iga-2023-2
Airkule
Unifree-2019
HAVACILIK HABERLERİ RÖPORTAJ TÜRKİYE'DEN DÜNYADAN VİDEOLAR SEYAHAT ROTASI
Pegasus-2024
17 Kasım 2014 Pazartesi - 08:24

KOKPİTE DENETÇİ GELDİ

Türk tescilli uçakların tarifeli ve tarifesiz uçuşları sırasında uçuş kokpit gözetimi ve mürettebatın yeterliliği, yapılan uçuş operasyonun ulusal ve uluslararası mevzuata uygunluğu SHGM'nin görevlendireceği denetçiler tarafından denetlenecek

KOKPİTE DENETÇİ GELDİ
Losev-1

"Türk Tesciline Kayıtlı Hava Araçları ve Pilotların Yol Boyu Denetleme ve Değerlendirilmelerine Dair Talimat (SHT-KOKPİT YOL BOYU) 14 Kasım tarihinde yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu denetimler yapılırken uçuş ekiplerinin uçulacak hava aracına uygun geçerli lisans ve belgeleri, uçulacak rotaya uygun hazırlanmış uçuş planı, NOTAM'ların; kalkış meydanı, yol boyundaki tüm havaalanlarını, varış alanı ve yedek alanları, varış meydanı ve yedek meydanları, hava durumu analizi, yakıt planlama kontrolü, uygun uçuş ekip planlaması ve uçuş ekip mesai saatleri uygunluğu dikkate alınacak. Denetimlerin temel amacı; operasyon kontrol yöntemleri ve uygulamaları, ilgili tesis, ekipman ve hizmetleri ile uçuş ve yer personelinin yetkilendirildikleri operasyonu yapabilme yeterliliklerinin değerlendirilmesi ve denetlenmesi. Denetçi, uçuş öncesi faaliyetlerden uçuş sonrasındaki faaliyetlere kadar ilgili tüm personeli denetleme yetkisine sahip oldu. Denetçi; operasyonun, işletme talimatları ile ulusal ve uluslararası sivil havacılık mevzuatına uygunluğunu denetleyecek

DENETİM SONRASI UÇUŞ PERSONELİNE BRİFİNG VERECEK

Denetimler, mürettebat görevlerini engellemeyecek ve uçuş ekibinin görevleri sırasında dikkatlerini dağıtmayacak şekilde gerçekleştirilecek. Uçuş sırasında uçuş ekibinin hava aracı işletim limitleri, ulusal ve uluslararası mevzuata uygunluk, işletme el kitapları, düz uçuş kontrol yöntemleri, hava aracı sistemleri ve ekipmanı veya normal ve acil durum usullerine ilişkin sorulan sorulara karşılık, belirsiz veya aşina gelmeyen cevaplar veya davranışlar gösterilmesi halinde, denetçi bu tür sorularını uçuş sonrasına erteleyecek ve uçuş güvenliğini riske etmeyecek. Denetçi, uçuş sırasında yerdeki ve uçuştaki tüm hava trafik kontrol haberleşmelerini ve hava trafik personelinin hava trafiğinin yönetimini izleyecek. Hava trafik kontrolünü, meydan uçuşa elverişliliğini, havalimanı ile ilgili yöntemler, hizmetler veya faaliyetlerin güvenliğini olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir aksaklık görmesi halinde derhal ilgili yetkililere bildirimde bulunacak. Denetçi, denetim uçuşu sonrasında hava aracı sorumlu kaptan pilotu ve ilgili mürettebatına denetimin sonucu hakkında kısa bir brifing verir.

DENETÇİ UÇUŞ BOYUNCA KOKPİTTE OTURACAK

Yol boyu uçuş denetçisi; öğretmen pilot ve eğitici pilot sertifikasına sahip olacak, asgari 1 yıllık sivil havacılık deneyimi olacak, herhangi bir tipte, tip eğitimi almış ve bu tiplerden birinde geçerli lisansı olacak, asgari 3000 saat uçuş tecrübesi olacak, görev başı yol boyu uçuş kontrol denetimi eğitimi görmüş olacak ve denetimler, en az bir kontrol pilotu tarafından yapılacak. Denetimler haberli ve habersiz olarak yapılabilecek.Kontrol pilotu, haberli denetimi uçuştan en geç 3 saat önce ilgili işletmeye bildirecek. Kokpitte eğitim vs. maksatlı üçüncü bir pilotun olması durumunda çok acil ve zorunluluk yoksa bu pilot kokpitte bulunamayacak. Denetçi, habersiz denetim için planlanan uçuş saatinden en az 30 dakika önce doğrudan uçak başına gidebilecek, bu durumda uçuş ekibine kendini tanıtıp ve uçak uçuş kayıtlarına kendisi ile ilgili gerekli ilaveleri yaptırdıktan sonra, uçuş ekibine yapacağı denetim hakkında kısa bir brifing ile birlikte denetimine başlayacak. Hava aracının sorumlu kaptan pilotu, kontrol pilotunu uçağa alıp denetimin yapılmasına yardımcı olacak. Denetçi, uçuş boyunca kokpitte oturacak. İlgili işletme, denetçiyi uçucu ekip statüsünde değerlendirir ve uçuş ekibine dâhil eder. Herhangi bir sebeple denetim yapılan hava aracının gidilen bir havaalanında veya havaalanı yedeğinde kalması halinde ilgili işletme tarafından, denetçinin uçuş ekibiyle birlikte konaklaması sağlanacak.

GEREKİRSE UÇUŞU YAPTIRMAYACAK

Denetim esnasında ilgili sivil havacılık düzenlemelerine aykırı olan, emniyet ve güvenlik standardını düşüren, uçuş ve yer emniyeti ile güvenliğini doğrudan ciddi olarak etkileyebilecek önemli bir yetersizlik veya kusur bulgu tespit edilmesi halinde; bulgu ile ilgili düzeltici işlem gerçekleştirilmeden, denetçi tarafından uçuş operasyonuna müsaade edilmeyecek. Denetimde tespit edilen bulgular, referansları ve seviyeleri hakkında sorumlu kaptan pilota bilgi verilecek. Denetimde kullanılan kontrol formunun bir sureti işletmeye iletilmek üzere imza karşılığında sorumlu kaptan pilota teslim edilecek. SHGM tarafından ilgili havacılık işletmesine, tespit edilen bulguların ayrıntılı raporlanması yapılarak, kök neden analizleriyle birlikte düzeltici işlemlerin verilecek süre içerisinde düzeltilmesi istenecek. Hava yolu işletmeleri; SHGM tarafından yapılan yol boyu uçuş denetimlerine ilave olarak, kalite güvence sistemleri kapsamında oluşturulacak, uygun yol boyu uçuş kontrol denetçileri vasıtasıyla işletme bünyesinde bulunan her bir uçak tipinde, her 20 uçak için ayda en az bir yol boyu uçuş kontrol denetimi gerçekleştirecek. Denetçi, uçuş operasyonunun, emniyetle yapılamayacağına dair bir bulgu tespit etmesi halinde, bulgu giderilinceye kadar söz konusu uçuş operasyonunu durdurmakla yetkilendirildi.

GÖKHAN ARTAN - Habertürk

 
YENİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI
 
DHMİ YATIRIMLARI VE FAALİYETLERİ ELE ALDI
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YENİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI
298 kişinin yaşamını yitirdiği kazanın ardından çekilen yeni görüntüler ortaya çıktı.
UÇMAK ÖZGÜRLÜKTÜR
Bazen yüzlerce kelimeyle anlatılacak bir konuyu bir kare fotoğrafla gözler önüne sermek mümkündür
THY BU UYGULAMAYLA RÖTARI AZALTACAK
THY, 'Uçak Çevrim Yönetimi' sistemini devreye soktu. Sistemle, bir uçağın ...
 
ÖNCE SOMA ŞİMDİ ERMENEK
Avukat Cem Gök yazdı
DHMİ’DEN AÇIKLAMA
DHMİ Genel Müdürlüğü’nden ihalede usulsüzlük iddialarıyla ilgili açıklama yapıldı
MH-17’Yİ SAVAŞ JETİ VURDU İDDİASINDA ŞÜPHELER
Rusya’nın ‘Malezya uçağını savaş jeti vurdu’ iddiası asılsız çıktı
 
BÜYÜME PERFORMANSI NASIL YAKALANDI
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfü Elvan, yabancı gazetecilerin, ...
THY’NİN EN GENÇ KAPTAN PİLOTU
Burcu Yiğit, Türk Hava Yolları’nda çalışan ve 12’si kaptan olan 76 kadın ...
ANKARA DİREKT UÇUŞ İSTİYOR
Esenboğa Havalimanı'ndan 11 ülkeden 25 noktaya direkt uçuş var. İngiltere, ...
 
Osman Gazi Baykal
UÇUŞAN GÜZELLİKLERDEN KELEBEKLER
Osman Gazi Baykal
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
2023 YILININ ŞÖVALYE PİLOTLARI
Prof. Dr. Muzaffer Çetingüç
Engin Aksüt
SABİHA GÖKÇEN’İN YENİ PİSTİNDEKİ KOT FARKI
Engin Aksüt
İbrahim Köktener
MADALYONUN ÖTEKİ YÜZÜ
İbrahim Köktener
Tuğba İncel
GERMANWINGS KAZASI DAVASI SÜRÜYOR
Tuğba İncel
Faruk Sayılır
UCUZ HAYATLAR
Faruk Sayılır
digitaldalga
ÇOK OKUNANLAR
  FOTO GALERİ
SİNGAPUR AIRSHOW-2020

SİNGAPUR AIRSHOW-2020

  VİDEO GALERİ
ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

ENGELLERİN AŞILDIĞI HAVALİMANI

  GÜNÜN MANŞETLERİ
 
KAPADOKYA'DA İNCELEME
QANTAS UÇAĞI KORKUTTU
ASELSAN KAAN'A GÜÇ VERECEK
ANTALYA'YA EK FİNANSMAN
TAV İŞLETME'DE YENİ ATAMA
SUNEXPRESS DO-CO İLE ANLAŞTI
THY TEKNİK'TE ROBOT TEKNOLOJİSİ
BEBEK YOLCU UÇAKTA FENALAŞTI
UZAY İSTASYONUNA KENETLENDİ
BOEING YÖNETİMİNDE DEĞİŞİM
 
  UÇUŞ BİLGİLERİ
İç Hatlar Dış Hatlar
Geliş Gidiş Geliş Gidiş
  İstanbul Havalimanı
  Sabiha Gökçen
  Ankara
  Antalya
  HAVA DURUMU
  İstanbul
Perşembe Cuma Cumartesi
14 / 20 °C 12 / 18 °C 15 / 20 °C
  ARŞİV
 
   
 
 
UNUTMAYACAĞIZ...
 
Onur Güntürkün
 
 
UNUTMAYACAĞIZ…
 
Ünal Başusta

  •Künye
  •İletişim
  •Havacılık Haberleri
  •Röportaj
  •Türkiye'den
  •Dünyadan
  •Seyahat Rotası
  •Havacılık
  •Uçuş Eğitim
  •Havalimanları
  •Göklere Veda
  •Havacılık Emekçileri
  •Havacılık
  •Reklam Videoları
  •Röportaj
  •Video Haber
  •İstanbul Havalimanı
  •uçak
  •maske
  •savunma
  •Çin