden yetki almadan havalandığı belirtildi.

 

Müfettişler pilotların kalkıştan sonra kokpitteki göstergeleri hakkıyla kontrol etmeyerek oryantasyon bozukluğuna (spatial disorientation) uğradıklarını, bu nedenle de kalkıştan sonra yükseliş sırasında uçağın gittikçe artan bir şekilde yana yatış yaptığının farkına varamadıklarını, farkına vardıktan sonra da göstergelerin ikaz ettiği şekilde uçuş kumandalarına doğru müdahale edemeyerek uçağın kontrolünü tamamen kaybettiklerini ve uçağın yere çakıldığını tespit ettiler. Bunun da pilotların eğitim ve uçuş melekelerinin yetersiz olması nedeniyle yaşandığı kanaatine vardılar.

 

Kalkıştan 42 saniye sonra uçağı kullanan kaptan pilot, otomatik pilotu devreye koymak için hamle yapar ve 'OK, command' diye bunu belirtir. Bu sırada uçağın yatış açısı 11 derecedir. Nedeni bilinmeyen bir sebepten dolayı otomatik pilot devreye girmediği gibi, her iki pilot da bunun farkında olmayarak uçağı kendi haline bırakarak yükselmeye devam eder. Aynı anda uçağın yan yatışı da gittikçe artar.

 

Bu arada uçuş ekibi, uçuş başı ve yükseklik için gerekli numaraları doğru bir şekilde panele yüklemekle meşguldür. Uçağın yatış açısı 34 dereceye kadar artınca uçağın alarm sistemi sesli olarak 'bank angle' yatış açısının limitlerin üstüne çıktığı uyarısını yapar. Bu hiç beklemedikleri alarm üzerine pilotlar otomatik pilotun devrede olmadığına şaşırır ve kaptan uçağa manuel olarak müdahale eder. Fakat toryantasyon bozukluğu nedeniyle göstergelerden durumu yanlış algılayarak zaten sağa yatış yapan uçağın yatış açısını daha da artırır. Kafası daha fazla karışan pilot, bu sefer de otomatik pilotu devreye sokmaya çalışırken aynı zamanda uçuş kumandalarına da müdahale ederek otomatik pilotu da kullanılamaz hale getirir. Uçak 2900 ft yükseklikteyken uçağın yatış açısı 80 derece olur ve burnu da aşağı düşerken yatış açısı 115 dereceye kadar yükselir.

 

Flight Data Recorder, bu anlarda bir ara kaptanın uçağa sağa yatış verip burnunu kaldırmaya çalışırken, ikinci pilotun ise sola dönüş kumandası verip uçağın burnunu aşağı ittiğini kaydeder. Bu da her iki pilotun da bu sırada realiteden tamamen uzak olduğunu ve hiçbir şekilde uçağa doğru kumanda vererek onu kontrol altına sokamayacağı hakikatini acı bir şekilde ortaya koymaktadır.

 

Kara kutu kayıtları uçuşun 90’ıncı saniyelerinde uçak 90 derecenin üstünde bir yatışla burnunu aşağı vermiş bir şekilde dönerek alçalırken kaptanın "çakılacağız" dediğini, sadece 23 yaşındaki ikinci pilotun uçağa verilmesi gereken doğru kumandayı son anlarda fark ederek kaptana "sola, sola,  sola, kaptan" dediği duyulur ve 9 saniye sonra uçak bataklığa saplanır.

 

Cameroon Civil Aviation Authority (CCAA). web sitesinde yayınlanan raporun hazırlanmasında U.S. National Transportation Safety Board,  Boeing uzmanlarının, Washington’dan gelen kaza kırım uzmanlarının ve Pensacola'dan gelen spatial disorientation araştırmacılarının hazırladığı bildiriliyor.

 

Bant kayıtlarından 52 yaşındaki kaptanın daha uçuşun başındayken kokpit cam silecekleri hakkında 23 yaşındaki genç pilotu fırçaladığı, bunun da onu korkutarak gördüğü halde kaptanı uyarmada ve müdahale etmede geciktirdiği ihtimalini kuvvetlendiriyor.

 

CRM 

Uzmanlar raporda zikredilen 37 hatalı durumdan 35’inin direk olarak Kenya Havayolları’nı ilgilendirdiğini, bunun da havayolunu sigorta şirketleri karşısında çok kötü durumlara düşüreceğini belirtiyor.

 

Kenya Havayolları’nın açıklanan raporla ortaya dökülen hakikatler yüzünden kaza sonrası açılmış olan ve açılacak olan davalar karşısında çok savunmasız bir hale düşeceği ve çok büyük tazminatlar ödeyeceği ortaya çıkıyor. Bu kadar büyük ve bariz bir hata karşısında sigorta şirketlerinin tazminatları karşılamama opsiyonları var.

 

 

 
DHMİ ÖRGÜTLENMEYİ ENGELLİYOR MU ?
 
THY'NİN AZİZLİĞİNE UĞRADILAR
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Yunus emre 2 Ocak 2022 Pazar 18:02

Kaynakçayı nasıl bulabilirim

Yorumu oyla      0      0  
artik heryerde 2 Mayıs 2010 Pazar 19:47

unal hoca senden iki gun sonra butun gazeteler birer paragraf yurutmus haber yapmis. ))))bari haberi yurutecekler icin bundan sonra ozet paragraf yap. cunku herkes baska bir bolumu yurutup koymus.)

Yorumu oyla      0      0  
Güzel Rapor 1 Mayıs 2010 Cumartesi 15:04

Kenya Sivil Havacılığının Web sayfasından okumanızı tavsiye ederim raporu. Herseyden önce çok güzel bir çalışma. Kazanın oluşu insanı hayrete düşürecek bir akışta ilerliyor. Yazıdaki özet ise olayın özünü çok iyi anlatıyor.

Yorumu oyla      0      0  
fatih gencer 1 Mayıs 2010 Cumartesi 14:51

ne yaptin unal hoca? bu yazi kisacik?.. ne guzel okuyordum bitiverdi. ellerine saglik.

Yorumu oyla      0      0  
Serkan 30 Nisan 2010 Cuma 17:54

Değerli BaşUsta, Elinize kaleminize sağlık. herzamanki gibi harika yazılarınıza devam ediyorsunuz! Ben Airkuleyi heraçtığımda acaba Ustadın yeni yazısı varmı diye bakıyorum! yeni bir yazının cıkması beni cok mutlu ve bilgili kılıyor! Teşekkürler Ustad! Teşekkürler Başusta!

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DHMİ ÖRGÜTLENMEYİ ENGELLİYOR MU ?
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası, DHMİ yöneticilerinin sendika ...
LUFTHANSA’DAN A380 SEFERLERİ
Lufthansa’nın A380 tipi uçaklarla yapacağı Tokyo, Beijing ve Johannesburg ...
SPANAIR DA BAŞLIYOR
İspanyol havayolu şirketi Spanair, 4 Mayıs’tan itibaren İstanbul Sabiha ...
 
THY GOLF'E DESTEK OLUYOR
Türk Hava Yolları sponsorluk anlaşmalarına devam ediyor. THY şimdi de ...
SHGM'NİN EN SON KİTABI
Son iki yılda yayın atağına geçen SHGM 19'uncu kitabını yayımladı. Son ...
THY TÜRKİYE'NİN ÖRNEĞİ
İş Yatırım'ın Londra'da düzenlediği "Hidden Riches 2010" konferansına ...
 
ERKEN REZERVASON FIRSATI
Germanwings yolcuları 28 Nisan 2010 tarihinden itibaren kış uçuşları için ...
KÖRÜK UÇAĞA ÇARPTI
İstanbul-Paris seferini yapmak üzere yolcu almaya hazırlanan Fransız Havayolları ...
OKYANUS ÖTESİNE NON-STOP UÇACAK
Hava Pilot Üsteğmen Burcu Arpacı, savaş uçağı ile okyanusu geçen ilk kadın ...
 
Osman Gazi Baykal
HAVADAN İNSANİ YARDIM MALZEMELERİNİ ATMA
Osman Gazi Baykal
Engin Aksüt
TOKYO HANEDA’NIN RİSKLİ YAKLAŞMALARI VE İNSAN FAKTÖRÜ
Engin Aksüt
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
FASTING PILOTS NOT 100% FIT
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
MÜNİH'TE 60 SEFER İPTAL EDİLDİ
VİZE REDDİNDE ÇİN GERİDE KALDI
EN GÜZEL '19 MAYIS' KUTLAMASI
'SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK' ADIMI
KIRGIZİSTAN SOCEA'YA KATILDI
YER PERSONELİ UÇAKTAN DÜŞTÜ
İZMİR'DEN 7 YENİ ROTAYA UÇACAK
TB-2 POLONYA'YA İHRAÇ EDİLDİ
SIA REKOR KAR AÇIKLADI
'CAFE YANIMDA' İLE FARKINDALIK
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Pazar Pazartesi Salı
16 / 22 °C 15 / 22 °C 14 / 22 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •Airbus
  •turist
  •salgın
  •uçak
  •New York